<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Régóta versenyeznek egymással a lakossági állampapírok és a lakossági bankbetétek, hol az egyik, hol a másik kerekedett felül kamatban. Most már közel három éve az állampapírok vezetnek, sőt soha nem emelkedett olyan magasra a kamatuk különbsége, mint idén tavasszal, amikor 1,7 százalékpont is volt. Az állampapírok majdnem dupla annyit fizettek.

Az MNB-nél 2000-től vannak adatok a lakossági betétek átlagkamatáról, az ÁKK-nál pedig 2002-től a lakossági állampapírok épp aktuális kamatairól. Ezekből az derül ki, hogy korábban csaknem egy évtizeden keresztül nagyjából kéz a kézben jártak a lakossági betétek kamatai és a lakossági állampapírokkal elérhető hozam.

A rövid kamat volt az irányadó

Az összehasonlítást kicsit bonyolítja, hogy az MNB havi átlagos kamatokat ad meg, az ÁKK pedig azt, hogy mely dátumtól mely dátumig érvényes egy-egy kamatmérték. Így a havi átlagos betéti kamatot a hó végi állampapír-hozamokkal hasonlítottuk össze, ami kissé növelheti az eltéréseket. Valójában sokszor hó közben is változott az állampapír-kamat vagy a betéti kamat, máskor meg esetleg hónapokig alig.

 

Ám így is megfigyelhető, hogy a betétek és a lakossági állampapírok szorosan követték egymást, és nem volt közöttük túl sok különbség. Az egy éven belüli – azaz a leggyakoribb – lekötött betétek kamata (halványkék vonal) és az egy éves Kamatozó Kincstárjegy (KKJ), illetve a Kincstári Takarékjegy mozgott együtt (a piros és narancsszínű vonalak).

 

Az akciókkal csábítottak a bankok

Az éven túli betétekre a bankok régebben nem szerettek túl sok kamatot fizetni, és ezek nem is terjedtek el igazán. A korábban főleg a bankoknál és az Államkincstár hálózatában kapható Kamatozó Kincstárjegy kamata pedig rendszerint kissé meghaladta a postákon árult Kincstári Takarékjegyét.

Valójában azonban a bankbetétek inkább előnyben lehettek ez alatt az évtized alatt a forrásokért folytatott harcban, ez látszott abból is, hogy a betétek állománya rendszerint sokkal jobban nőtt, mint az állampapíroké. Ezek az adatok ugyanis, amint írtuk, átlagos kamatok, az összes, a pénzintézeteknél kötött szerződés átlagos kamatai. Márpedig a bankok rendszeresen akcióztak, magukhoz vonzva ezzel a friss pénzeket. Igaz, utána a náluk levő pénzekre már nem fizettek olyan jól.

Jött a nagy váltás 2012-től

A grafikonon jól megfigyelhető, hogy 2011 végén-2012 elején volt egy nagy váltás, amikor a lakossági állampapírok kamatát határozottan megemelték. Korábban jó, ha 2-3 ezrelékkel haladta meg az állampapír (KKJ) a rövid betéteket, amikor egyáltalán sikerült. Azóta ez a kamatkülönbség rendszeresen egy százalékpont (=tíz ezrelék) fölé, azaz a korábbi többszörösére emelkedett.

Idén márciusban 1,72 százalékpontot ért el az eltérés, ez eddig a rekord, ekkor majdnem kétszer akkora volt a KKJ kamata, mint az átlagos banki kamat. De több másik hónapban meghaladta a differencia az 1,5 százalékpontot is.

Nem jó ugrálni, érdemesebb hosszú távon gondolkodni

A betétekre vonatkozó utolsó adatok júliusiak, ám azóta nem volt lényeges változás a kamatviszonyokban. Jelenleg is nagyjából másfélszeresét fizeti a lakossági egy éves állampapír a rövid távú banki kamatoknak, amelyek ráadásul a legutóbbi adatok szerint is csökkenőben voltak. Így aki az utóbbi években három hónapos lekötésekkel operált, nemcsak akkor, névleg kapott alacsonyabb kamatot az utóbbi években az állampapírnál, hanem ráadásul a lejáratkor csak alacsonyabb kamattal tudta megújítani a betétjét.

Egyes akciós kamatok még néha versenyképesek az említett állampapírokkal, de úgy tűnik, egyre ritkábban. Többnyire akkor is csak friss pénzekre vagy egyéb eseti feltételek esetén, esetleg országos hálózattal nem rendelkező kisbankoknál, takarékoknál érvényesek. A magas tranzakciós adók (illetékek) miatt pedig ilyen alacsony kamatok mellett már nem éri meg mozgatni a pénzt egyik helyről a másikra.

Ahol mindig akciós a kamat

A régi pénzekre vonatkozó kamat sok helyen az évi egy százalékot sem éri el, így jön ki az alacsony átlag. Eközben a lakossági állampapírokat forgalmazó bankoknál és az Államkincstárnál lényegében majdnem három éve folyamatosan „akciós a kamat”, új és régi pénzekre egyaránt. Első ránézésre a magas lakossági kamat többe kerül, mint az intézményi befektetőknek értékesített állampapírok kamatterhei, ám ez sokszor csak a látszat. A kisbefektetők sokszor – kivéve NYESZ- és TBSZ-számlán tartott papírjaikat – kamatadót fizetnek, a nagybefektetők nem, vagy nem mindig Magyarországon. Az intézményi befektetők jó része külföldi, és a nekik járó kamat kimegy az országból, míg a kisbefektetők zömmel belföldiek.

A kisbefektetők nem számolják fel könnyen magyarországi megtakarításaikat, és vonulnak át egy másik országba, mint sok külföldi pénzügyi befektető, ha jobb feltételeket talál.

(Hasonló tárgyú cikkeinket a Kezdősarokban itt találja: >>>>>>>)

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 11580 11420 11600 +0,52% 0 0 10 810 535 995 HUF 2023-06-09 17:11:38
MOL 3000 2994 3040 -0,33% 0 0 2 253 611 162 HUF 2023-06-09 17:14:27
MTELEKOM 409 409 413 -0,12% 0 0 102 887 786 HUF 2023-06-09 17:05:12
RICHTER 8360 8325 8410 -0,83% 0 0 1 606 777 270 HUF 2023-06-09 17:08:41
OPUS 109 103 112 +4,01% 0 0 59 789 011 HUF 2023-06-09 17:14:10
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Állampapír / Kötvény 9 dolog, amit (nem) tennék most a megtakarításommal
Eidenpenz József | 2023. június 2. 05:36
Kiterjesztették a szociális hozzájárulási adó körét, ami főleg a bankbetétek és a befektetési alapok ellen irányul. Érdemes emiatt változtatni a befektetési szokásainkon? Ha igen, hogyan? Vagy inkább költsünk? Mert “ma minden olcsóbb, mint holnap”. Jegyzet
Állampapír / Kötvény Állampapírokra hirdetett akciót az OTP Bank
Eidenpenz József | 2023. május 17. 14:44
A banki ügyfelek 80 százalékának továbbra sincs legalább 500 ezer forint megtakarítása, ami nagyon rossz érték, ennek javítása fontos cél kéne legyen Magyarországon. Az OTP ügyfelei sokkal több értékpapír-megbízást adnak, mint korábban, főleg alacsony kockázatú befektetési alapokra. A bank akciót kínál az állampapírokkal kapcsolatos díjakra is.
Állampapír / Kötvény Jövőre visszanyerheti, amit a 2022-es infláción elbukott
Eidenpenz József | 2023. május 15. 05:47
Bár csökkent az infláció Magyarországon, csak eléggé lassan, így az éves átlagos mérték még magas lehet. Ami rossz a zsebünknek, de egyben magasabb állampapír-kamatokat is jelenthet. Ha a PMÁP-tulajdonosoknak szerencséjük van, jövőre egész sokat nyerhetnek.
Állampapír / Kötvény Baljós árnyak a magyar állampapírok felett?
Eidenpenz József | 2023. április 24. 05:47
A múlt héten alaposan felkavarta a hazai pénzpiacot az MNB egyik nyilatkozata, de míg a forint nagyot gyengült, az állampapírok erősödtek, azaz hozamuk csökkent. Az inflációról viszont mostanában nem érkezett jó hír, így az inflációkövető államkötvények előnye a többi megtakarításhoz képest még nőhet is.
Állampapír / Kötvény Megéri ilyen árfolyamnál eurós állampapírt venni? A hét videója
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2023. április 7. 18:15
A forint most viszonylag erős, azaz olcsó az euró. Vajon érdemes-e euróban takarékoskodni? Számításaink szerint ennek nagyon kicsi a valószínűsége.
Állampapír / Kötvény A régi dilemma – euróban vagy forintban érdemes?
Eidenpenz József | 2023. április 5. 05:49
Mire jó a magas magyar kamat? Olyan óriási forintgyengülésre lenne szükség ahhoz, hogy euróban legyen érdemes megtakarítani, aminek eléggé kicsi a valószínűsége. Kiszámoltuk, grafikont rajzoltunk belőle, és magunk is meglepődtünk. Közben a forinthozamok még mindig képesek emelkedni.
Állampapír / Kötvény Magyar állampapírba fektetni nem kell félnetek jó lesz
Eidenpenz József | 2023. március 29. 05:46
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) nem nyúlt a kamathoz, és nem is lett optimistább. Az állampapírhozamok egy hét alatt csökkentek, de a folytatás most kérdésessé vált. Az inflációkövető kötvény még mindig messze a legjobb pénzromlás elleni védelemnek tűnik. Érdekes, hogy egy francia államkötvény hozama hasonlít a magyar eurókötvény kamatához, pedig sokkal jobb az ország hitelminősítése.
Állampapír / Kötvény Ezzel lehet évi 15 százalékos hozamot kapni
Eidenpenz József | 2023. március 21. 05:36
Míg a fejlett országokban jobbára csökkentek az állampapírhozamok a bankválság hatására, Magyarországon inkább tovább növekedtek. A lakossági kötvénypénztárban az egyik diszkont kincstárjegy hozama már eléri az évi 15 százalékot is. Ami az új magyar eurókötvényt illeti, az utóbbi 15 évben nem járt volna túl jól az, aki Euriborhoz kötött értékpapírt vásárolt volna.
Állampapír / Kötvény Forintkötvényt vagy eurókötvényt vegyek? – A hét videója
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2023. március 17. 19:04
Új eurós magyar államkötvényeket hoztak forgalomba. Ám kérdéses, hogy ezek jobbak lesznek-e a régieknél, jobbak lesznek-e a német vagy osztrák állampapíroknál és hogy érdemes-e egyáltalán euróban megtakarítani forint helyett. Ezeket a témákat járja körbe e heti videónkban munkatársunk, Eidenpenz József.
Állampapír / Kötvény Magyar eurókötvényt vegyünk, vagy osztrákot?
Eidenpenz József | 2023. március 15. 05:49
Izgalmas időket élünk, nagy turbulenciák vannak a tőkepiacokon, a fix kamatozású magyar állampapírok hozama elérte a 15 százalékot. Teljesen új eurós államkötvényt kínálnak a magyar lakosságnak, amelynek kamata azonban drasztikusan alatta maradhat a korábbinak. De egy napig még kapható a régi.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG