Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
KKV

A koronavírus-járvány ugyan óriási problémákat okozott a magyar vállalatoknak is, ám a hitelgarancia intézménye és az MNB hitelprogramjai komoly segítséget nyújtottak sokak számára. A Garantiqa kezességvállalási portfoliója 1000 milliárd forint fölé emelkedett szeptember végére, amely jóval nagyobb, mint amivel az év elején a tervekben számoltak.

A koronavírus a hitelpiacra is beütött

Az MFB szerepe felértékelődött a koronavírus-járvány során, mondta el Dr. Sipos-Tompa Levente a Magyar Fejlesztési Bank elnök-vezérigazgatója. Év végéig az MFB csoport több, mint 1000 milliárd forintot fog a magyar gazdaságba juttatni. A bankvezető megjegyezte, hogy ez részben a hazai vállalkozások likviditását segíti, de örömteli, hogy a beruházásokhoz is jelentősen hozzájárulnak. Megemlítette, hogy a Garantiqa a járvány miatt egy krízisgarancia program keretében is sokat tesz azért, hogy a magyar gazdaság, illetve a hazai vállalkozások minél előbb dinamikus növekedési pályára tudjanak állni. Megjegyezte azt is, hogy a Garantiqa intenzív tevékenysége miatt tőkeemelésre van szükség a kezességvállalási kapacitás fenntartása érdekében. Ezért az MFB Zrt. az államot megillető tulajdonosi jogok gyakorlójaként az állam nevében 10 milliárd forint összegű tőkeemelést hajt végre.

Dr. Búza Éva, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy példátlan dinamikájú bővülést ért el az elmúlt időszakban az MFB Csoporthoz tartozó Garantiqa Hitelgarancia Zrt., ami azt mutatja, hogy az intézményi kezességvállalásnak kiemelkedően fontos szerepe lehet a koronavírus-járvány kedvezőtlen gazdasági hatásainak kezelésében, a nehéz helyzetbe kerülő hazai kkv-k megsegítésében.

A hitelgarancia a segít a kockázatok kezelésében

A hitelezés fenntartása most kulcsfontosságú, azonban a vállalkozások számára nehézséget jelent az, hogy a bankok kockázatvállalási hajlandósága visszaszorult. Éppen ezért a garanciaprogramok a kockázatmegosztás révén nagymértékben hozzá tudnak járulni ahhoz, hogy a vállalatok – és különösen a kkv-k – a romló gazdasági környezet ellenére is hitelhez jussanak, és a hitelezési feltételek se szigorodjanak túlzott mértékben. Számos vállalkozás számára a garanciakonstrukciók jelentik a hitelekhez, beruházásokhoz, ezen keresztül akár a túléléshez, az újrainduláshoz aztán pedig a fejlődéshez vezető utat. Sok olyan cég van ugyanis, amely fejlesztene, de nem biztos, hogy a bankok hitelképesnek találják, vagy nem rendelkeznek elegendő fedezettel. A garanciakonstrukciókkal viszont hozzájuthatnak a forrásokhoz.

A koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségek kezelésében fontos szerepet kapnak a garanciakonstrukciók, amit a számok bizonyítanak leginkább: a Garantiqa kezességvállalási portfóliója 2020-ban várhatóan 536,9 milliárd forinttal emelkedhet, ami 69 százalékos növekedés az előző évhez képest. Érdemes megjegyezni, hogy Garantiqa Hitelgarancia Zrt. évek óta dinamikus növekedést ér el, de az idei aktivitása a korábbi időszakokhoz képest is kiemelkedő.

Krízisgarancia program indult

A kifejezetten a koronavírus-járvány kedvezőtlen gazdasági hatásainak enyhítése érdekében indított, 500 milliárdos keretösszegű Garantiqa Krízis népszerűségét jól jelzi, hogy szeptember végére a rendelkezésre álló keret kihasználtsága 45 százalékos, a várakozások szerint a kereslet jelentős, az előirányzott összeg feletti. A programban eddig 250 milliárd forintnyi hitel került kihelyezésre, 5769 darab szerződésben.

A vezérigazgató hozzátette: a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kezességvállalási konstrukciói számos finanszírozási program mögött ott állnak annak érdekében, hogy segítsék a vállalkozások forráshoz jutását. Így a Garantiqa kezessége éppúgy igénybe vehető a Magyar Nemzeti Bank NHP fix és NHP Hajrá! programjában, mint a Széchenyi Kártya programban, az MFB refinanszírozott hiteleinél, vagy a pénzintézetek saját piaci hiteleinél.

A Garantiqa működésében állandó korlátot jelentenek az EU-s előírások, ugyanakkor az Európai Bizottság is felismerte, hogy egy különleges helyzet van, amely nagyobb rugalmasságot igényel. Ennek köszönhetően akár makroszinten, akár a hitelgarancia kapcsán lazítottak az előírásokon. Dr. Búza Éva utóbbiak kapcsán kiemelte, hogy többek között felemelték a hitelgarancia mértékét 90 százalékra, engedélyezték nehéz helyzetben lévő vállalkozások részére is, továbbá a nagyvállalatokat is bevonhatták a hitelgarancia körébe. Utóbbi kapcsán jelenleg 5 milliárdos határt húztak, ez alatt a Garantiqa, felette pedig az MFB hitelgarancia eszközeit vehetik igénybe a vállalkozások.

Aktivizálódó vállalkozások, fokozódó garanciaigény

A hitelgarancia iránt már eddig is komoly igény fogalmazódott meg. Néhány hónap alatt közel 6 ezer darab szerződést kötöttek, amely keretében 253 milliárd forint hitelhez nyújtottak 222 milliárdos garanciát. Az ügyfelek döntő többsége mikrovállalkozás (66%), összeg alapján pedig a kisvállalkozások vezetnek, akik a legnagyobbnak számítanak, a kezességvállalás 45 százalékát nekik biztosították.

Az előzetes felmérések egyébként azt mutatják, hogy az előirányzott 500 milliárd forint vélhetőleg nem lesz elegendő, ám a program felülről nyitott, így tudják majd biztosítani a garanciaigényeket. Dr. Búza Éva kiemelte, hogy az állami és a jegybanki programok együtt nagyon komoly hatást fejtenek ki. A krízisgarancia program keretében például az NHP programok 84,3 százalékos arányban jelennek meg.

Ami az éves garanciavállalás mértékét illeti a vezérigazgató elmondta, hogy óriási ugrás várható az előző évekhez képest. Idén egy „csonka évben” várhatóan 100 milliárd forinttal haladja meg a Garantiqa állományának bővülés a korábbi öt év együttes növekedését. Az előzetes prognózis szerint 1300 milliárd forint felett lesz év végére az intézmény által nyújtott hitelgarancia mértéke. Dr. Búza Éva ennek kapcsán megjegyezte, hogy mindezt ugyanakkor munkaerővel tudták megoldani, ami óriási teljesítmény a kollégáitól, igaz, ehhez hozzájárult az is, hogy a digitalizáció folyamatosan teret hódít a pénzintézeteknél, ami meggyorsítja és egyszerűsíti a munkafolyamatokat.

Újságírói kérdésre a Garantiqa vezetője elmondta, hogy a moratórium utáni időszakra az MNB által kiadott iránymutatás alapján készülnek. Miután ők egy sérülékenyebb kategóriát karolnak fel (hiszen a legjobb ügyfelek számára nincs szükség hitelgaranciára), ezért számolnak azzal, hogy céltartalékot kell majd képezni a kiadott garancia egy részére.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Iparűzési adó: erre figyelnie kell a cégeknek
Privátbankár.hu | 2021. február 24. 13:40
Az alacsonyabb iparűzési adómérték automatikusan jár a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv), és a március 15-ig fizetendő adóelőleg is felezhető. Ez utóbbihoz mindössze egy nyilatkozat benyújtására van szükség. Ma reggelig az érintett kkv-k csaknem 90 százalékától, mintegy 410 ezer vállalkozástól már be is érkezett a nyilatkozat az adóhivatalhoz - közölte a Pénzügyminisztérium.
KKV Fontos részleteket tudtunk meg az Orbán-kormány gyorskölcsönéről
Baka F. Zoltán - Kollár Dóra - Vég Márton | 2021. február 9. 05:51
Inkább vidékieknek, de nem az agráriumban érdekelt vállalkozásoknak szánják a 10 milliós kamatmentes hitelt, amihez katások is hozzáférhetnek, és a pénzt akár egy másik hitel kiváltására is lehetne fordítani. Itt tart az előkészítő munka, amivel e hét végén végeznek, mások mellett az MKIK bevonásával. Megkérdeztünk több érintett szakmai szervezetet és érdekképviseletet arról, hogy mit gondolnak a programról. És az ötletgazdát is.
KKV Soha nem fogyott még ennyi hitel a Takarékbank MFB Pontjain
Privátbankár.hu | 2021. január 20. 14:55
Több mint 67 milliárd forintot folyósítottak a Takarékbank vezette konzorcium MFB Pontjai tavaly a vállalkozásoknak és a lakosságnak, ami rekordnak számít. A 2016-os indulás óta a legjobb évet zárták, túlszárnyalva az előzetes tervet, és így támogatva a gazdaság működésének fenntartását a válsághelyzetben. A vállalkozások leginkább a nulla százalékos forgóeszközhitelt keresték, amelyet a járvány következményeinek enyhítésére indítottak el, de sokan igényeltek kedvezményes forrást a válságra reagáló fejlesztéseikhez, beruházásaikhoz is. Az MFB Pontok az észak- és a dél-alföldi régióban fogadták be a legtöbb igénylést. Idén a hétéves uniós költségvetési ciklus kifutása miatt nem várnak bővülést, hanem a tavalyihoz hasonló forgalomra készülnek.
KKV A pandémia közepette se szüntették meg tömegesen a cégeket az országban
MTI | 2021. január 20. 06:40
A Nemzeti Cégtár adatai szerint nem következett be az, amire számítani lehetett.
KKV Még mindig nagyon kelendő az NHP Hajrá
Privátbankár.hu | 2021. január 5. 17:11
Még mindig jelentős az érdeklődés.
KKV Túszul ejtette a cégeket a Facebook: Stockholm-szindrómában a kkv-k
Privátbankár.hu | 2020. december 15. 12:27
 A Facebook már nemcsak a kis- és közepes vállalkozások legnépszerűbb marketingeszköze, hanem a leghatékonyabbra értékelt is. A legtöbb kkv oda menekült a koronavírus „elől”, azonban a kék óriás egyre többet követel a sikerért cserébe, mégis jobban bíznak benne. Stockholm-szindrómában a kkv-k – derül ki a Marketing Commando tíz éve folyó felmérésének idei eredményéből.
KKV Támadás a KATA ellen: ez volt az oka?
Baka F. Zoltán | 2020. december 10. 05:11
Sem a járvány, sem a gazdasági válság nem tudott megálljt parancsolni az egyéni vállalkozások gyarapodásának.
KKV Hiába gondolja másképpen a kormány, szükség lenne a bértámogatásra
Valkai Nikoletta | 2020. november 2. 17:41
Szinte már biztosra vehető, hogy nem készül a kormány újabb bértámogatási programra a Gazdaságvédelmi akcióterv részeként, hiszen ahogy az a kormányzati kommunikációból is kiderült, a beruházásokban látják a magyar gazdaság kilábalásának kulcsát a kornavírus-járványból. Az érdekképviseletek azonban a tavasszal együttesen kicsiszolt bértámogatási rendszer folytatása mellett érvelnek.
KKV Új kezességvállalási konstrukciót élesített a kkv-knak a Garantiqa
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 10:51
Az Investment Hitelgarancia az 500 milliárd forintos Krízis Garanciaprogram keretében érhető el kkv-k számára. A programban eddig közel 7500 hazai vállalkozás összesen 345 milliárd forintnyi hitelt kaphatott.
KKV Kevesebb adókedvezményre csaptak le a magyar cégek, mint korábban
Privátbankár.hu | 2020. október 2. 14:13
Megjelent a költségvetési zárszámadás a 2019-es évről, amely egyebek mellett az adókedvezmények keretében be nem szedett pénzekről is számot vet. Most kiderül, mennyi pénzt és milyen formában hagyott a cégeknél a kormány.
hírlevél
depositphotos