<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Moszkva komoly nukleáris erőket vont össze a szomszédos Kola-félszigeten, amely még kockázatosabbá teszi a térségbeli hadgyakorlatok megtartását.  A Kreml elismeri Oslo szuverenitását a Spitzbergák fölött, de követeli, hogy a szerződés többi, 44 aláíró államának „jogait és legitim érdekeit” Norvégia jobban vegye figyelembe.  Káncz Csaba jegyzete

A NATO ma kezdi meg „Cold Response 2022” fedőnevű hadgyakorlatát Norvégiában.  Ez olyan nagyszabású lesz, mint amelyet a skandináv ország 30 éve nem látott.  A hadgyakorlatot az Egyesült Királyság két legnagyobb hadihajója vezeti.  A „USS Harry S. Truman” nevű amerikai repülőgép anyahajó és kísérőhajói szintén részt vesznek a hadgyakorlaton.

Az orosz-ukrán háború természetesen új fénybe helyezi az óriási hadgyakorlat jelentőségét.   

Szoros együttműködés

A Washington és Oslo közötti katonai együttműködés magában foglalja a hírszerzési információk cseréjét, nagyszabású norvág fegyvervásárlásokat – beleértve 52 darab F-35-ös lopakodó vadászgép és 5 darab Boeing P-8 Poseidon tengeri járőrrepülőgépet –, a norvég repterek használatát és amerikai hadianyagok tárolását norvég területen (MCPP-N).

Norvégiának három jelentősebb, katonai használatú radarállomása van: az egyik Vardø-ben, közel az orosz határhoz, a másik a Spitzbergák- (norvégul Svalbard) szigetcsoporton, a harmadik az Antarktiszon.  Mindháromnak fontos szerepe van a kontinentális USA felé esetlegesen haladó orosz rakéták elfogásában.

A Kreml kemény figyelmeztetése

Bár az Északi-sarkkörön túli Svalbard-szigetcsoport norvég törvényhozás alatt működik, de különleges státuszt élvez, mint nemzetközi terület.  Márpedig az ottani radarállomás nem mellékesen a Svalbardi Egyezmény megsértésével üzemel, amely leszögezi, hogy a szigetcsoport nemzetközileg garantált demilitarizált státuszt élvez.

Norvégia mellett Oroszország az egyetlen ország, amely komolyabb gazdasági tevékenységet folytat a szigetcsoporton azzal, hogy Barentsburg városkája mellett szénbányát és turisztikai létesítményt üzemeltet.  Moszkva önálló helikopterleszállót is akar üzemeltetni a városka mellett és egyben kifogásolja, hogy a helyi hatóság elutasíthatja bármelyik orosz állampolgárnak a tartózkodási engedélyét. Ezért ezen ügyekben folyamatosan konzultációt követel Oslótól.

A Svalbardi Egyezmény aláírásának két éve volt a 100 éves évfordulója és a Kreml ennek kapcsán félreérthetetlen üzenetet küldött Oslónak, felróva a norvég félnek, hogy annak bizonyos pozíciói nem felelnek meg Moszkva érdekeinek.  Moszkva akkor egy kemény figyelmeztetéseket tartalmazó levelében elismerte ugyan Oslo szuverenitását a szigetcsoport fölött, de egyben követelte, hogy a szerződés többi, 44 aláíró államának „jogait és legitim érdekeit” Norvégia jobban vegye figyelembe.

Tavaly augusztusban az orosz tengeralattjáró-vadász romboló, a „Szeveromorszk” látogatott váratlanul a Svalbard partjaihoz, üzenetet küldve a norvég kormány címére. 

  

Két éve éppen az az északi sarkkör felett tartotta a NATO nagyszabású, Cold Response 2020 fedőnevű hadgyakorlatát. Fotó: Norwegian Armed ForcesKét éve éppen az az északi sarkkör felett tartotta a NATO nagyszabású, Cold Response 2020 fedőnevű hadgyakorlatát. Fotó: Norwegian Armed Forces

Amikor pedig tavaly októberben a „KNM Thor Heyerdahl” nevű norvég fregatt meglátogatta a szigetcsoportot, az újonnan leolvasztotta a biztosítékokat Moszkvában.  Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Maria Zaharova tiltakozásának adott hangot a norvég haditengerészet lépésével kapcsolatban, amely szerinte mutatja, hogy a norvég katonai tervezők számolnak a szigetcsoport infrastruktúrájával, beleértve NATO csapatok fogadásával.

Növekvő stratégiai jelentőség

A Svalbard átlagos hőmérséklete 1970 óta 4,0 Celsius-fokkal ugrott meg. Az északi sarkköri térségben csak itt üzemel reptér, valamint csak itt van lefektetve magas teljesítményű adatátviteli kábel. Ezek a jellemzők felértékelik a szigetcsoport stratégiai jelentőségét.  Nem véletlen tehát, hogy két éve éppen a térségben – az északi sarkkör felett – tartotta a NATO nagyszabású, ’Cold Response 2020” fedőnevű hadgyakorlatát.

Moszkva az elmúlt években komoly nukleáris erőket vont össze a szomszédos Kola-félszigeten, amely még kockázatosabbá teszi a térségbeli hadgyakorlatok megtartását. Márpedig a fent említett Vardø szigete csupán 65 kilométerre fekszik a Kola-félszigettől és a rajta található amerikai állomás – amelyet együtt működtetnek a norvég hírszerzéssel – az orosz tengeralattjárókat figyeli, hogy egy esetleges konfliktusnak már a kezdetén hatástalanítani tudják ezeket.

Szintén 2020-ban a norvég hírszerzés vezetője, Morten Haga Lunde altábornagy is felhívta a norvég közvélemény figyelmét arra, hogy Moszkva folyamatosan erősíti bázisait a Kola-félszigeten, valamint a Barents-tenger északi részén.  A tábornok szintén kiemelte az orosz haditengerészet folyamatos hadgyakorlatait a norvég felségvizek közelében.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Közérdekű "Ha lenne 3600 forintos bérlet, kevesebbet járnék autóval" - videó
Bendl Vera – Izsó Márton | 2022. június 30. 19:33
Megemelték a bliccelés pótdíját, ugyanakkor Palkovics László elgondolkozott a 9 eurós bérlet bevezetésén német minta alapján. Mit gondolnak erről a tömegközlekedők és az autósok? Ennek jártunk utána. 
Közérdekű Újabb járatait törli a Lufthansa
Privátbankár.hu | 2022. június 24. 09:44
Létszámhiány miatt, az utasokat az ígéretek szerint "haladéktalanul" értesítik.
Közérdekű Újabb korlátozások a Mol-kutakon
Privátbankár.hu | 2022. június 24. 06:42
Személyautóba maximum 50 litert lehet hatósági áron tankolni, kannába viszont csak piaci áron mehet üzemanyag.
Közérdekű A vizes vébén óriási a hangulat, a ráköltött 30 milliárd nem fáj egyformán mindenkinek – videó
Bendl Vera – Izsó Márton | 2022. június 21. 15:35
Van, akit nem érdekel, mennyibe kerül a jelenleg is zajló budapesti vizes világbajnokság, mert megéri, más sokallja az összeget, de az biztos, hogy Milák Kristófot mindenki nagyon várja. 
Közérdekű Fontos változás azoknak, akik Covid-oltást szeretnének kapni
Privátbankár.hu | 2022. június 15. 08:54
Erre júliustól már csak péntekenként lesz módjuk. A kormány a járvány visszahúzódása és a magas átoltottság miatt ritkítja a lehetőségeket.
Közérdekű Tovább csökkent az autóexportunk áprilisban
Privátbankár.hu | 2022. június 14. 09:00
2022 áprilisában az ipari termelés volumene 3,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 4,7 százalékkal emelkedett. A feldolgozóipari alágak többségében éves összehasonlításban bővülést mértünk, viszont a legnagyobb súlyú járműgyártás számottevően csökkent. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2022. márciusinál 1,6 százalékkal kisebb volt.
Közérdekű Folytatódik a különleges gazdasági művelet: 2231 milliárddal húzza meg a nadrágszíjat a kormány
Privátbankár.hu | 2022. június 5. 09:13
De ez természetesen nem megszorítás, Nagy Márton szerint a kormány magán kezdi a spórolást.
Közérdekű A Revoluton sincs már illetékmentesség: itt vannak a részletek az extraprofit-adókról
Privátbankár.hu | 2022. június 5. 08:43
Itt vannak a részletek az új adókról, sok minden lesz drágább a repüléstől a dohányzáson át a cégautózásig.
Közérdekű Novemberig tartana a háborús veszélyhelyzet
Privátbankár.hu | 2022. június 3. 17:38
Benyújtották az erről szóló javaslatot. 
Közérdekű Rossz hírt hozott Müller Cecília: megjött a majomhimlő
Privátbankár.hu | 2022. május 31. 17:55
Kétséget kizáróan igazolták, hogy egy 38 éves férfi elkapta a fertőzést.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG