TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A magyar állampapír-palettán egyaránt találhatók kedvező forintos, illetve eurós államkötvények. A forintos sorozat kamata magasabb, de az eurós hozamát a forintárfolyam is befolyásolhatja. Vajon melyiket célszerűbb mostanában megvenni?

A magyar állampapír-palettán egyaránt találhatók kedvező forintos, illetve eurós államkötvények. Előbbi a Prémium Magyar Államkötvény, azaz PMÁK, ami forintban az előző évi infláció alapján kamatozik három százalék kamatprémiummal megfejelve (jelenleg 4,7 százalék). Utóbbi a Prémium Euró Magyar Államkötvény, azaz PEMÁK, ami az euró-zóna inflációja plusz két százalék prémiummal kamatozik (jelenleg 2,4 százalék). Vajon melyiket célszerűbb megvenni?

A kérdés hosszú időn át fel sem merült, hisz a forinthozam garantáltan magasabb volt. 1995-től csúszó leértékelés volt, ami azt jelentette, hogy a forintot előre meghatározott mértékben értékelték le a német márkához, majd bevezetése után az euróhoz képest. Ugyanakkor a jegybanki alapkamatot úgy állapították meg, hogy az sokkal magasabb legyen a leértékelés szintjénél, ezáltal tőkét vonzva a magyar gazdaságba és az állampapír piacra. Ebből adódott a garantáltan magasabb forint hozam.

A csúszó leértékelést 2001-ben szüntették meg, azóta a forint árfolyama éves szintre számítva alig csökkent az euróhoz képest (270-ről 310-re, ami az eltelt 13 évet figyelembe véve átlagosan nagyjából évente 1 százalék). A jegybanki alapkamat közben igen magas volt, az utolsó két évet leszámítva 5,5 és 12,5 százalék között mozgott.

Így az elérhető átlagosan nyolc százalék körüli hozam olyan kiemelkedő volt, amit euróban nem lehetett nemhogy elérni, még megközelíteni sem. Ráadásul a kamatszint az inflációnál is többnyire jóval magasabb volt, így forintban is szép reálhozamot lehetett elérni.

Az extrém magas kamatok időszakát az utóbbi 2-3 évben felváltotta a főbb devizák kamatszintjéhez közelítő, a gazdaság és a költségvetés igényeihez jobban alkalmazkodó kamatpolitika: az alapkamat mostanra 2,1 százalékig süllyedt. Ennek fényében mind a PMÁK, mind a PEMÁK meglehetősen kedvező kamatozásúnak mondható. Kérdés, hogy maradt-e a forintos befektetés előnye, vagy akár megfordult az eurós javára?

A két kamatszint közti eltérés jelenleg 2,3 százalék, ez csak akkor változik, ha a hazai, ill. az euró-zónás infláció közti eltérés módosul. (A későbbi kibocsátásoknál persze a kamatprémium mértéke is változhat.) Az inflációk közti eltérés nem valószínű, hogy lényegesen változna. Magasabb számok mellett számíthatnánk rá, hogy a mi inflációnk lassan konvergál az euró-zónáéhoz, de nominálisan már most is olyan alacsony, hogy ez a hatás elenyésző.

Egy tényező van még: a valutaárfolyam alakulása. Vagyis hogy a forint le fog-e értékelődni az euróhoz képest, és ha igen, akkor két kötvénysorozat hozameltérésénél kisebb, vagy nagyobb mértékben? Ha a múltbeli eseményekből indulunk ki, számolhatunk az előbb említett éves egy százalékos átlagos leértékeléssel.

Viszont ez csak egy átlag, a csúszó leértékelés megszüntetése óta több eltérő időszak volt. Az első, 2001-től 2007-ig egy felértékelődés (főként a nagy forinthozamnak köszönhetően), majd a válságban egy heves zuhanás, amit stabilizáció követett. Az elmúlt öt évben, ha éves árfolyam átlagokkal számolunk, évi két százalék körüli leértékelődés adódik.

A közeljövő szempontjából inkább azt érdemes megvizsgálni, milyen tényezők hatnak a forintra. Az infláció alacsony, a gazdaság egyensúlyban van, az export erős: ezek az érvek a stabil forint mellett szólnak. A tervezett devizahitel-átváltás bőven megoldható a jegybanki tartalékokból anélkül, hogy azok túlzottan apadnának, így ez sem jelent veszélyt.

(Fotó: 123rf.com)

Az egyetlen érv a leértékelés mellett az lehet, ha a gazdasági növekedés élénkítése miatt szándékos leértékelés következne (persze ez az inflációt is növelné, így a PMÁK kamatnövekménye részben kompenzálná a leértékelődést).

Összességében tehát nehéz megbecsülni az árfolyam alakulást. Nagy forintleértékelődés nem valószínű, ezért nyugodtam választhatjuk a forintos kötvényt. Ha valaki ki szeretné szűrni a magyar gazdaságpolitika esetleges egyedi kockázatát, az pedig válassza a PEMÁK-ot.

Sokaknál komoly lélektani tényező, hogy forintban vagy euróban keletkezik-e a megtakarítás (avagy a meglévő eddig melyikben volt), és nem szívesen váltják át. Nekik azt lehet javasolni, válasszanak a meglévő valutanemnek megfelelően. És végül: ha nagyon szeretnénk kiküszöbölni a bizonytalansági tényezőt, pénzünket meg is oszthatjuk a két devizanem (és kötvény) között.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény Árnyoldala és pozitívuma is van az újabb devizakötvényeknek
Király Béla | 2020. november 15. 05:13
A korábbi kommunikációnak némileg ellentmond a csütörtökön bejelentett nagyobb összegű devizakötvény kibocsátás, de sok szempontból jónak tűnik az ÁKK lépése.
Állampapír / Kötvény Hatalmas mérföldkőnél a szuperállampapír
MTI | 2020. november 3. 12:13
Átlépte keddre az 5000 milliárd forintot a Magyar Állampapír Pluszban (MÁP+) lévő megtakarítások értéke - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter egy, a hivatalos Facebook oldalán kedden közzétett videóban.
Állampapír / Kötvény Azt hittük, a MÁP Plusz lesz a legjobb állampapír. Mekkorát tévedtünk!
Eidenpenz József | 2020. október 28. 05:07
A híres MÁP Plusz államkötvények hozamánál több mint kétszer magasabbat is el lehetett érni, ha valaki ehelyett eurós kötvénybe fektette a pénzét, méghozzá hasonlóan alacsony kockázat mellett. Hála persze annak, hogy a forint az utóbbi másfél évben rohamosan leértékelődött. Ez megtaníthatja a befektetőket arra, hogy még az állampapíroknál sem érdemes mindig mindent egy lapra feltenni.
Állampapír / Kötvény Szamurájkötvények kibocsátásra készülődik a magyar állam
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 10:11
Már zajlanak az előkészületek, néhány napon belül megtörténhet a tranzakció.
Állampapír / Kötvény Csak félig tért vissza az államkötvény-vásárlási kedv a karantén után
Eidenpenz József | 2020. június 8. 06:07
Egy éves a “szuperkötvény”. Magyarországon is fokozatosan lazították a mozgási korlátozásokat az utóbbi hetekben, így elvileg visszatérhet a lakosság a korábbi mindennapokhoz. De mennyire állt vajon helyre a karantén idején tavasszal mélypontra esett állampapír-jegyzési kedv? Még nem teljesen. Ami megmagyarázza a kormányzat idei devizakötvény-kibocsátásait is.
Állampapír / Kötvény Nagyon vették az állampapírokat a pénzintézetek
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 11. 14:43
A pénzintézetek márciusban komolyabb mennyiségű állampapírt vásároltak, derült ki az MNB friss adataiból.
Állampapír / Kötvény 2 milliárd euró értékben adtunk el kötvényt
MTI | 2020. április 23. 18:45
A pénzügyminiszter szerint sikeres volt Magyarország legújabb kötvénykibocsátása, 2 milliárd euró értékben sikerült értékesíteni. Varga Mihály azt is elmondta, hogy rekordalacsony hozam mellett sikerült mindez.
Állampapír / Kötvény Eurókötvényt bocsát ki Magyarország
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:59
Az Államadósság Kezelő Központ nem sokkal azután jelentette be, hogy közzétette idei módosított finanszírozási tervét.
Állampapír / Kötvény Módosította idei finanszírozási tervét az ÁKK
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:01
A Kormány a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos negatív gazdasági kilátások és a járvány gazdasági hatásait mérsékelni hivatott fiskális politikai lépések eredményeképp módosította a 2020-as költségvetés eredményszemléletű hiánycélját a GDP 1 százalékáról 2,7 százalékára. Az államháztartás központi alrendszerének pénzforgalmi hiánya ennek megfelelően 367 milliárd forintról 1.234 milliárd forinttal 1.601 milliárd forintra emelkedett.
Állampapír / Kötvény Stabil az állampapírok értékesítése
Privátbankár.hu | 2020. április 20. 11:20
2020 első negyedévében összesen 1266 milliárd forint értékben vásárolt a lakosság állampapírt. A nettó állománynövekedés a lejáratok, a visszaváltások és a visszavásárlások miatt 29,6 milliárd forintot tett ki.
Friss
hírlevél