TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A Fed eszközvásárlási programjának visszafogása (tapering) már többnyire beárazódott a kelet-közép-európai kötvényekbe, miközben a költségvetési fegyelem és a GDP-növekedés gyorsulása a várakozások szerint jelentős mértékben elősegíti az államadósság fenntarthatóságát a térség egészében. Magyarországon a külső adósság nagy mértéke és az államkötvény-állomány rövid lejárata miatt emelkedhet a hozamszint az Erste Group friss elemzése szerint.

Főleg a  külföldiek és a bankok hitelezik Magyarországot

A központi költségvetés adóssága közel 74 milliárd eurót tesz ki (ez megfelel a GDP 74 százalékának), ennek mintegy 60 százaléka forintban, 40 százaléka pedig devizában denominált. Az összadósság több mint 60 százaléka az elkövetkezendő öt éven belül jár le, azonban az államadósság több mint 50 százalékát külföldiek jegyzik, így az ország meglehetősen sebezhető a kockázati besorolásban bekövetkező változásokkal szemben. A külföldi befektetőkön kívül kereskedelmi bankok kezében van a forintadósság jelentős része (valamivel több, mint egyötöde).

Kell még újabb devizakötvény?

A 2014. évre a magyar államadósság finanszírozási igénye mintegy 12 milliárd eurót tesz ki (a GDP 12,5 százalékát). A második félévben felfut a devizahitelek megújítása, főként a 2008-as, 2 milliárd eurós EU-IMF-Világbank segélycsomag lejárata miatt. Ezért elképzelhető, hogy az államadósság-kezelő központ folytatja a devizakötvény-kibocsátást (az ötmilliárd dolláros kötvényprogram részeként).

Azonban az állami devizatartalékok magas szintje (3,8 milliárd euró a dollárkötvények értékesítése nélkül) és a komoly külkereskedelmi többlet (várhatóan 1,8 milliárd euró) nyomán lehetséges a lejáró devizahitelek egy részének forintforrásokból történő finanszírozása - írja az Erste elemzése.

További hozamok, árfolyamok >>

 

Emelkedhetnek a hozamok

A forintkibocsátás jövő évi mennyisége attól függ, hogy az adósságkezelő forintban meghatározott állampapírokkal kívánja-e megújítani a lejáró devizaadósságot. Ez a lépés viszont az Erste szakértői szerint felfelé ható nyomás alá helyezheti a forinthozamokat, főleg, ha figyelembe vesszük a Fed eszközvásárlási programjának visszafogása esetén a várakozások szerint kedvezőtlenebbé váló külső piacok hatását is.

Az államadósság-kezelő már dolgozik az ügyön

A magyar adósságon belül fokozatosan le kell építeni a devizaadósságot, mivel annak közel 50 százalékos részaránya nemzetközi szinten magasnak mondható, emellett kockázatos is - mondta nemrég Borbély László András, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgató-helyettese. Részletek >>

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény Árnyoldala és pozitívuma is van az újabb devizakötvényeknek
Király Béla | 2020. november 15. 05:13
A korábbi kommunikációnak némileg ellentmond a csütörtökön bejelentett nagyobb összegű devizakötvény kibocsátás, de sok szempontból jónak tűnik az ÁKK lépése.
Állampapír / Kötvény Hatalmas mérföldkőnél a szuperállampapír
MTI | 2020. november 3. 12:13
Átlépte keddre az 5000 milliárd forintot a Magyar Állampapír Pluszban (MÁP+) lévő megtakarítások értéke - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter egy, a hivatalos Facebook oldalán kedden közzétett videóban.
Állampapír / Kötvény Azt hittük, a MÁP Plusz lesz a legjobb állampapír. Mekkorát tévedtünk!
Eidenpenz József | 2020. október 28. 05:07
A híres MÁP Plusz államkötvények hozamánál több mint kétszer magasabbat is el lehetett érni, ha valaki ehelyett eurós kötvénybe fektette a pénzét, méghozzá hasonlóan alacsony kockázat mellett. Hála persze annak, hogy a forint az utóbbi másfél évben rohamosan leértékelődött. Ez megtaníthatja a befektetőket arra, hogy még az állampapíroknál sem érdemes mindig mindent egy lapra feltenni.
Állampapír / Kötvény Szamurájkötvények kibocsátásra készülődik a magyar állam
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 10:11
Már zajlanak az előkészületek, néhány napon belül megtörténhet a tranzakció.
Állampapír / Kötvény Csak félig tért vissza az államkötvény-vásárlási kedv a karantén után
Eidenpenz József | 2020. június 8. 06:07
Egy éves a “szuperkötvény”. Magyarországon is fokozatosan lazították a mozgási korlátozásokat az utóbbi hetekben, így elvileg visszatérhet a lakosság a korábbi mindennapokhoz. De mennyire állt vajon helyre a karantén idején tavasszal mélypontra esett állampapír-jegyzési kedv? Még nem teljesen. Ami megmagyarázza a kormányzat idei devizakötvény-kibocsátásait is.
Állampapír / Kötvény Nagyon vették az állampapírokat a pénzintézetek
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 11. 14:43
A pénzintézetek márciusban komolyabb mennyiségű állampapírt vásároltak, derült ki az MNB friss adataiból.
Állampapír / Kötvény 2 milliárd euró értékben adtunk el kötvényt
MTI | 2020. április 23. 18:45
A pénzügyminiszter szerint sikeres volt Magyarország legújabb kötvénykibocsátása, 2 milliárd euró értékben sikerült értékesíteni. Varga Mihály azt is elmondta, hogy rekordalacsony hozam mellett sikerült mindez.
Állampapír / Kötvény Eurókötvényt bocsát ki Magyarország
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:59
Az Államadósság Kezelő Központ nem sokkal azután jelentette be, hogy közzétette idei módosított finanszírozási tervét.
Állampapír / Kötvény Módosította idei finanszírozási tervét az ÁKK
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:01
A Kormány a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos negatív gazdasági kilátások és a járvány gazdasági hatásait mérsékelni hivatott fiskális politikai lépések eredményeképp módosította a 2020-as költségvetés eredményszemléletű hiánycélját a GDP 1 százalékáról 2,7 százalékára. Az államháztartás központi alrendszerének pénzforgalmi hiánya ennek megfelelően 367 milliárd forintról 1.234 milliárd forinttal 1.601 milliárd forintra emelkedett.
Állampapír / Kötvény Stabil az állampapírok értékesítése
Privátbankár.hu | 2020. április 20. 11:20
2020 első negyedévében összesen 1266 milliárd forint értékben vásárolt a lakosság állampapírt. A nettó állománynövekedés a lejáratok, a visszaváltások és a visszavásárlások miatt 29,6 milliárd forintot tett ki.
Friss
hírlevél