<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Október közepe óta zajlik a nagyszabású kampány a kínai kisgyerekek beoltására. 160 millió 3-11 évesből több mint 80 milliót már beoltottak, de év végéig le is akarják tudni a feladatot. A gyerekek ajándékokat kapnak az oltás után, a szülőknek viszont egyértelművé teszik, hogy a kisgyerekek oltása ugyan nem kötelező, de nagyon, nagyon ajánlott.

Miközben a világon már szinte mindenhol elengedték a zéró Covid-politikát, tehát a járvány mindenáron való megfékezését, az esetszámok lehetőleg nullán, de mindenképpen minimálisan tartását, Kína még mindig tartja magát ehhez a célkitűzéshez. A delta- és most az omikron-variáns viszont minden eddiginél nagyobb nyomás alá helyezi, vagy fogja helyezni a koronavírus féken tartását célzó intézkedéseket.

Zéró Covid stratégia működés közben: új fertőzöttek hétnapos átlaga egymillió főre vetítve Kínában és az Európai Unióban - igen, a kínai adat az európaikhoz viszonyítva gyakorlatilag egy 0-val egyenlő egyenes(Illusztráció: Our World in Data)Zéró Covid stratégia működés közben: új fertőzöttek hétnapos átlaga egymillió főre vetítve Kínában és az Európai Unióban - igen, a kínai adat az európaikhoz viszonyítva gyakorlatilag egy 0-val egyenlő egyenes(Illusztráció: Our World in Data)

A kínai szakértők szerint pedig ezt a nyomást a pandémia eleje óta világszerte délibábként kergetett nyájimmunitás elérésével lehetne enyhíteni, és végső soron ez az út vezet a vírus „legyőzésének” irányába is. Ezen az úton pedig a lakosság minél nagyobb részének beoltásával terveznek tovább haladni. Mivel pedig a felnőttek túlnyomó többségét őszre már beoltották, az arány csak a gyerekek oltásával növelhető tovább érdemben.

Beoltottak aránya a kínai népességben - ennél feljebb már csak a kisgyerekek karján át vezet az út (Illusztráció: Our World in Data)Beoltottak aránya a kínai népességben - ennél feljebb már csak a kisgyerekek karján át vezet az út (Illusztráció: Our World in Data)

A kínai egészségügyi hatóságok még júniusban engedélyezték a Sinovac- és Sinopharm-oltóanyagok használatát a 3-17 éves korosztályban, de október végéig csak a 12 évnél idősebbeket kezdték el oltani a vakcinákkal. November közepén azonban azt is bejelentették, hogy megkezdődik a 3-11 éves gyerekek oltása is.

Második oltást kapó gyerek Pekingben, december 5-én (Fotó: Xinhua)Második oltást kapó gyerek Pekingben, december 5-én (Fotó: Xinhua)

Kínával kapcsolatban megszokhattuk, hogy ha valamit elhatároz a felső vezetés, akkor azt különösebb teketória nélkül végre is hajtják, de az talán még kínai viszonylatban is meglepő, hogy ezt év végéig el is akarják végezni. Mit jelent ez számszerűsítve? Nagyjából 160 millió gyereknek kell megkapnia két dózis oltást másfél hónap alatt. Hiába látszik lehetetlennek a küldetés, a legutolsó, december eleji adatok szerint 84 millió kisgyerek már meg is kapta az első dózist, december 6-án pedig már arról számolt be az állami hírügynökség, hogy megkezdődött a második dózisok beadása is ebben a korosztályban. Csak összehasonlításképpen: nagyjából ugyanebben az időszakban az Egyesült Államokban 2,6 millió 5-11 éves gyerek kapta meg az első adagot a Pfizer e korosztályban frissen engedélyezett oltásából, ez nagyjából egytizede az ebbe a korcsoportba tartozó amerikai gyerekeknek.

Informált beleegyezés, erőteljes rábeszéléssel

Ha tartani tudják ezt az ütemet, akkor még az is elképzelhető, hogy sikerül végrehajtani a tervet. Ám ehhez nemcsak ügyes szervezés kellett, hanem matricák, lufik, illetve a szülőkre irányuló igencsak erőteljes nyomásgyakorlás is.

Az oltás felvétele Kínában nem kötelező sem a gyermekek, sem a felnőttek körében. A nem kötelezőt azonban a kínai rendszerben kicsit máshogy értik, mint például Európában. Ugyan a hivatalos álláspont szerint továbbra is „informált beleegyezés”-en alapszik a vakcinák felvétele, a gyakorlatban olyan hírek is kijutottak az országból, hogy embereket rendőrautóval vittek be a kórházba, ahol végtagjaikat lefogva adták be nekik az oltást.

Oltás után a hazaengedésre váró kisgyerekek szüleikkel egy pekingi kórházban. A kis harcosok ajándékokat, okleveleket is kaptak, szüleiknek pedig már nem kell aggódniuk, másnap is mehetnek-e óvodába, iskolába (Fotó: Xinhua)Oltás után a hazaengedésre váró kisgyerekek szüleikkel egy pekingi kórházban. A kis harcosok ajándékokat, okleveleket is kaptak, szüleiknek pedig már nem kell aggódniuk, másnap is mehetnek-e óvodába, iskolába (Fotó: Xinhua)

A gyerekek esetében erről egyelőre nincs szó, vagy legalábbis nem derültek még ki ilyen esetek. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy nincs komoly nyomás a szülőkön, hogy oltassák be kisgyermekeiket. Ennek pozitív formája, hogy a gyerekeket „kis oltott harcos”-oknak nevezik a kórházakban és a médiában, a beoltottak pedig az oltottságukat jelző piros virágos matricák mellett lufikat, sőt játékokat is kapnak.

Az a szülő viszont, akit ezek a jutalmak nem csábítanak el, ennél jóval erőteljesebb nyomás alá kerül. Egy apa például azt mesélte a New York Times-nak, hogy miután úgy döntöttek, hároméves fiukat nem oltatják be, az óvodából a következő üzenetet kapták:

„Sürgős felhívás! Sürgős felhívás! Minden Covid-oltást nem kapott gyermek szüleit megkérjük, jöjjenek gyermekükért azonnal, és vigyék haza őket!” Miután ezt megtette, napokig semmilyen további iránymutatást nem kapott az óvodából, mikor és hogyan mehet újra a gyerek.

Ekkor a helyi hatóságokhoz fordult, ahol közölték vele, nincs olyan szabály, ami megtiltaná az oltatlan gyerekek számára az óvodák, iskolák látogatását. Erre hivatkozva visszavitte a kisfiút, de elmondása szerint folyamatosan éreztetik vele, meg kéne változtatnia a döntését.

Nem elszigetelt esetről van szó. Az egész országban általános gyakorlat, hogy a kisiskolások és óvodások szülei olyan üzeneteket kaptak az intézményektől, amelyek arra utaltak, hogy csak az oltott gyerekek járhatnak majd be, miközben a felettes hatóságok – kérdésre – rendre megerősítik, hogy erről nincs szó. Az is bevett eszköz a nyomásgyakorlásra, hogy a szülőknek nyilvánosan kell válaszolniuk arra, beoltatják-e a gyereküket, nemleges válasz esetén pedig írásos indoklást kérnek tőlük.

Márpedig a kínai társadalomban az, aki szembemegy az elvárt viselkedési normákkal, hamar az egész közösség megvetésének céltáblájává válhat. „Ez az együttes nyomásról szól, ha nem adod be a derekad, hátra leszel hagyva. A gyerekeidet kiközösítik a társaik, a tanárok lenézően bánnak majd velük” – magyarázza Bej Vu, a New York Egyetem professzora, a kínai közegészségügyi rendszer szakértője.

Ráadásul a kínai hatóságok közismerten rengeteg adatot gyűjtenek össze és tartanak nyilván az állampolgárokról, az ezekből kirajzolódó képet pedig állások, támogatások, kedvezmények odaítélésekor is használják – nehéz elképzelni, hogy a közjó elleni olyan súlyos vétség, mint az oltás megtagadása, ne csapódjon le ebben a rendszerben is. „Kollektív szabadságra, társadalmi szabadságra és nemzeti szabadságra van szükségünk – foglalta össze a Zong Nansan a kínai kormány első számú járványügyi tanácsadója a hivatalos álláspontot. – Csak ezen szabadságok birtokában lehet személyes szabadságunk.”

Emlékeztető oltás felvételére biztató óriásplakát előtt halad el egy maszkos férfi – hiába az oltási kampány, messze a nyájimmunitás (Fotó: MTI/AP/Andy Wong)Emlékeztető oltás felvételére biztató óriásplakát előtt halad el egy maszkos férfi – hiába az oltási kampány, messze a nyájimmunitás (Fotó: MTI/AP/Andy Wong)

Információhiány, rossz emlékek

Nem csoda hát, hogy szülők tízmilliói a vélt vagy valós negatív következményektől tartva rögtön beoltatták gyermekeiket, amikor lehetett. De így is vannak, akik kitartanak. Ugyan a kínai vakcinák a klinikai vizsgálatok szerint biztonságosnak minősülnek a kisgyerekek számára is (és hagyományos technológiájuk miatt feltehetően váratlan hosszabb távú mellékhatásoktól sem igen kell tartani), a szülők vonakodása is érthető. Sokan egyszerűen az információk hiányára panaszkodnak, és attól félnek, független média hiányában az esetleges problémákról, mellékhatásokról úgysem értesülnének.

Ezek a félelmek pedig nem alaptalanok, hiszen 2013-ban például 17 gyerek halt meg azután, hogy az AstraZeneca licensze alapján készülő, kínai gyártmányú hepatitis-B elleni oltást kapott. A tragikus hibát ugyan kijavították, és az oltóanyagot azóta is használják, de a hatóságok mindent elkövettek, hogy a szőnyeg alá söpörjék a problémát. Hasonló történt egy 2018-ban kipattant botrány esetében is, amikor az derült ki, hogy feltehetően több százezer gyerek kaphatott hatástalan Di-Per-Te oltást.

Sok oltás a semmiért?

Összességében azért az a valószínűbb, hogy a kínai szülők nagy részét sikerül majd szép, illetve kevésbé szép szóval meggyőzni, oltassák be a 3-11 éves gyerekeiket is. Azonban nagy kérdés, hogy ez mennyire visz majd közelebb a hőn áhított, és a határok teljes megnyitásához feltételül szabott nyájimmunitáshoz. Az elérhető nemzetközi adatokból az látszik, a kínai vakcinák jóval kevésbé hatásosak, mint az újabb technológiájú nyugati oltások (vagy éppen az orosz Szputnyik V). Ez a gyengébb védelem viszont azokhoz hasonlóan kopik is, ahogy telnek a hónapok, az omikronnal való megfertőződés ellen pedig feltehetően semmit sem ér (bár a súlyos szövődmények megakadályozásában ettől még sokat érhet).

Márpedig az omikron már a szigorú utazási szabályok ellenére december 13-án hivatalosan is odaért Kínába, és könnyen elképzelhető, hogy e variáns terjedését még a drákói szigorúságú intézkedések sem fogják tudni megakadályozni. Márpedig a látóhatáron már erősen kivehető a pekingi téli olimpia kezdete (2022. február 4.) is. Lehet, hogy a diplomáciai galibák mellett a kínai vezetésnek egy elszabaduló járvánnyal, illetve a lezárva maradó határok okozta problémákkal is meg kell majd küzdenie – „kis oltott harcosok” ide vagy oda.

(The New York Times)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Véres harcok Kelet-Ukrajnában, Putyin rákos lehet - ez történt ma a háborúban
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 18:24
Már majdnem 30 ezer orosz halt meg az ukránok szerint.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor kihirdette a háborús veszélyhelyzetet
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 17:32
Azonnal megkezdte a munkát az új Orbán-kormány, mely ma tette le az esküjét.   
Makro / Külgazdaság Nem engedhetjük meg a felelőtlenség, a széthúzás és a gyengeség luxusát - mondta Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 17:14
Orbán Viktor a miniszterek eskütétele után a parlamentben is bemutatta új kormányát. 
Makro / Külgazdaság Üzent Berlin az Orbán-kormánynak: fel kell adni a blokádot
Wéber Balázs | 2022. május 24. 16:54
A német alkancellár szerint figyelembe kell venni, hogy az uniós országokat különböző mértékben érintené az orosz olajembargó, ugyanakkor az Orbán-kormánynak fel kell adnia a blokádot. Robert Habeck úgy véli: az embargó fő akadálya Magyarország, de akár hazánk nélkül is elfogadhatják a szankciót. A magyar kormány továbbra is mentességet szeretne kapni a csővezetékes szállításra. Németország eközben már jelentősen csökkentette olajfüggőségét Oroszországtól.
Makro / Külgazdaság Putyin rákos lehet, szanatóriumba kerülhet és nem térhet vissza a hatalomba?
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:34
Az ukrán védelmi tárca és a brit MI6 volt főnöke is megerősítette ezt.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Orbán Viktor Dzsudzsák Balázzsal ünnepli a kormányalakítást
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:23
Átvették kinevezésüket az Orbán-kormány 5.0 tagjai Novák Katalin köztársasági elnöktől a Sándor-palotában.
Makro / Külgazdaság Importvám kell, nem embargó az orosz olajra - javasolják az osztrákok
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:06
Lehet, hogy ez lesz végül a megoldás?
Makro / Külgazdaság Putyin gigantikus költségvetésű háborúja - mit lépjen most Európa?
Káncz Csaba | 2022. május 24. 14:51
Az Oroszországból származó olaj- és gázimportra vonatkozó vámok alkalmazásával az EU megvédheti energiabiztonságát az átmeneti időszak alatt is, miközben megakadályozza, hogy Oroszország finanszírozza az ukrajnai háborúját. Ezt minősített többséggel lehetne elfogadni, ami azt jelentené, hogy az EU kereskedelempolitikája összhangba kerülne az EU értékeivel, érdekeivel és kötelezettségeivel. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Moszkva vagy Brüsszel az ellenségünk? Merre tovább magyar energiapolitika? - Holoda Attila a Klasszis Klub következő vendége
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 14:31
Orbán Viktor szerint az orosz olaj elleni szankciók felérnek a magyar gazdaságra dobott atombombával. Ez a kijelentés azonban többek szerint erős csúsztatás. Holoda Attila energiapiaci Klasszis Klubunk május 26-i vendége, akivel többek között arról beszélünk, hogy kiváltható-e az orosz olaj? A második Orbán-kormányban rövidebb ideig az energetikáért felelős helyettes államtitkári posztot is betöltő szakemberrel emellett a magyar energiapolitika legfontosabb kihívásait tekintjük át.
Makro / Külgazdaság Minden harmadik ember kérne fizetésemelést
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 11:05
A PwC globális felmérésében megkérdezett munkavállalók közül minden ötödik dolgozó nyilatkozott úgy, hogy valószínűleg munkahelyet vált a következő 12 hónapban, és több, mint egyhamraduk azt tervezi, hogy fizetésemelést kér. 
hírlevél
Ingatlantájoló