<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az uniós GDP körülbelül 4 százalékának megfelelő átfogó intézkedéscsomagról állapodtak meg csütörtök este a tagállamok pénzügyminiszterei védőhálót kínálva az európai munkavállalóknak, az üzleti vállalkozásoknak és a koronavírus-járvány által leginkább sújtott tagállamoknak. A két héten belül létrehozandó járvány elleni krízisalapból az eurózóna tagállamai éves GDP-jük 2 százalékáig igényelhetnek majd hitelt, amit egyetlen megkötésként a COVID-19 megfékezésére fordított egészségügyi kiadásaikra használhatnak majd fel. Brüsszelből jelentjük.

Több mit 500 milliárd eurót, az EU27-ek GDP-jének közel 4 százalékát tesz ki az az átfogó intézkedéscsomag, amire csütörtök este majdnem 17 órán át tartó alkudozás után bólintottak rá a tagállamok pénzügyminiszterei, mentőövet kínálva a COVID-19 hatásai ellen az európai munkavállalóknak, üzleti vállalkozásoknak és a tagországoknak.

„Olyan megállapodás ez, ami közelebb visz minket ahhoz a gazdasági válaszhoz, amire Európának szüksége van” – méltatta az alkut Paolo Gentiloni, gazdaságpolitikai biztos, miközben Mario Centeno, az Eurócsoport elnöke bátor és ambiciózus javaslatról beszélt, ami még néhány hete is elképzelhetetlen lett volna.

A csomag most az Európai Tanács elé kerül jóváhagyásra, mielőtt megkezdődhetne annak végrehajtása.

A tagállamok eddig saját hatáskörben együttesen a GDP-jük körülbelül 3 százalékát fordították a COVID-19 járvány miatt szinte teljesen megbénult gazdaságaik felszínen tartására és a GDP 16 százalékát költötték arra, hogy likviditási forrásokat biztosítsanak az üzleti vállalkozásoknak, egyéni vállalkozóknak és magánszemélyeknek.

A kibővített formában (vagyis a nem eurózóna-tagokat is bevonó) ülésező Eurócsoport a nemzetiek után most az uniós szintű válasz elfogadásáért volt felelős, ami elsősorban a leginkább sebezhető tagállamoknak való segítségnyújtást célozta.

Három védőhálót húznak ki

A csütörtökön elfogadott intézkedéscsomag 3 védőhálót hoz létre. Az elsőt egy ideiglenes munkahelyvédelmi programon (angol rövidítése SURE) keresztül a munkavállalók számára. A kormányok elfogadták, hogy 25 milliárd euró plusz garanciát vállaljanak az uniós büdzsé részére, aminek felhasználásával az Európai Bizottság körülbelül 100 milliárd euró kedvezményes kamatozású kölcsönt vehet majd fel és igény esetén hozzájárulhat a különböző tagállami részmunkaidős programok költségeihez.

A második védőháló címzettjei a kis- és közepes méretű vállalkozások, továbbá az önfoglalkoztatók. A pénzügyminiszterek üdvözölték az Európai Beruházási Bank (EIB) bejelentését egy 25 milliárd euró összegű páneurópai garanciaalap létrehozására, ami 200 milliárd euró körüli hitelfinanszírozást lesz képes mozgósítani a kkv-k számára.

A csomag harmadik pilléréről folyt a legélesebb vita, amely a legnehezebb helyzetben lévő tagállamokon volt hivatott segíteni. A pénzügyminiszterek végül megegyeztek egy járvány elleni válságalap létrehozásáról, amelynek részeként az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) elővigyázatossági hitelkeretet biztosíthat a rászoruló eurózóna-tagok számára a kérelmező tagállam GDP-jének legfeljebb a 2 százalékáig. Az erre a hitelkeretre fordítható összeg az EU27-ek GDP-jének 2 százaléka, közel 240 milliárd euró lenne.

Amiről a legnagyobb vita folyt: a kedvezményes kölcsön lehívásának végül csak egyetlen feltétele lesz, jelesül az, hogy a kölcsönt a koronavírus-járvány vonatkozásában az egészségüggyel, a gyógyítással és a megelőzéssel kapcsolatos közvetlen és közvetett kormányzati kiadásokra lehet csak fordítani.

Mint Mario Centeno rámutatott, a járványügyi alapból két héttel annak végleges jóváhagyása után már lehet majd igényelni hitelkeretet.

A nem eurózóna tagok számára továbbra is rendelkezésre áll majd erre a célra is az EU-büdzsén belül a fizetésimérleg-javító eszköz.

A három védőháló együttes összege nagyjából 540 milliárd euró lesz.

Készül az újraindítási terv is

Ez még nem minden, mert a pénzügyminiszterek ahhoz a pénzügyi alaphoz is leverték a cölöpöket, amelynek az európai gazdaság normális kerékvágásba való visszatérését kell majd elősegítenie, mihelyt feloldják a járvány miatt bevezetett korlátozásokat. Az újraindítási terv célja, hogy ne alakuljanak ki egyenlőtlenségek és még nagyobb különbségek a tagállamok között a válság hatására, amelyek szétfeszíthetnék az eurózónát és az Unió belső piacát.

A pénzügyminiszterek elviekben egyetértettek abban, hogy egy új alapot kell majd létrehozni, ami ideiglenes lesz, célzott és a jelenlegi válság rendkívüli költségeivel összhangban kell, hogy álljon. Az alap felállításának időpontjáról és méretéről a járvány alakulásától függően később döntenek majd, de az állam- és kormányfők elé kerülő jelentés egyértelműen leszögezi, hogy a következő hétéves keretköltségvetésnek központi szerepet kell majd kapnia a gazdaság talpraállításában.

Paolo Gentiloni a sajtótájékoztatón közölte, hogy a Bizottság április végén terjeszti elő módosított keretköltségvetési javaslatát. Ennek részleteiről annyi már tudható (Johannes Hahn költségvetési biztos beszélt róla egy lapinterjúban), hogy a Bizottság nem az új pénzügyi keret főösszegét kívánja jelentősen megemelni, hanem a tagállamok befizetési plafonját a GNI 1,2 százalékáról átmenetileg, legfeljebb 4 évre 2 százalékra, ami kellő mozgásteret biztosíthat számára kedvezményes kamatozású hitelek felvételéhez és a tagállamok rendelkezésére bocsátásához.

Centeno aláhúzta, hogy egyes tagállamok szerint a gazdasági talpra állás céljait közös adósságkibocsátás (célzás a koronakötvényekre), míg más országok szerint alternatív módszerekkel kellene finanszírozni, ami előrevetíti a kötvényvita folytatódását.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Háborús készülődés az űrben – az elmúlt napokban új fázisba léptünk
Káncz Csaba | 2021. október 27. 17:59
Az elmúlt napokban Németország, Franciaország, Dél-Korea és Kína is bejelentkezett a versenyfutás új szakaszába. Szöul számára komoly hajtóerőt jelent a fejlesztéseknél, hogy a nemzetközi szankciók ellenére Észak-Korea nem csak rövid- és közép hatótávolságú rakétákat fejlesztett ki, hanem nagy hatótávolságú és űrrakétákat is. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A járvány alatt hízott óriásit a TikTok tulajdonosának vagyona
MTI | 2021. október 27. 17:38
Nagyot nőtt egy év alatt a kínai dollármilliárdosok száma: idén 307-tel többen vannak, mint tavaly, és így 1185-en szerepelnek a sanghaji Hurum magazin által szerdán közzétett listán, amely a leggazdagabb kínaiakat rangsorolja.
Makro / Külgazdaság Megvan, mely vidéki városokban lehet a legdrágábban lakást venni
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 15:19
A legdrágább városokat összegző listán változott az élmezőny, jelenleg a legmagasabb négyzetméterár Érdre jellemző átlagosan 600 ezer forinttal. Ezzel Debrecen holtversenyben Székesfehérvárral a második helyre szorult.
Makro / Külgazdaság Uniós csapás Varsóra: napi egymillió eurós bírságot kapott Lengyelország
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 13:46
A pénzbüntetést az uniós bíróság szabta ki, mivel a lengyel kormány nem függesztette fel a legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájának működését.
Makro / Külgazdaság Digitális irattárcákat szeretne Brüsszel
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 12:51
Európa-szerte nő az igény a digitális ügyintézés iránt, térnyerését azonban még mindig gátolják ellenőrzési és azonosítási akadályok - hívja fel a figyelmet a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK).
Makro / Külgazdaság Túl sok már az álhír, magyar tényellenőrző oldal indul
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 10:56
Az új, önálló szerkesztőséget Zöldi Blanka, a Direkt36-tól érkező oknyomozó újságíró vezeti, de érkeznek a csapatba mások mellett a 444-től és a Mércétől is. Az oldalt a 444 és a Qubit kiadója, a Magyar Jeti Zrt. indítja, az az AFP-vel közösen működik majd, az Európai Bizottság támogatásával.
Makro / Külgazdaság Covid: egy nap alatt duplázódott a fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 10:17
3125 új fertőzött van, elhunyt 36 beteg. Az igazolt fertőzöttek száma majdnem duplája a tegnapinak, ami 1701 volt.
Makro / Külgazdaság A gyenge forint újabb rekordszintekre löki a hazai üzemanyagárakat
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 09:59
A mától literenként bruttó 5 forinttal drágább 95-ös oktánszámú üzemanyag ára péntektől további 5 forinttal megy feljebb, s a ma még változatlan árú gázolajért is 5 forinttal kell majd többet fizetni.
Makro / Külgazdaság A kormány 16 milliárdos segélyhitelt ad a Ruandai Köztársaságnak
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 09:29
Az erről szóló kormányhatározat a kedd esti Magyar Közlönyben jelent meg.
Makro / Külgazdaság A CIA meg akarta gyilkolni, most 175 év börtön fenyegeti Assange-t
Wéber Balázs | 2021. október 27. 08:58
A ma kezdődő bírósági eljárás tétje, hogy kiadják-e a Wikileaks-alapítót az Egyesült Államoknak.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos