TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A külföldről érkező munkaerő létszáma a legutóbbi adatok szerint is tovább emelkedett Németországban, a legtöbben még mindig a kelet-európai EU-államokból jönnek. A magyarok növekedése lelassult, ám brutálisan nőtt a menekültek száma a munkaerő-piacon, több mint 50 százalékkal.
Passau, Németország (fotó: Wikimedia Commons)

A legújabb, főleg áprilisi adatokon nyugvó jelentés szerint 335 ezerrel nőtt a külföldi munkaerő létszáma Németországban, ez 13 százalékos emelkedés. A különböző szociális juttatásokra jogosult külföldiek száma pedig 155 ezerrel, 11 százalékkal nőtt – írja a német munkaügyi és bevándorlási szervezet (BA) új negyedéves jelentése.

A munkanélküliségről frissebb adatok vannak, júniusban még 20 ezer fővel csökkent is az állástalanok száma. Ez azonban szezonális is lehet, nyáron általában Németországban is nő a foglalkoztatás. (Az összes németországi dolgozó száma 1,9 százalékkal, 704 ezerrel emelkedett, a munkanélkülieké 197 ezerrel, 8 százalékkal csökkent.)

Az úgynevezett új EU-tagokból érkezettek száma is hasonló dinamikát mutat, itt is 13 százalék, 163 ezer az emelkedés áprilistól áprilisig. A magyaroké a mellékelt táblázat szerint szerényebben nőtt, 7-8 százalékkal, 110 ezerre. A januári adat még 107 ezer volt. (Teljes és részmunkaidősök együtt.) Bár minden hónapra kiterjedő idősort nem találtunk, ez a 110 ezer nagy valószínűséggel újabb rekord.

Brutális 52 százalék

Az úgynevezett GIPS-országokból (a dél-európai EU-tagokból) érkezők csak lassan jövögetnek, 3,6 százalékkal nőtt a számuk, ez csak 21 ezer főt jelent. A nem-európai, úgynevezett menekültországokból viszont 101 ezren kerültek a német munkaerő-piacra, ez 52 százalékos emelkedés.

A munkanélküli menekültek nincsenek sokan, de sok menekült eleve a segélyezettek számát gyarapítja. Ők 22 százalékkal, 174 ezerrel lettek többen.

 

(Felülről lefelé: külföldi foglalkoztatottak, segélyezettek és munkanélküliek száma.)

Az úgynevezett szabad munkavállalás keretében érkező munkavállalók – főleg a volt szocialista országokból érkezettek – dolgozóinak száma 2010 óta kevesebb, mint 400 ezerről 1,46 millióra emelkedett.

Több a magyar, mint látszik

Ebből ugyan csak 110 ezer a magyar, de a munkanélküliekkel, diákokkal és más hozzátartozókkal együtt a kint élők száma valójában valahol 200 ezer felett lehet. A hivatalos statisztika szerint másfél éve, 2017 elején volt ugyanis 180 ezer, de azóta minden jel arra mutat, hogy a növekedés töretlen. (Lásd itt: A lábunkkal szavazunk – Németország, Svédország tényleg rossz hely lett?)


Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Orbán Viktor kinevezte az országos kórház-főigazgatót
Privátbankár.hu | 2020. november 19. 08:07
Több mint öt éven át volt a Pécsi Tudományegyetem kancellárja az új országos kórház-főigazgató.
Karrier Újabb poszton követi apját a fideszes Koncz Zsófia
Privátbankár.hu | 2020. november 3. 07:30
A jövőben a fenntartható fejlődéssel is foglalkoznia kell.
Karrier Megszólalt egy szakszervezet: digitális oktatást szeretnének
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 30. 17:22
A koronavírus-járványra tekintettel különleges (digitális) oktatási rendszer bevezetését kéri a közoktatásban a kormánytól a Liga Szakszervezetek elnöksége.
Karrier Megvan, ki lesz az új magyar kémfőnök
Privátbankár.hu | 2020. október 28. 07:57
Czukor József október 31-én távozik az Információs Hivatal éléről.
Karrier Hogyan omoljunk össze konstruktívan?
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 18:45
A pandémia alatt sokkal nagyobb szakítópróbának van kitéve az idegrendszerünk, mint amihez a normális körülmények között hozzászoktunk. Egyre többször akadunk ki, aminek nemcsak mi isszuk meg a levét a forró fejjel hozott döntéseink miatt, de akár szeretteink is, hiszen sokszor rajtuk csattan az ostor. Lehet azonban az összeomlást úgy is csinálni, hogy ne fájjon annyira, sőt, még épülni is tudjunk belőle.
Karrier A kijárási korlátozások jelentősen befolyásolták a lelki egészséget
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 16:48
A koronavírus-járvány miatti bezártság erőteljesen hatott az emberek pszichés állapotára, többségüknél több tünet is jelentkezett, sokuknál ráadásul életükben először. Egy reprezentatív felmérés szerint azokban az államokban volt a legerősebb hatás, amelyekben a járványhelyzet a legsúlyosabb volt – derül ki 6 európai országban készített 6000 online interjú eredményéből, melyet idén szeptemberben végeztek, hogy az 1992 óta minden évben október 10-én ünnepelt Lelki Egészség Világnapja alkalmából az eredményeket meg tudják osztani a nagyközönséggel.
Karrier Megvan az EBRD új elnöke
MTI | 2020. október 8. 17:13
A részvényes országok és szervezetek képviselői francia elnököt választottak az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank élére. Ő az első nő az EBRD élén. 
Karrier A Fidesz már keresi Áder János utódját
Privátbankár.hu | 2020. október 8. 08:29
2022-ben lejár Áder János jelenlegi köztársasági elnök mandátuma, több név már most előkerült.
Karrier Új vezére van a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt-nek
MTI | 2020. október 1. 19:06
A posztra Fedák Istvánt nevezték ki. 
Karrier Home office: sokkal többet számít, hogyan öltözünk fel, mint gondolnánk
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 27. 06:07
A mackóalsó-kinyúlt póló szett lehet, hogy kényelmesebb, de a kutatások azt mutatják, sokkal eredményesebben dolgozunk távmunkában, ha ugyanúgy öltözünk fel hozzá, ahogy a bejárós munka idején szoktunk.
Friss
hírlevél