<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Felbolydultak a kedélyek befektetői körökben a JP Morgan főnökének arra a nyilatkozatára, hogy az amerikai 10 éves állampapír hozama 5 százalék is lehet a közeljövőben. Úgy gondoljuk, a jelenlegi viszonyok egyszerűen nem teszik lehetővé ezt a hozamszintet, hacsak valami egész rendkívüli esemény nem történik.

Mindent megvesznek

Jamie Dimon, a JP Morgan első embere annak a véleményének adott hangot, hogy az amerikai 10 éves állampapírhozamnak már most 4 százalékon kellene lenni, de az 5-öt is el fogja érni, esetleg meg is haladja. Nos, múltbeli analógiák alapján lehet, hogy egy kamatemelési ciklus során ez törvényszerű lenne, ám most egész más a helyzet. Már a 3 százalékos szintet is csak nagyon nehezen sikerült rövid időre áttörni, azt is csak akkor, amikor az oroszok hirtelen haragjukban gyorsan kiszórták majdnem összes amerikai állampapírjukat.

Nos, ha mondjuk, Kína nem dönt hasonló mellett az amerikai vámok miatti dühében, és nem önti a piacra ezermilliárdos nagyságrendű amerikai állampapír állományát (nem valószínű: az orosz ehhez képest kis mennyiség volt), akkor nagyon nehéz annyi eladót vélelmezni, amennyi képes lenne az árat úgy lenyomni, hogy a hozam ennyire megemelkedjen úgy, hogy közben a vevők nem vetik rá magukat a friss kínálatra.

Hozaméhség

Most ugyanis, minden korábbi korszakkal ellentétben, hozaméhség van, mégpedig olyan, amelyet a világ legnagyobb jegybankjai teremtettek azáltal, hogy összesen több mint 10 ezermilliárd dollárnyi fedezetlen pénzért vásároltak elsősorban államkötvényeket, miközben a jegybanki kamatokat 0-ig szorították le. Amerika ugyan már megkezdte a kamatemelési ciklust és el is jutott közel két százalékos jegybanki alapkamatig, de nehéz elképzelni, hogy lényegesen 3 százalék fölé emelnék a kamatot.

Inflációs céljuk ugyanis 2 százalék, ezt ha túl is lépi a szint, valószínűleg nem száll el annyira, hogy nagyobb szigorítás kelljen a monetáris politikában, ugyanakkor az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed egy százalék körüli reálkamatban gondolkodik. A hosszabb hozamoknak pedig csak akkor lenne indokolt magasabbra emelkedni, a ha a piac hosszabb távon további kamatemeléseket várna, erről azonban szó sincs.

De még ha fel is merülne ez az eset, akkor is akadályba ütközne ekkora a hozamemelkedés,  miután a piacokon ott a 10 ezermilliárdos többlet, a többi kockázatmentes ország (Japán, Németország, Ausztria Svédország stb.) nagy részének 10 éves állampapírja 0-1 százalék között van, a rengeteg pénz számára nincs alternatívája a többihez képest már most is magas hozamú amerikai papíroknak. Ahogy egy kicsit emelkedik a hozam, máris vevők hada jelenik meg, ahogy ez az orosz eladásoknál is látszott.

Pénzvisszavonás, lassú európai kamatemelés

Ahhoz, hogy ez a helyzet megváltozzon, az kellene, hogy a jegybankok nagyon sok pénzt visszavonjanak, azaz visszaadják a kötvényeket a piacnak, másrészt a többi fejlett ország hozamainak is meg kellene emelkedni, mégpedig igen nagymértékben. Egyelőre egyikre sincs sok remény: bár az amerikai jegybank már havi 50 milliárdnyi, azaz évente 600 milliárd értékű pénzt visszavesz, ez 4-5 év, mire érzékelhető mennyiséget jelent, addigra pedig már lehet, hogy elérkezik a következő kamatcsökkentési ciklus.

Ráadásul az Európai Központi Bank és a japán jegybank esetében egyelőre becsülni sem lehet, mikor kezdődik a pénz visszavétele (a kötvényvásárlási program az EKB esetében még csak idén év végén fog befejeződni), és azt sem tudjuk, mikor lehet először kamatemelés az eurózónában. Ha lesz is, vélhetőleg utána igen lassan fog haladni a kamatemelési ciklus, a legjobb országok kötvényhozamai lassan fognak megemelkedni és vélhetően nem túl magasra, hisz még most, a várakozások időszakában sem tudnak egy százalék fölé menni.

Ha pedig alacsony a többi kötvény hozama, a pénzkínálat pedig csak igen lassan apad a világban, folyamatosan akkora kereslet lesz a magasabb hozamú amerikai papír iránt, ami egyszerűen lehetetlenné teszi, hogy ára zuhanjon, vagyis hozama nagyot emelkedjen. Még egy esetet tudunk elképzelni, amikor ez bekövetkezhet: ha az elnök olyan gyorsan és magas szinten adósítja el Amerikát, hogy az finanszírozási nehézségeket okozzon, ennek azonban egyelőre ugyancsak igen mérsékelt az esélye.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17690 17630 18055 -1,61% 0 0 8 614 773 165 Ft 2022-01-20 17:11:36
MOL 2652 2622 2678 -0,30% 0 0 1 557 439 066 Ft 2022-01-20 17:05:29
MTELEKOM 424 420 427 -0,35% 0 0 97 658 899 Ft 2022-01-20 17:06:18
RICHTER 8345 8310 8640 -2,97% 0 0 4 000 277 205 Ft 2022-01-20 17:08:01
OPUS 222 219 223 +0,91% 0 0 12 558 790 Ft 2022-01-20 17:05:17
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény Négy ok, amiért hamarosan eljöhet a MÁP Plusz alkonya
Eidenpenz József | 2022. január 19. 06:04
Nem jó érzés 7,4 százalékos infláció mellett öt százalék körüli kamatú papírban ücsörögni, még akkor sem, ha sokan valószínűsítik, hogy a pénzromlás csak átmenetileg marad ilyen magas. De ez csak az egyik ok, amiért a MÁP Plusz iránti érdeklődés csökkenhet a közeljövőben.
Állampapír / Kötvény Máris itt a válasz a magas inflációra! 6,6 százalék lesz a csúcskamat jövő csütörtöktől
Eidenpenz József | 2022. január 14. 16:13
Évi 6,6 százalékra nő az itthoni kockázatmentes csúcskamat, miután új inflációkövető forintkötvények kaphatók a jövő hét végétől. Ráadásul kevesebb késéssel követik az inflációt, mint a korábbi sorozatok. A ma közzétett magas inflációs adatot ugyan nem éri el a kamat, de pár hónap múlva ez is változhat.
Állampapír / Kötvény Meglepően magas kamatot találtunk – mégsem a magyar infláció-követő kötvény a legjobb?
Eidenpenz József | 2021. december 20. 05:17
A magyar infláció-követő kötvények nagyon kedvezőek, de nem páratlanok a világban. Az USA-ban például a jelenleg kapható hasonló termék évi hét százalékos kamatot fizet, de hátránya, hogy ez csak az inflációt fedezi, nincs afeletti kamatprémiuma. Viszont vannak nagy előnyei is, mint a folyamatos tőkésítés és a hosszú futamidő.
Állampapír / Kötvény A MÁP Plusz helyett az inflációkövető kötvény lehet a befutó?
Privátbankár.hu | 2021. december 15. 17:32
Az egyre magasabb infláció fejtörést okoz a kisbefektetőknek: az eddig biztos befutó, fix hozamot kínáló Magyar Állampapír Plusz egyre alacsonyabb reálhozamot kínál, az inflációkövető kötvények viszont vonzóbbá válhatnak. A Bank360.hu elemzői összefoglalták, mit érdemes tudni az állami befektetési formákról, és a jelenlegi gazdasági helyzetben az inflációs prognózisokra is tekintettel melyiket érdemes választani.
Állampapír / Kötvény Újra előjött a nagy dilemma: euróban, vagy forintban takarítsunk meg?
Eidenpenz József | 2021. december 13. 18:38
Új eurós lakossági inflációkövető papírokat bocsát ki az állam, az eddigieknél hosszabb futamidővel, de alacsonyabb kamatprémiummal. Az időzítés jó, mert egy darabig biztosan vonzó lesz az induló kamat, átmenetileg még a forintkötvényekét is meghaladhatja. Hosszabb távon azonban mégis lehet, hogy a forint lesz a nyerő.
Állampapír / Kötvény Eláruljuk,  miért lehet rossz neked a Prémium Magyar Állami Lajhárkötvény
Eidenpenz József | 2021. november 24. 15:21
Bemutatjuk a Prémium Magyar Állami Lajhárkötvényt, amely magyar infláció-követő kötvény, csak borzasztó lassú, nagy késéssel követi vagy egyes esetekben nem is éri utol az inflációt. A gond akkor kezdődik, ha még nagyobb sebességre kapcsol a pénzromlás, míg akkor jár jól a befektető, ha visszaesik. Kiszámoltuk, hol jön el a pont, amikor a reálhozam elenyészik.
Állampapír / Kötvény Még csúnyább bukást okoz a reálkamat, és igen, te fogod ezt megfizetni
Eidenpenz József | 2021. november 19. 05:27
A magas infláció, ha nem követik a lakossági megtakarítások kamatai, súlyos veszteséget okoz majd a takarékoskodóknak – ahogy már most is. Bár korábban a negatív reálkamat csak átmeneti időszakokban volt jellemző, most már több éve, és évente sok százmilliárd forinttal csökken az emberek pénzének vásárlóereje. Mit lehet itt tenni?
Állampapír / Kötvény Kevesebb állampapírt vásárolt a lakosság, de hogy alakult a hiány?
Privátbankár.hu | 2021. november 17. 12:47
Az államháztartás nettó finanszírozási igénye a harmadik negyedévben 572 milliárd forintot, a negyedéves GDP 4,2 százalékát tette ki.
Állampapír / Kötvény Jön, jön… a hét százalék feletti magyar lakossági állampapír-kamat is!
Eidenpenz József | 2021. november 3. 05:13
Az infláció nő, tehát akkor most érdemes igazán infláció-követő Babakötvénybe tenni a pénzt az ifjúság számára? Cikkünkből kiderül, mennyi lehet a következő, februári kamatforduló után a papírok kamata és mennyi az után. Meg az is, hogy a magas inflációnak akkor sem érdemes örülni, ha magasabb kamatot kapunk a kötvényünkre, de attól még ez a legjobb kockázatmentes befektetés.
Állampapír / Kötvény Elkapkodták a Takarék Jelzálogbank első zöld jelzáloglevelét
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 16:14
A nyilvános forgalombahozatal során összesen 6,33 milliárd forint ajánlatot nyújtottak be a tőkepiaci szereplők, amelyből 5 milliárd forintot fogadtak el, az ötéves lejáratú, fix hozamú értékpapírra.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló