TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Bár konkrétumot a jövő évi finanszírozási tervekről nem mondott az ÁKK vezetője, többször is utalt rá, milyen olcsón lehetne most devizakötvényeket kibocsátani.

Ami nem bóvli, az sokkal vonzóbb

Szeptember közepe óta a külföldi befektetőknél lévő 3500 milliárd forintos állomány 3700 milliárdra emelkedett - nyilatkozta Barcza György, az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója a Magyar Hírlap hétfői számában.

Külföldi befektetők magyar állampapír-állománya 2015 eleje óta. A csökkenés megtorpant, az ősszel már valóban látszik némi növekedés.

A szakember szerint a Fitch Ratings és a Standard & Poor’s döntései után a héten várhatóan a Moody’s is befektetésre ajánlja a magyar adósságbesorolást. A felminősítések hatására csökkennek a hozamok mind a forintalapú, mind pedig a devizakötvényeknél, tehát olcsóbb finanszírozni a magyar államot.

Olcsóbb lehet devizában, mint forintban

Tény, hogy a befektetésre ajánlott hitelminősítések birtokában ismét bocsáthat ki devizakötvényt Magyarország - mondta a lapnak Barcza György. Előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor a devizában való eladósodás olcsóbb, ugyanakkor kockázatosabb is. Ezért fontos továbbra is belföldi, forintalapú kibocsátás - fogalmazott. Azt egyelőre nem árulta el, hogy a lejáró devizaadósságot miből (forint- vagy devizaalapú kibocsátásból) újítják meg, ha viszont sor kerül devizakibocsátásra, a legvalószínűbb forgatókönyv szerint euróban denominált kötvényeket bocsátunk ki.

Mivel pótolják a letelepedési kötvényekből drágán megszerzett eurót?

A devizakötvények kérdésének nem csak az alacsony árazás ad aktualitást. Az elmúlt évben döntően két forrásból finanszírozták a devizalejáratokat: a lakosság által vásárolt (eurós) államkötvényekből és a gazdag külföldiek által vásárolt letelepedési államkötvényekből.

Az állam magas hozamígérettel néhány év alatt megtízszerezte a lakossági állampapírok állományát (az MNB nemrég publikált a Privátbankár.hu-n egy tanulmányt arról, miért nem jelentett ez mégsem extra terhet a költségvetésnek).

A letelepedési államkötvényekből egymilliárd euró folyt be az államkasszába, itt azonban már nem olyan szép a kép: igencsak drágán jut forráshoz az állam, gazdaggá téve homályos hátterű, offshore kötődésű cégeket illetve a mögöttük álló titokzatos tulajdonosokat. Mostanra a nemzetgazdasági miniszter is elismerte, hogy jelenlegi formájukban nem tarthatóak meg - míg azonban Lázár János már a megszüntetésükről beszélt, a miniszter még a fegyvertárban tartaná ezt az eszközt. Az biztos, hogy a Jobbik ezt szabta feltételül az alkotmánymódosítás támogatásához - a kormány szerint azonban nem a "zsarolásnak" engednek, úgy tesznek, mintha szerintük is épp most lenne ideje a kivezetésnek.

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény Árnyoldala és pozitívuma is van az újabb devizakötvényeknek
Király Béla | 2020. november 15. 05:13
A korábbi kommunikációnak némileg ellentmond a csütörtökön bejelentett nagyobb összegű devizakötvény kibocsátás, de sok szempontból jónak tűnik az ÁKK lépése.
Állampapír / Kötvény Hatalmas mérföldkőnél a szuperállampapír
MTI | 2020. november 3. 12:13
Átlépte keddre az 5000 milliárd forintot a Magyar Állampapír Pluszban (MÁP+) lévő megtakarítások értéke - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter egy, a hivatalos Facebook oldalán kedden közzétett videóban.
Állampapír / Kötvény Azt hittük, a MÁP Plusz lesz a legjobb állampapír. Mekkorát tévedtünk!
Eidenpenz József | 2020. október 28. 05:07
A híres MÁP Plusz államkötvények hozamánál több mint kétszer magasabbat is el lehetett érni, ha valaki ehelyett eurós kötvénybe fektette a pénzét, méghozzá hasonlóan alacsony kockázat mellett. Hála persze annak, hogy a forint az utóbbi másfél évben rohamosan leértékelődött. Ez megtaníthatja a befektetőket arra, hogy még az állampapíroknál sem érdemes mindig mindent egy lapra feltenni.
Állampapír / Kötvény Szamurájkötvények kibocsátásra készülődik a magyar állam
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 10:11
Már zajlanak az előkészületek, néhány napon belül megtörténhet a tranzakció.
Állampapír / Kötvény Csak félig tért vissza az államkötvény-vásárlási kedv a karantén után
Eidenpenz József | 2020. június 8. 06:07
Egy éves a “szuperkötvény”. Magyarországon is fokozatosan lazították a mozgási korlátozásokat az utóbbi hetekben, így elvileg visszatérhet a lakosság a korábbi mindennapokhoz. De mennyire állt vajon helyre a karantén idején tavasszal mélypontra esett állampapír-jegyzési kedv? Még nem teljesen. Ami megmagyarázza a kormányzat idei devizakötvény-kibocsátásait is.
Állampapír / Kötvény Nagyon vették az állampapírokat a pénzintézetek
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 11. 14:43
A pénzintézetek márciusban komolyabb mennyiségű állampapírt vásároltak, derült ki az MNB friss adataiból.
Állampapír / Kötvény 2 milliárd euró értékben adtunk el kötvényt
MTI | 2020. április 23. 18:45
A pénzügyminiszter szerint sikeres volt Magyarország legújabb kötvénykibocsátása, 2 milliárd euró értékben sikerült értékesíteni. Varga Mihály azt is elmondta, hogy rekordalacsony hozam mellett sikerült mindez.
Állampapír / Kötvény Eurókötvényt bocsát ki Magyarország
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:59
Az Államadósság Kezelő Központ nem sokkal azután jelentette be, hogy közzétette idei módosított finanszírozási tervét.
Állampapír / Kötvény Módosította idei finanszírozási tervét az ÁKK
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:01
A Kormány a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos negatív gazdasági kilátások és a járvány gazdasági hatásait mérsékelni hivatott fiskális politikai lépések eredményeképp módosította a 2020-as költségvetés eredményszemléletű hiánycélját a GDP 1 százalékáról 2,7 százalékára. Az államháztartás központi alrendszerének pénzforgalmi hiánya ennek megfelelően 367 milliárd forintról 1.234 milliárd forinttal 1.601 milliárd forintra emelkedett.
Állampapír / Kötvény Stabil az állampapírok értékesítése
Privátbankár.hu | 2020. április 20. 11:20
2020 első negyedévében összesen 1266 milliárd forint értékben vásárolt a lakosság állampapírt. A nettó állománynövekedés a lejáratok, a visszaváltások és a visszavásárlások miatt 29,6 milliárd forintot tett ki.
Friss
hírlevél