<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
November elsejével életbe léptek azok az uniós szabályok, amelyek szigorúbb feltételeket szabnak a nyilvános forgalomban levő részvények és állampapírok shortolására, illetve az államcsőd elleni biztosítási ügyletekre, a CDS-ekre. Lehet, hogy ez az utóbbi hetekben befolyásolta a hazai állampapír-piacot és a CDS-eink árfolyamát is, látszólag kedvezőbb színben tüntetve fel az ország megítélését.

Az Európai Bizottság által korábban elfogadott és az Európai Parlament által is megszavazott szabályozás Magyarországon is érvényes, alkalmazását a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete biztosítja – írja az MTI. A CDS olyan származtatott piaci termék, amely egyfajta biztosítási ügylet, árfolyama azt jelzi, hogy mennyibe kerül tízmillió euró névértékű kötvény biztosítása csőd ellen, állampapíroknál államcsőd ellen. A CDS ügyletek fontos eszközei a pénzintézetek és más intézmények kockázatkezelési tevékenységének, állampapírjaik mellé gyakran vesznek CDS-t a kockázatok mérséklésére.

Tilos a meztelenkedés

Az új szabályozás értelmében tilos az államadósság nettó shortolása, CDS ügyleteket is csak addig a mértékig lehet kötni, hogy az fedezze az meglevő állampapírok kockázatait. Részletes módszertant dolgoztak ki a nettó pozíciók kiszámítására. (A short olyan üzlet, ahol árfolyamesésre játszva az eladó határidőre elad valamit, ígéretet téve az értékpapír későbbi visszavásárlására. A meztelen shortolás során az üzlet megkötésekor az eladó nem rendelkezik az ügylet tárgyát képező értékpapírral. Short pozíciót akkor érdemes kötni, ha lényeges árfolyamesésre számít valaki.)

(Fotó: ÁKK)

Az uniós szabályozás szerint tilosak bizonyos meztelen short ügyletek. Az Európában tevékenykedő pénzügyi szervezeteknek ezen kívül tájékoztatási kötelezettségük van a részvényekre, illetve állampapírokra felvett short pozíciókat illetően. Az adott vállalat piaci tőkeértékének 0,2 százalékát meghaladó short pozíciókat a Felügyeletnek kell bejelenteni, a 0,5 százalékot meghaladó pozíciókat pedig nyilvánosságra kell hozni.

Lenyomhatta a CDS-felárunkat az új szabály

Az uniós szabályozás ezen kívül lehetőséget teremt - egységes irányelvek mentén - az általános shortolási tevékenység betiltására.(Hasonló tilalmakat különböző uniós országokban már többször bevezettek az utóbbi években, néhány napja például a spanyol részvénypiacon érvényes tiltást hosszabbították meg újra.

Az MNB is említette a kamatdöntéssel kapcsolatos tájékoztatóján, brókercégek is figyelmeztettek rá a héten, hogy az ország kockázatát jelző CDS-felárunk az utóbbi időben nemcsak  azért csökkent, mert a befektetők véleménye javult rólunk. Szabályozási változások, a november 1-jétől életbe lépő short-tilalom is szerepet játszott benne.

A 2010 júniusi szinten az árfolyam

A meglevő meztelen shortokat, például CDS-üzleteket ugyanis kétféleképp lehet úgy lezárni, hogy az új szabályozásnak megfeleljenek: vagy a CDS-t eladjuk, vagy állampapírokat veszünk mögé. Az első lenyomja a CDS-árat, a második emeli az állampapír-árfolyamokat és így csökkenti a hozamokat. Pont ilyen folyamatok zajlottak mostanában.

 

A Buda-Cash Brókerház blogján Tóth Gergely elemző azt írja, hogy a Monetáris Tanács kamatdöntésre szavazó négy tagja által különösen figyelt, a döntésüket erőteljesen befolyásoló tényezők mindegyike javult az elmúlt hónapban, annak ellenére, hogy a nemzetközi hangulat jelentősen romlott. Az ország csődkockázati mutatója, az öt éves CDS-felár a szeptember végi 390 pontos szintekről a 240-es sávig süllyedt, jelenleg 275 pont körül ingadozik, ami a 2010. júniusi szintnek felel meg. Az állampapír-piaci hozamok is jelentősen mérséklődtek, hét százalék alá hullottak, az ÁKK aukciói is rendkívül sikeresek voltak, a forint is tartotta erejét.

 

Nade mi lesz ezután?

„A magyar eszközök elmúlt hetekben tapasztalt markáns javulása a kedvezőtlen nemzetközi hangulat ellenére azért történhetett, mert november elsejétől tiltja az EU a fedezetlen CDS-pozíciókat, így aki ezen ügyleteit nem kívánja lezárni, kénytelen magyar kötvényeket vásárolni, ami valószínűleg átmenetileg jelentősen torzítja a valós képet” – írja az elemző.

Kérdés, hogyan alakulnak a következő hetekben a CDS felárak, mekkora volt az utóbbi időszakban a short tilalom hatása a jegyzésekre. A másik fajsúlyos kérdés, hogy az EU/IMF megállapodás késlekedése-késleltetése hogyan hat a forintra, kötvényhozamokra és általában kockázati megítélésünkre – tette hozzá.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17650 17465 17730 +1,50% 0 0 4 104 923 180 Ft 2021-09-22 17:12:53
MOL 2410 2378 2414 +1,95% 0 0 1 129 278 720 Ft 2021-09-22 17:09:52
MTELEKOM 428 424 430 -0,12% 0 0 34 751 253 Ft 2021-09-22 17:05:06
RICHTER 8540 8490 8645 -0,58% 0 0 1 819 626 415 Ft 2021-09-22 17:07:51
OPUS 245 243 248 -0,81% 0 0 15 157 794 Ft 2021-09-22 17:09:04
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény Módosította az ÁKK a finanszírozási tervét – megteremtették a devizakötvények kibocsátásának lehetőségét
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 13. 11:19
Az Államadósság Kezelő Központ módosította 2021. évi finanszírozási tervét, amelynek keretében legfeljebb 4,5 milliárd euró összegben devizakötvény kibocsátásnak teremti meg a lehetőségét az Európai Uniótól várható RRF (Recovery and Resilience Facility) előleg kifizetésének esetleges csúszása miatt szükséges áthidaló forrásbevonás, egyes 2021-es évi kormányzati kiadások, valamint a 2022-es költségvetési hiány részbeni előfinanszírozása céljából. A kormány 2021-es ESA (eredmény szemléletű) hiánycélja változatlanul a GDP 7,5 százaléka.
Állampapír / Kötvény Gigantikus csomag kibocsátására készül az EU
MTI | 2021. szeptember 7. 15:20
A zöldkötvények a koronavírus okozta gazdasági károk helyreállítását szolgálják.
Állampapír / Kötvény 7 dolog, amit jó lenne tudni magyar állampapír vásárlása előtt
Eidenpenz József | 2021. szeptember 6. 05:57
Az állampapír-vásárlás is nemzeti sporttá vált, mióta a bankok nem kínálnak magas kamatokat a megtakarításokra. De melyik kötvényt vegyük? Milyen alternatívák vannak? Miért ne tegyünk mindent egy papírba? Mi mindent érdemes tudni, mérlegelni a döntés előtt?
Állampapír / Kötvény Csökkent egy inflációkövető államkötvény kamata – egy tévhit is az államnak kedvez
Eidenpenz József | 2021. július 1. 10:00
Új három éves inflációkövető PMÁP-kötvényeket árulnak mától, az előző sorozat ugyanis már túl régen volt a kínálatban, futamidejéből kevesebb, mint két év maradt hátra. Az új sorozatnak azonban egy negyed százalékponttal alacsonyabb lesz a kamatprémiuma, ami beleillik a hosszú távú kamatcsökkentési trendbe. Várhatóan így is veszik majd.
Állampapír / Kötvény Tartós lesz-e a magas infláció? Meddig emeli az alapkamatot az MNB?
Eidenpenz József | 2021. június 16. 15:06
Az USA és Magyarország inflációs adata nagyon hasonló egymáshoz, de több körülmény eltér, és a két jegybank ellentétes álláspontra jutott. A magyar kamatemelési várakozások talán már túlzóak is, ez vezethetett a forint nagy erősödéséhez nemrég. Meddig mehet a kamat? Mekkora lehet az infláció?
Állampapír / Kötvény 22 milliárd forint értékben bocsátott ki kötvényeket a KÉSZ Csoport
Privátbankár.hu | 2021. június 16. 10:49
A keddi aukció túljegyzéssel zárult, az intézményi befektetők végül 2,61 százalékos éves ​átlagos hozammal vásárolták​​ meg a​​ fix ​kamatozású, 10 éves futamidejű amortizálódó kötvényeket. A 22 milliárd forintos friss tőkét Magyarország egyik legnagyobb építőipari vállalatcsoportja új beruházásokra és kapacitásbővítésére fordítja.
Állampapír / Kötvény Pluszpénzt kaphatnak, akik most vesznek állampapírt
MTI | 2021. június 13. 07:47
Június 30-ig nemcsak azért érdemes otthonról online állampapírt vásárolni, mert biztonságos, kényelmes és ingyenes, hanem azért is, mert addig tart a Kincstár nyereményjátéka.
Állampapír / Kötvény Új feltételekkel kapható a P€MÁP, reálkamat-csökkentés zajlik a lakossági állampapíroknál
Eidenpenz József | 2021. június 5. 05:50
Csökkentik a klasszikus, három év körüli futamidejű eurós magyar államkötvény, a P€MÁP kamatprémiumát hétfőtől, de azért nem biztos, hogy rossz befektetés lesz. Minden attól függ, mit csinál majd az euró a következő években, és persze attól is, mennyiért jutunk hozzá. A hosszú távú trend mindenesetre csökkenő, egyre alacsonyabb a prémium.
Állampapír / Kötvény Melyik állampapír vásárlása éri meg jobban? Lesz-e hat százalék felett a PMÁP kamata?
Eidenpenz József | 2021. április 13. 18:26
Állampapír vásárlásakor a MÁP Pluszt, az inflációkövető PMÁP-ot vagy az eurós PEMÁP-ot érdemes választani? Kemény dió, mivel az infláció alakulásában és a forintárfolyam jövőjében is sok a kérdőjel. Kiszámoltuk, hogy különböző forgatókönyvek esetén melyik papír lesz kedvezőbb. Az is lehet, hogy a kötvények kombinálása a legjobb megoldás.
Állampapír / Kötvény Díjazták a magyar szamurájkötvényt
MTI | 2021. április 10. 13:53
Újabb elismerést kapott a magyar adósságkezelés: a Capital Eye portál különdíjban részesítette a magyar állam tavalyi sikeres zöld szamuráj-kötvény kibocsátását - közölte a pénzügyminiszter szombaton a Facebook-oldalán.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos