1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Miután az S&P számos európai országot vett negatív megfigyelés alá, köztük párat a legjobbak közül is, felmerül a kérdés, hol van egyáltalán még biztonságosnak számító oázis a nagyvilágban. Akad még, de ezek egy részéhez 1-2 óceánt is át kell szelni.

Hat "tripla A"-s országot, köztük az EU két legnagyobb gazdaságát és további 11 eurózóna-tagot vett negatív kihatású megfigyelés alá a Standard & Poor's. Ezek után a német Handelsblatt számba vette, mely országok számítanak még a legbiztonságosabbaknak, legalábbis ami – az utóbbi időben számos kritikával illetett, de mégis eléggé komolyan vett – hitelminősítők véleményét illeti.

Mindjárt a saját háza táján söprögetve a lap megemlíti, hogy Németország eddig a példakép, a mérce volt Európában, általában más országok kockázatát, más állampapírok hozamát is a németekéhez mérték. Most azonban az S&P negatív kilátásokkal látta el, ami előrevetíti a leminősítést is. Elsősorban azért, mert attól félnek, Németország a többi eurozóna-tagország kisegítésébe belerokkanhat.

London

A korábban legjobb adósok közé sorolt USA befektetőit az S&P már a nyáron azzal sokkolta, hogy adósságait AAA-ról AA fokozatra rontotta le. Kanada sokban függ ugyan az USA-tól, lefokozása még sincs napirenden. Jelentős nyersanyagkészletei bizonyos fokú stabilitást és védelmet nyújtanak neki, ami csak komoly kereslet-visszaesés esetén kerülne veszélybe.

Nagy-Britannia értékelését már 2009 májusában negatív kilátásokkal egészítették ki, bár azóta is megmaradt a legjobb besorolás. A szigetország ugyanakkor azóta nem sok előrehaladást tett, gazdasági növekedése például stabilan alacsony, az ez évi előrejelzést is nemrég szállította le a kormány 2,1-ről 1,7 százalékra.

Svájc nyugodtan trónol az alpesi csúcsokon, fizetőképességét senki sem vonja kétségbe, államkötvényei a német „bundoknál” is kedveltebbek. (A közelmúltban még negatív hozammal is forogtak.) Ausztria viszont a kelet- és dél-európai érdekeltségeinek, főleg bankjainak válsága miatt (lásd magyar végtörlesztés) negatív figyelőlistára került, a költségvetési hiánya a GDP 73 százalékára emelkedett, és már korántsem számít olyan jó adósnak, mint korábban.

Franciaországot is negatív kilátásokkal szemléli az S&P, korábbi információk szerint nagy valószínűséggel elsősorban bankjainak a problémás európai államok kötvényeiből felhalmozott komoly készletei miatt. November elején egyszer már állítólag tévedésből leminősítették az országot egy számítógépes hiba miatt, ezután Nicolas Sarkozy elnök megígérte, hogy minden áron megvédik az ország jó hírét. Hollandiát sem kerülte el teljesen a válság, bár még eléggé jól finanszírozni tudja magát, legutóbb 2,19 százalékos éves hozammal adott el kötvényeket. Az S&P azonban mégis figyelőlistára vette.

Svédország AAA-s minősítését úgy látszik, semmi sem veszélyezteti, az ország gazdasági növekedése magasabb, mint a krízis előtt volt. Sokat profitált abból, hogy erős az exportja, devizája le tudott értékelődni a válság idején, ezt sok euróövezeti tagország irigyelheti tőle. Szomszédja, Norvégia pedig nagy kőolaj- és földgázkészletei miatt a bolygó leggazdagabb országai közé tartozik. Egy esetleges jövőbeli válság elkerülése végett ennek ellenére hatalmas gazdaságélénkítő programot indított, de még így is komoly költségvetési többlete van, elsőrangú osztályzatát senki sem kérdőjelezi meg.

Finnország szívesen keménykedik az EU déli országaival szemben és követeli tőlük a takarékosságot. Viszont komoly recesszión esett át nemrég maga is, és most szintén a külön figyelendők közé került. Dánia ismét jegeli euróövezet-belépési terveit, miután 2009-ben nem teljesítette a Maastrichti kritériumokat. Ugyanakkor költségvetési hiánya nem túl magas, inkább attól féltik a hitelminősítők, hogy a lakosság elöregedésével a szociális kiadások túl magasak lesznek. Besorolása még sincs veszélyben.

Vaduz

A Luxemburgi Hercegség pénzügyi központként nem véletlenül az eurozóna és eurozóna-megmentés élharcosa. Bár neki magának nincsenek problémái adósságai finanszírozásával, besorolása AAA, mégis a negatív kilátású országok közé került. A másik, kisebb pénzügyi központ, Liechtenstein bonitását sem látszik veszélyeztetni semmi, annak ellenére sem, hogy bankári körökben adóbotrányai, adóparadicsomi viszonyai miatt nem mindig szalonképes.

Ausztrália egyik problémája az év eleji áradások okozta károk, melyek gazdasági hatását fel sem sikerült mérni teljesen. Az ország másik gondja a magas alapkamat és az emiatt is erős dollárja. Első osztályú minősítését ezek ellenére sem vonják kétségbe. Új-Zélandot pedig, amely korábban költségvetési téren mintagyerek volt, szintén ebben az évben erős földrengés sújtotta, és ennek nyomán elszálltak az állami kiadások. Ezért az S&P leminősítette AA-ra, a a Moody’s viszont még megtartotta az élcsapatban.

Hong Kong

Szingapúr az egyik ázsiai ország, amely AAA osztályzattal rendelkezik, magas gazdasági növekedéssel és fiskális stabilitással tűnik ki a többi közül. Jó infrastruktúra, képzett munkaerő, központi fekvés stb., senkinek egy rossz szava sincs rá, a minősítők közül legalábbis. Hongkong, a másik kiváló ázsiai adós és pénzügyi központ hasonlóan a stabilitás mintaképének számít.

A lap említi még a Man-Szigetet, amely a brit korona tulajdona, de inkább kétes hírű pénzügyi központként és adóoázisként ismert. Az S&P egyoldalú gazdasága és sérülékenysége miatt AA-ra vette vissza a minősítését, a Moody’s viszont megtartotta az AAA-t.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16940 16825 17025 -0,62% 0 0 6 974 318 185 HUF 2024-04-19 17:11:47
MOL 2960 2960 3024 -1,99% 0 0 1 727 464 518 HUF 2024-04-19 17:06:03
MTELEKOM 927 920 927 +0,54% 0 0 295 619 891 HUF 2024-04-19 17:05:19
RICHTER 8855 8805 9000 -1,06% 0 0 1 916 017 780 HUF 2024-04-19 17:09:50
OPUS 395 390 400 -0,88% 0 0 89 919 659 HUF 2024-04-19 17:05:04
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Állampapír / Kötvény Mi történt? Roham indult a magyar állampapírokért
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 11:47
Legalábbis Varga Mihály pénzügyminiszter Facebook-posztja szerint.
Állampapír / Kötvény Mit tehet az, aki euróban akar takarékoskodni?
Eidenpenz József | 2024. április 8. 05:42
Akár mert van eurónk, akár mert nincs, mindig érdemes lehet befektetéseink egy részét devizában tartani. De nem érdemes azt kamat nélkül hagyni, hiszen az eurónak is van inflációja. Az eurós magyar államkötvény nem valami jó, nincs például kamatprémiuma, de nincs nála jobb. Vagy maradjunk inkább a forintnál?
Állampapír / Kötvény Varga Mihály elárulta: megint pandakötvényt bocsát ki Magyarország
Privátbankár.hu | 2024. április 3. 09:09
A pontos időpont még nincs meg.
Állampapír / Kötvény Állampapírja van? Beleborzonghat ezekbe a változásokba
Privátbankár.hu | 2024. március 31. 11:06
Sok mindent kell a napokban észben tartania az állampapírban utazóknak.
Állampapír / Kötvény Német függő ügynököt buktatott le az MNB
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 10:36
Az MNB 30 millió forint piacfelügyeleti bírsággal sújtotta a Timberland Finance International GmbH & Co. KG magyarországi fióktelepét jogosulatlan függő ügynöki tevékenység miatt. 
Állampapír / Kötvény Kesztyűt dob az állam bankja a többi hazai pénzintézetnek
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 16:19
A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) is beszállt a zöldkötvény-kibocsátási buliba.
Állampapír / Kötvény Egy hét múlva itt az új állampapír
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:26
Euró alapú befektetési lehetőség nyílik meg.
Állampapír / Kötvény Fogós kérdések az állampapírokról, amelyeket sohasem mert feltenni
Eidenpenz József | 2024. március 11. 05:43
Alapkérdések, amelyeket a kisbefektetők feltesznek maguknak, de senki sem meri megválaszolni. Hogyan védekezhetünk az infláció ellen? Miért pont állampapírt vegyek? Ha igen, mégis melyiket és hol? Nem kéne inkább eurót vásárolni? Esetleg dollárt vagy aranyat? Mi lesz, ha…?
Állampapír / Kötvény Rogán Antal egy lakás árával sietett Varga Mihály segítségére
Csabai Károly | 2024. március 8. 05:42
Nem Orbán Viktor kabinetfőnöke rendelkezik azonban a legnagyobb állampapír-állománnyal a parlamenti képviselők közül. Például a harmadik Orbán-kormány nemzeti fejlesztési minisztere egy nagyságrenddel értékesebb paketten csücsül.
Állampapír / Kötvény Hadat üzent a kormány a legmagasabb kamatozású állampapírnak
Privátbankár.hu | 2024. február 13. 06:57
Keddtől kevesebb összeget lehet befizetni a közel 21 százalékot hozó Babakötvénybe.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG