Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A Mol-csoport vételi ajánlatot tett 244 millió eurónyi Magnolia-kötvényre, kicsivel a piaci ár felett. A papírok 2016-tól amúgy is visszahívhatók. Közvetve kisbefektetőknél, Mol-vezetőknél és Csányi Sándornál is van belőlük bőven.

A Mol bejelentette, hogy a luxemburgi tőzsdére bevezetett lejárat nélküli Magnolia-kötvényekre – amelyek bizonyos feltételekkel átválthatók Mol-részvényekre – az Emona Investment Kft., a Mol egyik érdekeltsége készpénzes vételi ajánlatot tett. A sorozat össznévértéke 610 millió euró, ebből azonban csak 244 millió eurónyit vásárolnak fel maximum, azaz az összmennyiség 40 százalékát, a névérték legalább 83 százalékán.

A piaci ár felett kicsivel

A luxemburgi tőzsde honlapja szerint a papírok utolsó árfolyama 81,3 százalék volt szeptember 5-én. Az utolsó egy év minimuma 72,125, maximuma 83,5 százalék, ennek alapján úgy tűnik, az ár viszonylag kedvező. Az évi négy százalékos kamatot fizető, lejárat nélküli papírok hozama így is mintegy 4,8 százalék lehet éves szinten a felkínált vételáron.

Ez a jelenlegi alacsony nemzetközi eurókamatok mellett nem túl rossz. Összehasonlításképpen, a 2020-ban lejáró magyar devizás állampapír hozama a frankfurti tőzsde rendszere szerint legutóbb 4,9 százalék volt.

Offshore és emelkedő kamat

A kibocsátó, 2006-ban a Csatorna-szigeteken, a jerseyi jog szerint 2 font alaptőkével megalapított (offshore) Magnolia Trust kötvényeinek névértéke 100 ezer euró (mintegy 30 millió forint) darabonként, ebből is látszik, hogy intézményi befektetőknek bocsátották ki. Ennek ellenére hazai befektetési alapok, vagyonosabb magánszemélyek körében is kedveltté vált, mivel kondíciói hosszú távon még előnyösebbek.

(Fotó: Mol.hu)

Információink szerint ha a papírokat nem hívják vissza 2016-ban, akkor a kamat a 3 hónapos Euribor + 5,5 százalékpontra emelkedik. Bár jelenleg ez a mutató csak 0,224 százalék évente, még ha nullára esne, akkor is növekedne a kötvény kamata. Nagyon valószínű, hogy olcsóbban tud majd forráshoz jutni a Mol, mint a kötvények hozama (a kamat emelkedése után), ezért megéri neki olcsón felvásárolni vagy esetleg visszahívni.

Csányi is jól bevásárolt

A kötvényt legkésőbb 2016-ban – sőt elvileg már most is – részvényekre is át lehet váltani. Ezt azonban jelenleg távolról sem érdemes megtenni, mert ekkor egy százezer eurós címletű kötvény tulajdonosai 984 Mol-részvényt kapnak, ami csak 16 millió forint körül van, egy kötvény tőzsdei ára pedig nagyjából 25 millió forint. Ha viszont visszahívják a papírt, akkor a névértékét ki kell fizetni érte. Ekkor a tulajdonosok megnyerik a 81-83 százalékos piaci ár és a névérték különbözetét.

Nem véletlenül vásároltak korábbi években a Mol-vezetők is szorgalmasan a papírból – hasonlóan ahhoz, ahogy Csányi Sándor OTP-elnök is sok OTP-devizakötvénnyel rendelkezik. Csányi egyébként Magnoliákat is vett rendesen, most júniusban 75 darabot 80 százalék körüli áron, ami nagyjából 1,8 milliárd forint volt.

Kisbefektetőknél is van belőle

Korábbi években, például 2011 végén-2012 elején, amikor Magyarország kockázatát magasabbnak értékelték és a kamatok, hozamok feljebb voltak, a névérték 60 százaléka körül vagy még lejjebb, lényegében féláron is lehetett ilyen papírokat kapni.

A magas darabonkénti névértékek és a kedvező piaci árfolyamok miatt több befektetési alap is indult, általában „deviza vállalati kötvény alap” megnevezéssel, amely a hasonló Mol-, OTP-, Richter-kötvények tartására szakosodott. Így közvetve hazai kisbefektetők is kedvezményezettjei lehetnek a papír teljesítményének.

Aukciót rendeznek

A kötvényekre ma, szeptember 11-én aukciót rendeznek, ahol a megadott minimálártól felfelé eltérhet majd a végeredmény. Az ajánlatokat estig várják, a szervezők a Citigroup és a Deutsche Bank.

A papírok története röviden, hogy a Mol 2005-2006 körül nagyon sok saját részvényt vásárolt, részben az OMV felvásárlási törekvéseinek megakadályozására. Mivel azonban az alaptőke tíz százalékánál több saját papírja nem lehetett, a felesleget valahogy ki kellett szerveznie más tulajdonoshoz, amit a kötvényt megvásároló külföldi intézményi befektetők finanszíroztak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény Államkötvény-vásárláson gondolkodsz? Holnaptól változások jönnek
Eidenpenz József | 2021. január 18. 19:05
Miután tavaly az éves átlagos infláció kissé csökkent, az állam most új ötéves inflációkövető kötvényeket hoz forgalomba, amelyeknek a kamatprémiuma ma is alacsonyabb. Így a két hatás nyomán 4,8-ról 4,55 százalékra csökken a Prémium Magyar Állampapírral elérhető kamat. A kötvények futamideje viszonylag hosszú, öt és fél év.
Állampapír / Kötvény Árnyoldala és pozitívuma is van az újabb devizakötvényeknek
Király Béla | 2020. november 15. 05:13
A korábbi kommunikációnak némileg ellentmond a csütörtökön bejelentett nagyobb összegű devizakötvény kibocsátás, de sok szempontból jónak tűnik az ÁKK lépése.
Állampapír / Kötvény Hatalmas mérföldkőnél a szuperállampapír
MTI | 2020. november 3. 12:13
Átlépte keddre az 5000 milliárd forintot a Magyar Állampapír Pluszban (MÁP+) lévő megtakarítások értéke - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter egy, a hivatalos Facebook oldalán kedden közzétett videóban.
Állampapír / Kötvény Azt hittük, a MÁP Plusz lesz a legjobb állampapír. Mekkorát tévedtünk!
Eidenpenz József | 2020. október 28. 05:07
A híres MÁP Plusz államkötvények hozamánál több mint kétszer magasabbat is el lehetett érni, ha valaki ehelyett eurós kötvénybe fektette a pénzét, méghozzá hasonlóan alacsony kockázat mellett. Hála persze annak, hogy a forint az utóbbi másfél évben rohamosan leértékelődött. Ez megtaníthatja a befektetőket arra, hogy még az állampapíroknál sem érdemes mindig mindent egy lapra feltenni.
Állampapír / Kötvény Szamurájkötvények kibocsátásra készülődik a magyar állam
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 10:11
Már zajlanak az előkészületek, néhány napon belül megtörténhet a tranzakció.
Állampapír / Kötvény Csak félig tért vissza az államkötvény-vásárlási kedv a karantén után
Eidenpenz József | 2020. június 8. 06:07
Egy éves a “szuperkötvény”. Magyarországon is fokozatosan lazították a mozgási korlátozásokat az utóbbi hetekben, így elvileg visszatérhet a lakosság a korábbi mindennapokhoz. De mennyire állt vajon helyre a karantén idején tavasszal mélypontra esett állampapír-jegyzési kedv? Még nem teljesen. Ami megmagyarázza a kormányzat idei devizakötvény-kibocsátásait is.
Állampapír / Kötvény Nagyon vették az állampapírokat a pénzintézetek
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 11. 14:43
A pénzintézetek márciusban komolyabb mennyiségű állampapírt vásároltak, derült ki az MNB friss adataiból.
Állampapír / Kötvény 2 milliárd euró értékben adtunk el kötvényt
MTI | 2020. április 23. 18:45
A pénzügyminiszter szerint sikeres volt Magyarország legújabb kötvénykibocsátása, 2 milliárd euró értékben sikerült értékesíteni. Varga Mihály azt is elmondta, hogy rekordalacsony hozam mellett sikerült mindez.
Állampapír / Kötvény Eurókötvényt bocsát ki Magyarország
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:59
Az Államadósság Kezelő Központ nem sokkal azután jelentette be, hogy közzétette idei módosított finanszírozási tervét.
Állampapír / Kötvény Módosította idei finanszírozási tervét az ÁKK
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:01
A Kormány a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos negatív gazdasági kilátások és a járvány gazdasági hatásait mérsékelni hivatott fiskális politikai lépések eredményeképp módosította a 2020-as költségvetés eredményszemléletű hiánycélját a GDP 1 százalékáról 2,7 százalékára. Az államháztartás központi alrendszerének pénzforgalmi hiánya ennek megfelelően 367 milliárd forintról 1.234 milliárd forinttal 1.601 milliárd forintra emelkedett.
Friss
hírlevél