Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
KKV
A jelenlegi gazdasági környezetben a kis- és közepes méretű vállalkozások számára a pályázati források mellett a tőkebefektetők jelenthetik a legnagyobb finanszírozási lehetőséget, ami lehet kockázati vagy magántőke, sőt a forrás érkezhet stratégiai, szakmai befektetőtől is.

Kinek a kockázati tőke, kinek a stratégiai befektető

Jeremie I - eddig sikersztori
Az elmúlt hónapban interjút készítettünk a Biggeorge's NV Equityt vezető Zsembery Leventével, valamint az OTP Csoporthoz tartozó PortfoLion vezetőjével, Oszkó Péterrel is.

A kockázati tőke nem minden cégnek jelent megoldást, de az EU által támogatott Jeremie-program felpezsdítette a hazai startup-világot. Az interjúkból kiderül, hogy érdemes merésznek lenni és hogy mire kell figyelnie azoknak a cégeknek, akik szakmai vagy pénzügyi befektetőktől számítanak forrásra.

Ugyan mindkettő tőkebefektetés, de jelentős a különbség a stratégiai és a kockázati befektetés között. Míg a kockázati tőkebefektetések esetén az innovatív ötlet, dinamikus növekedés és a gyors megtérülés alapvető elvárás, addig a stratégiai befektetésnél mások az elsődleges szempontok. Utóbbi számára a megtérülési idő másodlagos, és sokkal fontosabb az adott vállalkozás tevékenysége, a lefedett piac mérete vagy éppen a szolid, de stabil technológia. A stratégiai befektető nem egyszerűen bevásárol a profit reményében, hanem a megtérülést a stratégiai együttműködéstől, a tevékenységek összehangolásától, szinergiáktól várja. Új piacot, új üzletágat, új technológiát hozhat egy ilyen házasság, amivel mindkét fél előnyökhöz jut.

Az innovatív vállalkozások minden típusú befektető számára érdekesek, de míg a kockázati tőkebefektetők kizárólag a kiemelkedő növekedési potenciállal rendelkező, 3-5 éven belül megtérülő cégeket keresik, addig a szakmai befektetők a tradicionális iparágak felé is nyitottak.  Így lehet esélye például egy mezőgazdaság, élelmiszeripar, vagy építőipar területén működő vállalkozásnak is.

Lépjük át a határt – megéri

Sokan csak a határon belül elérhető lehetőségekben gondolkoznak, pedig a hosszú távú befektetések terén érdemes országhatáron túlra is tekintenünk, különösen, ha stratégiai partnert keresünk.  Hiszen Magyarországon nem gyakori a tőkebefektetés ezen formája, és a 10 milliós hazai piac kicsi is ahhoz, hogy több sikeres stratégiai együttműködés létrejöhessen egyszerre. Külföldön ellenben több pozitív példát is láthatunk a területen, sőt, a kelet-európai piac még mindig célpont lehet a befektetők számára.

„A határokon átívelő stratégiai befektetések óriási lehetőségeket rejtenek magukban. Ha például egy vállalkozás külpiacra lép, stratégiai befektetővel gyakran nagyobb sikereket érhet el, mintha egymaga építene ki mindent egy ismeretlen országban, idegen piaci környezetben. Ráadásul a piacszerzési folyamat, így pedig a megtérülési idő ebben az esetben gyorsabb is lehet” – mondta Andreas Reinthaler, az M27 Csoport partnere.

Úton a sikerhez
A Privátbankár.hu sorozatot indított, melyben azokat a fiatal vállalkozókat, most indult/induló cégeket mutatja be, akik a nehéz gazdasági körülmények ellenére tudnak sikereket felmutatni. Ez az a réteg, aki rendelkezik azokkal a képességekkel – és lassan tapasztalattal is –, melyek egy sikeres vállalkozás menedzseléséhez szükséges a XXI. század Európájában.

Mi számukra a siker, hogyan jutottak oda, ahova és milyen motivációk mozgatják őket? Ezekre a kérdésekre keressük velük a választ. Itt olvashatja sorozatunk első részét. >>>Egymásra utalva

A külföldről érkező stratégiai befektető megnyerése ugyanakkor nem egyszerű, a szakértelem mellett a nemzetközi gazdasági környezet alapos ismerete is szükséges. „A külpiacokon tapasztalatlan magyar cégek sokszor nem tudják, hogyan kell üzletelniük nemzetközi környezetben, milyen elvárásoknak kell megfelelniük, ezért gyakran egyszerűen elkerülhető hibákon csúszik el a pozitív befektetési döntés” – tette hozzá Andreas Reinthaler, az M27 Csoport partnere.

A tőkebefektetés tehát kihívás és lehetőség is egyben. „A közös teherviselés minden vállalkozásnál fontos tényező, és egy kockázati befektető nagy terhet tud levenni a tulajdonos válláról, például azzal, hogy segít egy új piacra való betörésben, a beszerzés optimalizálásában vagy éppen a hatékony pénzügyi folyamatok kialakításában” – véli Tahy Balázs, a Riverside globális magántőke társaság befektetési igazgatója.


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Iparűzési adó: erre figyelnie kell a cégeknek
Privátbankár.hu | 2021. február 24. 13:40
Az alacsonyabb iparűzési adómérték automatikusan jár a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv), és a március 15-ig fizetendő adóelőleg is felezhető. Ez utóbbihoz mindössze egy nyilatkozat benyújtására van szükség. Ma reggelig az érintett kkv-k csaknem 90 százalékától, mintegy 410 ezer vállalkozástól már be is érkezett a nyilatkozat az adóhivatalhoz - közölte a Pénzügyminisztérium.
KKV Fontos részleteket tudtunk meg az Orbán-kormány gyorskölcsönéről
Baka F. Zoltán - Kollár Dóra - Vég Márton | 2021. február 9. 05:51
Inkább vidékieknek, de nem az agráriumban érdekelt vállalkozásoknak szánják a 10 milliós kamatmentes hitelt, amihez katások is hozzáférhetnek, és a pénzt akár egy másik hitel kiváltására is lehetne fordítani. Itt tart az előkészítő munka, amivel e hét végén végeznek, mások mellett az MKIK bevonásával. Megkérdeztünk több érintett szakmai szervezetet és érdekképviseletet arról, hogy mit gondolnak a programról. És az ötletgazdát is.
KKV Soha nem fogyott még ennyi hitel a Takarékbank MFB Pontjain
Privátbankár.hu | 2021. január 20. 14:55
Több mint 67 milliárd forintot folyósítottak a Takarékbank vezette konzorcium MFB Pontjai tavaly a vállalkozásoknak és a lakosságnak, ami rekordnak számít. A 2016-os indulás óta a legjobb évet zárták, túlszárnyalva az előzetes tervet, és így támogatva a gazdaság működésének fenntartását a válsághelyzetben. A vállalkozások leginkább a nulla százalékos forgóeszközhitelt keresték, amelyet a járvány következményeinek enyhítésére indítottak el, de sokan igényeltek kedvezményes forrást a válságra reagáló fejlesztéseikhez, beruházásaikhoz is. Az MFB Pontok az észak- és a dél-alföldi régióban fogadták be a legtöbb igénylést. Idén a hétéves uniós költségvetési ciklus kifutása miatt nem várnak bővülést, hanem a tavalyihoz hasonló forgalomra készülnek.
KKV A pandémia közepette se szüntették meg tömegesen a cégeket az országban
MTI | 2021. január 20. 06:40
A Nemzeti Cégtár adatai szerint nem következett be az, amire számítani lehetett.
KKV Még mindig nagyon kelendő az NHP Hajrá
Privátbankár.hu | 2021. január 5. 17:11
Még mindig jelentős az érdeklődés.
KKV Túszul ejtette a cégeket a Facebook: Stockholm-szindrómában a kkv-k
Privátbankár.hu | 2020. december 15. 12:27
 A Facebook már nemcsak a kis- és közepes vállalkozások legnépszerűbb marketingeszköze, hanem a leghatékonyabbra értékelt is. A legtöbb kkv oda menekült a koronavírus „elől”, azonban a kék óriás egyre többet követel a sikerért cserébe, mégis jobban bíznak benne. Stockholm-szindrómában a kkv-k – derül ki a Marketing Commando tíz éve folyó felmérésének idei eredményéből.
KKV Támadás a KATA ellen: ez volt az oka?
Baka F. Zoltán | 2020. december 10. 05:11
Sem a járvány, sem a gazdasági válság nem tudott megálljt parancsolni az egyéni vállalkozások gyarapodásának.
KKV Hiába gondolja másképpen a kormány, szükség lenne a bértámogatásra
Valkai Nikoletta | 2020. november 2. 17:41
Szinte már biztosra vehető, hogy nem készül a kormány újabb bértámogatási programra a Gazdaságvédelmi akcióterv részeként, hiszen ahogy az a kormányzati kommunikációból is kiderült, a beruházásokban látják a magyar gazdaság kilábalásának kulcsát a kornavírus-járványból. Az érdekképviseletek azonban a tavasszal együttesen kicsiszolt bértámogatási rendszer folytatása mellett érvelnek.
KKV Új kezességvállalási konstrukciót élesített a kkv-knak a Garantiqa
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 10:51
Az Investment Hitelgarancia az 500 milliárd forintos Krízis Garanciaprogram keretében érhető el kkv-k számára. A programban eddig közel 7500 hazai vállalkozás összesen 345 milliárd forintnyi hitelt kaphatott.
KKV Kevesebb adókedvezményre csaptak le a magyar cégek, mint korábban
Privátbankár.hu | 2020. október 2. 14:13
Megjelent a költségvetési zárszámadás a 2019-es évről, amely egyebek mellett az adókedvezmények keretében be nem szedett pénzekről is számot vet. Most kiderül, mennyi pénzt és milyen formában hagyott a cégeknél a kormány.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.