TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A jövő héttől emelkednek a fix kamatozású lakossági állampapírok kamatai, amire nagyon régen nem volt példa. Ez azt jelenti, hogy újra érdemes ilyet venni? Ha nem, akkor melyiket? Mivel lehet védekezni a felpörgő infláció ellen?

Kedden este olyan történt, ami már 2015 februárja óta nem: bejelentették, hogy a fix kamatozású lakossági állampapírok kamatát megemelik jövő héttől. (Előtte pedig csak 2012-ben volt rá példa.) Azóta eddig kizárólag kamatcsökkentés vagy – az utóbbi több mint másfél évben – stagnálás történt ezeknél a befektetéseknél.

Az emelés egységesen 0,5 százalékponttal, 2,0-3,0 százalékra történt, a fél éves, egy éves, két éves papírokra és a postai Kincstári Takarékjegy-család tagjaira egyaránt vonatkozik.

A korábbi években nagyon népszerű egy éves fix papír kamata így 2,0-ről 2,5 százalékra emelkedik, aligha véletlenül. A második negyedévben ugyanis a statisztikák szerint ebből már csak 1,8 milliárd forinttal nőtt a forgalomban levő állomány.

(Forrás: ÁKK)

Az inflációkövetőket veszik

Ez pedig eltörpül az inflációkövető, több éves kötvények 122 milliárdjához vagy a két éves kötvények 39 milliárdjához képest. Vagyis alig fogyott az utóbbi időben az egy éves kötvény.

Folyamatosan jönnek arról hírek, hogy a magyarországi infláció emelkedik, a legutóbbi adat már évi 3,1 százalékos volt. Ez ugyan a jegybanki prognózisok szerint átmeneti és még csökkenhet az idén, de sokak számára mégis ijesztő lehet.

Szükség lehet még az emberekre

A két százalékos előretekintő kamat és a három százalékos visszatekintő infláció hiába nem hasonlítható össze elvileg egymással, akkora lett közöttük a szakadék, ami már elriaszthatja az átlagembert. Az állam pedig biztosan nem akarja teljesen leszoktatni a kisbefektetőket a fix állampapírok vásárlásáról, még akkor sem, ha éppen nincs szüksége forrásokra, mert a jövőben még szüksége lehet rájuk.

Mit érdemes most venni, kisbefektetői szemmel? Egy éves fix kamatozású állampapírt 2,5 százalékos kamattal, valószínűleg nem. Még ha csökken is valamelyest az infláció, a költségek, mint a Matolcsy-féle, illetéknek nevezett pénzforgalmi különadó, a kamatadó, az egyre borsosabb banki jutalékok is elvesznek a kamatból.

Meddig mehet az infláció?

Így ez a papír nem biztos, hogy reálkamatot ad majd a következő egy évben. A két éves kötvény a maga három százalékával, nagyobb eséllyel pályázik az infláció utolérésére, de nagyobb a kockázata is. Elemzők szerint az MNB-t lehet, hogy a négy százalék közelében levő infláció sem zavarná túlságosan. Más elemzők az infláció túlpörgésétől, nagyobb fordulattól tartanak.

(A múltban a lakossági betétek vagy az állampapírok kamata egyébként rendszerint 2-3 százalékpontot is kitett, erről itt írtunk. Most az ezrelékeknek is örülhetünk.)

Rövid távra hosszút

A legjobbnak még mindig az inflációkövető kötvény bizonyulhat, amelynek az aktuális kamata jelenleg és még elég sokáig 3,5, illetve 3,8 százalék három és öt évre. Így még akkor is megérheti a magasabb kamatú 2023/J-t venni, ha csak egy évig tudjuk tartani.

Az eladásnál ugyanis egy százalékot vonnak le, így évi 2,8 megmarad. (Ahogy pár hónappal ezelőtt írtuk.) Egy olyan kockázat van, hogy esetleg megnövelik az említett egy százalékos visszaváltási marzsot, ami korábban sokáig két százalék volt.

Négy százalékos kamat is jöhet

Ha pedig ezek a kötvények, amelyek nagy késéssel követik az inflációt, majdan a 2018-as infláció alapján fizetnek kamatot, akkor az nagy valószínűséggel eléri majd az évi négy százalékot. Kérdés, mekkora lesz akkor a pénzromlás üteme, de most ez látszik a legjobb választásnak.

Esetleg még a magyar inflációkövető eurókötvény lehet újabban érdekes (2021/Y). Ennek a kamata ugyan “csak” 2,2 százalék (egy százalékpont az eurózóna inflációja felett), de euróban ez sem megvetendő.

Elfogyhatnak?

Miután pedig a forint nemrég sokat gyengült, lehetséges, hogy vége a több éves stagnálásnak, és ismét érdemesebb lesz devizában takarékoskodni. Legalábbis, ha valakinek eleve van devizája, mert az átváltásnál megint nagyon vastagon szokott fogni a bankok ceruzája.

A jelenlegi inflációkövető kötvények egy darabig még vélhetően nem fogynak el, július elején ugyanis 50-50 milliárd forinttal megemelték a kétféle sorozat maximális mennyiségét.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény Szamurájkötvények kibocsátásra készülődik a magyar állam
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 10:11
Már zajlanak az előkészületek, néhány napon belül megtörténhet a tranzakció.
Állampapír / Kötvény Csak félig tért vissza az államkötvény-vásárlási kedv a karantén után
Eidenpenz József | 2020. június 8. 06:07
Egy éves a “szuperkötvény”. Magyarországon is fokozatosan lazították a mozgási korlátozásokat az utóbbi hetekben, így elvileg visszatérhet a lakosság a korábbi mindennapokhoz. De mennyire állt vajon helyre a karantén idején tavasszal mélypontra esett állampapír-jegyzési kedv? Még nem teljesen. Ami megmagyarázza a kormányzat idei devizakötvény-kibocsátásait is.
Állampapír / Kötvény Nagyon vették az állampapírokat a pénzintézetek
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 11. 14:43
A pénzintézetek márciusban komolyabb mennyiségű állampapírt vásároltak, derült ki az MNB friss adataiból.
Állampapír / Kötvény 2 milliárd euró értékben adtunk el kötvényt
MTI | 2020. április 23. 18:45
A pénzügyminiszter szerint sikeres volt Magyarország legújabb kötvénykibocsátása, 2 milliárd euró értékben sikerült értékesíteni. Varga Mihály azt is elmondta, hogy rekordalacsony hozam mellett sikerült mindez.
Állampapír / Kötvény Eurókötvényt bocsát ki Magyarország
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:59
Az Államadósság Kezelő Központ nem sokkal azután jelentette be, hogy közzétette idei módosított finanszírozási tervét.
Állampapír / Kötvény Módosította idei finanszírozási tervét az ÁKK
Privátbankár.hu | 2020. április 22. 11:01
A Kormány a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos negatív gazdasági kilátások és a járvány gazdasági hatásait mérsékelni hivatott fiskális politikai lépések eredményeképp módosította a 2020-as költségvetés eredményszemléletű hiánycélját a GDP 1 százalékáról 2,7 százalékára. Az államháztartás központi alrendszerének pénzforgalmi hiánya ennek megfelelően 367 milliárd forintról 1.234 milliárd forinttal 1.601 milliárd forintra emelkedett.
Állampapír / Kötvény Stabil az állampapírok értékesítése
Privátbankár.hu | 2020. április 20. 11:20
2020 első negyedévében összesen 1266 milliárd forint értékben vásárolt a lakosság állampapírt. A nettó állománynövekedés a lejáratok, a visszaváltások és a visszavásárlások miatt 29,6 milliárd forintot tett ki.
Állampapír / Kötvény Mi lesz veled, Magyar Állampapír Plusz?
Eidenpenz József | 2020. március 30. 06:06
A 2019-es év a Magyar Állampapír Pluszról, avagy szuperkötvényről szólt. Ez az év mindent felforgatott, így a kötvény eladásai is csökkentek, miközben minden állam óriási kiadásoknak néz elébe. Mi lesz vajon a kötvény sorsa, változhatnak-e a kondíciói? – kérdeztünk elemzőket. Az biztos, hogy a kockázatos eszközök vonzereje nagyon megváltozott az utóbbi időben.
Állampapír / Kötvény A nap grafikonja: Nagyot estek a szuperkötvény-eladások
Eidenpenz József | 2020. március 24. 16:45
A múlt héten már csak harmincmilliárd forintért jegyezték a szuperkötvényt, azaz Magyar Állampapír Pluszt. Ami az eddigi legalacsonyabb érték, de persze a vírusválság miatt nem meglepő.
Állampapír / Kötvény Kinek érheti meg a nyugdíjkötvény?
Privátbankár.hu | 2020. március 16. 06:07
Az ÁKK egy újabb nagy dobásra készül 2020-ban, ami nem más, mint a nyugdíjcélú állampapír.
hírlevél