TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Közzétették a tavalyi inflációs adatot, amely végre jelentősebb elmozdulást mutat a korábbi nulla körüli értékektől. Ez jó hír lehetne az infláció-követő állampapírok tulajdonosainak is, bár az örömbe többféleképpen is vegyülhet némi üröm. Így is várhatóan jobban járnak majd, mint a betétek vagy a rövid kötvények tulajdonosai.

Az utóbbi években igen népszerűvé vált a magyar állampapír, azon belül a fix kamatú, egy éves Kamatozó Kincstárjegy, amely jelenleg 2,25 százalékot fizet, és az inflációhoz között PMÁK (Prémium államkötvény) különböző sorozatai. A tavalyi decemberi év/év infláció 1,8 százalék volt, az éves átlagos infláció pedig 0,4 százalék, a korábbi pár évben gyakran volt nulla körüli vagy az alatti a pénzromlás értéke.

Akkor most az inflációkövető államkötvények tulajdonosai jó magas, akár 4-5 százalékos kamatot is kaphatnak? Nem egészen, ennyire nem egyszerű. Az állam ugyanis ügyesen számol, különböző trükkökkel eléri, hogy olyan nagyon ne szálljon el ez a kamat. Egyrészt nem az év végi inflációt veszik alapul, ami most 1,8 százalék, hanem az éves átlagosat, ami csak 0,4 százalék. Ez emelkedő infláció esetén az államnak jó, csökkenő infláció esetén lehetne jó a befektetőknek, de az utóbbi eset csak ki tudja, mikor, hány év múlva fog legközelebb bekövetkezni.

A másik trükk, hogy a kamat megállapítása meglehetősen késve történik, például a most kapható 2021/I (és 2019/L) jelzésű kötvények egészen 2017. október 20-ig a 2015-ös, nulla százalékos inflációs mutató alapján fizetnek majd (csak a 3,25, illetve 2,75 százalékos kamatprémiumot). Pedig akkor már közel két évvel leszünk odébb. Utána, október végétől a 2016-os pénzromlás után 3,65 százalék kamat valószínű, de akkor már lehet, hogy három százalék körül lesz az infláció értéke az országban.

(A szabály: „A kamatbázis megegyezik a megállapítás évét megelőző naptári évre vonatkozóan a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett éves átlagos fogyasztói árindex-változás százalékos mértékével, azzal, hogy amennyiben ez az érték negatív lenne, akkor a kamatbázis 0%-kal, azaz nulla százalékkal egyenlő.”)

Persze elvileg fel lehet fogni úgy is, hogy a 2018. október 20-án kifizetett 3,65 százalék utólag, a 2016-os infláció kompenzálására szolgál, de akkor ki fogja megfizetni a kötvényesnek a tőkéjére a futamidő utolsó 22 hónapjára jutó inflációt, kamatot, reálkamatot?

Azért mégsem mondható az, hogy ezek a kötvények rosszak és nem érdemes vásárolni belőlük. Pontosabban lehet, hogy rosszak, de nincs jobb. A kamatok a bankban is és a rövidebb futamidejű állampapíroknál is még alacsonyabbak, és nincs igazán jele annak, hogy ebben változás várható. Lehet, hogy a többi megtakarító pénze folyamatosan fog veszíteni értékéből, ezek a Prémium-papírok pedig, ha nem is a meghirdetett három százalék körüli reálkamatot, de valamennyi kis reálkamatot várhatóan hozni fognak.

A korábbi kötvényeknél, ahogy grafikonunkon is az látszik, a Prémium-sorozat megállapított kamatai (piros pontok) szinte mindig elérték vagy jelentősen meg is haladták az egy éves Kamatozó Kincstárjegy kamatát. Ez jelenleg 2,25 százalék, és emelhetik ugyan, mégsem túl valószínű, hogy a közeljövőben jelentősen három százalék fölé menjen.

Ami a korábban kibocsátott PEMÁK-okat illeti, a régi sorozatoknál még volt olyan, hogy a decemberi év/év inflációt használták, vagy nem év végi, hanem év közepi inflációs számokat, vagy csak nem volt ekkora időbeli csúszás az inflációs év vége és a kamatmegállapítás között. Némelyik kötvény befektetőit még érheti kellemes meglepetés.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény Szamurájkötvények kibocsátásra készülődik a magyar állam
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 10:11
Már zajlanak az előkészületek, néhány napon belül megtörténhet a tranzakció.
Állampapír / Kötvény Csak félig tért vissza az államkötvény-vásárlási kedv a karantén után
Eidenpenz József | 2020. június 8. 06:07
Egy éves a “szuperkötvény”. Magyarországon is fokozatosan lazították a mozgási korlátozásokat az utóbbi hetekben, így elvileg visszatérhet a lakosság a korábbi mindennapokhoz. De mennyire állt vajon helyre a karantén idején tavasszal mélypontra esett állampapír-jegyzési kedv? Még nem teljesen. Ami megmagyarázza a kormányzat idei devizakötvény-kibocsátásait is.
Állampapír / Kötvény Nagyon vették az állampapírokat a pénzintézetek
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 11. 14:43
A pénzintézetek márciusban komolyabb mennyiségű állampapírt vásároltak, derült ki az MNB friss adataiból.
Állampapír / Kötvény 2 milliárd euró értékben adtunk el kötvényt
MTI | 2020. április 23. 18:45
A pénzügyminiszter szerint sikeres volt Magyarország legújabb kötvénykibocsátása, 2 milliárd euró értékben sikerült értékesíteni. Varga Mihály azt is elmondta, hogy rekordalacsony hozam mellett sikerült mindez.
Állampapír / Kötvény Eurókötvényt bocsát ki Magyarország
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:59
Az Államadósság Kezelő Központ nem sokkal azután jelentette be, hogy közzétette idei módosított finanszírozási tervét.
Állampapír / Kötvény Módosította idei finanszírozási tervét az ÁKK
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:01
A Kormány a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos negatív gazdasági kilátások és a járvány gazdasági hatásait mérsékelni hivatott fiskális politikai lépések eredményeképp módosította a 2020-as költségvetés eredményszemléletű hiánycélját a GDP 1 százalékáról 2,7 százalékára. Az államháztartás központi alrendszerének pénzforgalmi hiánya ennek megfelelően 367 milliárd forintról 1.234 milliárd forinttal 1.601 milliárd forintra emelkedett.
Állampapír / Kötvény Stabil az állampapírok értékesítése
Privátbankár.hu | 2020. április 20. 11:20
2020 első negyedévében összesen 1266 milliárd forint értékben vásárolt a lakosság állampapírt. A nettó állománynövekedés a lejáratok, a visszaváltások és a visszavásárlások miatt 29,6 milliárd forintot tett ki.
Állampapír / Kötvény Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?
Eidenpenz József | 2020. március 30. 06:06
A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket. Az biztos, hogy a kockázatos eszközök vonzereje nagyon megváltozott az utóbbi időben.
Állampapír / Kötvény A nap grafikonja: Nagyot estek a szuperkötvény-eladások
Eidenpenz József | 2020. március 24. 16:45
A múlt héten már csak harmincmilliárd forintért jegyezték a szuperkötvényt, azaz Magyar Állampapír Pluszt. Ami az eddigi legalacsonyabb érték, de persze a vírusválság miatt nem meglepő.
Állampapír / Kötvény Kinek érheti meg a nyugdíjkötvény?
Privátbankár.hu | 2020. március 16. 06:07
Az ÁKK egy újabb nagy dobásra készül 2020-ban, ami nem más, mint a nyugdíjcélú állampapír.
hírlevél