<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
A világ egyik legsúlyosabb – egyben ki nem beszélt – problémája lett a globális adósságállományok egekbe törő szintje. Paradigmaváltás hiányában a radikalizálódó világ tehetetlenül sodródik a katonai „megoldások” felé. De mibe fektessünk? Káncz Csaba jegyzete.
A görög kormány nyugdíjreformja ellen tüntetnek Athénban. (Archív) Az elmúlt évtizedben Görögország súlyos adósságválságba került, most pedig globális szinten léphet fel ez a probléma.(MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz)

A 2008-as pénzügyi megrendülés óta meredeken emelkedő globális adósságok, az ökológiai rendszer egyre súlyosbodó válsága, a növekvő migrációs nyomás, a táguló jövedelemkülönbségek, a középosztály frusztrációja és az elitek hitelvesztése garanciát jelentenek arra, hogy 2020-ban is folytatódnak a (geo)politikai viharok a világban.

A globális politikai elitek nem merték időben szembesíteni a közvéleményt az elkerülhetetlen paradigmaváltás szükségességével, helyette inkább a  jegybankokkal kéz a kézben nyomják az ég felé az államadósságokat.  A radikalizálódó világ eközben tehetetlenül sodródik a katonai „megoldások” felé.

Növekvő adóssághegyek

A legfrissebb adatok szerint  2010 óta a fejlődő világ adósságállománya GDP-jük 170 százalékára nőtt, 8 éve alatt 54 százalékponttal növekedve. Kína, Törökország, Libanon és Argentína brutális szintű állam- és vállalati adósságállományai miatt különösen sérülékeny. A teljes globális adósságállomány ma 40 százalékkal áll magasabban, mint a 2008-as válság kitörésekor.

Napjaink civilizációjának egyik nagy titka, hogy az idő előrehaladtával az adóssághegyeket egyre nehezebben lehet visszafizetni, miközben a nyugati világ nyugdíj-ígérvényei gyakorlatilag betarthatatlanok.  Az utóbbi évek monetáris játszmája eközben csendben kifulladt: a vezető jegybankok stimulusa napjainkban már nem működik, és a likviditás-cunami ellenére erősödik a szinkronizált globális lassulás üteme.

USA

Ha nem lesz komolyabb recesszió novemberig, akkor Trump ismételni tud a 2020-as elnökválasztáson. A választási év miatt a globális rendőr szerepét betöltő állam figyelme még inkább befelé fordul. Ezt Kína máris kihasználja és közvetítő szerepben lép föl Washington két fő szövetségese, Japán és Dél-Korea elfajult vitájában.

Trump várhatóan újabb lépéseivel kergeti őrületbe a neokonzervatívokat és a biztonságpolitikai mélyállamot, hiszen eltökélte, hogy az idén meghívja Putyin elnököt a G7 csúcsra az USA-ba, egyben lehet, hogy elfogadja a Kreml urának meghívását Moszkvába a 75. Győzelem Napja májusi ünnepségére.

Az amerikai államadósság tavaly novemberben lépte át a 23 ezer milliárd dollárt – több, mint 100 százalékkal növekedve kevesebb mint egy évtized alatt. A Kongresszusi Költségvetési Hivatal (CBO) jelentése  áttekinti a 2029-ig várható gazdasági és költségvetési folyamatokat.

A CBO előrejelzése szerint az államadósság recesszió nélkül az előrejelzés szerint a GDP 105 százaléka lesz, egy komolyabb recesszió esetén viszont ez a mutató közelebb lesz a 150 százalékhoz – amely már ugye Görögország és Olaszország államcsőddel kacérkodó ligája.

Kína

A világ második legnagyobb gazdasága jelenleg hasonló állapotban van, mint Japán 1989-ben. Harminc éve a világ a japán veszedelemtől félt, most pedig az új kínai hegemóniától – márpedig ahogyan a japán tündérmese is semmivé foszlott, úgy a jelek szerint a kínai is a lecsengéshez közeledik. Pekingben eljött a negyven évig tartó szárnyalás vége: rossz adósságok állnak égig érő hegyekben, miközben brutális ütemben öregszik el az ország.

2007 és 2017 között a kínai állami vállalatok adóssága csaknem négyszeresére nőtt, miközben nyereségük csupán 60 százalékkal emelkedett. A Fitch Rating hitelminősítő elemzése szerint 2020-ban a kínai cégek kötvényei rekordszinten fognak becsődölni. Valóban, a Patyomkin-paravánok mögött az ország bankrendszere rettenetes állapotban van.

Európai Unió

Káncz Csaba

Párizs és Berlin az elkövetkező években szeretné az EU-t egy autonóm globális játékossá tenni. Nos, ez egy szép terv, de a német nagypolitika Merkel 2021-es távozásáig várhatóan bénult marad, Macron pedig nagyobb geopolitikai ambíciókkal rendelkezik, mint amilyet a francia gazdaság megtámasztana, avagy a saját társadalma eltűrne.

Mindettől függetlenül az EU polgárainak többsége azt akarja, hogy a 27-ek közös megoldásokat keressenek a közös gondokra. London és Budapest neo-szuverenistái a fokozódó összefogás igényét nem látták előre és egy váratlanul egységes unióval kerültek szembe – a rövidebbet húzva.

Oroszország

Moszkva geopolitikailag emelkedő pályára lépett, megtámasztva egyrészt a leolvadó arktikus térségben még időben szerzett pozíciókkal, másrészt a növekvő észak-afrikai, szíriai és török befolyással.

Bár hivatalosan mind Törökország, mind Magyarország a NATO tagja, ezen országok első számú politikai vezetői várhatóan az idén is bizalmas különjátszmákat folytatnak majd a Kreml urával.

Befektetés

Ezeken a hasábokon pontosan egy éve az arany vételét javasoltuk 2019-re, amely aztán dollárban kifejezve 18,75 százalékkal értékelődött fel az elmúlt 12 hónap alatt. E sorok szerzője 2020-ra azon új-zélandi, ausztrál, kanadai, norvég, dán és svájci bankok határidős eladását (’shortolását’) javasolja, amelyek nagy jelzáloghitel állománnyal rendelkeznek a buborék szintre jutott helyi ingatlanpiacokon.

Ezekben az országokban az elszálló lakásárak az adósokat túlzottan kifeszítették, ezáltal komoly pénzügyi stabilitási kockázatot okoztak – ez pedig egy komolyabb gazdasági lassulás esetén törvényszerűen az érintett bankok megrendüléséhez vezet.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Szövetség Putyin ellen: szlovák nehézfegyvereket gyártanak Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 14:54
Németország, Dánia és Norvégia 16 darab szlovák Zuzana-2-es önjáró tarackot vásárol Ukrajna számára - közölte vasárnap a német védelmi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Egy csapásra megrogyott a brit gazdaság - tényleg nem volt jó ötlet a masszív adócsökkentés
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 12:38
A semmiből jött az új brit miniszterelnök adócsökkentési csomagja, és azonnal megrogyasztotta a brit gazdaságot - Liz Truss elismeri, hogy talán nem így kellett volna csinálni. Nem csoda: pár hét után máris bukásra áll a felmérések szerint.
Makro / Külgazdaság Putyin jól benézte európai játszmáját
Káncz Csaba | 2022. október 2. 12:11
Oroszország szempontjából talán a legnagyobb csapás, hogy a Kreml mostantól elfelejtheti Európát mint energiaellátásának elsődleges piacát. A legjobb esetben egy évtizedbe telik, amíg Moszkva Ázsiában visszaszerzi azt, amit Európában elveszített – és ez azt feltételezi, hogy képes bevonzani a szükséges külföldi tőkét és technológiát a szükséges projektek elindításához. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Figyelem, harci helikopterek zaja veri fel a csendet Magyarországon
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 11:27
Intenzív hanghatásra kell számítani egy nemzetközi helikopteres harcászati oktatótanfolyam miatt hétfőtől október 21-ig Veszprém megyében és Somogy megye északi részén.
Makro / Külgazdaság Újra lesújt az orbáni átok? Trópusi barátja mellett kampányol a magyar miniszterelnök
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 10:35
Egész hosszú listája van azoknak a politikai vezetőknek, akik azután buktak meg, hogy Orbán Viktor támogatásáról biztosította őket. A magyar miniszterelnök most Jair Bolsonaro mellett kampányol, aki az előzetes felmérések szerint vesztésre áll - egy vereség pedig politikai karrierjének végét jelentheti. 
Makro / Külgazdaság Hamarosan egy magyar kamionos se teheti be a lábát Oroszországba
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 09:02
Oroszország megtiltja a belépést az ország területére az Európai Unió tagállamaiban regisztrált közúti fuvarozóknak - jelentették be Moszkvában.
Makro / Külgazdaság Megalázó orosz vereségről beszélnek a szakértők - nem ömlik már a gáz az egyik vezetékből
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 08:47
A stratégiai szempontból kulcsfontosságú Liman elvesztése után megalázó orosz vereségről beszélnek a szakértők. Egy orosz nukleáris támadás magukat az oroszokat is hátráltatná; nem ömlik tovább a gáz az Északi Áramlat 2-ből. A háromnaposra tervezett invázió 221. napja kezdődött el - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Nagy sikert könyvelhet el az ukrán hadsereg
Privátbankár.hu | 2022. október 1. 19:09
A stratégiailag fontos luhanszki város, Liman visszafoglalása az ukrán hadi vezetés szerint Donbasz felszabadításához is vezethet. Eközben az oroszok elismerték, hogy „ideiglenesen őrizetbe vették” a zaporizzsjai atomerőmű vezetőjét, hogy kihallgathassák.
Makro / Külgazdaság Von der Leyen: a bolgár–görög gázvezeték Európa szabadságát jelképezi
Privátbankár.hu | 2022. október 1. 16:36
A Bulgáriát és Görögországot összekötő gázvezeték kiépítéséhez az Európai Bizottság 250 millióval járult hozzá. Ursula von der Leyen szerint az ilyen projekteknek köszönhetően Európának elegendő földgáza lesz télire.
Makro / Külgazdaság Fontos dokumentumot fogadott el az Európai Tanács, Orbán Viktor is rábólintott
Dobos Zoltán | 2022. október 1. 14:54
A magyar kormányfő mást mond idehaza és mást tesz Brüsszelben. Most épp az Oroszország elleni büntetőintézkedések megerősítését hagyta jóvá azok után, hogy nemzeti konzultációt indít ellenük.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG