BUX
36 461.04
+1.41%
+509.00
OTP
10 840.00
+3.93%
+410.00
MOL
1 852.00
+0.65%
+12.00
RICHTER
7 060.00
-1.26%
-90.00
MTELEKOM
385.00
+1.45%
+5.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. március 3. 12:04

Miért csökkent a “szuperkötvény, a Magyar Államkötvény Plusz jegyzési eredménye februárban? Miért esett az arany pont a legnagyobb pesszimizmusban, ha menedékeszköz? Hallgassa meg a TrendFM kollégánkkal készített beszélgetését az állampapír-piac jövőjéről, az olajról, a nemesfémekről.

Az eddig bankszámlákon, esetleg készpénzben, devizában  heverő megtakarítások egy komoly része átáramlott állampapírba – főleg “szuperkötvénybe, MÁP Pluszba – az utóbbi mintegy kilenc hónapban. De a lakossági állampapírok állomány-bővülése lassulni látszik, a február 21-én végződött héten minden eddiginél kevesebbet jegyeztek le belőlük. (Frissítés: A február 28-ai héten tovább csökkent a jegyzés, 48,7 milliárdról 41,5 milliárdra.) Elfogynak a tartalékok? - merült fel a kérdés a Trend FM Rádió Eidenpenz Józseffel, a Privátbankár.hu és az MFor.hu főmunkatársával készített beszélgetésében.

Pont akkor tették közzé a januári, kiugróan magas inflációs adatot és a forint is új mélypontra süllyedt. Ez biztosan elvette a leendő vásárlók egy részének kedvét. Az azonban nem valószínű, hogy az állam politikát változtatna. Jelenleg főleg a magyar lakosság megtakarításaiból igyekeznek a költségvetési hiányt finanszírozni. Így ha a “szuperkötvények” lejárnak majd, vagy sokan a visszaváltásuk mellett döntenek, az állam szinte biztosan valami hasonlóan jó ajánlattal kell kirukkoljon.

A koronavírus-félelmek egyik áldozata a részvénypiac mellett az árupiac. A legtöbb, a gazdasági növekedés által erősen befolyásolt termék, mint a kőolaj, földgáz, ipari fémek árfolyama esett. Az olaj körülbelül azon a szinten van, mint tíz éve, csakhogy volt mintegy húsz százalék infláció is azóta a dollárban.

Az olajcégeket eközben az ág is húzza, sokan őket teszik felelőssé a széndioxid-kibocsátásért és más környezeti károkért. A szektor a részvénypiac páriája, míg szinte minden más ágazat részvénypiaca emelkedett, itt 20-60 százalékkal is estek a részvények. A nemesfémek sorsa is kalandos volt a napokban, az arany és az ezüst pénteken váratlan zuhanást mutatott be, pedig válságálló menedékeszközöknek számítanak.

Hallgassa meg a teljes beszélgetést itt:

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Állampapír / Kötvény Csak félig tért vissza az államkötvény-vásárlási kedv a karantén után
Eidenpenz József | 2020. június 8. 06:07
Egy éves a “szuperkötvény”. Magyarországon is fokozatosan lazították a mozgási korlátozásokat az utóbbi hetekben, így elvileg visszatérhet a lakosság a korábbi mindennapokhoz. De mennyire állt vajon helyre a karantén idején tavasszal mélypontra esett állampapír-jegyzési kedv? Még nem teljesen. Ami megmagyarázza a kormányzat idei devizakötvény-kibocsátásait is.
Állampapír / Kötvény Nagyon vették az állampapírokat a pénzintézetek
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 11. 14:43
A pénzintézetek márciusban komolyabb mennyiségű állampapírt vásároltak, derült ki az MNB friss adataiból.
Állampapír / Kötvény 2 milliárd euró értékben adtunk el kötvényt
MTI | 2020. április 23. 18:45
A pénzügyminiszter szerint sikeres volt Magyarország legújabb kötvénykibocsátása, 2 milliárd euró értékben sikerült értékesíteni. Varga Mihály azt is elmondta, hogy rekordalacsony hozam mellett sikerült mindez.
Állampapír / Kötvény Eurókötvényt bocsát ki Magyarország
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:59
Az Államadósság Kezelő Központ nem sokkal azután jelentette be, hogy közzétette idei módosított finanszírozási tervét.
Állampapír / Kötvény Módosította idei finanszírozási tervét az ÁKK
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:01
A Kormány a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos negatív gazdasági kilátások és a járvány gazdasági hatásait mérsékelni hivatott fiskális politikai lépések eredményeképp módosította a 2020-as költségvetés eredményszemléletű hiánycélját a GDP 1 százalékáról 2,7 százalékára. Az államháztartás központi alrendszerének pénzforgalmi hiánya ennek megfelelően 367 milliárd forintról 1.234 milliárd forinttal 1.601 milliárd forintra emelkedett.
Állampapír / Kötvény Stabil az állampapírok értékesítése
Privátbankár.hu | 2020. április 20. 11:20
2020 első negyedévében összesen 1266 milliárd forint értékben vásárolt a lakosság állampapírt. A nettó állománynövekedés a lejáratok, a visszaváltások és a visszavásárlások miatt 29,6 milliárd forintot tett ki.
Állampapír / Kötvény Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?
Eidenpenz József | 2020. március 30. 06:06
A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket. Az biztos, hogy a kockázatos eszközök vonzereje nagyon megváltozott az utóbbi időben.
Állampapír / Kötvény A nap grafikonja: Nagyot estek a szuperkötvény-eladások
Eidenpenz József | 2020. március 24. 16:45
A múlt héten már csak harmincmilliárd forintért jegyezték a szuperkötvényt, azaz Magyar Állampapír Pluszt. Ami az eddigi legalacsonyabb érték, de persze a vírusválság miatt nem meglepő.
Állampapír / Kötvény Kinek érheti meg a nyugdíjkötvény?
Privátbankár.hu | 2020. március 16. 06:07
Az ÁKK egy újabb nagy dobásra készül 2020-ban, ami nem más, mint a nyugdíjcélú állampapír.
Állampapír / Kötvény Melyik állampapírral lehetett a legtöbb hozamot elérni?
Eidenpenz József | 2020. március 1. 19:39
HMAX néven új állampapír-indexet készített az ÁKK, amely a hosszú futamidejű, intézményi befektetőknek kínált kötvények teljesítményét követi. De mit mutatnak az eddigi intézményi indexek?
hírlevél