Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
KKV
A Jeremie-programok felpezsdítették a hazai induló vállalkozásokat, de mit csináljanak azok a kezdők, akik nem jutnak az uniós milliók közelébe? Tippek, hogyan szerezzünk stratégiai partnert?

Jelen gazdasági környezetben is széles a paletta a kis-és középvállalkozások számára elérhető finanszírozási formák terén. Az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) keretében megjelenő pályázatok mellett a Jeremie I. alapokban is van még 2013 végéig kihelyezésre váró tőke (erről lásd bővebben Oszkó Péterrel készült interjúnkat), a Jeremie II. program pedig hamarosan aktív lesz 41 milliárd forintos keretösszeggel. Pályázatok, kockázati és magántőke mellett pedig a stratégiai partner, szakmai befektető is lehetőség – ez utóbbi befektetési formát járták körbe a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) és az M27 Absolvo közös rendezvényének előadói.Pénzügyi és stratégiai befektetés: nem ugyanaz!

Úton a siekrhez
A Privátbankár.hu sorozatot indított, melyben azokat a fiatal vállalkozókat, most indult/induló cégeket mutatja be, akik a nehéz gazdasági körülmények ellenére tudnak sikereket felmutatni. Ez az a réteg, aki rendelkezik azokkal a képességekkel – és lassan tapasztalattal is –, melyek egy sikeres vállalkozás menedzseléséhez szükséges a XXI. század Európájában. Fiatalok, kreatívak és van bátorságuk.

Mi számukra a siker, hogyan jutottak oda, ahova és milyen motivációk mozgatják őket? Ezekre a kérdésekre keressük velük a választ.

A sorozat eddig megjelent részei >>>

A Jeremie-programoknak köszönhetően a kockázati tőkebefektetések nem csupán nagy nyilvánosságot kaptak az utóbbi időben, hanem valós finanszírozási alternatívává is váltak a korai szakaszú vállalkozások számára. A befektetői partnerség azonban nem csak az induló vállalkozások kiváltsága. Bár stratégiai befektetésekről ritkán hallani, ez is létező alternatíva a tőkebevonás terén. Mi több, a stratégiai befektető nemcsak az innovatív vállalkozásokat keresi, hanem nyitott a tradicionális iparágak (mezőgazdaság, élelmiszeripar, építőipar) felé is.  Így ha egy kis- és középvállalkozásnak nem elsősorban a pénzmozgás az érdeke, akkor sokat profitálhat a befektetés ezen típusából.

Tahy Balázs, a Riverside globális magántőke társaság befektetési igazgatója előadásában rámutatott arra, hogy lényeges különbségek vannak a pénzügyi és a stratégiai befektető között. Míg a pénzügyi befektető belátható időn belüli magas megtérülést, valamint exitet keres, addig a stratégiai befektetőt nem elsősorban a nagy megtérülés motiválja. Sőt, utóbbi számára jóval érdekesebb maga a vállalat, hiszen hosszabb távú együttműködésben gondolkozik.

De ha nem a pénz, akkor mi motiválja a befektetőt?

Hogy mi a stratégiai befektetések célja, azt Alf Netek, a Kapsch Group marketingigazgatója osztotta meg a közönséggel. Meglátása szerint a technológiai vagy fejlettségi előnyök, a szinergia, a diverzifikált tevékenység, az új piacok elérése, vagy a piachoz való alkalmazkodás erősítése, közös hatékony beszerzési források elérése egyaránt célja lehet egy ilyen jellegű befektetésnek. Sok szakmai befektető részletes pontozási rendszert alkalmaz a befektetések értékelésére, és jól kialakított folyamatok mentén keresi a potenciális partnereket, befektetéseket.


Andreas Reinthaler

Az M27 Csoport partnere, Andreas Reinthaler azonban ennél is tovább ment – szerinte egy kis-és középvállalkozás számára a fejlődés egyik kulcsa lehet a stratégiai befektető. A hosszú távú fejlődéshez elengedhetetlen az új piacok meghódítása vagy az új technológiák kiépítése, ami esetleg friss tőkét is jelenthet egy magyar kis-és középvállalkozás számára. Fejlődni persze mindig lehet önerőből, de ha a fejlesztések költségét és idejét vesszük figyelembe, nem minden esetben éri meg. A stratégiai befektetéseknek viszont éppen ez a lényege: kisebb anyagi ráfordítással és alacsonyabb kockázattal lehetséges a vállalkozás piaci pozíciójának erősítése.

Hogyan jussunk el a stratégiai partnerig?
Ahhoz, hogy egy kis-és középvállalkozás sikerrel járjon a szakmai befektetővel való tárgyalás során, az alábbiakkal érdemes rendelkeznie:

-    koherens üzleti terv (írott formában, számításokkal alátámasztva)
-    menedzsment csapat (nem egyszemélyes; erős angol nyelvismeret)
-    átvilágításhoz szükséges adatok és dokumentáció
-    világosan meghatározott piacok
-    jól meghatározott ötletek: mit várunk a stratégiai partnertől, és mi az, amit mi kínálunk
-    stratégiai befektetők céljainak megfelelő konszenzusok
-    finanszírozási, adóügyi, jogi és külpiaci szakértők, tanácsadókPotenciál a német, osztrák, svájci piac számára

A stratégiai partnerség terén érdemes a határon túlra is tekintenie egy magyar kis-és középvállalkozásnak. Jó hír, hogy a német, osztrák és svájci piac jelen gazdasági helyzetben is lát lehetőséget a hazai vállalkozásokban. A szoros gazdasági kötődés, a kiváló infrastruktúra és a magas termelékenység továbbra is vonzó. A termelési szektorban, különösen az autóiparban lévő beruházások számára Magyarország kedvező befektetési környezet. Ráadásul a magyar munkavállalók Európai szinten is jól képzettek, motiváltak, ám munkabérük jelentősen alacsonyabb német társaikhoz viszonyítva – mondta Andreas Reinthaler, az M27 Csoport partnere.

