6p
A korábbi éveknél kevesebb állampapírt vett a lakosság tavaly, de ez így is több százmilliárd forintot jelent. Hatalmas mennyiségű változó kamatozású kötvényt sikerült eladni, igaz, nagyobb részüket intézményeknek. A kamatok további csökkenésével érezhetően visszaesett a vásárlási kedv a fix kamatozású papíroknál, kérdés, az idén ez hogyan alakul majd.

Tavaly is szorgalmasan vették az állampapírt a magyar magánszemélyek, az MNB adatai szerint december végéig 346 milliárd forinttal, 2333 milliárd forintra nőtt a náluk levő állampapírok összértéke. Ennek csak egy kisebb része, mintegy 18+5,8 milliárd forint volt az úgynevezett átértékelődés, tehát az értékpapírok keletkező kamata, árfolyamnyeresége, a túlnyomó része új vásárlásokat jelent.

Lakosságnak eladni jó

Ez alacsonyabb összeg, mint a 2013-as rekordév 745 milliárdos vagy a 2012-es esztendő 500 milliárd forintos növekménye, ám ahogy a grafikonon is látható, még mindig összehasonlíthatatlanul jobb, mint az azt megelőző évek stagnálása, illetve lassú csökkenése.

 

Annak pedig jelentős előnyei vannak, ha a magyar állampapírok hazai kisbefektetők kezében vannak. Ők nem szállnak ki egykönnyen, egyik napról a másikra az értékpapírokból, mint néhány spekulációs célú vásárló. A kapott kamatokat sokkal nagyobb valószínűséggel hagyják belföldön, mint a külföldiek. Nemzetközi példák is azt mutatják, hogy ahol magas a hazai lakosság állampapír-vásárlási kedve, ott könnyebb a magas államadósságot finanszírozni, például Portugália, Egyesült Királyság, Írország. Olaszországban és Japánban.

Lakossági papírok intézményeknél

Az ÁKK (Államadósság Kezelő Központ) adatai szerint az úgynevezett lakossági állampapírok állománya 2014-ben 723 milliárd forinttal gyarapodott a forintban kibocsátott sorozatoknál, és mintegy 375 milliárd forinttal devizában, a PEMÁK nevű eurós államkötvények által. (Az euróadatokat hó végi MNB-középárfolyamon számoltuk át.)

 

A lakosság számára kibocsátott állampapírokat ugyanis egyes sorozatoknál megvásárolhatják vagy megvásárolhatták intézményi befektetők is, mint például befektetési alapok vagy biztosítók.  (Továbbá vállalatok, önkormányzatok, alapítványok stb.). Ennek tudható be főleg a jelentős különbség az MNB és az ÁKK kétféle adatsora között. Az ÁKK 2011 vége óta a korábbinál – és általában a bankbetéteknél is – kedvezőbb feltételekkel kínálja a lakosságnak az állampapírokat, ami időről időre az intézményi befektetők figyelmét is felkelti. Az átlagember számára egyébként biztató, hogy a profik is azt veszik, amikor tehetik, mint ő.

 

A devizakötvényeket kevesen veszik

Az inflációhoz kötött kamatozású PEMÁK-ból (Prémium Euró Államkötvény) egyébként december végén 2,46 milliárd eurónyi, 775 milliárd forintnyi volt forgalomban, az MNB szerint ugyanakkor 167,9 milliárd forint volt a lakosságnál levő devizakötvények állománya. (Ebben ráadásul lehet kis mennyiségben külföldön kibocsátott intézményi devizás állampapír is.) A tranzakciókat tekintve ez közel hatmilliárdos mérséklődés 2013 vége óta, vagyis a devizás állampapírok az elmúlt évben nem voltak nagyon népszerűek a magánszemélyek körében. Nagyobbik részüket ezek szerint intézmények, vállalatok vették meg eddig.

Vonzó lehet a négyessel kezdődő kamat

A forintos állampapírok közül a legnagyobb mennyiségben az új, tavasszal bevezetett BMÁK (Bónusz Magyar Államkötvény) kelt el, 372 milliárd forint volt a december végi állomány. Ennek kamata a kincstárjegy-aukciókon kialakult piaci kamatból plusz kamatprémiumból áll. Nagy részét valószínűleg szintén intézményi befektetők vásárolták meg.

A Prémium Magyar Államkötvények (PMÁK) már több éve léteznek, az infláció feletti, a legtöbb esetben három százalékpontos kamatprémiumot fizetnek, a kisbefektetők is megbarátkozhattak már velük. A kamatprémiumnál alacsonyabb nem lehet a kamatuk, így úgy is tekinthetjük, hogy három százalékos garantált minimumkamatot ígérnek. Ez a fajta kötvény, akárcsak a BMÁK, tavaly évi négy százalék körüli vagy feletti kezdő kamatozással hívta fel magára a figyelmet. (A múlt héten új inflációkövető kötvényeket bocsátottak ki, és évi négy százalékra emelték ezek kamatprémiumát.)

Kevéske a babák súlya

Ami az egyre lejjebb szálló, 1,0-1,5 százalékos diszkontkincstárjegy-hozamok és banki kamatok mellett nagyon jó ajánlat volt, akkor is, ha a következő kamatmegállapításnál várhatóan csökkeni fog a kamat. Azoknak mindenképpen vonzóak lehettek ezek a változó kamatozású kötvények, akik a több éves futamidőt vállalni tudják.

 

A PMÁK állománya is 213 milliárd forinttal nőtt 2014 során, így nyugodtan mondhatjuk, hogy ez a változó kamatozású papírok éve lett, ezek adták a növekmény zömét (PMÁK+PEMÁK+BMÁK). A fix kamatozású, postákon kapható Kincstári Takarékjegyek állománya (355 milliárd) ugyanis alig változott az év során, a Babakötvényekből és a Féléves Kincstárjegyből pedig csak kevés van a piacon.

Alacsony kamattal kevesebb fogyott

A lakosság nagy kedvence régóta a Kamatozó Kincstárjegy volt, ebből van messze a legtöbb, állománya év végéig 101 milliárddal 1089 milliárd forintra nőtt. Előnye a kisbefektetők számára, hogy egyszerű, könnyen érthető, egy éves, fixen kamatozó konstrukció. Hátránya, hogy a többi fix kamatozású befektetéshez hasonlóan ennek a kamata is csökkent, az év eleji 3,75 százalékról év végére 2,5 százalékra.

Ezen belül júniusban és júliusban viszonylag rövid idő alatt 3,25-ről 2,5 százalékra ment le a kamat, amivel párhuzamosan a Kamatozó Kincstárjegyek állománya is csökkenni kezdett a júniusi csúcshoz képest. (Február közepén azonban a kamat ismét három százalékra emelkedett, aminek hatása később fog kiderülni.)

 

A reálkamat lenne a fontos

A lakosság tehát tavaly vásárolt, ha nem is annyit, mint a korábbi években, kérdés, mi lesz az idén. Befektetési szakemberek szerint az átlagembert nagyban befolyásolja a kamat abszolút szintje is, nemcsak az, hogy mennyi reálkamatot kap az infláció felett. Az 1-2 százalékos minikamatok például nulla infláció mellett ugyanannyi plusz értéket hordoznak, mint a 9-10 százalékos kamat nyolc százalékos infláció mellett. Mégis elégedetlenek velük sokan.

Meglátjuk, mennyire sikerül majd ezt megértetniük a pénzügyi szakembereknek és újságíróknak a megtakarítókkal, és mennyire marad meg az elmúlt évek megtakarítási hajlandósága az állampapír-piacon. Az ÁKK mindenesetre tavaly év végi tervében szerény, 302 milliárdos növekményt tervezett a lakossági állampapírokból erre az évre. Az is elhangzott, hogy továbbra is nagy hangsúlyt fektetnek majd a lakossági papírokra, keresni fogják a lakosság kegyeit. Ennek már vannak jelei, hiszen amint említettük, az inflációkövető PMÁK kamatprémiumát háromról négy százalékra, az egy éves fix kamatozású Kamatozó Kincstárjegyek kamatát 2,5-ről 3,0 százalékra emelték.

(Forrás: ÁKK, 2014. december)

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16800 16630 16890 +1,20% 0 0 4 551 385 505 HUF 2024-03-28 17:05:47
MOL 2960 2938 2980 +1,37% 0 0 1 844 664 804 HUF 2024-03-28 17:13:02
MTELEKOM 897 890 900 +0,79% 0 0 354 788 481 HUF 2024-03-28 17:05:47
RICHTER 9260 9260 9375 -0,05% 0 0 2 543 442 235 HUF 2024-03-28 17:09:18
OPUS 403 397 403 +0,50% 0 0 59 002 521 HUF 2024-03-28 17:09:51
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Állampapír / Kötvény Német függő ügynököt buktatott le az MNB
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 10:36
Az MNB 30 millió forint piacfelügyeleti bírsággal sújtotta a Timberland Finance International GmbH & Co. KG magyarországi fióktelepét jogosulatlan függő ügynöki tevékenység miatt. 
Állampapír / Kötvény Kesztyűt dob az állam bankja a többi hazai pénzintézetnek
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 16:19
A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) is beszállt a zöldkötvény-kibocsátási buliba.
Állampapír / Kötvény Egy hét múlva itt az új állampapír
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:26
Euró alapú befektetési lehetőség nyílik meg.
Állampapír / Kötvény Fogós kérdések az állampapírokról, amelyeket sohasem mert feltenni
Eidenpenz József | 2024. március 11. 05:43
Alapkérdések, amelyeket a kisbefektetők feltesznek maguknak, de senki sem meri megválaszolni. Hogyan védekezhetünk az infláció ellen? Miért pont állampapírt vegyek? Ha igen, mégis melyiket és hol? Nem kéne inkább eurót vásárolni? Esetleg dollárt vagy aranyat? Mi lesz, ha…?
Állampapír / Kötvény Rogán Antal egy lakás árával sietett Varga Mihály segítségére
Csabai Károly | 2024. március 8. 05:42
Nem Orbán Viktor kabinetfőnöke rendelkezik azonban a legnagyobb állampapír-állománnyal a parlamenti képviselők közül. Például a harmadik Orbán-kormány nemzeti fejlesztési minisztere egy nagyságrenddel értékesebb paketten csücsül.
Állampapír / Kötvény Hadat üzent a kormány a legmagasabb kamatozású állampapírnak
Privátbankár.hu | 2024. február 13. 06:57
Keddtől kevesebb összeget lehet befizetni a közel 21 százalékot hozó Babakötvénybe.
Állampapír / Kötvény Ezekben a devizákban lehet inflációkövető kötvényt kapni (2. rész)
Eidenpenz József | 2024. február 13. 05:41
Tetszik az inflációkövetés gondolata, de a forinté már nem? Meg akarja őrizni devizája vásárlóértékét? Egyes országokban bocsátanak ki a hazai PMÁP-hoz hasonló termékeket, csak éppen nem túl olcsón. De ha még sokáig csökken a magyar kamat…
Állampapír / Kötvény Inkább eurós inflációkövető kötvényeket kellene venni?
Eidenpenz József | 2024. február 8. 19:12
A forintkamatok drasztikus csökkenésével felmerül a kérdés, nem kellene-e legalább részben devizába fektetni a pénzt? Sőt, mi lenne, ha valahogy össze lehetne kombinálni az inflációkövetést a forintgyengülés elleni védelemmel, azaz a devizabefektetésekkel? Nem lehetetlen.
Állampapír / Kötvény Hatvanszázalékos bukó állampapíron? Önnek is sikerülhet!
Eidenpenz József | 2024. február 5. 05:42
Van két, nem is olyan ritka és távoli kötvény, amelyek árfolyama nemrég hatvan százalékos mínuszban is járt. Hát ezt meg hogyan sikerült összehozni? A szuperhosszú futamidejű kötvények kalandos élete hogyan érinti a magyar kisbefektetőket? Túlélhetők-e a világ leghosszabb kötvényei?
Állampapír / Kötvény Még rosszabb lesz a PMÁP kamata, de pár napig kaphat a régiből
Eidenpenz József | 2024. február 1. 11:28
Megint csökkent a kamat, tovább rontották a legkedveltebb lakossági állampapírok feltételeit, az első 14 hónapban már csak 7,9 százalék lesz. Ám akinek van pénze, még léphet pár napig, kaphat a magasabb kamatúból. Aki a nemsoká esedékes kamatokat fekteti majd be újra, már nem lesz ilyen szerencséje.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG