<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A korábbi éveknél kevesebb állampapírt vett a lakosság tavaly, de ez így is több százmilliárd forintot jelent. Hatalmas mennyiségű változó kamatozású kötvényt sikerült eladni, igaz, nagyobb részüket intézményeknek. A kamatok további csökkenésével érezhetően visszaesett a vásárlási kedv a fix kamatozású papíroknál, kérdés, az idén ez hogyan alakul majd.

Tavaly is szorgalmasan vették az állampapírt a magyar magánszemélyek, az MNB adatai szerint december végéig 346 milliárd forinttal, 2333 milliárd forintra nőtt a náluk levő állampapírok összértéke. Ennek csak egy kisebb része, mintegy 18+5,8 milliárd forint volt az úgynevezett átértékelődés, tehát az értékpapírok keletkező kamata, árfolyamnyeresége, a túlnyomó része új vásárlásokat jelent.

Lakosságnak eladni jó

Ez alacsonyabb összeg, mint a 2013-as rekordév 745 milliárdos vagy a 2012-es esztendő 500 milliárd forintos növekménye, ám ahogy a grafikonon is látható, még mindig összehasonlíthatatlanul jobb, mint az azt megelőző évek stagnálása, illetve lassú csökkenése.

 

Annak pedig jelentős előnyei vannak, ha a magyar állampapírok hazai kisbefektetők kezében vannak. Ők nem szállnak ki egykönnyen, egyik napról a másikra az értékpapírokból, mint néhány spekulációs célú vásárló. A kapott kamatokat sokkal nagyobb valószínűséggel hagyják belföldön, mint a külföldiek. Nemzetközi példák is azt mutatják, hogy ahol magas a hazai lakosság állampapír-vásárlási kedve, ott könnyebb a magas államadósságot finanszírozni, például Portugália, Egyesült Királyság, Írország. Olaszországban és Japánban.

Lakossági papírok intézményeknél

Az ÁKK (Államadósság Kezelő Központ) adatai szerint az úgynevezett lakossági állampapírok állománya 2014-ben 723 milliárd forinttal gyarapodott a forintban kibocsátott sorozatoknál, és mintegy 375 milliárd forinttal devizában, a PEMÁK nevű eurós államkötvények által. (Az euróadatokat hó végi MNB-középárfolyamon számoltuk át.)

 

A lakosság számára kibocsátott állampapírokat ugyanis egyes sorozatoknál megvásárolhatják vagy megvásárolhatták intézményi befektetők is, mint például befektetési alapok vagy biztosítók.  (Továbbá vállalatok, önkormányzatok, alapítványok stb.). Ennek tudható be főleg a jelentős különbség az MNB és az ÁKK kétféle adatsora között. Az ÁKK 2011 vége óta a korábbinál – és általában a bankbetéteknél is – kedvezőbb feltételekkel kínálja a lakosságnak az állampapírokat, ami időről időre az intézményi befektetők figyelmét is felkelti. Az átlagember számára egyébként biztató, hogy a profik is azt veszik, amikor tehetik, mint ő.

 

A devizakötvényeket kevesen veszik

Az inflációhoz kötött kamatozású PEMÁK-ból (Prémium Euró Államkötvény) egyébként december végén 2,46 milliárd eurónyi, 775 milliárd forintnyi volt forgalomban, az MNB szerint ugyanakkor 167,9 milliárd forint volt a lakosságnál levő devizakötvények állománya. (Ebben ráadásul lehet kis mennyiségben külföldön kibocsátott intézményi devizás állampapír is.) A tranzakciókat tekintve ez közel hatmilliárdos mérséklődés 2013 vége óta, vagyis a devizás állampapírok az elmúlt évben nem voltak nagyon népszerűek a magánszemélyek körében. Nagyobbik részüket ezek szerint intézmények, vállalatok vették meg eddig.

Vonzó lehet a négyessel kezdődő kamat

hirdetés

A forintos állampapírok közül a legnagyobb mennyiségben az új, tavasszal bevezetett BMÁK (Bónusz Magyar Államkötvény) kelt el, 372 milliárd forint volt a december végi állomány. Ennek kamata a kincstárjegy-aukciókon kialakult piaci kamatból plusz kamatprémiumból áll. Nagy részét valószínűleg szintén intézményi befektetők vásárolták meg.

A Prémium Magyar Államkötvények (PMÁK) már több éve léteznek, az infláció feletti, a legtöbb esetben három százalékpontos kamatprémiumot fizetnek, a kisbefektetők is megbarátkozhattak már velük. A kamatprémiumnál alacsonyabb nem lehet a kamatuk, így úgy is tekinthetjük, hogy három százalékos garantált minimumkamatot ígérnek. Ez a fajta kötvény, akárcsak a BMÁK, tavaly évi négy százalék körüli vagy feletti kezdő kamatozással hívta fel magára a figyelmet. (A múlt héten új inflációkövető kötvényeket bocsátottak ki, és évi négy százalékra emelték ezek kamatprémiumát.)

Kevéske a babák súlya

Ami az egyre lejjebb szálló, 1,0-1,5 százalékos diszkontkincstárjegy-hozamok és banki kamatok mellett nagyon jó ajánlat volt, akkor is, ha a következő kamatmegállapításnál várhatóan csökkeni fog a kamat. Azoknak mindenképpen vonzóak lehettek ezek a változó kamatozású kötvények, akik a több éves futamidőt vállalni tudják.

 

A PMÁK állománya is 213 milliárd forinttal nőtt 2014 során, így nyugodtan mondhatjuk, hogy ez a változó kamatozású papírok éve lett, ezek adták a növekmény zömét (PMÁK+PEMÁK+BMÁK). A fix kamatozású, postákon kapható Kincstári Takarékjegyek állománya (355 milliárd) ugyanis alig változott az év során, a Babakötvényekből és a Féléves Kincstárjegyből pedig csak kevés van a piacon.

Alacsony kamattal kevesebb fogyott

A lakosság nagy kedvence régóta a Kamatozó Kincstárjegy volt, ebből van messze a legtöbb, állománya év végéig 101 milliárddal 1089 milliárd forintra nőtt. Előnye a kisbefektetők számára, hogy egyszerű, könnyen érthető, egy éves, fixen kamatozó konstrukció. Hátránya, hogy a többi fix kamatozású befektetéshez hasonlóan ennek a kamata is csökkent, az év eleji 3,75 százalékról év végére 2,5 százalékra.

Ezen belül júniusban és júliusban viszonylag rövid idő alatt 3,25-ről 2,5 százalékra ment le a kamat, amivel párhuzamosan a Kamatozó Kincstárjegyek állománya is csökkenni kezdett a júniusi csúcshoz képest. (Február közepén azonban a kamat ismét három százalékra emelkedett, aminek hatása később fog kiderülni.)

 

A reálkamat lenne a fontos

A lakosság tehát tavaly vásárolt, ha nem is annyit, mint a korábbi években, kérdés, mi lesz az idén. Befektetési szakemberek szerint az átlagembert nagyban befolyásolja a kamat abszolút szintje is, nemcsak az, hogy mennyi reálkamatot kap az infláció felett. Az 1-2 százalékos minikamatok például nulla infláció mellett ugyanannyi plusz értéket hordoznak, mint a 9-10 százalékos kamat nyolc százalékos infláció mellett. Mégis elégedetlenek velük sokan.

Meglátjuk, mennyire sikerül majd ezt megértetniük a pénzügyi szakembereknek és újságíróknak a megtakarítókkal, és mennyire marad meg az elmúlt évek megtakarítási hajlandósága az állampapír-piacon. Az ÁKK mindenesetre tavaly év végi tervében szerény, 302 milliárdos növekményt tervezett a lakossági állampapírokból erre az évre. Az is elhangzott, hogy továbbra is nagy hangsúlyt fektetnek majd a lakossági papírokra, keresni fogják a lakosság kegyeit. Ennek már vannak jelei, hiszen amint említettük, az inflációkövető PMÁK kamatprémiumát háromról négy százalékra, az egy éves fix kamatozású Kamatozó Kincstárjegyek kamatát 2,5-ről 3,0 százalékra emelték.

(Forrás: ÁKK, 2014. december)

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17285 17225 17660 -0,55% 0 0 3 779 976 930 Ft 2021-12-06 17:05:09
MOL 2434 2404 2434 +1,00% 0 0 908 934 902 Ft 2021-12-06 17:07:08
MTELEKOM 408 408 416 -1,45% 0 0 238 744 764 Ft 2021-12-06 17:05:12
RICHTER 8425 8400 8590 -1,17% 0 0 1 016 697 535 Ft 2021-12-06 17:05:14
OPUS 227 224 231 -1,52% 0 0 14 554 498 Ft 2021-12-06 17:05:21
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény Eláruljuk,  miért lehet rossz neked a Prémium Magyar Állami Lajhárkötvény
Eidenpenz József | 2021. november 24. 15:21
Bemutatjuk a Prémium Magyar Állami Lajhárkötvényt, amely magyar infláció-követő kötvény, csak borzasztó lassú, nagy késéssel követi vagy egyes esetekben nem is éri utol az inflációt. A gond akkor kezdődik, ha még nagyobb sebességre kapcsol a pénzromlás, míg akkor jár jól a befektető, ha visszaesik. Kiszámoltuk, hol jön el a pont, amikor a reálhozam elenyészik.
Állampapír / Kötvény Még csúnyább bukást okoz a reálkamat, és igen, te fogod ezt megfizetni
Eidenpenz József | 2021. november 19. 05:27
A magas infláció, ha nem követik a lakossági megtakarítások kamatai, súlyos veszteséget okoz majd a takarékoskodóknak – ahogy már most is. Bár korábban a negatív reálkamat csak átmeneti időszakokban volt jellemző, most már több éve, és évente sok százmilliárd forinttal csökken az emberek pénzének vásárlóereje. Mit lehet itt tenni?
Állampapír / Kötvény Kevesebb állampapírt vásárolt a lakosság, de hogy alakult a hiány?
Privátbankár.hu | 2021. november 17. 12:47
Az államháztartás nettó finanszírozási igénye a harmadik negyedévben 572 milliárd forintot, a negyedéves GDP 4,2 százalékát tette ki.
Állampapír / Kötvény Jön, jön… a hét százalék feletti magyar lakossági állampapír-kamat is!
Eidenpenz József | 2021. november 3. 05:13
Az infláció nő, tehát akkor most érdemes igazán infláció-követő Babakötvénybe tenni a pénzt az ifjúság számára? Cikkünkből kiderül, mennyi lehet a következő, februári kamatforduló után a papírok kamata és mennyi az után. Meg az is, hogy a magas inflációnak akkor sem érdemes örülni, ha magasabb kamatot kapunk a kötvényünkre, de attól még ez a legjobb kockázatmentes befektetés.
Állampapír / Kötvény Elkapkodták a Takarék Jelzálogbank első zöld jelzáloglevelét
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 16:14
A nyilvános forgalombahozatal során összesen 6,33 milliárd forint ajánlatot nyújtottak be a tőkepiaci szereplők, amelyből 5 milliárd forintot fogadtak el, az ötéves lejáratú, fix hozamú értékpapírra.
Állampapír / Kötvény ÁKK: így teljesült eddig az idei finanszírozási terv
Privátbankár.hu | 2021. október 5. 07:46
A GDP-előrejelzés miatt volt módosítás is. 
Állampapír / Kötvény Jön, jön… a hat százalék feletti magyar lakossági állampapír-kamat
Eidenpenz József | 2021. szeptember 28. 05:23
Ha az MNB új inflációs prognózisával számolunk, az infláció-követő állampapírok hozama nemsokára évi hat százalékra vagy afölé is ugorhat, sorozattól függően. De utána valószínűleg ismét süllyed majd. Ezen kötvénysorozatok kamatprémiuma már sokszor csökkent az utóbbi években. Sohasem árt azonban ilyet tartani.
Állampapír / Kötvény Módosította az ÁKK a finanszírozási tervét – megteremtették a devizakötvények kibocsátásának lehetőségét
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 13. 11:19
Az Államadósság Kezelő Központ módosította 2021. évi finanszírozási tervét, amelynek keretében legfeljebb 4,5 milliárd euró összegben devizakötvény kibocsátásnak teremti meg a lehetőségét az Európai Uniótól várható RRF (Recovery and Resilience Facility) előleg kifizetésének esetleges csúszása miatt szükséges áthidaló forrásbevonás, egyes 2021-es évi kormányzati kiadások, valamint a 2022-es költségvetési hiány részbeni előfinanszírozása céljából. A kormány 2021-es ESA (eredmény szemléletű) hiánycélja változatlanul a GDP 7,5 százaléka.
Állampapír / Kötvény Gigantikus csomag kibocsátására készül az EU
MTI | 2021. szeptember 7. 15:20
A zöldkötvények a koronavírus okozta gazdasági károk helyreállítását szolgálják.
Állampapír / Kötvény 7 dolog, amit jó lenne tudni magyar állampapír vásárlása előtt
Eidenpenz József | 2021. szeptember 6. 05:57
Az állampapír-vásárlás is nemzeti sporttá vált, mióta a bankok nem kínálnak magas kamatokat a megtakarításokra. De melyik kötvényt vegyük? Milyen alternatívák vannak? Miért ne tegyünk mindent egy papírba? Mi mindent érdemes tudni, mérlegelni a döntés előtt?
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló