4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Németországban alacsonyak a gyorséttermi bérek, a gyakran cserélődő dolgozók többségénél alig haladják meg a minimálbért, de emelés várható. Magyarországon is megfigyelhető 10-20 százalék növekedés az utóbbi két évben, de így is elég alacsonynak tűnnek a fizetések. Ha nem vezető valaki, akkor mélyen az átlagbér alatt vannak.

Nem éppen a legjobb megítélésnek örvendenek a McDonald’s munkahelyei Németországban. Nem elsősorban azért, mert nem kell hozzájuk különösebb képesítés, nem is az olajgőz miatt, hanem, mert rosszul fizetettek – állítja a népszerű Stern magazin weboldala.

Eszerint a kezdő minimumórabér tavaly a McDonald's és a Burger King üzleteiben egyaránt 9 euró volt Németországban, csak 16 centtel magasabb, mint a törvényi minimálbér. Tehát mintegy 2900 forint.

A németek mindig bruttó béreket említenek. A nettó nagyon változó, durva becslésként azt mondhatjuk, hogy a bruttó kétharmada, hasonlóan mint nálunk. (Erről lásd bővebben itt.)

Üzletvezetőként havi egymillió

A Glassdoor portálra hivatkozva azt írják, egy műszakvezető a cégnél 1900 eurót kaphat havonta, ami átszámolva 11,87 euró (3850 forint) óránként. Az étteremvezetők évi 69 ezer eurót, órabérre kalkulálva 28,75 eurót kaptak tavaly (9300 forintot), 40 órás munkahét esetén. (Ez már eléri az egymillió forintot havonta, és jóval a német átlagbérek felett lehet.)

Az említett Glassdoor (üvegajtó) oldal az alkalmazottak önkéntes bevallása alapján dolgozik, az adatok nem hivatalosak. A McDonald’s azt mondta, a boltjai 90 százaléka franchise-rendszerben működik, más a tulajdonos, és nem feltétlenül vannak adataik a pontos fizetésekről.

Kevesen maradnak meg

A Bild szerint a McDonald’s-nél hatféle fizetési sáv van, de a dolgozók 60 százaléka a legalsó, 9 euró/órás kategóriába esik. Ennek a magas fluktuáció az oka – kevesen maradnak sokáig. A felső sávban 12,46 euró volt tavaly az órabér, de ezt korábbi bérmegállapodások miatt 2019 januárjától 13,37-re emelik. (Vannak, akik azonban kilógnak ezekből a sávokból, ezek órabérét a McDonald's állítólag 19,68 euróban maximálta.)

Itthon nettó 140-140

Mi a helyzet Magyarországon, ahol állandóan a fizetések robbanásszerű emelkedéséről, munkaerő-hiányról van szó? A McDonald’s honlapján nem ír a bérekről, de már tavaly májusban, egy fizetett interjúban (24.hu) azt írták, “akik munkaerő-piaci szempontból nehezebb helyzetben lévő éttermeinkben dolgoznak, a kezdeti tréninget követően akár havi nettó 160 ezer forintot is hazavihetnek”. A többi budapesti üzletben 140 ezer volt ez a nettó.

Átlagbér alatt keresnek

Ezen kívül napi egyszeri étkezés jár és 20 százalékos kedvezmény az étteremlánc áraiból. Az étteremvezető-helyettesek nettó “200 ezer felett” keresnek, az étteremvezetőkről pedig annyit árultak el, hogy vállalati kocsit is kapnak. Az említett 140-160 ezer forint mindenesetre mélyen a hazai nettó átlagbér alatt van, amely nemrég lépte át a 200 ezer forintot.

Emelkedés pedig volt

Összehasonlításképpen, 2016-ban azt írtuk, hogy 191 ezer forint a kezdő bruttó, ami két hónap alatt 206 ezerre emelkedik. Ez durván nettó 130-140 ezer lehetett, valamivel alacsonyabb, mint tavaly.

Az egyik diákmunka-honlapon 16 éves kortól hirdetnek mekis munkát, 4-6-8 órás műszakokat a hét bármely napján. A fizetés bruttó 1000-1400 forint/óra között “+ pótlékok + juttatások”. Ez körülbelül 11 és 20 százalékkal magasabb, mint a 2016-os (akkor 900-1170 volt).

Legalább bejelentenek

Szintén diákoknak a Kentucky Fried Chicken bruttó 850-920 forintot kínál óránként reggel hat és este hat között (“+bónusz, kedvezmények”). Este, éjszaka, hajnalban pedig 1105-1196 forint a tarifa.

A Burger King friss hirdetése “stabil, bejelentett, hosszútávú munkával” csábítja a dolgozókat. “Határozatlan idejű munkaszerződést 4-6 vagy 8 órás munkaviszonyban, cafeteria juttatást, valamint 7 féle bónuszt és jutalmat” tesz hozzá, valamint “a törvény által előírt 30%-os műszakpótlék helyett 45%-os pótlékot”.

Automatikus emelés alacsonyról

Teljes munkaidő esetén havi nettó 124 000-142 000 forint közötti bért – foglalják össze, már a juttatásokkal együtt értve. Automatikus béremelést ígérnek három hónap munkaviszony után. Itt is van napi egyszeri étkezés és 20% kedvezmény a koronás éttermekben.

Úgy tűnik ezek alapján, a németeknél körülbelül háromszor annyit lehet keresni gyorséttermi munkával, mint nálunk. Ugyanakkor az árszínvonal is hasonlóan magas, átlagosan talán csak kétszeres, de a lakhatás és az élelmezés költségei valószínűleg inkább háromszorosak.

Olvasd el ezt is: Az Aldi-pénztáros kipakol – fizetések, műhelytitkok a szakmában

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG