BUX
36 591.83
-0.45%
-165.00
OTP
11 070.00
-0.27%
-30.00
MOL
1 770.00
-0.84%
-15.00
RICHTER
7 200.00
-0.41%
-30.00
MTELEKOM
383.00
-0.26%
-1.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
KKV
2019. november 8. 09:09

A keskenysávú IoT nem csak technológiai robbanást hozhat, hanem kiváló üzleti lehetőségeket is rejt magában – legyen szó akár mezőgazdaságról, akár egészségügyről vagy okos infrastruktúráról.

A Narrowband-IoT egy igazi célszerszám: olyan keskenysávú kapcsolaton keresztül működő vezeték nélküli technológia, amely lehetővé teszi az IoT-eszközök tömeges elterjedését alacsony költségszint mellett – írtuk a technológiát bemutató korábbi cikkünkben. A következő részben bemutatunk pár, a gyakorlatban is működő példát, amely nem csak a felhasználók életét könnyíti meg, de üzleti lehetőségeket is teremt akár a bevételek növelésén, akár a költségek csökkentésén keresztül.

Okos városok: Las Vegas is így spórol

Az elsősorban a szerencsejátékról, kaszinókról, luxushotelekről és élénk éjszakai életről ismert város az innovációban is élen jár - nem véletlen, hogy minden évben itt rendezik meg a világ talán legjelentősebb kütyükiállítását, a Szórakoztató Elektronikai Kiállítást, vagy ahogy jobban ismerhetjük, a CES-t. Az elmúlt években ezen az eseményen egyre több IoT-eszközt vonultatnak fel a gyártók, ezek közül néhányat Las Vegas városa is beszerzett.

NB-IoT technológiát használva gyűjtik be és továbbítják rengeteg érzékelő adatát, hogy a lehető leghamarabb (előre)jelezzék az árvizeket, villámárvizeket - ha a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt a csatornákban a vízszint rohamosan emelkedni kezd, arról azonnal riaszthatják a lakosságot is – ezzel jelentősen csökkenthető mind az életveszélyes helyzetek száma, mind pedig az anyagi kár is.

Az NB-IoT alkalmazása Vegasban sokszor a villanyoszlopok köré koncentrálódik. Egyrészt maga a LED-világítási infrastruktúra is alkalmazkodik a környezeti tényezőkhöz - elsősorban a fény erősségéhez -, így energiamegtakarítást lehet elérni. Másrészt a villanyoszlopokra szerelik azokat az érzékelőket, amelyek a levegő minőségét, a szennyezőanyagok mennyiségét, a hőmérsékletet, páratartalmat mérik.

A kis kedvencek élete többé nem titkos

A svájci u-blox nevű cég vezeték nélküli és helymeghatározó modulok, chipek gyártásával foglalkozik. Brazíliában összefogtak a PinMyPet nevű céggel, akik kisállatoknak gyártanak olyan viselhető eszközöket, amelyek segítségével mindig tudhatjuk, hol van és mit csinál éppen házi kedvencünk - akkor is, ha mondjuk a munkahelyünkön vagyunk. A  Narrowband-IoT eszközök alig fogyasztanak áramot (akár 10 évig is bírják egyetlen elemmel) és rendkívül olcsón előállíthatóak, így tökéletes alkalmasak egy nyakörvön hordható kisállat-követő biléta előállítására. Ráadásul egyetlen mobilcellán belül akár 50 ezer eszköz is követhető, így a tömeges alkalmazás sem jelent gondot - mindig tudhatjuk, merre jár kis kedvencünk. Egy ilyen olcsó és hasznos eszköz a kisállattartók sokmilliós piacán komoly üzleti potenciált hordoz.

Okos mezőgazdaság

A keskenysávú IoT használatának jelentőségét a mezőgazdaságban is felismerték. A Telia Norway az okos gazdálkodás vagy másnéven precíziós mezőgazdaság világába egy öntözésirendszer-figyelő szolgáltatással lépett be. Az öntözőberendezéshez kapcsolt érzékelő figyeli a működést, és képes azonnal riasztást küldeni, ha hirtelen a határértékeken kívülre esik vagy emelkedik a nyomás.

A texasi H2O Flow Pro szintén az öntözőrendszerek modernizálására használja az NB-IoT technológiát. Bár a víznyomás figyelésére alkalmas eszközök már korábban is léteztek a piacon, ezek vezetékes megoldások voltak, telepítésük pedig nem mindig volt megoldható a sokszor évtizedekkel korábban beüzemelt rendszerekhez. Érzékelők nélkül sokszor csak órákkal vagy akár napokkal később derült fény egy csőtörésre vagy egy szórófej meghibásodására - ekkorra azonban rengeteg víz kárba ment, és a környező termés is károsodhatott. A vezeték nélküli eszközök segítségével azonnal riasztás érkezik a központba az esetleges hibákról, illetve a hibával érintett rendszer-részek akár automatikusan le is választhatóak, így amíg nem ér oda egy szerelő, nem folyik el rengeteg víz és nem megy tönkre a termés, jelentős megtakarítást, üzleti előnyt jelentve a gazdáknak.

Az öntözőrendszerek modernizálása után a norvég Telia a birkanyájak felé fordult: Angliában The Shepherd (azaz pásztor) néven indított szolgáltatásuk a birkák helyzetét és egészségi állapotát monitorozó rendszert üzemelt be, tulajdonképpen az emberek okoskarkötőjéhez hasonló okos nyakörvek segítségével. Más cégek ugyanezt a megoldást szarvasmarháknál alkalmazzák - ezek az állatok is hónapokat töltenek "kicsapva" a legelőre, gazdáik mégis tudhatják, milyen egészségi állapotban vannak, betegek vagy éppen vemhesek, rendesen táplálkoznak.

Egészségügyi állapotfelmérés - valós időben

Természetesen nem csak kisállatok, haszonállatok helyzetének vagy egészségi állapotának monitorozására alkalmasak az NB-IoT által elérhetőbbé váló technológiák. A helymeghatározás elsősorban időskori demencia, mentális hanyatlással járó betegségek esetén lehet életmentő, az egészséggel kapcsolatos paraméterek monitorozása pedig gyakorlatilag bárkinek komoly segítséget jelenthet. A Sony, az Altair és a Qoitech már 2018-ban bemutatták annak az eszköznek a prototípusát a Mobile World Congressen, amely képes a diabéteszes páciensek értékeit folyamatosan nyomon követni és az orvoshoz eljuttatni, szükség esetén pedig riasztani - az alacsony energiafogyasztású NB-IoT technológia segítségével pedig azóta tovább tökéletesítették az eszközt. Kezdetben a magán-egészségügyi szolgáltatók kezdhetik el terjeszteni az NB-IoT technológiát használó eszközöket ügyfeleik körében, egyfajta plusz-szolgáltatásként.

Vége a parkolóhely-keresgélésnek – és még a bevétel is több lesz

Az okos, önvezető autók már köztünk járnak, tényleges elterjedésükhöz azonban szükség van a közlekedési infrastruktúra "felokosítására" is. Az utak mentén, a közlekedési táblákban elhelyezett érzékelők pontos képet adhatnak a forgalmi helyzetről, az utak állapotáról, az esetleges terelésekről, segíthetnek a járművek sebességét a környezeti jellemzőkhöz igazítani. Az ezekhez szükséges érzékelők alacsony energiaigénnyel, olcsón, tömegesen is telepíthetőek a Narrowband IoT-nak köszönhetően. Ez még a jövő (még ha egyre közelebbi jövő is), azonban a jelenben is segítheti az autósokat a keskenysávú technológia. Az NB-IoT eszközök ugyanis nehezen hozzáférhető helyekről – akár egy vastag betonfal mögül vagy egy mélygarázs alsóbb szintjéről is képesek kommunikálni.

A Vodafone ezt kihasználva például okos parkolási rendszereket kínál. A talajba süllyesztett NB-IoT szenzorok folyamatosan ellenőrzik a parkolóhelyek foglaltságát és a rendszer egy online felületen keresztül valós idejű adatokat tesz elérhetővé a parkolásüzemeltetés számára. Így valós időben monitorozhatóvá válik például a parkolóhelyek foglaltsága, kihasználtsága, az átlagos parkolási idő, valamint a parkolási események száma. Ezen adatok ismeretében a parkolási infrastruktúra megújítható és optimalizálható, aminek segítségével növelhetővé válnak a parkolási bevételek. A rendszer része továbbá egy mobilalkalmazás is, melyen keresztül az autósok is valós idejű információt kapnak a parkolóhelyek foglaltságáról, így gyorsabban tudnak szabad parkolóhelyet találni, majd a parkolási díjat kifizetni.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Címkék: KKV IoT Narrowband IoT

KKV Dobogós helyen a magyar hitelgarancia piac
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 14. 11:30
Európai szinten is kiemelkedő kereslet van Magyarországon a garanciakonstrukciók iránt, amelyek segítségével a vállalkozások hitelforráshoz juthatnak. A Garanciaszervezetek Európai Szövetsége (AECM) tavalyi adatai szerint a GDP-hez mért garanciaportfolió Magyarországon 2,1 százalékot tett ki, ez a második legjobb eredmény a kontinensen. Az idei évben megváltozott az eddigi helyzet, a koronavírus-válság átírta a menetrendet és kihívás elé állítja mind a garanciaszervezeteket, mind a vállalkozásokat.
KKV K&H: A katások 15 százaléka milliós nagyságrendet bukhat a szigorításokon
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 13. 12:51
Szigorodnak a kata szabályai, így 2021. január 1-jétől 40 százalékos adót kell fizetnie a megbízó cégnek, ha egy kisadózó számára 3 millió forintnál több pénzt fizet ki. A törvénymódosítás miatt kérdésessé válhat, hogy a kata szerint adózóknak mennyire lesz érdemes továbbra is ezt a formát választani. A K&H szakértői szerint a katások harmada lehet érintett, aki pedig adózási forma váltáson gondolkodik, annak az elszámolható költségeket, illetve a vállalkozókat érintő kedvezményeket is érdemes figyelembe vennie.
KKV Felállva a válságból: aki időben észbe kap, akár nyertesként kerülhet ki
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 9. 13:24
Számos olyan iparág volt, amelyet a koronavírus-járvány nem érintett közvetlenül, ám ezek is szembesültek kihívásokkal: a megváltozott helyzet mindenki számára új lehetőségeket kínál. Aki most képes megragadni ezeket, az nyertesként kerülhet ki a küzdelemből.  
KKV Zöld kkv-k figyelem: 7,3 milliárd forintnyi pályázati pénz vált elérhetővé
MTI | 2020. augusztus 3. 09:21
Vállalkozásonként 20 és 400 millió forint közötti összeget lehet elnyerni.
KKV Optimistábbak a cégvezetők, mint amire bárki számított
Privátbankár.hu | 2020. július 22. 12:24
A vírusjárvány meglepő módon mérsékelten hatott a cégvezetők várakozásaira: nem sokkal maradnak el a hazai kkv-k következő egy évre vonatkozó árbevétel- és nyereségvárakozásai az előző év azonos időszakához képest – derült ki a K&H kkv bizalmi index legfrissebb kutatásából.  
KKV Hány milliárdot hagy a cégeknél a kormány?
Privátbankár.hu | 2020. július 19. 17:01
A hangzatosan csak a gazdaságvédelem költségvetésének keresztelt jövő évi tervben a kormány egyebek mellett arról is bemutatta egy mellékletben, hogy 2021-ben mennyi pénzt hagynak a vállalkozásoknál a társasági adónál érvényesíthető kedvezmények formájában.
KKV Az online jelenlét fontossága minden vállalati szektorban
Márkázott tartalom | 2020. július 5. 19:26
20 évvel ezelőtt, ha valaki nem szerepelt a telefonkönyvben, akkor őt nem lehetett megkeresni, elérhetetlennek számított. Ahogy a 21. század telefonkönyve egyre inkább az internet lett, úgy tolódott át a fókusz a telefonkönyvről (és úgy általánosságban véve a nyomtatott megjelenésről) az online jelenlét felé.  
KKV Adószám keresés egyszerűen!
Márkázott tartalom | 2020. június 26. 10:09
Nem tudja a partnere adószámát? Az alábbiakban 3+1 lehetőséget ismertetünk, amellyel gyorsan és egyszerűen hozzájuthat a megfelelő információkhoz.
KKV Nincs mese, a kkv-knak fel kell gyorsítaniuk a digitális átállást
Csabai Károly | 2020. június 18. 19:31
A március közepe előtt digitális eszközöket nem használt, vagy ilyen irányú fejlesztésekbe nem fogott kis- és középvállalkozások 40 százaléka szüneteltette vagy korlátozta jelentősen a tevékenységét. Ez is kiderült a Magyar Telekom megbízásából az eNET által végzett felmérésből.
KKV A koronavírus felforgatta a cégek életét
Kollár Dóra | 2020. június 11. 17:48
Szepesi Balázs, az Innovációs és Technológia Minisztérium gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára a Piac & Profit „Pénz a túléléshez” videókonferenciáján beszélt arról, hogy a koronavírus-járvány után mire készülhetnek a magyar cégek. 
Friss
hírlevél