<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Történelmi hét ez a mostani az Egyesült Államokban, hiszen az infrastrukturális fejlesztési csomag elfogadása után megkezdődhet a 3,5 billió dolláros nagyobb lélegzetű beruházási terv előkészítése, amely az 1960-as évek óta nem látott mértékben költene az egészségügyre, a gyermek- és idősellátásra, valamint a klímaváltozás elleni küzdelemre.

A költségvetési tervezet, amelyet a szenátusi demokraták reményei szerint a hét végéig elfogadnak, lehetővé teszi, hogy a testület elindítsa a szociálpolitikai csomagot, amelyeket a gazdagok, a nagy örökségek és a jelentős vállalatok megadóztatásával finanszíroznának. Ha mind az 50 szenátor, akik a demokratákkal ülnek, összefog, a csomag elméletileg republikánus szavazatok nélkül is átjuthat.

Két részre szakított gazdasági csomag

A demokraták tervei szerint a költségvetési tervezet tárgyalása rögtön azután elkezdődik, hogy kedden a szenátus jóváhagyta azt a kétpárti támogatást élvező, összesen 1000 milliárdos infrastrukturális törvényjavaslatot, amely egyebek mellett például 110 milliárd dollárt út- és hídfejlesztésre, közel 40 milliárd dollárt a tömegközlekedés fejlesztésére, valamint 65 milliárd dollárt költene a szélessávú internetkapcsolatok kiépítésére.

Ez, összekötve a demokraták szociális háló bővítésére szolgáló 3,5 billió dolláros tervezetével, nagyjából kiadja Joe Biden megálmodott 4000 milliárdos gazdasági menetrendjét – azaz valóban megtörténnek az infrastrukturális fejlesztések, miközben bővítik a közoktatást, a szociális és egészségügyi ellátást, nem mellesleg pedig átalakítják a szövetségi adótörvényt.

(Fotó: MTI/AP/Carolyn Kaster)(Fotó: MTI/AP/Carolyn Kaster)

Az, hogy az eredetileg tervezett Biden-csomag végül így, két részre bontva valósulhat meg, komolyan próbára teszi az elnök manőverezési képességeit, hiszen mindkét házban csak minimális pártja többsége, ráadásul a programok végrehajtásához esetlegesen szükség lehet a republikánusokkal történő együttműködésre is, valamint a felvetődő kifogások megoldására is.  

Ez egy merész, nagy változtatás: pontosan olyan, amelyre Amerikának szüksége van

- Chuck Schumer, a szenátusi demokraták vezetője így mutatta be a 3500 milliárd dolláros csomagot a New York Times cikke szerint, hozzátéve, hogy az ország állampolgárai nem várják el azt, hogy a kormányzat egyetlen törvénnyel megoldja Amerika minden problémáját, az viszont fontos, hogy ne ijedjenek meg a cselekvési kényszerből.

Nancy Pelosi képviselőházi elnök szintén támogatását fejezte ki az általa „meghatározónak és átformálónak” nevezett határozat iránt, amely „megvalósítja Biden elnök és a kongresszusi demokraták elképzelését.”

Bár a költségvetési tervezet elfogadására legalább a hét második feléig várni kell majd, a manőverezés már most megkezdődött a törvényhozók körében, hiszen amennyiben ez zöld utat kap, a demokraták megkezdhetik a jogszabálycsomag előkészítését, amelynek büdzséje egészen 3500 milliárd dollárig rúghat majd. Az egyes egységek megtervezésén előreláthatólag tizenkét szakmai bizottság dolgozik majd.

Republikánus ellenszél

Az már most egyértelmű, hogy a republikánus oldalnak komoly kifogásai vannak a tervvel szemben, egészen egyszerűen meggondolatlan pénzszórásnak nevezve azt, így a demokratáknak a pozitív kimenetelű szavazáshoz mindenképpen meg kell tartaniuk az egységet mindkét házban, amely nem kis feladat lesz, tekintve, hogy a mérsékeltebb gazdasági szemléletet valló képviselők sokallják a 3500 milliárd dolláros felső költési plafont.

Az elkövetkező néhány nap mindenképpen kulcsfontosságú lesz a Demokrata Párt életében, hiszen komoly republikánus ellenszélben kell majd egységes frontot képviselniük, ahhoz pedig, hogy Joe Biden kormánya valóban megvalósíthassa gazdasági menetrendjét, a minimális többség által biztosított borotvaélen kell majd táncolniuk.

Mire fordítanák a 3500 milliárd dollárt?

A pontos részletek még nincsenek meg, azonban a program sarkalatos pontjai már ismertek. Az egyik legfontosabb elem a jelenleg 65 éven felülieknek szóló egészségbiztosítási rendszer, a több mint 60 millió embert ellátó Medicare bővítése, amely így már fogorvosi, szemészeti, és fülészeti ellátást is finanszírozná, valamint esetlegesen az eddigi 65 éves jogosultsági korhatárt is leszállítanák 60 évre – erről egyelőre még nincsen biztos információ, ugyanakkor Joe Biden korábban támogatását fejezte ki az ügyben – írja a CNBC.

A terv emellett a dolgozó szülők gyermeknevelési támogatásának szélesítése mellett általános elő-óvodai (Pre-K) ellátást biztosítana – ez a jellemzően csak az angolszász országokban létező, önkéntes iskolaelőkészítő foglalkozás a 4-5 éves gyermekeknek segíti a felkészülést az oktatásba történő belépésre.

Oktatási téren több nagy változtatásra készül a kormány, hiszen a terv szerint az állami egyetemeken minden amerikai jogosult lenne két év ingyenes alapképzésre, valamint az úgynevezett HBCU felsőoktatási intézmények, az 1964-es, egyenjogúságot szolgáló polgárjogi törvény előtt alapított, a más egyetemekről kizárt fekete diákokat célzó egyetemek és főiskolák külön finanszírozást kapnának, és az állami ösztöndíjrendszereket is felülvizsgálnák.

A demokraták a megdrágult ingatlanpiacra és az elszálló bérleti díjakra is választ keresnek, így a csomag részleteit kidolgozó bizottságnak egy szociális lakhatási program kidolgozása, és az ingatlanárak csökkentésére szolgáló megoldás kitalálása is feladata lesz.

A napirendben a klímaváltozás és a globális felmelegedés, valamint a természeti katasztrófák elleni harc is helyett kapott, hiszen a károsanyag-kibocsátás csökkentését, a fenntartható energiaforrások használatának támogatását, valamint az erdőtűz és áradásvédelmi rendszerek fejlesztését is bevették a 3500 milliárdos tervezetbe - derül ki az NPR összefoglalójából.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Magyarországra is jutna radioaktív szennyeződés a zaporizzsjai erőműből
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 19:49
Az orosz-ukrán háború 176. napjának főbb hírei röviden. 
Makro / Külgazdaság Washington és Moszkva feszült pozícióharca a leolvadó Északon
Káncz Csaba | 2022. augusztus 18. 19:22
Svédország és Finnország NATO-tagsága nagyobb képességekkel ruházza föl a szövetséget a kínai és orosz befolyás kezelésére az Északi-sarkvidéken. Különösen Finnország tagsága tolja a szövetség határát északabbra, közelebb a Kola-félszigeten található, stratégiai fontosságú orosz katonai támaszponthoz. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Gyanús körülmények között halt meg egy Putyin-ellenes orosz üzletember 
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 18:31
Dan Rapoport lettországi születésű orosz befektetési bankár többször élesen bírálta Vlagyimir Putyin orosz elnököt, és a háború kitörése óta többször járt Ukrajnában segítséget nyújtani.
Makro / Külgazdaság Egyre jobban látszódik az amerikai recesszió
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 17:33
Romlottak a gazdasági kilátások az Egyesült Államokban.
Makro / Külgazdaság Meglepőt léptek a törökök
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 14:44
A piac meglepetésére kamatot csökkentett csütörtökön a török jegybank, amely tavaly december óta először változtatott a kamatszinten.
Makro / Külgazdaság Megvágták a földgáz áfáját a németek
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 13:57
Az eddigi 19 százalék helyett a kedvezményes, 7 százalékos áfakulcs alá sorolják a földgázt Németországban - jelentette be Olaf Scholz kancellár. 
Makro / Külgazdaság Durva ütemben drágul az agglomeráció
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 13:38
Az elmúlt években a pandémia hatására jelentősen megnőtt a családi házak iránti kereslet. Egy év alatt minden járásában kétszámjegyű árszintemelkedés után, további 30-40 százalékkal nőttek az árak. 
Makro / Külgazdaság Orosz támadás érte Észtországot - az eltávolított emlékmű lehetett az ürügy
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 13:04
Igaz, csak a kibertérben, és sikerült elhárítani.
Makro / Külgazdaság Az oroszok szerint az ukránok valami nagyon csúnyára készülnek az atomerőműnél
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 10:55
Katasztrófát okoznának az ukránok, hogy aztán az oroszokra kenhessék? Vagy az oroszok már előre védik ezzel a saját hátukat, ha valami nagy baj történne? Egyik sem hangzik jól.
Makro / Külgazdaság Újabb sötét diktatúra köt jó üzletet Putyinnal
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 18. 09:59
Jól jön Mianmarnak egy kis orosz olaj.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG