4p

Már 300 kulturális és vallási létesítményben okoztak kárt az oroszok Ukrajnában. Az UNESCO folyamatosan frissíti a jegyzéket, ami egyre csak bővül. Közben folytatódnak a nemzetközi gyűjtőakciók a későbbi helyreállításhoz.

Szeptember végéig 290 darab, kulturális vagy vallási célokat szolgáló ukrajnai épületben keletkezett kár az orosz támadások következtében. Az Odesszát ért legutóbbi rakétatámadás például kilenc lakásmúzeumot tett használhatatlanná. 

Hivatalos veszteséglista

  • 120 egyházi épület
  • 27 múzeum
  • 109 történelmi jelentőségű épület
  • 19 emlékmű
  • 13 könyvtár
  • 1 levéltár

Ezt a listát folyamatosan bővíti az UNESCO, amelyik szerint nem minden esetről szereztek tudomást és biztosra vehető, hogy jóval meghaladja a 300-at a lerombolt vagy részlegesen megrongált létesítmények száma. Az oroszok által elfoglalt keleti területeket ért kár nincs is benne.  

„A kultúra a háború egyik áldozata, ezt mindenki látja és ez tűrhetetlen. A kulturális javak és értékek megőrzése és továbbvitele közös érdeke az emberiségnek, a kultúrához való hozzáférés alapjog, ezt nem lehet azzal korlátozni, hogy egyszerűen eltüntetjük a kulturális létesítményeket” - mondta Chiara Bardeschi, az UNESCO ukrajnai képviselője, akit az Ukrinform hírügynökség idézett.

A korábbi orosz légitámadásban megrongálódott ortodox katedrális belső tere a dél-ukrajnai Odesszában. Fotó: MTI/EPA/Igor Tkacsenko
A korábbi orosz légitámadásban megrongálódott ortodox katedrális belső tere a dél-ukrajnai Odesszában. Fotó: MTI/EPA/Igor Tkacsenko

Lapunk már többször írt arról, hogy milyen múzeumok, képtárak, iskolák, színházak, koncerttermek, mozik tűntek el vagy dőltek romba az orosz bombázások miatt. Legutóbb a műkincsek kicsempészéséről, az oroszok által végzett fosztogatásokról az alábbi cikkben írtunk.

Nem régen a BBC számolt be arról, miként mentik az ukránok a kulturális javaikat, szobrokat, festményeket. A lap felidézte, ahogy egy hónappal az orosz támadás kezdete után, 2022 tavaszán Lvivben igyekeztek a templomok pincéjébe levinni a belső szobrokat és más műtárgyakat. 

A nyugat-ukrajnai városban van az ország egyik legnagyobb képzőművészeti múzeuma, az Andrej Septickij Nemzeti Múzeum. Az intézményt Andrej Septickij galíciai metropolita alapította 1905-ben eredetileg magánalapítványként és egyházi múzeumként, majd 1913-ban az ukrán népnek adományozta. Ennek a dolgozói végeztek áldozatos munkát, amikor a rendkívül súlyos barokk szobrokat és óriási méretű ikonosztázokat menekítették biztonságos helyre. Amelyik túl nehéz volt, azt is igyekeztek betakarni plédékkel vagy műanyagokkal, hogy a repeszek ne tegyenek kárt bennük.

Egy elpusztult iskolaépület maradványai a dél-ukrajnai Herszon közelében fekvő falvak egyikében. Fotó: MTI/AP/Bernat Armangue
Egy elpusztult iskolaépület maradványai a dél-ukrajnai Herszon közelében fekvő falvak egyikében. Fotó: MTI/AP/Bernat Armangue

A BBC utalt a nemzetközi hadviselési jogban sok évszázaddal ezelőtt kialakultakra, miszerint a kulturális javakat mindig is védeni kell, nem szabad megengedni, hogy ezek és a vallási épületek katonai célpontok legyenek. Ez az elv az angolszász jogban külön fejezet lett, az USA például a XIX. századi amerikai polgárháború alatt a világon elsőként hivatalosan a katonai jogrendjébe illesztette. Később, 1954-ben született egy nemzetközileg elfogadott dokumentum, a Hágai Egyezmény, amiben a kulturális és vallási javak védelmét rögzítették háborús konfliktusok idejére vonatkoztatva, majd 1999-ben egy pontosítást is elfogadtak ehhez. 

Vlagyimir Putyin 2022 októberében gyakorlatilag szabad utat engedett a kulturális javak elrablásának azzal, hogy rendkívüli állapotot hirdetett a megszállt négy kelet-ukrajnai területen. Az orosz államfő „az értékek megőrzésével” indokolta ezt a lépést.

Lviv belvárosa is védett lehet hamarosan. Fotó: UNESCO
Lviv belvárosa is védett lehet hamarosan. Fotó: UNESCO

Természetesen a kulturális infrastruktúra megsemmisítése az abban dolgozók állásának a felszámolását is jelenti. Az ukrán kormány szerint a kulturális szférában, a kreatív iparágakban dolgozók 40 százalékának megszűnt az állása, az ott működő cégek 90 százaléka szenvedett súlyos anyagi károkat és bevételkiesést.

Szerencsére több, nem kormányzati szintű támogató vagy gyűjtő program is működik már a világon. Az egyik ilyen Londonban, az a neve, hogy „Save the Spot”, ez egy adott létesítményre vonatkozik, például egy zeneiskolára Borodianka faluban vagy a Pokrovszk városban egykor működött történelmi múzeum helyreállítására. Virtuális belépőket lehet vásárolni, különféle „jegyárak” vannak, így gyűjtik hozzá a pénzt. 

A csodálatos kijevi Szent Szófia templom is veszélyben van. Fotó: UNESCO
A csodálatos kijevi Szent Szófia templom is veszélyben van. Fotó: UNESCO

Az UNESCO nem csupán listázza a károkat, de igyekszik arra érdemes épületeket, templomokat, múzeumokat felvenni a világörökségi helyszínek közé. Ilyen lehet hamarosan a kijevi Szent Szófia székesegyház és Lviv belvárosa. Egyelőre csak ajánlás van, amit nem régen megerősített a világszervezet külön programjának vezetője, Lazare Eloundou. 

Korábban – már a háború kezdete után – az odesszai kikötői sétány is felkerült a védendő jelöltek közé. Az olasz kormány egyébként a nyár közepén jelezte, hogy kész pénzzel és szakemberekkel is támogatni az odesszai kulturális és vallási épületek helyreállítását vagy újjáépítését.
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Kultúra A kölni nemcsak szagos víz, hanem színes árverés is
Kenessei András | 2023. november 19. 18:31
A november elején, Kölnben tartott árverésen Közép- és Kelet-Európa számos országából érkezett művek vártak a licitálókra. Megnéztük, hogyan szerepeltek a magyar művészek.
Kultúra Végetért Hollywood eddigi leghosszabb színészsztrájkja
Privátbankár.hu | 2023. november 9. 16:29
A hollywoodi színészcéh (SAG-AFTRA) szerdán előzetes megállapodásra jutott a film- és televízióstúdiókkal, és bejelentették, hogy csütörtökön délben véget ért Hollywood történetének mindeddig leghosszabb, 118 napig tartó színészsztrájkja.
Kultúra Komoly dilemma előtt Silvio Berlusconi örökösei
Kormos Olga | 2023. október 23. 17:52
A volt olasz miniszterelnök élete utolsó éveiben becslések szerint 20 millió eurót költött műalkotásokra. Gyakran televíziós aukciókon keresztül vásárolt álmatlan éjszakáin, ám ezek a művek nem feltétlenül képviseltek nagy értéket.
Kultúra Milyen válság? A Disney 60 milliárd dollárt költ vidámparkjaira
Mester Nándor | 2023. szeptember 30. 18:39
Az Egyesült Álamokban műküdő szórakoztató komplexumok felemásan muzsikálnak, miközben az európai és az ázsiai egységek jól futnak. Tíz év alatt 60 milliárdos beruházás készül, mely érinti az óceánjáró hajós üzletágat is.
Kultúra A nap képe: gyere őrült! Szokatlan vendéget fogadott Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 26. 15:02
Egész pontosan Pataky Attilát.
Kultúra A szex gyógyít - ezzel kezelik a frontot megjárt ukrán katonákat
Elek Lenke | 2023. augusztus 27. 05:54
Két éve még senki nem sejtette, hogy a legmodernebb fegyverek ezreket ölnek majd a szomszédunkban. De nemcsak az egyre gyilkosabb haditechnika terén tapasztalni újdonságot: arra sem volt még példa, hogy a fogságba esett és súlyosan megsérült katonák számára hazájukban szexrehabilitációs foglalkozásokat szervezzenek.
Kultúra Kér a szülinapjára egy Picassót? – Festménymásolás, exportra is
Elek Lenke | 2023. augusztus 20. 18:00
Vagy inkább jöjjön a Lány, gyöngy fülbevalóval? Az orosz középosztály új hobbija, hogy világhírű festményeket másoltatnak le és felakasztják otthon a falra.
Kultúra Élj, szeress, egyél és igyál jó borokat, vallja az Oscar-gálák séfje
Wéber Balázs | 2023. július 27. 09:18
Wolfgang Puck, a világ egyik legismertebb és leggazdagabb séfje néhány éve Budapesten nyitotta meg első Spago éttermét Európában. Az osztrák-amerikai sztárszakács és üzletember, a hollywoodi Oscar-gálák szakácsa a lapcsoportunknak adott interjúban beszélt a hazai étterem helyzetéről, a szakemberhiány kezeléséről, a jó séf titkáról, nehéz gyerekkoráról, a harvardi álmáról, életfilozófiájáról és arról is, hogy mit szeretne még elérni az életben. 
Kultúra Barbie (szinte) mindent vitt a hétvégén
Privátbankár.hu | 2023. július 24. 20:08
Greta Gerwig Barbie című filmje nyitóhétvégéjén bevételi rekordot döntött Észak-Amerikában a nők által rendezett filmek között.
Kultúra Búcsú a tévés sorozatdömpingtől: véget ér egy korszak
Buksza blog | 2023. július 22. 15:51
Bajban vannak az amerikai stúdiók, ez közvetve érinti a nézőket is. A sorozatok számának csökkentése nem jelent megoldást. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG