TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Megeszi az infláció a forint értékét? Lassacskán bizonyára igen, akik egy évvel ezelőtt takarékoskodtak, szinte minden kamatozó eszközön veszítettek. Egy hajszálnyit még egyes inflációkövető kötvényeken is, de ez csak átmeneti, és később bőven visszajöhet. Igazából még mindig az a legjobb választás.
(Fotó: Eidenpenz József)

Több mint öt éve nem látott áremelkedést mértek Magyarországon szeptemberben, év/év alapon 3,6 százalékot, ami kissé – 0,1 százalékponttal – meghaladja az elemzői várakozásokat is. Ám mivel a maginfláció csak 2,4 százalékos volt, és a célsáv is 3,0 +/– 1 százalékpont, várhatóan a jegybank nem fog emiatt lépéseket tenni.

De mit jelent ez a megtakarítók számára? „Amikor a kormány azért rontja a pénzt, hogy minden hitelezőt becsapjon, akkor udvariasan az infláció nevet adja ennek az eljárásnak“ – mondta állítólag George Bernard Shaw. Tény, hogy ha az infláció magasabb, mint az elérhető kamat, akkor a megtakarítók rosszul járnak, az adósok terhei pedig legalábbis alacsonyabbak. (“Pénzügyi elnyomás.”)

A gazdaság legtöbb szereplője számára ez most így van, nem kapnak akkora kamatot a pénzükre, hogy az megőrizze az értékét. Egy évvel ezelőtt az MNB adatsora alapján a bankokban 0,39 százalékos volt az átlagosan elérhető lakossági lekötött betéti kamat (éven belül 0,31, éven túl 1,0). Ez azt jelenti, hogy az átlagos betétes pénzének értéke 3,2 százalékponttal csökkent szeptembertől szeptemberig.

(Grafikon: MNB)

Nulla hozamú értékpapírok

A fogyasztási hitelek kamata nagyon magas, évi 12,3 százalék volt egy éve, így az infláció felett még mindig nagyon kemény reálkamatot kellett fizetni. A lakáscélú hitelek tavaly szeptemberi 4,18 százalékos kamata viszont már nem jelentett olyan nagy terhet, főleg, ha valakinek legalább az inflációnak megfelelő mértékben nőtt a bére. (Valójában a bérek sokkal jobban emelkedtek annál.)

De az állam, a legnagyobb adós, sokat nyert az infláción. Egy éve a 12 hónapos diszkont kincstárjegyek referenciahozama mínusz 0,04 százalék volt, tehát az a befektető, aki ilyet tartott – leginkább intézmények, mint befektetési alapok, biztosítók, bankok – a teljes inflációt elbukták.

Ezt csinálja egész Európa

Közvetve, például az alapokon és más intézményeken keresztül több százmilliárdnyi tőke kamatain veszítettek az állampolgárok is. Mindez persze megtakarításként az államnál jelentkezik. Amiért azonban nem feltétlen kell hibáztatni, lényegében ezt csinálja majdnem egész Európa, ahol az állampapírhozam minimális vagy negatív. Az euróinfláció pedig várhatóan 2,1 százalék lesz szeptemberre az Eurostat oldala szerint.

A német tíz éves hozam eközben egy éve 0,44 százalék volt, a két éves pedig mínusz 0,7 százalék. Jelentős veszteség azoknak, akik pénzük értékének megőrzésére törekszenek. (De egyes intézményeknek nincs más választásuk, mint állampapírt vásárolni, az EKB pedig szinte felvásárolja előlük a kötvényeket.)

(Grafikon: MNB)

Már az állampapír sem a régi

A magyar lakosság ugyan kivételezett helyzetben van a lakossági állampapírok miatt, de ezek közül az egy éves, fix kamatozású papír már nem olyan jó. Egy évvel ezelőtt még csak kettő százalékot fizetett. A nyáron felemelték a kamatot 2,5 százalékra, kérdés, mi lesz a mostantól következő egy évben az infláció értéke.

Könnyen lehet, hogy eléri vagy túlhaladja ezt a szintet. Az MNB és más elemzők azt várják, hogy jövőre ismét visszatér három százalék alá a pénzromlás, de 2,5 százalék alá már nem feltétlenül. (Ráadásul ott van a kamatadó és a különböző tranzakciós költségek, a “tranzakciós illeték” is.)

Régi és új inflációkövetők

Ami még mindig képes az inflációval lépést tartani, az csakis az inflációkövető államkötvény (Prémium, PMÁK) lehet – gondolhatnánk. A 2021/K jelzésű papír kamata 3,5 százalék, és ennyi marad a következő közel egy évben is. Ezt az értéket a mostani inflációs adat azonban már meghaladta.

(Adatok forrása: ÁKK)

Ez a papír viszont csak januárban került forgalomba először, az egy évvel ezelőtt, 2017 szeptemberben árult 2020/K induló kamata hajszállal magasabb, 3,55 százalék volt. A most kapható 2023/J és a tavaly szeptemberben árult 2022/J-é viszont évi 3,80. (Öt éves kötvények.)

Le lehet maradni a követésben

Amint korábbi cikkünkben kiszámoltuk, az inflációkövető kötvények nem túl jók olyankor, amikor az infláció emelkedik, mert jelentős, egy-két éves késéssel követik azt, hajlamosak “lemaradni”. A gyakorlatban, hiába volt valamelyiknek eredetileg infláció felett két százalékpont kamatprémiuma, ha az csak egy-másfél év múlva épül bele a papír kamatozásába, amikor az infláció esetleg már még magasabb.

Így a jelenleg a három és öt éves papíroknál 1,1, illetve 1,4 százalékpontos, infláció feletti kamatprémiumot nem szabad teljesen készpénznek venni, az infláció-változás üteme, hullámvölgyei és hegyei miatt lehet ennél kevesebb – esetleg több – is. Azért az nem valószínű, hogy ezek a papírok is negatív reálkamattal fussanak ki, ahhoz valami nagyon nagy sokk, nagy krízis kellene, robbanásszerűen elszálló pénzromlással.

Lesz itt még négy százalék feletti kamat

Ha most kicsit le is maradnak az inflációtól, a következő kamatmegállapításnál a befektetők jobban járnak. Ha például az idei infláció három százalékos lenne, akkor az egyik kötvény 4,1, a másik 4,4 százalékos kamatot fizet majd egy éven keresztül. De csak 2019 augusztusának, illetve 2019 szeptemberének végétől.

Akármi is lesz a vége, fél, egy vagy másfél százalékpont reálkamat alakul ki a kötvények lejártáig, a befektetőknek igazából nincsen jobb választásuk a pénzügyi szférában. Az állampapírok sajátjának tartott nulla kockázattal nincs sehol másutt ekkora hozam, mint a PMÁK-oknál.

Lehet még magas hozamot elérni – vagy remélni – lakástakarék-pénztárakkal, egyes osztalékrészvényekkel, lehet kockáztatni más részvényekkel is. Vagy lehet inkább spórolást, jövedelemnövelést eredményező beruházásokat választani. (Erről itt írtunk a napokban.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény Szamurájkötvények kibocsátásra készülődik a magyar állam
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 10:11
Már zajlanak az előkészületek, néhány napon belül megtörténhet a tranzakció.
Állampapír / Kötvény Csak félig tért vissza az államkötvény-vásárlási kedv a karantén után
Eidenpenz József | 2020. június 8. 06:07
Egy éves a “szuperkötvény”. Magyarországon is fokozatosan lazították a mozgási korlátozásokat az utóbbi hetekben, így elvileg visszatérhet a lakosság a korábbi mindennapokhoz. De mennyire állt vajon helyre a karantén idején tavasszal mélypontra esett állampapír-jegyzési kedv? Még nem teljesen. Ami megmagyarázza a kormányzat idei devizakötvény-kibocsátásait is.
Állampapír / Kötvény Nagyon vették az állampapírokat a pénzintézetek
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 11. 14:43
A pénzintézetek márciusban komolyabb mennyiségű állampapírt vásároltak, derült ki az MNB friss adataiból.
Állampapír / Kötvény 2 milliárd euró értékben adtunk el kötvényt
MTI | 2020. április 23. 18:45
A pénzügyminiszter szerint sikeres volt Magyarország legújabb kötvénykibocsátása, 2 milliárd euró értékben sikerült értékesíteni. Varga Mihály azt is elmondta, hogy rekordalacsony hozam mellett sikerült mindez.
Állampapír / Kötvény Eurókötvényt bocsát ki Magyarország
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:59
Az Államadósság Kezelő Központ nem sokkal azután jelentette be, hogy közzétette idei módosított finanszírozási tervét.
Állampapír / Kötvény Módosította idei finanszírozási tervét az ÁKK
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:01
A Kormány a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos negatív gazdasági kilátások és a járvány gazdasági hatásait mérsékelni hivatott fiskális politikai lépések eredményeképp módosította a 2020-as költségvetés eredményszemléletű hiánycélját a GDP 1 százalékáról 2,7 százalékára. Az államháztartás központi alrendszerének pénzforgalmi hiánya ennek megfelelően 367 milliárd forintról 1.234 milliárd forinttal 1.601 milliárd forintra emelkedett.
Állampapír / Kötvény Stabil az állampapírok értékesítése
Privátbankár.hu | 2020. április 20. 11:20
2020 első negyedévében összesen 1266 milliárd forint értékben vásárolt a lakosság állampapírt. A nettó állománynövekedés a lejáratok, a visszaváltások és a visszavásárlások miatt 29,6 milliárd forintot tett ki.
Állampapír / Kötvény Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?
Eidenpenz József | 2020. március 30. 06:06
A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket. Az biztos, hogy a kockázatos eszközök vonzereje nagyon megváltozott az utóbbi időben.
Állampapír / Kötvény A nap grafikonja: Nagyot estek a szuperkötvény-eladások
Eidenpenz József | 2020. március 24. 16:45
A múlt héten már csak harmincmilliárd forintért jegyezték a szuperkötvényt, azaz Magyar Állampapír Pluszt. Ami az eddigi legalacsonyabb érték, de persze a vírusválság miatt nem meglepő.
Állampapír / Kötvény Kinek érheti meg a nyugdíjkötvény?
Privátbankár.hu | 2020. március 16. 06:07
Az ÁKK egy újabb nagy dobásra készül 2020-ban, ami nem más, mint a nyugdíjcélú állampapír.
Friss
hírlevél