A külföldi közvetlen tőkebefektetések (FDI) magyarországi állománya meghaladja a 71,6 milliárd eurót. A Magyarországon végrehajtott külföldi közvetlen tőkebefektetések állományának legnagyobb része (15,8 milliárd euró, 23,2%) Németországból származik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Iparűzési adó: erre figyelnie kell a cégeknek
Privátbankár.hu | 2021. február 24. 13:40
Az alacsonyabb iparűzési adómérték automatikusan jár a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv), és a március 15-ig fizetendő adóelőleg is felezhető. Ez utóbbihoz mindössze egy nyilatkozat benyújtására van szükség. Ma reggelig az érintett kkv-k csaknem 90 százalékától, mintegy 410 ezer vállalkozástól már be is érkezett a nyilatkozat az adóhivatalhoz - közölte a Pénzügyminisztérium.
KKV Fontos részleteket tudtunk meg az Orbán-kormány gyorskölcsönéről
Baka F. Zoltán - Kollár Dóra - Vég Márton | 2021. február 9. 05:51
Inkább vidékieknek, de nem az agráriumban érdekelt vállalkozásoknak szánják a 10 milliós kamatmentes hitelt, amihez katások is hozzáférhetnek, és a pénzt akár egy másik hitel kiváltására is lehetne fordítani. Itt tart az előkészítő munka, amivel e hét végén végeznek, mások mellett az MKIK bevonásával. Megkérdeztünk több érintett szakmai szervezetet és érdekképviseletet arról, hogy mit gondolnak a programról. És az ötletgazdát is.
KKV Soha nem fogyott még ennyi hitel a Takarékbank MFB Pontjain
Privátbankár.hu | 2021. január 20. 14:55
Több mint 67 milliárd forintot folyósítottak a Takarékbank vezette konzorcium MFB Pontjai tavaly a vállalkozásoknak és a lakosságnak, ami rekordnak számít. A 2016-os indulás óta a legjobb évet zárták, túlszárnyalva az előzetes tervet, és így támogatva a gazdaság működésének fenntartását a válsághelyzetben. A vállalkozások leginkább a nulla százalékos forgóeszközhitelt keresték, amelyet a járvány következményeinek enyhítésére indítottak el, de sokan igényeltek kedvezményes forrást a válságra reagáló fejlesztéseikhez, beruházásaikhoz is. Az MFB Pontok az észak- és a dél-alföldi régióban fogadták be a legtöbb igénylést. Idén a hétéves uniós költségvetési ciklus kifutása miatt nem várnak bővülést, hanem a tavalyihoz hasonló forgalomra készülnek.
KKV A pandémia közepette se szüntették meg tömegesen a cégeket az országban
MTI | 2021. január 20. 06:40
A Nemzeti Cégtár adatai szerint nem következett be az, amire számítani lehetett.
KKV Még mindig nagyon kelendő az NHP Hajrá
Privátbankár.hu | 2021. január 5. 17:11
Még mindig jelentős az érdeklődés.
KKV Túszul ejtette a cégeket a Facebook: Stockholm-szindrómában a kkv-k
Privátbankár.hu | 2020. december 15. 12:27
 A Facebook már nemcsak a kis- és közepes vállalkozások legnépszerűbb marketingeszköze, hanem a leghatékonyabbra értékelt is. A legtöbb kkv oda menekült a koronavírus „elől”, azonban a kék óriás egyre többet követel a sikerért cserébe, mégis jobban bíznak benne. Stockholm-szindrómában a kkv-k – derül ki a Marketing Commando tíz éve folyó felmérésének idei eredményéből.
KKV Támadás a KATA ellen: ez volt az oka?
Baka F. Zoltán | 2020. december 10. 05:11
Sem a járvány, sem a gazdasági válság nem tudott megálljt parancsolni az egyéni vállalkozások gyarapodásának.
KKV Hiába gondolja másképpen a kormány, szükség lenne a bértámogatásra
Valkai Nikoletta | 2020. november 2. 17:41
Szinte már biztosra vehető, hogy nem készül a kormány újabb bértámogatási programra a Gazdaságvédelmi akcióterv részeként, hiszen ahogy az a kormányzati kommunikációból is kiderült, a beruházásokban látják a magyar gazdaság kilábalásának kulcsát a kornavírus-járványból. Az érdekképviseletek azonban a tavasszal együttesen kicsiszolt bértámogatási rendszer folytatása mellett érvelnek.
KKV Új kezességvállalási konstrukciót élesített a kkv-knak a Garantiqa
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 10:51
Az Investment Hitelgarancia az 500 milliárd forintos Krízis Garanciaprogram keretében érhető el kkv-k számára. A programban eddig közel 7500 hazai vállalkozás összesen 345 milliárd forintnyi hitelt kaphatott.
KKV Kevesebb adókedvezményre csaptak le a magyar cégek, mint korábban
Privátbankár.hu | 2020. október 2. 14:13
Megjelent a költségvetési zárszámadás a 2019-es évről, amely egyebek mellett az adókedvezmények keretében be nem szedett pénzekről is számot vet. Most kiderül, mennyi pénzt és milyen formában hagyott a cégeknél a kormány.
Friss
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.