5p
Kalandvágy, jobb fizetés, levegőváltozás: egyszer mindenki eljátszik a gondolattal, hogy új életet kezdjen valahol másutt. Költözni azonban nyűgös, beilleszkedni és munkát találni sem egyszerű egy idegen országban, vannak azonban városok, ahol bármikor szívesen tárt karokkal fogadnak bármilyen érkezőt, sőt: fizetnek is, csak költözzünk oda dolgozni! Ezeket a helyeket gyűjtöttük össze.

A fent említett indokokon kívül a politikai légkör alakulása is nagy hatással van az emberek vándorlási kedvére, és ehhez nem kell feltétlenül a keleti háborús övezetből több mint egy éve áramló menekültáradatnál leragadni. Kanada meglehetősen népszerű célpont volt a Brexit népszavazást követően a britek körében, június 24-én 230 százalékkal ugrott meg a „hogyan költözzek Kanadába” keresések száma, az amerikai elnökválasztást követően pedig egy hasonló csúcsot láthattunk – ráadásul a Kanadai Bevándorlási Hivatal honlapja is órákra elérhetetlenné vált.

Kanada azonban csak az egyik kedvelt úti cél a menekülni, de legalábbis költözni vágyók körében. Vannak azonban országok és városok, ahol maga a vezetés kínál extra segítséget vagy juttatásokat azért, hogy az emberek odaköltözzenek. A BBC listája szerint ennek számos oka lehet, legtöbbször a fojtogató munkaerőhiány miatt próbálják becsábítani az embereket, de sokszor problémát jelent a fiatalok elvándorlása is. Lássuk hát, hol kaphatunk egy kis extra segítséget, ha ott próbálnánk új életet kezdeni!

A dolgozni vágyók Kánaánja

Óriási port kavart az egyébként icipici, (a 2013-as adatok szerint) mindössze 729 lakost számláló új-zélandi kikötővárosban, Kaitangatában félreértett felhívás, amely szerint a településen akkora a munkaerőhiány, hogy a helyi vezetés 160 ezer dollárt (nagyjából 44 millió forintot) fizet bárkinek, aki hajlandó odaköltözni. Ez azonban csak részben igaz: a tengerparti városkában ennyi pénzért vehetünk egy csinos kis birtokot, házastul – ez kinti viszonylatban gyakorlatilag „gombért” van.

Új-Zéland, Kaitangata Forrás: Wikimedia Commons

A kedvezmény hátterében a régiót sújtó óriási munkaerőhiány áll, az új-zélandi Clutha régióban több mint ezer betöltetlen állás vár gazdára, a mezőgazdaságtól az iparon át a kórházi ápolókig mindenkiből hiány van. A hátrány? Legalább harminc órás repülőút vár ránk, mire Dunedinbe érünk, és onnan még le kell jutni Kaitangatába. Cserébe garantáltan megtaláljuk a lelki békénket a zöld dombok között.

Boldogok a sajtkészítők és a rendszergazdák

Szakképzett munkaerőből lassan gyakorlatilag mindenhol hiány van, Magyarországon az építőipar küzd régóta ezzel a problémával. Az ausztráliai Tasmaniában is túl jól ismerik a problémát, így külön szakképzett-vízumot adnak ki azoknak, aki hajlandó a tehetségét itt kamatoztatni. Különösen tejgazdákból és tejtermék-készítőkből van hiány, olyannyira, hogy egy szemfüles gazda – a brit árakhoz képest – féláron szerezhet magának teljesen felszerelt, modern üzemet vagy farmot. Hátránya a hosszú repülőút és a szélsőséges időjárás.

Dublin Forrás: Wikimedia Commons

Ha valaki nem szeretne ennyire messzire költözni Európától, de nem is a két kezéből szeretne megélni, azoknak jó választás lehet Írország – itt ugyanis mintegy 3 ezer „fehérgalléros”, elsősorban informatikai állás vár betöltetlenül. A megfelelő szaktudás mellett az angol nyelv ismerete elengedhetetlen, cserébe Dublinban, Corkban és Limerickben gyakorlatilag bárhol találunk maguknak állást.

Fejlett egészségügy, juharszirup, és filléres telkek

Nem véletlenül népszerű cél Kanada, itt is találunk támogató közösségeket. Az Egyesült Államok határától mindössze 75 kilométerre fekvő Pipestone, egy szórványos falvakból és kisvárosokból álló településhalmaz szintén a lakhatással kívánja vonzóvá tenni magát: Reston, Pipestone és Sinclair városában 10 kanadai dollárért (nagyjából 2 ezer forintért) kaphatunk telket.

Cserébe viszont le kell tennünk ezer kanadai dollárt (kicsit több mint 200 ezer forintot) biztosítékként, hogy 90 napon belül házat építünk a telekre, ebben az esetben a letétet visszakapjuk. Itt szintén gazdálkodókra, marhatenyésztőkre és munkásokra van szükség.

Ahol tényleg utánunk dobják a pénzt

Az államokban keresgélve már nem csak kedvezményekkel, de konkrét pénzbeli támogatást kínáló városokat találunk. Connecticutban, New Havenben összesen három gazdasági program zajlik épp, ahol mintegy 80 ezer dollár (több mint 20 millió forint) támogatást zsebelhet be egy érdeklődő. Detroitban 25 ezer dollár (több mint 6,5 millió forint) bérleti és rezsitámogatást nyújt a város a friss lakosoknak, az újonnan építkezők pedig 20 ezer dollár vissza nem térítendő támogatást kaphatnak házépítésre.

Detroit Forrás: Wikimedia Commons

Túl szép, hogy igaz legyen? Valóban az, ezeken a helyeken ugyanis nem egyszerű állást találni – Detroitban 11, New Havenben pedig 7 százalékos volt a munkanélküliség az év elején. Bár csábító lehet az összeg, ne feledjük, hogy Detroit az egyik legveszélyesebb város az Egyesült Államokban: százezer lakosra 44 gyilkosság jut az FBI statisztikái szerint, ez rendkívül magas.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG