<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A magyar állampapír-palettán egyaránt találhatók kedvező forintos, illetve eurós államkötvények. A forintos sorozat kamata magasabb, de az eurós hozamát a forintárfolyam is befolyásolhatja. Vajon melyiket célszerűbb mostanában megvenni?

A magyar állampapír-palettán egyaránt találhatók kedvező forintos, illetve eurós államkötvények. Előbbi a Prémium Magyar Államkötvény, azaz PMÁK, ami forintban az előző évi infláció alapján kamatozik három százalék kamatprémiummal megfejelve (jelenleg 4,7 százalék). Utóbbi a Prémium Euró Magyar Államkötvény, azaz PEMÁK, ami az euró-zóna inflációja plusz két százalék prémiummal kamatozik (jelenleg 2,4 százalék). Vajon melyiket célszerűbb megvenni?

A kérdés hosszú időn át fel sem merült, hisz a forinthozam garantáltan magasabb volt. 1995-től csúszó leértékelés volt, ami azt jelentette, hogy a forintot előre meghatározott mértékben értékelték le a német márkához, majd bevezetése után az euróhoz képest. Ugyanakkor a jegybanki alapkamatot úgy állapították meg, hogy az sokkal magasabb legyen a leértékelés szintjénél, ezáltal tőkét vonzva a magyar gazdaságba és az állampapír piacra. Ebből adódott a garantáltan magasabb forint hozam.

A csúszó leértékelést 2001-ben szüntették meg, azóta a forint árfolyama éves szintre számítva alig csökkent az euróhoz képest (270-ről 310-re, ami az eltelt 13 évet figyelembe véve átlagosan nagyjából évente 1 százalék). A jegybanki alapkamat közben igen magas volt, az utolsó két évet leszámítva 5,5 és 12,5 százalék között mozgott.

Így az elérhető átlagosan nyolc százalék körüli hozam olyan kiemelkedő volt, amit euróban nem lehetett nemhogy elérni, még megközelíteni sem. Ráadásul a kamatszint az inflációnál is többnyire jóval magasabb volt, így forintban is szép reálhozamot lehetett elérni.

Az extrém magas kamatok időszakát az utóbbi 2-3 évben felváltotta a főbb devizák kamatszintjéhez közelítő, a gazdaság és a költségvetés igényeihez jobban alkalmazkodó kamatpolitika: az alapkamat mostanra 2,1 százalékig süllyedt. Ennek fényében mind a PMÁK, mind a PEMÁK meglehetősen kedvező kamatozásúnak mondható. Kérdés, hogy maradt-e a forintos befektetés előnye, vagy akár megfordult az eurós javára?

A két kamatszint közti eltérés jelenleg 2,3 százalék, ez csak akkor változik, ha a hazai, ill. az euró-zónás infláció közti eltérés módosul. (A későbbi kibocsátásoknál persze a kamatprémium mértéke is változhat.) Az inflációk közti eltérés nem valószínű, hogy lényegesen változna. Magasabb számok mellett számíthatnánk rá, hogy a mi inflációnk lassan konvergál az euró-zónáéhoz, de nominálisan már most is olyan alacsony, hogy ez a hatás elenyésző.

Egy tényező van még: a valutaárfolyam alakulása. Vagyis hogy a forint le fog-e értékelődni az euróhoz képest, és ha igen, akkor két kötvénysorozat hozameltérésénél kisebb, vagy nagyobb mértékben? Ha a múltbeli eseményekből indulunk ki, számolhatunk az előbb említett éves egy százalékos átlagos leértékeléssel.

Viszont ez csak egy átlag, a csúszó leértékelés megszüntetése óta több eltérő időszak volt. Az első, 2001-től 2007-ig egy felértékelődés (főként a nagy forinthozamnak köszönhetően), majd a válságban egy heves zuhanás, amit stabilizáció követett. Az elmúlt öt évben, ha éves árfolyam átlagokkal számolunk, évi két százalék körüli leértékelődés adódik.

A közeljövő szempontjából inkább azt érdemes megvizsgálni, milyen tényezők hatnak a forintra. Az infláció alacsony, a gazdaság egyensúlyban van, az export erős: ezek az érvek a stabil forint mellett szólnak. A tervezett devizahitel-átváltás bőven megoldható a jegybanki tartalékokból anélkül, hogy azok túlzottan apadnának, így ez sem jelent veszélyt.

(Fotó: 123rf.com)

Az egyetlen érv a leértékelés mellett az lehet, ha a gazdasági növekedés élénkítése miatt szándékos leértékelés következne (persze ez az inflációt is növelné, így a PMÁK kamatnövekménye részben kompenzálná a leértékelődést).

Összességében tehát nehéz megbecsülni az árfolyam alakulást. Nagy forintleértékelődés nem valószínű, ezért nyugodtam választhatjuk a forintos kötvényt. Ha valaki ki szeretné szűrni a magyar gazdaságpolitika esetleges egyedi kockázatát, az pedig válassza a PEMÁK-ot.

Sokaknál komoly lélektani tényező, hogy forintban vagy euróban keletkezik-e a megtakarítás (avagy a meglévő eddig melyikben volt), és nem szívesen váltják át. Nekik azt lehet javasolni, válasszanak a meglévő valutanemnek megfelelően. És végül: ha nagyon szeretnénk kiküszöbölni a bizonytalansági tényezőt, pénzünket meg is oszthatjuk a két devizanem (és kötvény) között.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 11135 11050 11240 +0,13% 0 0 3 466 525 945 HUF 2023-05-26 17:07:07
MOL 2866 2820 2874 +1,27% 0 0 1 933 992 560 HUF 2023-05-26 17:11:05
MTELEKOM 418 417 424 -1,07% 0 0 373 922 530 HUF 2023-05-26 17:14:45
RICHTER 8400 8200 8400 +2,19% 0 0 1 673 580 970 HUF 2023-05-26 17:10:31
OPUS 112 110 112 +0,90% 0 0 12 446 288 HUF 2023-05-26 17:05:05
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Állampapír / Kötvény Állampapírokra hirdetett akciót az OTP Bank
Eidenpenz József | 2023. május 17. 14:44
A banki ügyfelek 80 százalékának továbbra sincs legalább 500 ezer forint megtakarítása, ami nagyon rossz érték, ennek javítása fontos cél kéne legyen Magyarországon. Az OTP ügyfelei sokkal több értékpapír-megbízást adnak, mint korábban, főleg alacsony kockázatú befektetési alapokra. A bank akciót kínál az állampapírokkal kapcsolatos díjakra is.
Állampapír / Kötvény Jövőre visszanyerheti, amit a 2022-es infláción elbukott
Eidenpenz József | 2023. május 15. 05:47
Bár csökkent az infláció Magyarországon, csak eléggé lassan, így az éves átlagos mérték még magas lehet. Ami rossz a zsebünknek, de egyben magasabb állampapír-kamatokat is jelenthet. Ha a PMÁP-tulajdonosoknak szerencséjük van, jövőre egész sokat nyerhetnek.
Állampapír / Kötvény Baljós árnyak a magyar állampapírok felett?
Eidenpenz József | 2023. április 24. 05:47
A múlt héten alaposan felkavarta a hazai pénzpiacot az MNB egyik nyilatkozata, de míg a forint nagyot gyengült, az állampapírok erősödtek, azaz hozamuk csökkent. Az inflációról viszont mostanában nem érkezett jó hír, így az inflációkövető államkötvények előnye a többi megtakarításhoz képest még nőhet is.
Állampapír / Kötvény Megéri ilyen árfolyamnál eurós állampapírt venni? A hét videója
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2023. április 7. 18:15
A forint most viszonylag erős, azaz olcsó az euró. Vajon érdemes-e euróban takarékoskodni? Számításaink szerint ennek nagyon kicsi a valószínűsége.
Állampapír / Kötvény A régi dilemma – euróban vagy forintban érdemes?
Eidenpenz József | 2023. április 5. 05:49
Mire jó a magas magyar kamat? Olyan óriási forintgyengülésre lenne szükség ahhoz, hogy euróban legyen érdemes megtakarítani, aminek eléggé kicsi a valószínűsége. Kiszámoltuk, grafikont rajzoltunk belőle, és magunk is meglepődtünk. Közben a forinthozamok még mindig képesek emelkedni.
Állampapír / Kötvény Magyar állampapírba fektetni nem kell félnetek jó lesz
Eidenpenz József | 2023. március 29. 05:46
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) nem nyúlt a kamathoz, és nem is lett optimistább. Az állampapírhozamok egy hét alatt csökkentek, de a folytatás most kérdésessé vált. Az inflációkövető kötvény még mindig messze a legjobb pénzromlás elleni védelemnek tűnik. Érdekes, hogy egy francia államkötvény hozama hasonlít a magyar eurókötvény kamatához, pedig sokkal jobb az ország hitelminősítése.
Állampapír / Kötvény Ezzel lehet évi 15 százalékos hozamot kapni
Eidenpenz József | 2023. március 21. 05:36
Míg a fejlett országokban jobbára csökkentek az állampapírhozamok a bankválság hatására, Magyarországon inkább tovább növekedtek. A lakossági kötvénypénztárban az egyik diszkont kincstárjegy hozama már eléri az évi 15 százalékot is. Ami az új magyar eurókötvényt illeti, az utóbbi 15 évben nem járt volna túl jól az, aki Euriborhoz kötött értékpapírt vásárolt volna.
Állampapír / Kötvény Forintkötvényt vagy eurókötvényt vegyek? – A hét videója
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2023. március 17. 19:04
Új eurós magyar államkötvényeket hoztak forgalomba. Ám kérdéses, hogy ezek jobbak lesznek-e a régieknél, jobbak lesznek-e a német vagy osztrák állampapíroknál és hogy érdemes-e egyáltalán euróban megtakarítani forint helyett. Ezeket a témákat járja körbe e heti videónkban munkatársunk, Eidenpenz József.
Állampapír / Kötvény Magyar eurókötvényt vegyünk, vagy osztrákot?
Eidenpenz József | 2023. március 15. 05:49
Izgalmas időket élünk, nagy turbulenciák vannak a tőkepiacokon, a fix kamatozású magyar állampapírok hozama elérte a 15 százalékot. Teljesen új eurós államkötvényt kínálnak a magyar lakosságnak, amelynek kamata azonban drasztikusan alatta maradhat a korábbinak. De egy napig még kapható a régi.
Állampapír / Kötvény Húszéves csúcson a Diszkont Kincstárjegy hozama
Márkázott tartalom | 2023. március 11. 10:35
A jelenleg vásárolható Diszkont Kincstárjegyek között az elérhető legmagasabb éves hozam 14,85 százalék, ami több mint húszéves csúcsot jelent a magyar kincstárjegyek piacán. Ráadásul a futamideje is csak maximum egy év, nem kell a pénzt évekre nélkülözni. Bár online egyszerűen megvásárolható, a Diszkont Kincstárjegy működése szokatlan a többi állampapírhoz képest, mert nem fizet kamatot, hanem az árfolyam változásából származó különbség adja a befektetés hozamát.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG