<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A korábbi kommunikációnak némileg ellentmond a csütörtökön bejelentett nagyobb összegű devizakötvény kibocsátás, de sok szempontból jónak tűnik az ÁKK lépése.

Csütörtök délután arról számolt be a Reuters, hogy Magyarország devizakötvényeket értékesített, majd a hírt késő este a Pénzügyminisztérium is megerősítette. Közleményük szerint rendkívül kedvező kamatozás és kiemelkedő, közel ötszörös kereslet mellett összesen 2,5 milliárd euró értékben bocsátott ki 10 és 30 éves futamidejű devizakötvényeket a Magyar Állam nevében az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). A 10 éves eurókötvények kamatozása évi 0,5, míg a 30 éves eurókötvények kamata évi 1,5 százalék.

Az idei évben nem ez volt egyébként az első devizakötvény-kibocsátásunk, hiszen Magyarország áprilisban 2 milliárd euró értékben bocsátott ki államkötvényeket. Ezt követően az ÁKK június elején 1,5 milliárd euró értékben zöld kötvénnyel is piacra lépett, szeptemberben pedig 500 millió eurónyi jenben denominált államkötvényt adott el, amely részben szintén zöldkötvény volt. (A zöldkötvényekről itt írtunk korábban)

Az idei kibocsátások részben a lejárt adósság meghosszabbítását jelentették, hiszen januárban egy 2 milliárd dolláros kötvény járt le, majd februárban futott ki egy korábbi, 1 milliárd eurós kötvénycsomag. Majd a nyár derekán egy kínai jüanban (1 milliárd CNY) kibocsátott kötvény járt le. Ha pedig előre tekintünk a következő fél évre, akkor azt láthatjuk, hogy jövő márciusban előbb egy 30 milliárd japán jenes, majd még ugyanabban a hónapban egy 3 milliárd dolláros kötvénycsomag jár le. Az tehát, hogy az ÁKK devizakötvényeket bocsátott ki év közben, nem meglepő, hiszen a mostani óriási likviditási bőségben a korábbi kibocsátásoknál sokkal kedvezőbb kondícióval is lehet hitelhez jutni. Illetve azzal is lehetett számolni, hogy a lejáró adósság egy részét nem forintosítják, hanem devizában újítják meg.

Mégis volt meglepetés

Ugyanakkor a devizaadósságot eddig a lejárat környékén „görgették” tovább, nem volt jellemző, hogy közel fél évvel előrehozzák azt. Igaz, az ÁKK csütörtöki bejelentése már előrevetítette ezt, hiszen novemberben harmadszor is módosította idei finanszírozási tervét. Akkor azt közölték, hogy további benchmark méretű devizakötvény kibocsátásának teremti meg a lehetőséget, a 2021-ben lejáró devizaadósság előfinanszírozása érdekében.

Az augusztus 26-án publikált finanszírozási tervben szereplő 4 milliárd euró keretösszegű nemzetközi devizakötvény-kibocsátási keretét – ahogy azt fentebb mi is jeleztük - az ÁKK már kimerítette. A csütörtökön ismertetett módosítással az adósságkezelő devizaadósság részarányát továbbra is a teljes adósság 10-20 százaléka közötti sávban tudja tartani – tette hozzá közleményében az ÁKK.

Itt érdemes is megállni egy pillanatra, hiszen az ÁKK vezetői, az MNB és a kormány illetékesei is folyamatosan azt kommunikálták az elmúlt években, hogy az adósság szerkezetét át kell alakítani. Ennek érdekében a devizaadósság részarányát le kell csökkenteni, helyette forintban kibocsátott kötvényekkel akarnak piacra lépni. Azt is célul tűzték ki, hogy az intézményi befektetőkkel szemben a lakosságtól szerettek volna nagyobb arányban forrásokat gyűjteni. A harmadik kiemelt prioritás pedig az adósság futamidejének a hosszabbítása, korábban ugyanis nagyon nagy volt az állományon belül a rövid papírok aránya, ami bizonytalan időszakokban (mint korábban a 2008-09-es válság, de akár a mostani pandémiás helyzet is hasonló) megnövekedett kockázatot jelenthet.

Forintban nőtt az adósság

Voltak szakmai viták, hogy az egyesek által erőltetettnek tartott forintosítás helyes-e, az ellenzők ugyanis azzal érveltek, hogy ezeknek a lakossági kötvények hozama túl magas. Összességében ugyanakkor elmondható, hogy a kitűzött stratégiai célok sikeresek voltak, hiszen a lakosság óriási összegeket fektetett álampapírokba, az 5 éves MÁP+ nevű kötvény révén pedig a futamidőt is sikerült növelni.

Az ÁKK szeptember 30-i adatai szerint a devizakötvények és hitelek állománya a teljes hitelállomány 17 százalékát tette ki, míg a lakossági állampapírok például 27 százalékon álltak. A mostani kibocsátással egyébként az ÁKK a csütörtökön ismertetett 10-20 százalékos sáv felső szélét elérte. Mindez nem jelenti azt, hogy a jövőben kedvező lehetőségek esetén nem módosíthatnák a terveket, és növelhetnék a devizahitelek arányát, ám azt mindenképpen leszögezhetjük, hogy a korábbi stratégiához képest ez mindenképpen fordulatot jelent. Vélhetőleg egyébként a kommunikációs problémákat a pénzügyminisztérium is érzékelte, hiszen kiemelték a közleményükben, hogy a magyar kormány adósságkezelői céljai változatlanok: az államadósság finanszírozásában továbbra is a belföldi forrásokra helyezi a hangsúlyt, a külföldiek arányát pedig hosszú távon csökkenti.

Mindezek kapcsán persze érdemes azt is leszögezni, hogy bár a devizakötvényekről – részben a kormányzat kommunikációja miatt – kialakult egy erősen negatív kép, az ilyen kötvénykibocsátások egyáltalán nem ördögtől valóak. Egy államadósság szerkezetében egészséges részarányban igenis helye van az ilyen eszközöknek is.

Ezek az új kötvény pozitívumai

Már csak azért is, mert, mint esetünkben is történt, több pozitívuma is lehet a kötvénykibocsátásnak. A tranzakció kapcsán ezeket egyébként a Pénzügyminisztérium is hangsúlyozta, akik azt jelezték, hogy a sikeres tranzakció az államadósság hátralévő átlagos futamidejét javítja, és a válság okozta világgazdasági bizonytalanságokra tekintettel szükséges, hogy az államadósság finanszírozása több lábon álljon. Ráadásul, ha a forint a jövőben nem gyengül tovább jelentős mértékben, akkor a most eladott 15 és 30 éves kötvények hosszú évekig nagyon kedvező forrást jelentenek.

A Pénzügyminisztérium szerint a mostani tranzakció sikere azt jelzi, hogy a befektetők bizalma töretlen a magyar gazdaság iránt. Ezt a bizalmat a hitelminősítők is igazolták: szeptember végén stabilról pozitívra változtatta a magyar államadósság besorolásának kilátását a Moody's.

Ezt nem cáfolva azért azt is hozzá lehet tenni, hogy a nagy jegybankok likviditásnövelő programjai miatt a világ úszik a szabad pénzeszközökben. Így a magyar devizakötvények sikere betudható annak is, hogy az ÁKK "jókor volt jó helyen". Azt is érdemes megemlíteni, hogy most a koronavírus-járvány miatt némi eufémizmussal büntetlenül el lehet engedni átmenetileg az adósságot, míg a jövőre lejáró kötvények révén az majd ismét csökkenhet, amit jól kommunikálva máris sikerként lehet majd akkor tálalni.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 16500 16420 16650 -0,33% 0 0 2 245 793 245 Ft 2021-08-04 17:05:23
MOL 2490 2432 2490 +2,81% 0 0 2 243 099 222 Ft 2021-08-04 17:05:07
MTELEKOM 423 422 425 -0,35% 0 0 171 605 403 Ft 2021-08-04 17:05:27
RICHTER 8705 8475 8720 +1,46% 0 0 3 829 030 035 Ft 2021-08-04 17:07:49
OPUS 237 236 238 +0,21% 0 0 6 880 235 Ft 2021-08-04 16:53:34
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény Csökkent egy inflációkövető államkötvény kamata – egy tévhit is az államnak kedvez
Eidenpenz József | 2021. július 1. 10:00
Új három éves inflációkövető PMÁP-kötvényeket árulnak mától, az előző sorozat ugyanis már túl régen volt a kínálatban, futamidejéből kevesebb, mint két év maradt hátra. Az új sorozatnak azonban egy negyed százalékponttal alacsonyabb lesz a kamatprémiuma, ami beleillik a hosszú távú kamatcsökkentési trendbe. Várhatóan így is veszik majd.
Állampapír / Kötvény Tartós lesz-e a magas infláció? Meddig emeli az alapkamatot az MNB?
Eidenpenz József | 2021. június 16. 15:06
Az USA és Magyarország inflációs adata nagyon hasonló egymáshoz, de több körülmény eltér, és a két jegybank ellentétes álláspontra jutott. A magyar kamatemelési várakozások talán már túlzóak is, ez vezethetett a forint nagy erősödéséhez nemrég. Meddig mehet a kamat? Mekkora lehet az infláció?
Állampapír / Kötvény 22 milliárd forint értékben bocsátott ki kötvényeket a KÉSZ Csoport
Privátbankár.hu | 2021. június 16. 10:49
A keddi aukció túljegyzéssel zárult, az intézményi befektetők végül 2,61 százalékos éves ​átlagos hozammal vásárolták​​ meg a​​ fix ​kamatozású, 10 éves futamidejű amortizálódó kötvényeket. A 22 milliárd forintos friss tőkét Magyarország egyik legnagyobb építőipari vállalatcsoportja új beruházásokra és kapacitásbővítésére fordítja.
Állampapír / Kötvény Pluszpénzt kaphatnak, akik most vesznek állampapírt
MTI | 2021. június 13. 07:47
Június 30-ig nemcsak azért érdemes otthonról online állampapírt vásárolni, mert biztonságos, kényelmes és ingyenes, hanem azért is, mert addig tart a Kincstár nyereményjátéka.
Állampapír / Kötvény Új feltételekkel kapható a P€MÁP, reálkamat-csökkentés zajlik a lakossági állampapíroknál
Eidenpenz József | 2021. június 5. 05:50
Csökkentik a klasszikus, három év körüli futamidejű eurós magyar államkötvény, a P€MÁP kamatprémiumát hétfőtől, de azért nem biztos, hogy rossz befektetés lesz. Minden attól függ, mit csinál majd az euró a következő években, és persze attól is, mennyiért jutunk hozzá. A hosszú távú trend mindenesetre csökkenő, egyre alacsonyabb a prémium.
Állampapír / Kötvény Melyik állampapír vásárlása éri meg jobban? Lesz-e hat százalék felett a PMÁP kamata?
Eidenpenz József | 2021. április 13. 18:26
Állampapír vásárlásakor a MÁP Pluszt, az inflációkövető PMÁP-ot vagy az eurós PEMÁP-ot érdemes választani? Kemény dió, mivel az infláció alakulásában és a forintárfolyam jövőjében is sok a kérdőjel. Kiszámoltuk, hogy különböző forgatókönyvek esetén melyik papír lesz kedvezőbb. Az is lehet, hogy a kötvények kombinálása a legjobb megoldás.
Állampapír / Kötvény Díjazták a magyar szamurájkötvényt
MTI | 2021. április 10. 13:53
Újabb elismerést kapott a magyar adósságkezelés: a Capital Eye portál különdíjban részesítette a magyar állam tavalyi sikeres zöld szamuráj-kötvény kibocsátását - közölte a pénzügyminiszter szombaton a Facebook-oldalán.
Állampapír / Kötvény Habzsolja a vállalati kötvényeket az MNB - vajon kiktől vesz megint?
Mester Nándor | 2021. március 27. 05:38
Megint újabb vállalati kötvények kerülhetnek az MNB-hez az általa indított Növekedési Kötvényprogram (NKP) keretében. Az egyik legnagyobb hazai építőipari és ingatlanfejlesztő cégcsoport, a KÉSZ ugyanis bejelentette, hogy májusban 20 milliárd forint értékben szeretne kötvényeket kibocsátani, ennek egy részét az MNB fogja megvásárolni. Előzőleg több jelentősebb ingatlanos és építőipari cég, valamint nagy vagyonkezelő vállalat is hasonló módon jutott friss forráshoz, azok egy részét felvásárlásra és kapacitás bővítésre fordították.   
Állampapír / Kötvény Csavart egyet a Növekedési Kötvényprogramon az MNB
Privátbankár.hu | 2021. március 9. 17:58
Hamarosan közvállalatok kötvényeit is elkezdik vásárolni, szigorúan a másodpiacon - a többi vállalat esetében pedig az eddigiekkel ellentétben akár egy adott kötvénysorozat 50 százalékánál nagyobb állományt is megvásárolhtnak.
Állampapír / Kötvény Államkötvény-vásárláson gondolkodsz? Holnaptól változások jönnek
Eidenpenz József | 2021. január 18. 19:05
Miután tavaly az éves átlagos infláció kissé csökkent, az állam most új ötéves inflációkövető kötvényeket hoz forgalomba, amelyeknek a kamatprémiuma ma is alacsonyabb. Így a két hatás nyomán 4,8-ról 4,55 százalékra csökken a Prémium Magyar Állampapírral elérhető kamat. A kötvények futamideje viszonylag hosszú, öt és fél év.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos