<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Régóta versenyeznek egymással a lakossági állampapírok és a lakossági bankbetétek, hol az egyik, hol a másik kerekedett felül kamatban. Most már közel három éve az állampapírok vezetnek, sőt soha nem emelkedett olyan magasra a kamatuk különbsége, mint idén tavasszal, amikor 1,7 százalékpont is volt. Az állampapírok majdnem dupla annyit fizettek.

Az MNB-nél 2000-től vannak adatok a lakossági betétek átlagkamatáról, az ÁKK-nál pedig 2002-től a lakossági állampapírok épp aktuális kamatairól. Ezekből az derül ki, hogy korábban csaknem egy évtizeden keresztül nagyjából kéz a kézben jártak a lakossági betétek kamatai és a lakossági állampapírokkal elérhető hozam.

A rövid kamat volt az irányadó

Az összehasonlítást kicsit bonyolítja, hogy az MNB havi átlagos kamatokat ad meg, az ÁKK pedig azt, hogy mely dátumtól mely dátumig érvényes egy-egy kamatmérték. Így a havi átlagos betéti kamatot a hó végi állampapír-hozamokkal hasonlítottuk össze, ami kissé növelheti az eltéréseket. Valójában sokszor hó közben is változott az állampapír-kamat vagy a betéti kamat, máskor meg esetleg hónapokig alig.

 

Ám így is megfigyelhető, hogy a betétek és a lakossági állampapírok szorosan követték egymást, és nem volt közöttük túl sok különbség. Az egy éven belüli – azaz a leggyakoribb – lekötött betétek kamata (halványkék vonal) és az egy éves Kamatozó Kincstárjegy (KKJ), illetve a Kincstári Takarékjegy mozgott együtt (a piros és narancsszínű vonalak).

 

Az akciókkal csábítottak a bankok

Az éven túli betétekre a bankok régebben nem szerettek túl sok kamatot fizetni, és ezek nem is terjedtek el igazán. A korábban főleg a bankoknál és az Államkincstár hálózatában kapható Kamatozó Kincstárjegy kamata pedig rendszerint kissé meghaladta a postákon árult Kincstári Takarékjegyét.

Valójában azonban a bankbetétek inkább előnyben lehettek ez alatt az évtized alatt a forrásokért folytatott harcban, ez látszott abból is, hogy a betétek állománya rendszerint sokkal jobban nőtt, mint az állampapíroké. Ezek az adatok ugyanis, amint írtuk, átlagos kamatok, az összes, a pénzintézeteknél kötött szerződés átlagos kamatai. Márpedig a bankok rendszeresen akcióztak, magukhoz vonzva ezzel a friss pénzeket. Igaz, utána a náluk levő pénzekre már nem fizettek olyan jól.

Jött a nagy váltás 2012-től

A grafikonon jól megfigyelhető, hogy 2011 végén-2012 elején volt egy nagy váltás, amikor a lakossági állampapírok kamatát határozottan megemelték. Korábban jó, ha 2-3 ezrelékkel haladta meg az állampapír (KKJ) a rövid betéteket, amikor egyáltalán sikerült. Azóta ez a kamatkülönbség rendszeresen egy százalékpont (=tíz ezrelék) fölé, azaz a korábbi többszörösére emelkedett.

Idén márciusban 1,72 százalékpontot ért el az eltérés, ez eddig a rekord, ekkor majdnem kétszer akkora volt a KKJ kamata, mint az átlagos banki kamat. De több másik hónapban meghaladta a differencia az 1,5 százalékpontot is.

Nem jó ugrálni, érdemesebb hosszú távon gondolkodni

A betétekre vonatkozó utolsó adatok júliusiak, ám azóta nem volt lényeges változás a kamatviszonyokban. Jelenleg is nagyjából másfélszeresét fizeti a lakossági egy éves állampapír a rövid távú banki kamatoknak, amelyek ráadásul a legutóbbi adatok szerint is csökkenőben voltak. Így aki az utóbbi években három hónapos lekötésekkel operált, nemcsak akkor, névleg kapott alacsonyabb kamatot az utóbbi években az állampapírnál, hanem ráadásul a lejáratkor csak alacsonyabb kamattal tudta megújítani a betétjét.

Egyes akciós kamatok még néha versenyképesek az említett állampapírokkal, de úgy tűnik, egyre ritkábban. Többnyire akkor is csak friss pénzekre vagy egyéb eseti feltételek esetén, esetleg országos hálózattal nem rendelkező kisbankoknál, takarékoknál érvényesek. A magas tranzakciós adók (illetékek) miatt pedig ilyen alacsony kamatok mellett már nem éri meg mozgatni a pénzt egyik helyről a másikra.

Ahol mindig akciós a kamat

A régi pénzekre vonatkozó kamat sok helyen az évi egy százalékot sem éri el, így jön ki az alacsony átlag. Eközben a lakossági állampapírokat forgalmazó bankoknál és az Államkincstárnál lényegében majdnem három éve folyamatosan „akciós a kamat”, új és régi pénzekre egyaránt. Első ránézésre a magas lakossági kamat többe kerül, mint az intézményi befektetőknek értékesített állampapírok kamatterhei, ám ez sokszor csak a látszat. A kisbefektetők sokszor – kivéve NYESZ- és TBSZ-számlán tartott papírjaikat – kamatadót fizetnek, a nagybefektetők nem, vagy nem mindig Magyarországon. Az intézményi befektetők jó része külföldi, és a nekik járó kamat kimegy az országból, míg a kisbefektetők zömmel belföldiek.

A kisbefektetők nem számolják fel könnyen magyarországi megtakarításaikat, és vonulnak át egy másik országba, mint sok külföldi pénzügyi befektető, ha jobb feltételeket talál.

(Hasonló tárgyú cikkeinket a Kezdősarokban itt találja: >>>>>>>)

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17135 17130 17575 -4,62% 0 0 22 721 730 770 Ft 2021-11-26 17:05:29
MOL 2450 2422 2464 -0,97% 0 0 3 761 189 642 Ft 2021-11-26 17:12:50
MTELEKOM 422 422 428 -1,63% 0 0 214 874 344 Ft 2021-11-26 17:07:04
RICHTER 8625 8530 8675 -1,71% 0 0 3 696 449 365 Ft 2021-11-26 17:07:28
OPUS 219 216 222 -1,79% 0 0 71 447 197 Ft 2021-11-26 17:05:07
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény Eláruljuk,  miért lehet rossz neked a Prémium Magyar Állami Lajhárkötvény
Eidenpenz József | 2021. november 24. 15:21
Bemutatjuk a Prémium Magyar Állami Lajhárkötvényt, amely magyar infláció-követő kötvény, csak borzasztó lassú, nagy késéssel követi vagy egyes esetekben nem is éri utol az inflációt. A gond akkor kezdődik, ha még nagyobb sebességre kapcsol a pénzromlás, míg akkor jár jól a befektető, ha visszaesik. Kiszámoltuk, hol jön el a pont, amikor a reálhozam elenyészik.
Állampapír / Kötvény Még csúnyább bukást okoz a reálkamat, és igen, te fogod ezt megfizetni
Eidenpenz József | 2021. november 19. 05:27
A magas infláció, ha nem követik a lakossági megtakarítások kamatai, súlyos veszteséget okoz majd a takarékoskodóknak – ahogy már most is. Bár korábban a negatív reálkamat csak átmeneti időszakokban volt jellemző, most már több éve, és évente sok százmilliárd forinttal csökken az emberek pénzének vásárlóereje. Mit lehet itt tenni?
Állampapír / Kötvény Kevesebb állampapírt vásárolt a lakosság, de hogy alakult a hiány?
Privátbankár.hu | 2021. november 17. 12:47
Az államháztartás nettó finanszírozási igénye a harmadik negyedévben 572 milliárd forintot, a negyedéves GDP 4,2 százalékát tette ki.
Állampapír / Kötvény Jön, jön… a hét százalék feletti magyar lakossági állampapír-kamat is!
Eidenpenz József | 2021. november 3. 05:13
Az infláció nő, tehát akkor most érdemes igazán infláció-követő Babakötvénybe tenni a pénzt az ifjúság számára? Cikkünkből kiderül, mennyi lehet a következő, februári kamatforduló után a papírok kamata és mennyi az után. Meg az is, hogy a magas inflációnak akkor sem érdemes örülni, ha magasabb kamatot kapunk a kötvényünkre, de attól még ez a legjobb kockázatmentes befektetés.
Állampapír / Kötvény Elkapkodták a Takarék Jelzálogbank első zöld jelzáloglevelét
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 16:14
A nyilvános forgalombahozatal során összesen 6,33 milliárd forint ajánlatot nyújtottak be a tőkepiaci szereplők, amelyből 5 milliárd forintot fogadtak el, az ötéves lejáratú, fix hozamú értékpapírra.
Állampapír / Kötvény ÁKK: így teljesült eddig az idei finanszírozási terv
Privátbankár.hu | 2021. október 5. 07:46
A GDP-előrejelzés miatt volt módosítás is. 
Állampapír / Kötvény Jön, jön… a hat százalék feletti magyar lakossági állampapír-kamat
Eidenpenz József | 2021. szeptember 28. 05:23
Ha az MNB új inflációs prognózisával számolunk, az infláció-követő állampapírok hozama nemsokára évi hat százalékra vagy afölé is ugorhat, sorozattól függően. De utána valószínűleg ismét süllyed majd. Ezen kötvénysorozatok kamatprémiuma már sokszor csökkent az utóbbi években. Sohasem árt azonban ilyet tartani.
Állampapír / Kötvény Módosította az ÁKK a finanszírozási tervét – megteremtették a devizakötvények kibocsátásának lehetőségét
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 13. 11:19
Az Államadósság Kezelő Központ módosította 2021. évi finanszírozási tervét, amelynek keretében legfeljebb 4,5 milliárd euró összegben devizakötvény kibocsátásnak teremti meg a lehetőségét az Európai Uniótól várható RRF (Recovery and Resilience Facility) előleg kifizetésének esetleges csúszása miatt szükséges áthidaló forrásbevonás, egyes 2021-es évi kormányzati kiadások, valamint a 2022-es költségvetési hiány részbeni előfinanszírozása céljából. A kormány 2021-es ESA (eredmény szemléletű) hiánycélja változatlanul a GDP 7,5 százaléka.
Állampapír / Kötvény Gigantikus csomag kibocsátására készül az EU
MTI | 2021. szeptember 7. 15:20
A zöldkötvények a koronavírus okozta gazdasági károk helyreállítását szolgálják.
Állampapír / Kötvény 7 dolog, amit jó lenne tudni magyar állampapír vásárlása előtt
Eidenpenz József | 2021. szeptember 6. 05:57
Az állampapír-vásárlás is nemzeti sporttá vált, mióta a bankok nem kínálnak magas kamatokat a megtakarításokra. De melyik kötvényt vegyük? Milyen alternatívák vannak? Miért ne tegyünk mindent egy papírba? Mi mindent érdemes tudni, mérlegelni a döntés előtt?
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló