<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
A világ egyik legsúlyosabb – egyben ki nem beszélt – problémája lett a globális adósságállományok egekbe törő szintje. Paradigmaváltás hiányában a radikalizálódó világ tehetetlenül sodródik a katonai „megoldások” felé. De mibe fektessünk? Káncz Csaba jegyzete.
A görög kormány nyugdíjreformja ellen tüntetnek Athénban. (Archív) Az elmúlt évtizedben Görögország súlyos adósságválságba került, most pedig globális szinten léphet fel ez a probléma.(MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz)

A 2008-as pénzügyi megrendülés óta meredeken emelkedő globális adósságok, az ökológiai rendszer egyre súlyosbodó válsága, a növekvő migrációs nyomás, a táguló jövedelemkülönbségek, a középosztály frusztrációja és az elitek hitelvesztése garanciát jelentenek arra, hogy 2020-ban is folytatódnak a (geo)politikai viharok a világban.

A globális politikai elitek nem merték időben szembesíteni a közvéleményt az elkerülhetetlen paradigmaváltás szükségességével, helyette inkább a  jegybankokkal kéz a kézben nyomják az ég felé az államadósságokat.  A radikalizálódó világ eközben tehetetlenül sodródik a katonai „megoldások” felé.

Növekvő adóssághegyek

A legfrissebb adatok szerint  2010 óta a fejlődő világ adósságállománya GDP-jük 170 százalékára nőtt, 8 éve alatt 54 százalékponttal növekedve. Kína, Törökország, Libanon és Argentína brutális szintű állam- és vállalati adósságállományai miatt különösen sérülékeny. A teljes globális adósságállomány ma 40 százalékkal áll magasabban, mint a 2008-as válság kitörésekor.

Napjaink civilizációjának egyik nagy titka, hogy az idő előrehaladtával az adóssághegyeket egyre nehezebben lehet visszafizetni, miközben a nyugati világ nyugdíj-ígérvényei gyakorlatilag betarthatatlanok.  Az utóbbi évek monetáris játszmája eközben csendben kifulladt: a vezető jegybankok stimulusa napjainkban már nem működik, és a likviditás-cunami ellenére erősödik a szinkronizált globális lassulás üteme.

USA

Ha nem lesz komolyabb recesszió novemberig, akkor Trump ismételni tud a 2020-as elnökválasztáson. A választási év miatt a globális rendőr szerepét betöltő állam figyelme még inkább befelé fordul. Ezt Kína máris kihasználja és közvetítő szerepben lép föl Washington két fő szövetségese, Japán és Dél-Korea elfajult vitájában.

Trump várhatóan újabb lépéseivel kergeti őrületbe a neokonzervatívokat és a biztonságpolitikai mélyállamot, hiszen eltökélte, hogy az idén meghívja Putyin elnököt a G7 csúcsra az USA-ba, egyben lehet, hogy elfogadja a Kreml urának meghívását Moszkvába a 75. Győzelem Napja májusi ünnepségére.

Az amerikai államadósság tavaly novemberben lépte át a 23 ezer milliárd dollárt – több, mint 100 százalékkal növekedve kevesebb mint egy évtized alatt. A Kongresszusi Költségvetési Hivatal (CBO) jelentése  áttekinti a 2029-ig várható gazdasági és költségvetési folyamatokat.

A CBO előrejelzése szerint az államadósság recesszió nélkül az előrejelzés szerint a GDP 105 százaléka lesz, egy komolyabb recesszió esetén viszont ez a mutató közelebb lesz a 150 százalékhoz – amely már ugye Görögország és Olaszország államcsőddel kacérkodó ligája.

Kína

A világ második legnagyobb gazdasága jelenleg hasonló állapotban van, mint Japán 1989-ben. Harminc éve a világ a japán veszedelemtől félt, most pedig az új kínai hegemóniától – márpedig ahogyan a japán tündérmese is semmivé foszlott, úgy a jelek szerint a kínai is a lecsengéshez közeledik. Pekingben eljött a negyven évig tartó szárnyalás vége: rossz adósságok állnak égig érő hegyekben, miközben brutális ütemben öregszik el az ország.

2007 és 2017 között a kínai állami vállalatok adóssága csaknem négyszeresére nőtt, miközben nyereségük csupán 60 százalékkal emelkedett. A Fitch Rating hitelminősítő elemzése szerint 2020-ban a kínai cégek kötvényei rekordszinten fognak becsődölni. Valóban, a Patyomkin-paravánok mögött az ország bankrendszere rettenetes állapotban van.

Európai Unió

Káncz Csaba

Párizs és Berlin az elkövetkező években szeretné az EU-t egy autonóm globális játékossá tenni. Nos, ez egy szép terv, de a német nagypolitika Merkel 2021-es távozásáig várhatóan bénult marad, Macron pedig nagyobb geopolitikai ambíciókkal rendelkezik, mint amilyet a francia gazdaság megtámasztana, avagy a saját társadalma eltűrne.

Mindettől függetlenül az EU polgárainak többsége azt akarja, hogy a 27-ek közös megoldásokat keressenek a közös gondokra. London és Budapest neo-szuverenistái a fokozódó összefogás igényét nem látták előre és egy váratlanul egységes unióval kerültek szembe – a rövidebbet húzva.

Oroszország

Moszkva geopolitikailag emelkedő pályára lépett, megtámasztva egyrészt a leolvadó arktikus térségben még időben szerzett pozíciókkal, másrészt a növekvő észak-afrikai, szíriai és török befolyással.

Bár hivatalosan mind Törökország, mind Magyarország a NATO tagja, ezen országok első számú politikai vezetői várhatóan az idén is bizalmas különjátszmákat folytatnak majd a Kreml urával.

Befektetés

Ezeken a hasábokon pontosan egy éve az arany vételét javasoltuk 2019-re, amely aztán dollárban kifejezve 18,75 százalékkal értékelődött fel az elmúlt 12 hónap alatt. E sorok szerzője 2020-ra azon új-zélandi, ausztrál, kanadai, norvég, dán és svájci bankok határidős eladását (’shortolását’) javasolja, amelyek nagy jelzáloghitel állománnyal rendelkeznek a buborék szintre jutott helyi ingatlanpiacokon.

Ezekben az országokban az elszálló lakásárak az adósokat túlzottan kifeszítették, ezáltal komoly pénzügyi stabilitási kockázatot okoztak – ez pedig egy komolyabb gazdasági lassulás esetén törvényszerűen az érintett bankok megrendüléséhez vezet.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Káosz és dühkitörés – már megint Trumpról szólnak a hírek
Privátbankár.hu | 2021. július 26. 18:56
Egymás után jelennek meg könyvek az Egyesült Államokban Donald Trumpról. Az amerikai elnök maga is szívesen ad interjúkat, hogy terjessze téziseit – nem kizárt ugyanis, hogy elindul a 2024-es választáson.    
Makro / Külgazdaság Pegasus-ügy: a francia kormány vizsgálódik, az Orbán-kormány bojkottál
Wéber Balázs | 2021. július 26. 16:17
Míg a francia kormány szavak és tettek szintjén is komolyan veszi a lehallgatási botrányt, és vizsgálatokat rendelt el, addig a magyar kormány hisztériáról beszél, nem vizsgálódik, és még a Nemzetbiztonsági Bizottság ülését is kvázi bojkottálja.
Makro / Külgazdaság Megrohamozta a rendőrség az al-Dzsazíra tuniszi központját
MTI | 2021. július 26. 13:19
A tunéziai kormányválság következő lépéseként az elnök a biztonsági szolgálata vezetőjét nevezte ki belügyminiszternek.
Makro / Külgazdaság Amerika és Izrael megtámasztja a rogyadozó arab államot
Káncz Csaba | 2021. július 26. 11:45
Jordánia súlyos időszakot él át, kezdve a krónikus vízhiánytól, a királyi családon belüli feszültségeken át egészen a közegészségügyi és gazdasági válságig. Ez a turbulencia Izraelt is ráébresztette, hogy nem hagyhatja magára szomszédját, hiszen saját nemzetbiztonsági stabilitása is kockán forog. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Itthon nagyon lassú az oltás, megugrott a fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2021. július 26. 09:27
Még mindig alacsony a napi új oltások száma és megugrott a fertőzötteké.
Makro / Külgazdaság Belebukott a koronavírusba a tunéziai kormány
MTI | 2021. július 26. 07:41
Az elnök felfüggesztette a parlamentet és leváltotta a miniszterelnököt, miután elszaporodtak az országban az erőszakos tiltakozások a pandémia okozta gazdasági összeomlás miatt.
Makro / Külgazdaság Kína szerint patthelyzetbe kerültek a kínai-amerikai kapcsolatok
MTI | 2021. július 26. 07:02
Hszie Feng kínai külügyminiszter-helyettes szerint patthelyzetbe kerültek a kínai-amerikai kapcsolatok, elsősorban amiatt, mert "egyes amerikaiak képzeletbeli ellenségként ábrázolják Kínát".
Makro / Külgazdaság Az iparvállalatok optimisták, a kivitelezők épp ellenkezőleg
MTI | 2021. július 26. 06:27
Fél évnyi, folyamatos emelkedés után a GKI konjunktúraindexe júliusban elérte 2019 végi szintjét. Az áprilisi, példátlanul nagy emelkedés után az elmúlt hónapokban csak kismértékű volt a javulás; javultak az üzleti és romlottak a fogyasztói várakozások júliusban - közölte a GKI Gazdaságkutató.
Makro / Külgazdaság Belépés csak védetteknek: idén magyarok zenélnek magyaroknak a fesztiválokon
Vég Márton | 2021. július 26. 05:27
Most indulnak be igazán a hazai nyári fesztiválok, a legnagyobbak ugyan elmaradnak, de azért bőven van miből választaniuk a beoltottaknak. Akad 15 ezer forintos napijegy is.
Makro / Külgazdaság Fontos nap jöhet a magyar Pegasus-ügyben
Privátbankár.hu | 2021. július 25. 16:08
Hétfő reggel ülésezne a Nemzetbiztonsági Bizottság. A kormány szerint erre nincs ok. Az ellenzék szerint a Fidesz távolmaradása beismeréssel érne fel.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos