Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A világ egyik legsúlyosabb – egyben ki nem beszélt – problémája lett a globális adósságállományok egekbe törő szintje. Paradigmaváltás hiányában a radikalizálódó világ tehetetlenül sodródik a katonai „megoldások” felé. De mibe fektessünk? Káncz Csaba jegyzete.
A görög kormány nyugdíjreformja ellen tüntetnek Athénban. (Archív) Az elmúlt évtizedben Görögország súlyos adósságválságba került, most pedig globális szinten léphet fel ez a probléma.(MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz)

A 2008-as pénzügyi megrendülés óta meredeken emelkedő globális adósságok, az ökológiai rendszer egyre súlyosbodó válsága, a növekvő migrációs nyomás, a táguló jövedelemkülönbségek, a középosztály frusztrációja és az elitek hitelvesztése garanciát jelentenek arra, hogy 2020-ban is folytatódnak a (geo)politikai viharok a világban.

A globális politikai elitek nem merték időben szembesíteni a közvéleményt az elkerülhetetlen paradigmaváltás szükségességével, helyette inkább a  jegybankokkal kéz a kézben nyomják az ég felé az államadósságokat.  A radikalizálódó világ eközben tehetetlenül sodródik a katonai „megoldások” felé.

Növekvő adóssághegyek

A legfrissebb adatok szerint  2010 óta a fejlődő világ adósságállománya GDP-jük 170 százalékára nőtt, 8 éve alatt 54 százalékponttal növekedve. Kína, Törökország, Libanon és Argentína brutális szintű állam- és vállalati adósságállományai miatt különösen sérülékeny. A teljes globális adósságállomány ma 40 százalékkal áll magasabban, mint a 2008-as válság kitörésekor.

Napjaink civilizációjának egyik nagy titka, hogy az idő előrehaladtával az adóssághegyeket egyre nehezebben lehet visszafizetni, miközben a nyugati világ nyugdíj-ígérvényei gyakorlatilag betarthatatlanok.  Az utóbbi évek monetáris játszmája eközben csendben kifulladt: a vezető jegybankok stimulusa napjainkban már nem működik, és a likviditás-cunami ellenére erősödik a szinkronizált globális lassulás üteme.

USA

Ha nem lesz komolyabb recesszió novemberig, akkor Trump ismételni tud a 2020-as elnökválasztáson. A választási év miatt a globális rendőr szerepét betöltő állam figyelme még inkább befelé fordul. Ezt Kína máris kihasználja és közvetítő szerepben lép föl Washington két fő szövetségese, Japán és Dél-Korea elfajult vitájában.

Trump várhatóan újabb lépéseivel kergeti őrületbe a neokonzervatívokat és a biztonságpolitikai mélyállamot, hiszen eltökélte, hogy az idén meghívja Putyin elnököt a G7 csúcsra az USA-ba, egyben lehet, hogy elfogadja a Kreml urának meghívását Moszkvába a 75. Győzelem Napja májusi ünnepségére.

Az amerikai államadósság tavaly novemberben lépte át a 23 ezer milliárd dollárt – több, mint 100 százalékkal növekedve kevesebb mint egy évtized alatt. A Kongresszusi Költségvetési Hivatal (CBO) jelentése  áttekinti a 2029-ig várható gazdasági és költségvetési folyamatokat.

A CBO előrejelzése szerint az államadósság recesszió nélkül az előrejelzés szerint a GDP 105 százaléka lesz, egy komolyabb recesszió esetén viszont ez a mutató közelebb lesz a 150 százalékhoz – amely már ugye Görögország és Olaszország államcsőddel kacérkodó ligája.

Kína

A világ második legnagyobb gazdasága jelenleg hasonló állapotban van, mint Japán 1989-ben. Harminc éve a világ a japán veszedelemtől félt, most pedig az új kínai hegemóniától – márpedig ahogyan a japán tündérmese is semmivé foszlott, úgy a jelek szerint a kínai is a lecsengéshez közeledik. Pekingben eljött a negyven évig tartó szárnyalás vége: rossz adósságok állnak égig érő hegyekben, miközben brutális ütemben öregszik el az ország.

2007 és 2017 között a kínai állami vállalatok adóssága csaknem négyszeresére nőtt, miközben nyereségük csupán 60 százalékkal emelkedett. A Fitch Rating hitelminősítő elemzése szerint 2020-ban a kínai cégek kötvényei rekordszinten fognak becsődölni. Valóban, a Patyomkin-paravánok mögött az ország bankrendszere rettenetes állapotban van.

Európai Unió

Káncz Csaba

Párizs és Berlin az elkövetkező években szeretné az EU-t egy autonóm globális játékossá tenni. Nos, ez egy szép terv, de a német nagypolitika Merkel 2021-es távozásáig várhatóan bénult marad, Macron pedig nagyobb geopolitikai ambíciókkal rendelkezik, mint amilyet a francia gazdaság megtámasztana, avagy a saját társadalma eltűrne.

Mindettől függetlenül az EU polgárainak többsége azt akarja, hogy a 27-ek közös megoldásokat keressenek a közös gondokra. London és Budapest neo-szuverenistái a fokozódó összefogás igényét nem látták előre és egy váratlanul egységes unióval kerültek szembe – a rövidebbet húzva.

Oroszország

Moszkva geopolitikailag emelkedő pályára lépett, megtámasztva egyrészt a leolvadó arktikus térségben még időben szerzett pozíciókkal, másrészt a növekvő észak-afrikai, szíriai és török befolyással.

Bár hivatalosan mind Törökország, mind Magyarország a NATO tagja, ezen országok első számú politikai vezetői várhatóan az idén is bizalmas különjátszmákat folytatnak majd a Kreml urával.

Befektetés

Ezeken a hasábokon pontosan egy éve az arany vételét javasoltuk 2019-re, amely aztán dollárban kifejezve 18,75 százalékkal értékelődött fel az elmúlt 12 hónap alatt. E sorok szerzője 2020-ra azon új-zélandi, ausztrál, kanadai, norvég, dán és svájci bankok határidős eladását (’shortolását’) javasolja, amelyek nagy jelzáloghitel állománnyal rendelkeznek a buborék szintre jutott helyi ingatlanpiacokon.

Ezekben az országokban az elszálló lakásárak az adósokat túlzottan kifeszítették, ezáltal komoly pénzügyi stabilitási kockázatot okoztak – ez pedig egy komolyabb gazdasági lassulás esetén törvényszerűen az érintett bankok megrendüléséhez vezet.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Heti csúcson az új fertőzöttek száma, de végre csökken az aktív fertőzötteké
Privátbankár.hu | 2021. április 15. 09:06
Az aktív fertőzöttek mellett a kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépen lévők száma is csökken, de az új fertőzöttek száma emelkedett, az oltás pedig lelassult.
Makro / Külgazdaság Nyári táborozásról, osztálykirándulásról álmodnak a nagycsaládosok
Privátbankár.hu | 2021. április 15. 08:29
A Nagycsaládosok Országos Egyesülete szerint kimerültek a családok az otthoni online oktatás miatt, és a diákok is szeretnének kirándulni.
Makro / Külgazdaság Újabb milliárdokat pakolt át a kormány - a magyar hírszerzés a legnagyobb nyertes
Privátbankár.hu | 2021. április 15. 07:21
A Magyar Közlönyben olvasható határozatból derül ki, hogyan tologatja a pénzt a kormány.
Makro / Külgazdaság Amerika véget vet a leghosszabb háborújának: Biden bejelentette a kivonulást
MTI | 2021. április 15. 06:37
Kivonulnak Afganisztánból az amerikai csapatok a New York- i terrortámadás huszadik évfordulójáig, szeptember 11-ig - jelentette be szerdán Joe Biden amerikai elnök a Fehér Ház Roosevelt-termében elmondott beszédében.
Makro / Külgazdaság Moszkva és Peking agresszívabb információs hadviselésre kapcsolt
Káncz Csaba | 2021. április 14. 19:29
A második hidegháború korában újra a nagyhatalmi vetélkedés dominál, ahol a Kreml stratégiai ambíciói eléréséhez Új Generációs Hadviselést alkalmaz. A Vuhanban kitört COVID-19 járvány miatt Kína is magasabb szintre kapcsolta (dez)információs műveleteit világszerte. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A chiphiány több, mint gazdasági kérdés - az amerikai-kínai vetélkedés újabb terepe
Király Béla | 2021. április 14. 16:59
Az elmúlt hónapokban a félvezetők hiánya meghatározó téma volt mind a járműgyártás, mind az elektronikai ipar szempontjából. A kereslet-kínálat megbillenésén túl a háttérben érdekes folyamatok zajlanak, amelyek tovább bonyolítják a helyzetet.
Makro / Külgazdaság Burgenlandban feloldják a teljes zárlatot
MTI | 2021. április 14. 16:00
Burgenland - Ausztria két másik két keleti tartományával, Béccsel és Alsó-Ausztriával szemben - a koronavírus-járvány megfékezése érdekében bevezetett, április 1-e óta tartó teljes zárlat feloldása mellett döntött - jelentette be Hans Peter Doskozil tartományfőnök szerdán.
Makro / Külgazdaság Budapestország vagyunk Trianon óta - interjú Lázár Jánossal
Baka F. Zoltán | 2021. április 14. 11:40
Nagyinterjú a kormánybiztossal a vidékkel szembeni adósságok törlesztéséről, a kiskereskedelmi multik megregulázásáról, Csányi Sándorról és Mészáros Lőrincről.
Makro / Külgazdaság KSH: 1,9 százalékkal nőtt az ipari termelés februárban
MTI | 2021. április 14. 10:41
Az ipari termelés volumene februárban 1,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit a januári 6,7 százalékos visszaesés után. Munkanaphatástól megtisztított adatok szerint 3,9 százalékkal nőtt a termelés. Az előző hónaphoz képest 4,8 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás, a tavaly áprilisi mélyponthoz képest 67 százalékkal emelkedett, és a járvány előtti csúcsot is meghaladta - erősítette meg szerdán második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Makro / Külgazdaság Koronavírus: a németek második adagként sem adnak AstraZeneca-oltást
MTI | 2021. április 14. 10:08
Hatvan éven aluliaknak abban az esetben sem adnak többé az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) elleni AstraZeneca-féle védőoltásból Németországban, ha már csak a második adag van hátra.
hírlevél
depositphotos