<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Miközben egyes fejlett országokban történelmi mélységekben vannak a kötvényhozamok, addig a magyar kötvények hozamai világszerte a csúcstartók között vannak. Euróban kibocsátott magyar papírokkal tíz százalék feletti hozamot is el lehet érni, de a kisbefektetők számára sok kapu be van zárva. Ők alapokon keresztül próbálkozhatnak.

A válság kitörése óta nagy változásokon mentek keresztül a kötvénypiacok, a korábbi alacsony hozamkülönbségek megnőttek, sok kötvényfajta szerepe teljesen átértékelődött. Bakos Ádám, az Aegon Alapkezelő senior portfóliómenedzsere, kötvénypiaci szakembere szerint a válság egyik mellékterméke, hogy a fejlett piaci hozamok extrém alacsony szinten vannak. A fejlett országok jegybankjainak monetáris lazítása, az eszközvásárlási programok,  általában az alacsony alapkamatszint következménye ez.

Történelmi mélységben a biztos menedékek hozama

A jelentős fiskális és monetáris stimulus ellenére sem várható egyelőre azonban olyan gazdasági növekedés, amely magasabb kötvényhozamokat eredményezne, és a válság által generált, alacsony kockázatú eszközök felé történő menekülés is lefelé nyomja a hozamokat. Így történhetett, hogy a tíz éves német állampapírhozam 1,4, az amerikai 1,6 százalékra süllyedt.

Mivel ezek az értékek rendkívül alacsonyak, a befektetők figyelme olyan papírok felé fordult, amelyek magasabb hozamfelárat kínálnak, mint például a vállalati kötvények vagy a feltörekvő piaci állampapírok. Nem mindegy, hogy 4-5 százalékos állampapír-hozamhoz képest kapunk egy százalékpont hozamfelárat, vagy egy 1,5 százalékoshoz képest, az utóbbi arányaiban jóval többet ér – mondja a kötvényportfólió-kezelő.

Amikor a lemaradók vezetnek

A feltörekvő piaci állampapírok például azért keresettek, mert sok, ebbe a kategóriába tartozó ország makrogazdasági állapota sokkal jobb, mint a fejlett országok többségéé, és még hozamfelárat is fizetnek a német vagy amerikai állampapírokhoz képest. Ide főleg ázsiai és latin-amerikai országok tartoznak, de egyes kelet-közép-európai országok is jobb mutatókkal rendelkeznek, mint a hatalmas adósságokat felhalmozó fejlett országok. Térségünkben is nagyok a különbségek, eltérő az egyes országok helyzete, amit jól kifejez az állampapírok hozamszintje is.

Már a horvátok is elhúztak tőlünk

A devizában kibocsátott állampapírok jobban összehasonlíthatóak a helyi devizás papírokénál, jobban mutatják az adott ország kockázati megítélését. Ezt a mutatót figyelembe véve a csehek 3,3 százalék körüli euró hozamszintjével szemben Lengyelországban 3,6 százalék az euróhozam, a magyar eurós papírokat pedig 8,5 százalék körül lehet venni. Romániában 6,5 százalék a tíz éves dollár államkötvények hozama, nálunk ez is hét százalék felett van. Már Horvátországgal sem lehet bennünket egy lapon említeni, pedig annál korábban jobb volt a helyzetünk. (Déli szomszédunknál 6,9 százalék a tízéves dollárhozam.)

A helyi devizás, forintban, zlotyban, pesoban stb. kibocsátott állampapírok piaca is nagyon népszerű, itt a kötvények árfolyamán kívül még a helyi devizák dollárral/euróval szembeni erősödésén is tudnak keresni a befektetők. A legtöbb új pénz az elmúlt években ebbe a szegmensébe érkezett a kötvénypiacoknak, ami segített alacsonyan tartani ezeket a hozamokat is és a devizaárfolyamokra is kedvező hatással volt.

Csúcs ez a magyar hozam

A Tradingeconomics.com több tucat országot tartalmazó listáján a tíz éves magyar állampapír-hozam az ötödik helyen áll Portugália és India között. A legalacsonyabb, egy százalék alatti értékeket Svájcban, Japánban és Hong Kongban mérték, utána következik 1,2-1,5 százalékkal Dánia, Szingapúr és Németország.

A Mol, az OTP, a Richter mint a kötvénypiac sztárja

Az utóbbi időben magas, jelenleg is évi tíz százalék körüli euróhozamuk miatt kedveltté váltak nálunk a hazai nagyvállalatok által kibocsátott devizakötvények, mint a Richter, a Mol, az OTP vagy az MFB papírjai. Ezek hátránya azokban, hogy nagyon alacsony a likviditásuk, nincsenek benne az irányadó indexekben, ezért nemzetközi befektetők alig veszik – mondta el Bakos Ádám. Ebben nem segített az ország hitelbesorolásának leminősítése az úgynevezett „nem befektetési” kategóriába sem.

A hazai befektetői kör viszont eléggé telített már ezekkel a papírokkal, sokat vásároltak belőlük. A tipikus kisbefektetők számára azonban jobbára elérhetetlenek közvetlenül, mert magas, 50-100 ezer eurós (körülbelül 15-30 millió forintos) a névértékük darabonként. Így kisbefektetőknek elsősorban befektetési alapokon keresztül ajánlhatók.

9+5=14 százalék hozam?

Az eurós és forintos magyar állampapírok hozama az utóbbi időben nagyon közel volt egymáshoz. Az említett hazai vállalati kötvények, valamint az euróban, külföldön kibocsátott magyar államkötvények hozama jelenleg eléri a 8-9 százalékot is, amit a befektetők elvileg a bankközi devizapiacon lefedezhetnek forintra, kiküszöbölve az euró/forint árfolyam ingadozását. Ennek az árfolyamkockázat csökkentésén kívül az az előnye is megvan, hogy a az euró és a forint közötti kamatkülönbözetet a befektető megkapja.

Ez – a fedezés és a befektetés időtávjától függően – akár öt százalékpontot is hozzátehet a hozamhoz, amely így a 13-14 százalékot is elérheti forintban. A fedezés azonban, amely elsősorban a bankközi devizapiacon működik, szintén nem a kisbefektetők terepe. A külföldi devizában kibocsátott magyar állampapírok megvétele is nehéz, egyes privátbanki részlegeknél, brókercégeknél inkább nagyobb tételben kaphatók.

Alapozva sokkal könnyebb

A forint vállalati kötvénypiacról a szakember nem sok jót tudott elmondani, szerinte a piac rendkívül illikvid, a másodpiacon a papírok szinte eladhatatlanok, inkább az olyan befektetők terepe ez, akik egészen biztosan meg tudják lejáratig tartani a termékeket, mint az FHB vagy a Diákhitel Központ papírjait.

Az Aegon Közép-Európai Vállalati Kötvény Alap tavaly januárban indult, régiós állami és vállalati papírokat vásárol, inkább devizában, de forintosakat is tartanak benne. A 8,3 milliárd forint körüli alap az illikvid piacon magas kereskedési költségekkel szembesül, és a magas marzsok (árrések) miatt nem folytat túl aktív kereskedést, devizabefektetéseit pedig jellemzően teljes egészében forintra fedezi. Így nem a devizaárfolyamok mozgatják az alapot.

Itthon mindig tartani kell a politikai bizonytalanságtól

Az alapban találhatóak hazai devizás államkötvények, vállalati kötvények is, valamint többféle külföldi befektetés, főleg a régióból. Így például cseh államkötvények is, amelyek hozama ugyan viszonylag alacsony, de árfolyamuk így is szépen emelkedett az utóbbi időben, mert egyfajta menedékpapírnak számítanak. Az alapban a magyar értékpapírok aránya csak kicsivel több, mint 50 százalék, a magas elérhető hozamok ellenére.

Bakos Ádám tapasztalatai szerint ugyanis az elmúlt évek arra tanítottak meg, hogy tartani kell a politikai bizonytalanságtól. Hiába voltak eddig is kiemelkedően magasak a hazai eszközök hozamai, mindig bebizonyosodott, hogy ez okkal volt így, így komoly hangsúlyt fektet az alap a regionális diverzifikációra is.

A Mol stabilabb, vagy a magyar állam?

A fejlett nyugati országok több nagyvállalatának kötvénye alig kínál magasabb hozamot, mint az adott ország államkötvénye, és sokkal alacsonyabb a hozama, mint egész államok papírjaié. A német Siemens 2018 júniusi lejáratú kötvényének hozama például az Anleihencheck.de cikke szerint 1,66 százalék, magasabb ugyan a hasonló német államkötvények hozamánál, de a legtöbb európai állam papírjánál alacsonyabb. Időnként az is előfordul, hogy még az adott ország állampapírjainak hozamát is alulmúlják nagyvállalatok, főleg multinacionális, sok országban, sok lábon álló, sikeres cégek kötvényei.

De nem is kell olyan messzire menni: a Mol 2015-ös és 2017-es lejáratú devizakötvényeinek hozama jelenleg a másodpiacon körülbelül fél százalékponttal alacsonyabb, mint a Magyar Állam hasonló devizakötvényeié – mondta Bakos Ádám. A szakember szerint a több lábon állás, a regionális diverzifikáció, a jó cash flow-termelő képesség, a rugalmas, alkalmazkodóképes vállalati szervezet az alapja annak, hogy egy céget biztonságosabbnak tekintenek az adott országnál.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 16625 16590 16650 -0,15% 16610 16625 169 557 210 Ft 2021-08-03 09:39:52
MOL 2438 2418 2442 +1,41% 2436 2438 1 024 803 586 Ft 2021-08-03 09:39:36
MTELEKOM 424 424 425 -0,24% 424 425 3 116 489 Ft 2021-08-03 09:38:57
RICHTER 8405 8345 8465 +0,72% 8380 8405 611 231 930 Ft 2021-08-03 09:39:14
OPUS 236 236 237 -0,21% 236 237 307 336 Ft 2021-08-03 09:34:49
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Állampapír / Kötvény Csökkent egy inflációkövető államkötvény kamata – egy tévhit is az államnak kedvez
Eidenpenz József | 2021. július 1. 10:00
Új három éves inflációkövető PMÁP-kötvényeket árulnak mától, az előző sorozat ugyanis már túl régen volt a kínálatban, futamidejéből kevesebb, mint két év maradt hátra. Az új sorozatnak azonban egy negyed százalékponttal alacsonyabb lesz a kamatprémiuma, ami beleillik a hosszú távú kamatcsökkentési trendbe. Várhatóan így is veszik majd.
Állampapír / Kötvény Tartós lesz-e a magas infláció? Meddig emeli az alapkamatot az MNB?
Eidenpenz József | 2021. június 16. 15:06
Az USA és Magyarország inflációs adata nagyon hasonló egymáshoz, de több körülmény eltér, és a két jegybank ellentétes álláspontra jutott. A magyar kamatemelési várakozások talán már túlzóak is, ez vezethetett a forint nagy erősödéséhez nemrég. Meddig mehet a kamat? Mekkora lehet az infláció?
Állampapír / Kötvény 22 milliárd forint értékben bocsátott ki kötvényeket a KÉSZ Csoport
Privátbankár.hu | 2021. június 16. 10:49
A keddi aukció túljegyzéssel zárult, az intézményi befektetők végül 2,61 százalékos éves ​átlagos hozammal vásárolták​​ meg a​​ fix ​kamatozású, 10 éves futamidejű amortizálódó kötvényeket. A 22 milliárd forintos friss tőkét Magyarország egyik legnagyobb építőipari vállalatcsoportja új beruházásokra és kapacitásbővítésére fordítja.
Állampapír / Kötvény Pluszpénzt kaphatnak, akik most vesznek állampapírt
MTI | 2021. június 13. 07:47
Június 30-ig nemcsak azért érdemes otthonról online állampapírt vásárolni, mert biztonságos, kényelmes és ingyenes, hanem azért is, mert addig tart a Kincstár nyereményjátéka.
Állampapír / Kötvény Új feltételekkel kapható a P€MÁP, reálkamat-csökkentés zajlik a lakossági állampapíroknál
Eidenpenz József | 2021. június 5. 05:50
Csökkentik a klasszikus, három év körüli futamidejű eurós magyar államkötvény, a P€MÁP kamatprémiumát hétfőtől, de azért nem biztos, hogy rossz befektetés lesz. Minden attól függ, mit csinál majd az euró a következő években, és persze attól is, mennyiért jutunk hozzá. A hosszú távú trend mindenesetre csökkenő, egyre alacsonyabb a prémium.
Állampapír / Kötvény Melyik állampapír vásárlása éri meg jobban? Lesz-e hat százalék felett a PMÁP kamata?
Eidenpenz József | 2021. április 13. 18:26
Állampapír vásárlásakor a MÁP Pluszt, az inflációkövető PMÁP-ot vagy az eurós PEMÁP-ot érdemes választani? Kemény dió, mivel az infláció alakulásában és a forintárfolyam jövőjében is sok a kérdőjel. Kiszámoltuk, hogy különböző forgatókönyvek esetén melyik papír lesz kedvezőbb. Az is lehet, hogy a kötvények kombinálása a legjobb megoldás.
Állampapír / Kötvény Díjazták a magyar szamurájkötvényt
MTI | 2021. április 10. 13:53
Újabb elismerést kapott a magyar adósságkezelés: a Capital Eye portál különdíjban részesítette a magyar állam tavalyi sikeres zöld szamuráj-kötvény kibocsátását - közölte a pénzügyminiszter szombaton a Facebook-oldalán.
Állampapír / Kötvény Habzsolja a vállalati kötvényeket az MNB - vajon kiktől vesz megint?
Mester Nándor | 2021. március 27. 05:38
Megint újabb vállalati kötvények kerülhetnek az MNB-hez az általa indított Növekedési Kötvényprogram (NKP) keretében. Az egyik legnagyobb hazai építőipari és ingatlanfejlesztő cégcsoport, a KÉSZ ugyanis bejelentette, hogy májusban 20 milliárd forint értékben szeretne kötvényeket kibocsátani, ennek egy részét az MNB fogja megvásárolni. Előzőleg több jelentősebb ingatlanos és építőipari cég, valamint nagy vagyonkezelő vállalat is hasonló módon jutott friss forráshoz, azok egy részét felvásárlásra és kapacitás bővítésre fordították.   
Állampapír / Kötvény Csavart egyet a Növekedési Kötvényprogramon az MNB
Privátbankár.hu | 2021. március 9. 17:58
Hamarosan közvállalatok kötvényeit is elkezdik vásárolni, szigorúan a másodpiacon - a többi vállalat esetében pedig az eddigiekkel ellentétben akár egy adott kötvénysorozat 50 százalékánál nagyobb állományt is megvásárolhtnak.
Állampapír / Kötvény Államkötvény-vásárláson gondolkodsz? Holnaptól változások jönnek
Eidenpenz József | 2021. január 18. 19:05
Miután tavaly az éves átlagos infláció kissé csökkent, az állam most új ötéves inflációkövető kötvényeket hoz forgalomba, amelyeknek a kamatprémiuma ma is alacsonyabb. Így a két hatás nyomán 4,8-ról 4,55 százalékra csökken a Prémium Magyar Állampapírral elérhető kamat. A kötvények futamideje viszonylag hosszú, öt és fél év.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos