TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
KKV

A koronavírus-járvány ugyan óriási problémákat okozott a magyar vállalatoknak is, ám a hitelgarancia intézménye és az MNB hitelprogramjai komoly segítséget nyújtottak sokak számára. A Garantiqa kezességvállalási portfoliója 1000 milliárd forint fölé emelkedett szeptember végére, amely jóval nagyobb, mint amivel az év elején a tervekben számoltak.

A koronavírus a hitelpiacra is beütött

Az MFB szerepe felértékelődött a koronavírus-járvány során, mondta el Dr. Sipos-Tompa Levente a Magyar Fejlesztési Bank elnök-vezérigazgatója. Év végéig az MFB csoport több, mint 1000 milliárd forintot fog a magyar gazdaságba juttatni. A bankvezető megjegyezte, hogy ez részben a hazai vállalkozások likviditását segíti, de örömteli, hogy a beruházásokhoz is jelentősen hozzájárulnak. Megemlítette, hogy a Garantiqa a járvány miatt egy krízisgarancia program keretében is sokat tesz azért, hogy a magyar gazdaság, illetve a hazai vállalkozások minél előbb dinamikus növekedési pályára tudjanak állni. Megjegyezte azt is, hogy a Garantiqa intenzív tevékenysége miatt tőkeemelésre van szükség a kezességvállalási kapacitás fenntartása érdekében. Ezért az MFB Zrt. az államot megillető tulajdonosi jogok gyakorlójaként az állam nevében 10 milliárd forint összegű tőkeemelést hajt végre.

Dr. Búza Éva, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy példátlan dinamikájú bővülést ért el az elmúlt időszakban az MFB Csoporthoz tartozó Garantiqa Hitelgarancia Zrt., ami azt mutatja, hogy az intézményi kezességvállalásnak kiemelkedően fontos szerepe lehet a koronavírus-járvány kedvezőtlen gazdasági hatásainak kezelésében, a nehéz helyzetbe kerülő hazai kkv-k megsegítésében.

A hitelgarancia a segít a kockázatok kezelésében

A hitelezés fenntartása most kulcsfontosságú, azonban a vállalkozások számára nehézséget jelent az, hogy a bankok kockázatvállalási hajlandósága visszaszorult. Éppen ezért a garanciaprogramok a kockázatmegosztás révén nagymértékben hozzá tudnak járulni ahhoz, hogy a vállalatok – és különösen a kkv-k – a romló gazdasági környezet ellenére is hitelhez jussanak, és a hitelezési feltételek se szigorodjanak túlzott mértékben. Számos vállalkozás számára a garanciakonstrukciók jelentik a hitelekhez, beruházásokhoz, ezen keresztül akár a túléléshez, az újrainduláshoz aztán pedig a fejlődéshez vezető utat. Sok olyan cég van ugyanis, amely fejlesztene, de nem biztos, hogy a bankok hitelképesnek találják, vagy nem rendelkeznek elegendő fedezettel. A garanciakonstrukciókkal viszont hozzájuthatnak a forrásokhoz.

A koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségek kezelésében fontos szerepet kapnak a garanciakonstrukciók, amit a számok bizonyítanak leginkább: a Garantiqa kezességvállalási portfóliója 2020-ban várhatóan 536,9 milliárd forinttal emelkedhet, ami 69 százalékos növekedés az előző évhez képest. Érdemes megjegyezni, hogy Garantiqa Hitelgarancia Zrt. évek óta dinamikus növekedést ér el, de az idei aktivitása a korábbi időszakokhoz képest is kiemelkedő.

Krízisgarancia program indult

A kifejezetten a koronavírus-járvány kedvezőtlen gazdasági hatásainak enyhítése érdekében indított, 500 milliárdos keretösszegű Garantiqa Krízis népszerűségét jól jelzi, hogy szeptember végére a rendelkezésre álló keret kihasználtsága 45 százalékos, a várakozások szerint a kereslet jelentős, az előirányzott összeg feletti. A programban eddig 250 milliárd forintnyi hitel került kihelyezésre, 5769 darab szerződésben.

A vezérigazgató hozzátette: a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kezességvállalási konstrukciói számos finanszírozási program mögött ott állnak annak érdekében, hogy segítsék a vállalkozások forráshoz jutását. Így a Garantiqa kezessége éppúgy igénybe vehető a Magyar Nemzeti Bank NHP fix és NHP Hajrá! programjában, mint a Széchenyi Kártya programban, az MFB refinanszírozott hiteleinél, vagy a pénzintézetek saját piaci hiteleinél.

A Garantiqa működésében állandó korlátot jelentenek az EU-s előírások, ugyanakkor az Európai Bizottság is felismerte, hogy egy különleges helyzet van, amely nagyobb rugalmasságot igényel. Ennek köszönhetően akár makroszinten, akár a hitelgarancia kapcsán lazítottak az előírásokon. Dr. Búza Éva utóbbiak kapcsán kiemelte, hogy többek között felemelték a hitelgarancia mértékét 90 százalékra, engedélyezték nehéz helyzetben lévő vállalkozások részére is, továbbá a nagyvállalatokat is bevonhatták a hitelgarancia körébe. Utóbbi kapcsán jelenleg 5 milliárdos határt húztak, ez alatt a Garantiqa, felette pedig az MFB hitelgarancia eszközeit vehetik igénybe a vállalkozások.

Aktivizálódó vállalkozások, fokozódó garanciaigény

A hitelgarancia iránt már eddig is komoly igény fogalmazódott meg. Néhány hónap alatt közel 6 ezer darab szerződést kötöttek, amely keretében 253 milliárd forint hitelhez nyújtottak 222 milliárdos garanciát. Az ügyfelek döntő többsége mikrovállalkozás (66%), összeg alapján pedig a kisvállalkozások vezetnek, akik a legnagyobbnak számítanak, a kezességvállalás 45 százalékát nekik biztosították.

Az előzetes felmérések egyébként azt mutatják, hogy az előirányzott 500 milliárd forint vélhetőleg nem lesz elegendő, ám a program felülről nyitott, így tudják majd biztosítani a garanciaigényeket. Dr. Búza Éva kiemelte, hogy az állami és a jegybanki programok együtt nagyon komoly hatást fejtenek ki. A krízisgarancia program keretében például az NHP programok 84,3 százalékos arányban jelennek meg.

Ami az éves garanciavállalás mértékét illeti a vezérigazgató elmondta, hogy óriási ugrás várható az előző évekhez képest. Idén egy „csonka évben” várhatóan 100 milliárd forinttal haladja meg a Garantiqa állományának bővülés a korábbi öt év együttes növekedését. Az előzetes prognózis szerint 1300 milliárd forint felett lesz év végére az intézmény által nyújtott hitelgarancia mértéke. Dr. Búza Éva ennek kapcsán megjegyezte, hogy mindezt ugyanakkor munkaerővel tudták megoldani, ami óriási teljesítmény a kollégáitól, igaz, ehhez hozzájárult az is, hogy a digitalizáció folyamatosan teret hódít a pénzintézeteknél, ami meggyorsítja és egyszerűsíti a munkafolyamatokat.

Újságírói kérdésre a Garantiqa vezetője elmondta, hogy a moratórium utáni időszakra az MNB által kiadott iránymutatás alapján készülnek. Miután ők egy sérülékenyebb kategóriát karolnak fel (hiszen a legjobb ügyfelek számára nincs szükség hitelgaranciára), ezért számolnak azzal, hogy céltartalékot kell majd képezni a kiadott garancia egy részére.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Kevesebb adókedvezményre csaptak le a magyar cégek, mint korábban
Privátbankár.hu | 2020. október 2. 14:13
Megjelent a költségvetési zárszámadás a 2019-es évről, amely egyebek mellett az adókedvezmények keretében be nem szedett pénzekről is számot vet. Most kiderül, mennyi pénzt és milyen formában hagyott a cégeknél a kormány.
KKV NHP Hajrá: a rendelkezésre álló hitelkeret közel fele már kipöröghetett
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 14. 08:19
531 milliárd forintot folyósítottak eddig az NHP Hajrá hitelprogram 1500 milliárd forintos keretéből, és további közel 186 milliárd forint vár folyósításra vagy hitelbírálatra a Bank360.hu pénzintézetektől származó információi szerint. A pénzügyi szakportál a folyósítási adatok mellett arra is rákérdezett a hitelintézeteknél, hogy melyik a legnépszerűbb hitelcél, átlagosan mekkora összeget folyósítottak, illetve hogy melyik ágazatba jutott eddig a legtöbb pénz.
KKV Indul a pályázat: újabb pénzszerzési lehetőség nyílt meg a cégek előtt
Kollár Dóra | 2020. augusztus 31. 19:31
Örülhetnek a magyar kkv-k, megnyílt egy újabb pályázati lehetőség. 
KKV Ismét komoly összegekre pályázhatnak a magyar cégek
Kollár Dóra | 2020. augusztus 29. 17:22
Készülhetnek a magyar kkv-k, jön egy újabb pályázati kiírás. 
KKV Dobogós helyen a magyar hitelgarancia piac
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 14. 11:30
Európai szinten is kiemelkedő kereslet van Magyarországon a garanciakonstrukciók iránt, amelyek segítségével a vállalkozások hitelforráshoz juthatnak. A Garanciaszervezetek Európai Szövetsége (AECM) tavalyi adatai szerint a GDP-hez mért garanciaportfolió Magyarországon 2,1 százalékot tett ki, ez a második legjobb eredmény a kontinensen. Az idei évben megváltozott az eddigi helyzet, a koronavírus-válság átírta a menetrendet és kihívás elé állítja mind a garanciaszervezeteket, mind a vállalkozásokat.
KKV K&H: A katások 15 százaléka milliós nagyságrendet bukhat a szigorításokon
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 13. 12:51
Szigorodnak a kata szabályai, így 2021. január 1-jétől 40 százalékos adót kell fizetnie a megbízó cégnek, ha egy kisadózó számára 3 millió forintnál több pénzt fizet ki. A törvénymódosítás miatt kérdésessé válhat, hogy a kata szerint adózóknak mennyire lesz érdemes továbbra is ezt a formát választani. A K&H szakértői szerint a katások harmada lehet érintett, aki pedig adózási forma váltáson gondolkodik, annak az elszámolható költségeket, illetve a vállalkozókat érintő kedvezményeket is érdemes figyelembe vennie.
KKV Felállva a válságból: aki időben észbe kap, akár nyertesként kerülhet ki
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 9. 13:24
Számos olyan iparág volt, amelyet a koronavírus-járvány nem érintett közvetlenül, ám ezek is szembesültek kihívásokkal: a megváltozott helyzet mindenki számára új lehetőségeket kínál. Aki most képes megragadni ezeket, az nyertesként kerülhet ki a küzdelemből.  
KKV Zöld kkv-k figyelem: 7,3 milliárd forintnyi pályázati pénz vált elérhetővé
MTI | 2020. augusztus 3. 09:21
Vállalkozásonként 20 és 400 millió forint közötti összeget lehet elnyerni.
KKV Optimistábbak a cégvezetők, mint amire bárki számított
Privátbankár.hu | 2020. július 22. 12:24
A vírusjárvány meglepő módon mérsékelten hatott a cégvezetők várakozásaira: nem sokkal maradnak el a hazai kkv-k következő egy évre vonatkozó árbevétel- és nyereségvárakozásai az előző év azonos időszakához képest – derült ki a K&H kkv bizalmi index legfrissebb kutatásából.  
KKV Hány milliárdot hagy a cégeknél a kormány?
Privátbankár.hu | 2020. július 19. 17:01
A hangzatosan csak a gazdaságvédelem költségvetésének keresztelt jövő évi tervben a kormány egyebek mellett arról is bemutatta egy mellékletben, hogy 2021-ben mennyi pénzt hagynak a vállalkozásoknál a társasági adónál érvényesíthető kedvezmények formájában.
Friss
hírlevél