<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p
KKV
Összegyűlt szerdán a magyar kockázati tőkepiac színe-java a Venture Capital Summiton egy évértékelőre, és az iparág állapotának felmérésére a Budapest Music Centerben. Volt is miről beszélni: december utolsó napjával véget ér a 130 milliárd forintos Jeremie programok kihelyezési szakasza, így kérdéses, mit tartogat a jövő.
Az angyalbefektetőkre is nagy szüksége lenne a magyar piacnak. Fotó: Privátbankár.hu

Az egyik központi téma, a Jeremie program értékelése mellett - amely során bőven adtak az önkritikára is az előadók - szóba került az innováció, a piac mostani helyzete, és az állam szerepének kérdése is. Mind olyan terület, amelyek nem csak hazai, hanem európai szinten is problémákkal küzd.

A konferencia második felében nagyobb hangsúlyt kapott a befektetők és a startupok kapcsolata, illetve a vállalkozások fejlődését segítő inkubátorok és akcelerátorok szerepe.

Fiatalok, vadak, és sokan vannak

Az előadások és kerekasztal-beszélgetések többnyire arra futottak ki, hogy a Magyarországon még friss kockázati tőke milyen irányba fejlődhet, hogyan lehetne jobbá tenni a programokat és a finanszírozást.

Oszkó Péter, az OXOLabs akcelerátor vezetője teljes áttekintést nyújtott az elmúlt öt évre visszamenőleg: a növekedést elősegítő cég feje 2010-től számítja a kockázati tőkealapok és a startup-ökoszisztéma fellendülését. Felidézte, már akkor, a Jeremie-programok kezdetekor kérdéses volt, hogy lesz-e elég befektetési célpont a kezdő nyolc alapkezelőnek.

Elég gyorsan kiderült, hogy sokkal több projektre lehet vadászni, mint amennyi pénzt rájuk tudnak költeni, ez pedig magával hozta a kockázati tőkealap-kezelők szaporodását, így a kezdeti nyolc után már közel harminc szereplője van a Jeremie-programnak.

Ennek ellenére még csak az út elején vagyunk: hiányzik az üzleti tudás, a tapasztalat és a növekedést segítő infrastruktúra.

A befektetők mindemellett  félnek a kudarctól és az elismeréstől is, amit Oszkó Péter a nemzeti karakterisztika számlájára írja. “Sikersztorikat akarunk hallani: azokból csinálunk sikersztorit, ami még nagyon messze áll attól. Nagyon keveset beszélünk arról, hol voltak hibák és hol szűrhetünk le tanulságot.” - mondta.

Célpontok felkészítése

Az egyik legégetőbb pont, a kezdeti fázisban lévő projektek támogatottsága. Az inkubátorok és az akcelerátorok szintén fiatalok, de már túlzsúfolt a hazai piac, a verseny öldöklő. Amire szükség van, az a stabilitás állami támogatás által, vagy befektetői háttérrel: a végcél az önfenntartó, működőképes piaci modell.

A magyar piacon működő alapok száma is aránytalan: amint lejár a Jeremie 2016 elején, az OXO vezetője gyökeres átalakulásra számít és a pénz nélkül maradt alapkezelők eltűnésére. Ez a pénztelenség azonban a startup-ökoszisztémának is betesz: még a legjobb projektekre sem lesz pénz.

Az esély, amit nem kéne elszalasztani

Eszter Elemér, a  PBG FMC Zrt.  ügyvezetője szerint a Jeremie sikerességének fokmérője az lenne, hogy a magyar startupok exitálásai megtízszerezzék a több mint 100 elköltött milliárdot.

Ebből is látszik, hogy óriási lehetőség a Jeremie, de nem az első ilyen a magyar történelemben: Eszter szerint  a rendszerváltás, privatizáció és az Európai Uniós projektek mind olyan esélyeket kínáltak, amelyek a hazai vállalkozásokat tehették volna versenyképessé a világban. Most azonban a Jeremie-n a sor: a vállalkozó és az üzletember kezébe került a lehetőség, hogy sikeressé tegye az országot. Az ügyvezető szerint öt területen járulhat hozzá a Jeremie Magyarország fejlődéséhez:

  • a sikeres cég növeli a GDP-t,

  • fejleszti a vállalkozói attitűdöt,

  • pozitív irányba tereli a befektetői iparágat,

  • és a tanácsadói ökoszisztémát,

  • továbbá megtanítja a privát szférát a közpénzek használatára.

Mi a tipikus startup? Hát a kockázati tőkealap-kezelő

Az alapkezelők kerekasztal-beszélgetésen vitatkoztak a ipar jövőjéről: nagyon sokat kell még változtatni a mostani rendszeren, mivel az aktuális csapatnak kell kinevelnie a következő befektetői generációt - véli Gerő Viktor a Central Grouptól. A tanulási folyamathoz és a nemzetközi vérkeringésbe való bekerüléshez a nemzetközi társak bevonása lehet a megoldás, de arra kell törekedni, hogy a magyar szereplők önállóan kerüljenek be a véráramba - reflektált Eszter Elemér.

A jó exitek száma pedig majd elárulja, mennyire volt sikeres az alapkezelő. Arra vonatkozóan, hogy miért látunk ebből egyelőre keveset, a többiekével egybehangzó választ adott a Venturios Vitán Gábor is: ilyen fiatal projekteknél ne várjunk eget rengető felvásárlásokat. Az exitálást is tanulni kell, különben csak kényszerüzletek jöhetnek létre, amelyek senkinek sem jók.

Lekéssük a vonatot?

Dr. Károlyi Antal, angyalbefektető és a Traction Tribe akcelerátor társalapítója szerint a mostani oktatási rendszer nem nevel modern értelemben vett vállalkozókat: ahogy arra korábban Oszkó Péter is utalt, Európában büntetik a hibát, az egyetemisták pedig félnek vállalkozni diploma után.

Az államnak itt és most kell szerepet vállalnia az oktatásban, hogy megjelenjenek olyan intézmények, amelyek Entrepreneur-öket képzenek. Károlyi szerint nem arról kell beszélni, hogy jó lenne tanulni, hanem tanulni kell. Példájában Szlovákiát említette, amelynek vezető politikusai a Szilícium-völgy jól bejáratott cégeivel egyeztek meg egy átfogó pénzügyi és oktatási együttműküdésről. Szlovákia felkapaszkodott a vonatra, mi viszont néhány sikeres év után végleg leeshetünk, ha nem lépünk.

Nem akarunk mennybe menni

Károlyi Antal előadása után csatlakozott az üzleti angyalok panelbeszélgetéséhez, ahol kettős probléma bontakozott ki: nem csak a komolyan támogatható projektekből van hiány világszerte, hanem a befektetni szándékozó magánemberekből is.

Straub Elek szerint hiányoznak a kommunikációs készségek a csapatokból: a nyelvtudás, a prezentációs készség, az önvizsgálat és az egymással való együttműködésre való hajlam, míg befektetői oldalon nincs meg az angyal-kultúra, kevesen merik befektetni a pénzüket, pedig lenne mit. Az Egyesült Államokban az angyalok közel 90 százaléka idős, 80 év körüli tehetős befektető, akiknek szívügyük a startupok támogatása. Ahhoz, hogy ez a magatartás nálunk is meghonosodjon, az állam segítsége kell intézményi befektetések képében.

Budapest ne legyen a névjegykártyán

“Annyira közeledett Magyarország Amerikához, mint földrajzilag. Semennyire” - foglalta össze tömören Hild Imre a már inkubátorokról szóló panelbeszélgetésen, mennyire sikerült élhető környezetet teremteni a kezdő vállalkozások számára.  “Az itteni csapatok elmennek, aki marad, az hendikeppel indul” - mondta az iCatapult akcelerátor korábbi vezetője. Valner Szabolcs, a Digital Factory inkubátor vezetője szerint ha egy vállalkozás külföldre vágyik, készüljön fel, hogy fura szemmel nézik majd a magyar származást, igazán még nem tudják hová tenni az országot a Szilícium-völgyben.

Moderátori kérdésre a résztvevők rávilágítottak: hiányzik Magyarország karakteressége, nincs semmi, ami miatt a nemzetközi cégeknek megéri innen dolgozni, vagy a magyar cégeknek itt maradni. Tipikusan az IT-részlegek maradnak itt, mivel a munkaerő még mindig olcsó és kiemelkedő, de már ez sem tart sokáig.

A Kitchen Budapest ügyvezetője, Winkler Zsolt szerint már annak is örülni kell, hogy egyáltalán vannak itthon inkubátorok. Szerencsére tehetségből sokkal több van, rengeteg olyan 14-16 évessel dolgozik együtt, akik már a sokadik ötletüket valósítják meg, így a jövő nem reménytelen, azonban rengeteget kell még tanulni ahhoz, hogy elsajátítsuk a megfelel mindsetet.

Most, vagy soha

Sokat kell még dolgozniuk a kockázati tőkealap-kezelőknek, hogy a jó hozam mellett versenyképes, az európai viszonylatokban is teljesen integrálható ökoszisztémát alakítsanak ki az állammal és a vállalkozókkal karöltve. A változás elindult, az iparág fiatal, a Jeremie pedig egy nagyszerű kezdet volt. A következő év nagyon nehéznek ígérkezik, de mindenki azon van, hogy még jobb projektek szülessenek és érjenek el sikereket Magyarországról.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Örülhetnek a lottóárusok ennek a hírnek
Privátbankár.hu / MTI | 2021. augusztus 2. 15:32
A Szerencsejáték Zrt. fél évvel meghosszabbítja a februárban indított, kis- és közepes vállalkozásokat célzó ösztönző programját, ezzel a lépéssel további 1,5-2 milliárd forint jutalékot juttathat partnerértékesítőinek.
KKV Varga Mihály: ezekkel a javaslatokkal erősítenék a digitalizációt
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 29. 17:28
A digitalizáció erősítéséről tárgyalt a Nemzeti Versenyképességi Tanács, a testület négy területen javasol intézkedéseket a kormánynak - közölte a pénzügyminiszter.
KKV Felemás a kép: hogyan teljesítenek a hazai cégek, ha innovációról van szó?
Privátbankár.hu | 2021. július 14. 13:52
A járvány okozta gazdasági válság utáni kilábalásban főszerepet kap az innováció, de ezen a téren felemás kép rajzolódik ki Magyarországon – derül ki a K&H most elindított innovációs indexéből, amely a 300 millió forintot meghaladó éves árbevétellel rendelkező magyar cégek innovációhoz való hozzáállását és terveit mutatja be.
KKV Ez az a hét döntés, amitől most bedörrenhet a magyar gazdaság
MTI | 2021. július 8. 14:08
Szijjártó Péter Belgrádban beszélt bővebben azokról a kilábalást segítő jogszabályokról, melyeket most fogadott el a kormány.
KKV Egy lehetőség, amiből a katás vállalkozások kimaradnak
Privátbankár.hu | 2021. június 13. 11:03
A 200 milliárd forintos keretösszegű Technológiaváltó támogatási programban a termelő és a szolgáltató ágazatokban tevékenykedő mikro-, kis- és középvállalkozások kaphatnak 10-629,3 millió forint közötti támogatást a termelékenységük növeléséhez, valamint a technológiai és szervezeti megújulásukhoz.
KKV Nagy tervek: mivel foglalkozik majd Hosszú Katinka legújabb cége?
Privátbankár.hu | 2021. június 8. 16:07
Sikeres évet zártak Hosszú Katinka cégei - az úszónő idén pedig újabb piacon próbálja majd ki magát. 
KKV Budapestet meg kell okosítani - pályázatot indít a főváros
Privátbankár.hu | 2021. május 26. 15:05
Smart Budapest Ötletversenyt hirdet a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK). A pályázatokat július elsejéig várja a város, az ötletverseny győzteseit pedig – egy többkörös zsűrizést követően – szeptember elején hirdetik ki. Az ötletverseny célja, hogy Budapest a 21. század kihívásaira hatékonyan reagálni képes, okosabb várossá váljon az elkövetkező években.
KKV A covid kárvallottjai között a baristák és a sommelier-ék
Szarvas György | 2021. május 18. 18:43
Megbecsülni is nehéz, hány olyan munkavállaló van ma Magyarországon, akiknek az állása attól függ, a szagokat és az illatokat mennyire érzékelik jól. Márpedig sokuknál ez döntő kérdés, hiszen - mint az köztudott - a koronavírus-járvány egyik legkorábbi jele, és hosszan tartó következménye a szaglás és ízlelés képességének teljes, vagy részleges elvesztése. Cikkünkben annak jártunk utána, hogy a baristák, a sommelier-ek és a cukrászok, azaz a három legérintettebb szakma képviselői miként élik meg mindezt.
KKV Ismét jön a pályázat: új lehetőség a taxisoknak
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 14. 10:48
Hamarosan újra pályázhatnak a taxisok kormányzati támogatásra elektromos autók beszerzéséhez, jelentett be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese.
KKV Iparűzési adó: erre figyelnie kell a cégeknek
Privátbankár.hu | 2021. február 24. 13:40
Az alacsonyabb iparűzési adómérték automatikusan jár a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv), és a március 15-ig fizetendő adóelőleg is felezhető. Ez utóbbihoz mindössze egy nyilatkozat benyújtására van szükség. Ma reggelig az érintett kkv-k csaknem 90 százalékától, mintegy 410 ezer vállalkozástól már be is érkezett a nyilatkozat az adóhivatalhoz - közölte a Pénzügyminisztérium.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos