4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Már 300 kulturális és vallási létesítményben okoztak kárt az oroszok Ukrajnában. Az UNESCO folyamatosan frissíti a jegyzéket, ami egyre csak bővül. Közben folytatódnak a nemzetközi gyűjtőakciók a későbbi helyreállításhoz.

Szeptember végéig 290 darab, kulturális vagy vallási célokat szolgáló ukrajnai épületben keletkezett kár az orosz támadások következtében. Az Odesszát ért legutóbbi rakétatámadás például kilenc lakásmúzeumot tett használhatatlanná. 

Hivatalos veszteséglista

  • 120 egyházi épület
  • 27 múzeum
  • 109 történelmi jelentőségű épület
  • 19 emlékmű
  • 13 könyvtár
  • 1 levéltár

Ezt a listát folyamatosan bővíti az UNESCO, amelyik szerint nem minden esetről szereztek tudomást és biztosra vehető, hogy jóval meghaladja a 300-at a lerombolt vagy részlegesen megrongált létesítmények száma. Az oroszok által elfoglalt keleti területeket ért kár nincs is benne.  

„A kultúra a háború egyik áldozata, ezt mindenki látja és ez tűrhetetlen. A kulturális javak és értékek megőrzése és továbbvitele közös érdeke az emberiségnek, a kultúrához való hozzáférés alapjog, ezt nem lehet azzal korlátozni, hogy egyszerűen eltüntetjük a kulturális létesítményeket” - mondta Chiara Bardeschi, az UNESCO ukrajnai képviselője, akit az Ukrinform hírügynökség idézett.

A korábbi orosz légitámadásban megrongálódott ortodox katedrális belső tere a dél-ukrajnai Odesszában. Fotó: MTI/EPA/Igor Tkacsenko
A korábbi orosz légitámadásban megrongálódott ortodox katedrális belső tere a dél-ukrajnai Odesszában. Fotó: MTI/EPA/Igor Tkacsenko

Lapunk már többször írt arról, hogy milyen múzeumok, képtárak, iskolák, színházak, koncerttermek, mozik tűntek el vagy dőltek romba az orosz bombázások miatt. Legutóbb a műkincsek kicsempészéséről, az oroszok által végzett fosztogatásokról az alábbi cikkben írtunk.

Nem régen a BBC számolt be arról, miként mentik az ukránok a kulturális javaikat, szobrokat, festményeket. A lap felidézte, ahogy egy hónappal az orosz támadás kezdete után, 2022 tavaszán Lvivben igyekeztek a templomok pincéjébe levinni a belső szobrokat és más műtárgyakat. 

A nyugat-ukrajnai városban van az ország egyik legnagyobb képzőművészeti múzeuma, az Andrej Septickij Nemzeti Múzeum. Az intézményt Andrej Septickij galíciai metropolita alapította 1905-ben eredetileg magánalapítványként és egyházi múzeumként, majd 1913-ban az ukrán népnek adományozta. Ennek a dolgozói végeztek áldozatos munkát, amikor a rendkívül súlyos barokk szobrokat és óriási méretű ikonosztázokat menekítették biztonságos helyre. Amelyik túl nehéz volt, azt is igyekeztek betakarni plédékkel vagy műanyagokkal, hogy a repeszek ne tegyenek kárt bennük.

Egy elpusztult iskolaépület maradványai a dél-ukrajnai Herszon közelében fekvő falvak egyikében. Fotó: MTI/AP/Bernat Armangue
Egy elpusztult iskolaépület maradványai a dél-ukrajnai Herszon közelében fekvő falvak egyikében. Fotó: MTI/AP/Bernat Armangue

A BBC utalt a nemzetközi hadviselési jogban sok évszázaddal ezelőtt kialakultakra, miszerint a kulturális javakat mindig is védeni kell, nem szabad megengedni, hogy ezek és a vallási épületek katonai célpontok legyenek. Ez az elv az angolszász jogban külön fejezet lett, az USA például a XIX. századi amerikai polgárháború alatt a világon elsőként hivatalosan a katonai jogrendjébe illesztette. Később, 1954-ben született egy nemzetközileg elfogadott dokumentum, a Hágai Egyezmény, amiben a kulturális és vallási javak védelmét rögzítették háborús konfliktusok idejére vonatkoztatva, majd 1999-ben egy pontosítást is elfogadtak ehhez. 

Vlagyimir Putyin 2022 októberében gyakorlatilag szabad utat engedett a kulturális javak elrablásának azzal, hogy rendkívüli állapotot hirdetett a megszállt négy kelet-ukrajnai területen. Az orosz államfő „az értékek megőrzésével” indokolta ezt a lépést.

Lviv belvárosa is védett lehet hamarosan. Fotó: UNESCO
Lviv belvárosa is védett lehet hamarosan. Fotó: UNESCO

Természetesen a kulturális infrastruktúra megsemmisítése az abban dolgozók állásának a felszámolását is jelenti. Az ukrán kormány szerint a kulturális szférában, a kreatív iparágakban dolgozók 40 százalékának megszűnt az állása, az ott működő cégek 90 százaléka szenvedett súlyos anyagi károkat és bevételkiesést.

Szerencsére több, nem kormányzati szintű támogató vagy gyűjtő program is működik már a világon. Az egyik ilyen Londonban, az a neve, hogy „Save the Spot”, ez egy adott létesítményre vonatkozik, például egy zeneiskolára Borodianka faluban vagy a Pokrovszk városban egykor működött történelmi múzeum helyreállítására. Virtuális belépőket lehet vásárolni, különféle „jegyárak” vannak, így gyűjtik hozzá a pénzt. 

A csodálatos kijevi Szent Szófia templom is veszélyben van. Fotó: UNESCO
A csodálatos kijevi Szent Szófia templom is veszélyben van. Fotó: UNESCO

Az UNESCO nem csupán listázza a károkat, de igyekszik arra érdemes épületeket, templomokat, múzeumokat felvenni a világörökségi helyszínek közé. Ilyen lehet hamarosan a kijevi Szent Szófia székesegyház és Lviv belvárosa. Egyelőre csak ajánlás van, amit nem régen megerősített a világszervezet külön programjának vezetője, Lazare Eloundou. 

Korábban – már a háború kezdete után – az odesszai kikötői sétány is felkerült a védendő jelöltek közé. Az olasz kormány egyébként a nyár közepén jelezte, hogy kész pénzzel és szakemberekkel is támogatni az odesszai kulturális és vallási épületek helyreállítását vagy újjáépítését.
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Kultúra Önnek mennyit ér a kultúra? És fizetne is érte?
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 08:55
Egyre több kulturális szolgáltató dönt úgy, hogy közösségi finanszírozás keretében próbálja megvalósítani egy-egy projektjét. Laptársunk, az Mfor azt nézte meg három példán keresztül, hogy ez a gyakorlat milyen formákban működik itthon. 
Kultúra Miben tér el egy kísérleti jelleggel létrehozott oktatási intézmény az államiaktól?
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 06:51
Interjú Halácsy Péterrel, a Budapest School egyik alapítójával.
Kultúra Hihetetlen áron kelt el egy festmény a Sotheby’s árverésén
Kenessei András | 2024. március 10. 14:38
A világ két legnagyobb árverőháza közül a Sotheby’s (a másik a Christie’s) március 6-án tartotta az évad elejének egyik legfontosabb árverését, mint hangsúlyos évnyitót.
Kultúra Párhuzamok a Kádár-kori második nyilvánosság és a mai független média között - Klasszis podcast Haraszti Miklóssal és Danyi Gáborral
Szarvas György | 2024. január 20. 18:07
A napokban jelent meg Danyi Gábor Az írógép és az utazótáska című monográfiája a magyarországi szamizdat irodalom történetéről. Bár az 1980-as években, és annak főleg a második felében már gyakorlatilag nagyüzemi módszerekkel, gyakran állami nyomdákban, feketén folyt a hazai illegális  könyvek és folyóiratok nyomtatása, a szamizdatok kiadása és annak gyökerei az 1950-es évekre nyúlnak vissza. Ennek szerteágazó történetét, illetve a nagyon is sokszínű résztvevői kört idézi meg Danyi Gábor most megjelent munkájában. A Klasszis podcast adásában vele és a szamizdat Beszélő korabeli szerkesztőjével, Haraszti Miklóssal közösen azt kutattuk, miféle hasonlóságot lehet felfedezni a kádári és a mai Magyarország nyilvánosságában.
Kultúra A nap képe: újabb elképesztő tiltás a magyar könyvesboltokban
Kormos Olga | 2024. január 17. 10:03
Az Alexandra egyik könyvesboltjában olyan tájékoztató táblát tettek ki, amely már a fóliázáson is túlmutat. 
Kultúra Matrózpulcsi 500 dollárért - itt az új, nemzeti orosz divat
Elek Lenke | 2024. január 1. 18:15
Nem járja, hogy az oroszok a hanyatló Nyugat termékeiben parádézzanak. Ezen változtatna többek közt a Nina Donis divatház is - a cári és a nyugati kulturális panelek kevergetésével.
Kultúra Willy Wonka – a nagy csokiüzlet és filmbiznisz
Elek Lenke | 2023. december 17. 18:41
Mese és csokoládé – gyerekeknek biztos recept, de már évtizedek óta tudjuk, hogy nemcsak nekik. Mintha a XXI. században menekülnének a valóság elől a felnőttek, lásd a Harry Potter őrületet, meg a különféle fantasy-k és animációk sikerét.
Kultúra A legnagyobb karácsonyi sikerre Gyurcsány Ferenc is táncolt
Elek Lenke | 2023. december 16. 18:23
Mi a töretlen siker titka, és hányféle módon hoz pénzt máig is a karácsonyi romkomok koronázatlan királya?
Kultúra A botránymúzeum: miért áll a bál a világ egyik leghíresebb intézménye körül?
Kollár Dóra | 2023. december 10. 15:08
A British Museum jelentősége nem kérdéses, ám az intézmény így is problematikus több szempontból is.  
Kultúra A kölni nemcsak szagos víz, hanem színes árverés is
Kenessei András | 2023. november 19. 18:31
A november elején, Kölnben tartott árverésen Közép- és Kelet-Európa számos országából érkezett művek vártak a licitálókra. Megnéztük, hogyan szerepeltek a magyar művészek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG