5p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Történelmi hét ez a mostani az Egyesült Államokban, hiszen az infrastrukturális fejlesztési csomag elfogadása után megkezdődhet a 3,5 billió dolláros nagyobb lélegzetű beruházási terv előkészítése, amely az 1960-as évek óta nem látott mértékben költene az egészségügyre, a gyermek- és idősellátásra, valamint a klímaváltozás elleni küzdelemre.

A költségvetési tervezet, amelyet a szenátusi demokraták reményei szerint a hét végéig elfogadnak, lehetővé teszi, hogy a testület elindítsa a szociálpolitikai csomagot, amelyeket a gazdagok, a nagy örökségek és a jelentős vállalatok megadóztatásával finanszíroznának. Ha mind az 50 szenátor, akik a demokratákkal ülnek, összefog, a csomag elméletileg republikánus szavazatok nélkül is átjuthat.

Két részre szakított gazdasági csomag

A demokraták tervei szerint a költségvetési tervezet tárgyalása rögtön azután elkezdődik, hogy kedden a szenátus jóváhagyta azt a kétpárti támogatást élvező, összesen 1000 milliárdos infrastrukturális törvényjavaslatot, amely egyebek mellett például 110 milliárd dollárt út- és hídfejlesztésre, közel 40 milliárd dollárt a tömegközlekedés fejlesztésére, valamint 65 milliárd dollárt költene a szélessávú internetkapcsolatok kiépítésére.

Ez, összekötve a demokraták szociális háló bővítésére szolgáló 3,5 billió dolláros tervezetével, nagyjából kiadja Joe Biden megálmodott 4000 milliárdos gazdasági menetrendjét – azaz valóban megtörténnek az infrastrukturális fejlesztések, miközben bővítik a közoktatást, a szociális és egészségügyi ellátást, nem mellesleg pedig átalakítják a szövetségi adótörvényt.

(Fotó: MTI/AP/Carolyn Kaster)
(Fotó: MTI/AP/Carolyn Kaster)

Az, hogy az eredetileg tervezett Biden-csomag végül így, két részre bontva valósulhat meg, komolyan próbára teszi az elnök manőverezési képességeit, hiszen mindkét házban csak minimális pártja többsége, ráadásul a programok végrehajtásához esetlegesen szükség lehet a republikánusokkal történő együttműködésre is, valamint a felvetődő kifogások megoldására is.  

Ez egy merész, nagy változtatás: pontosan olyan, amelyre Amerikának szüksége van

- Chuck Schumer, a szenátusi demokraták vezetője így mutatta be a 3500 milliárd dolláros csomagot a New York Times cikke szerint, hozzátéve, hogy az ország állampolgárai nem várják el azt, hogy a kormányzat egyetlen törvénnyel megoldja Amerika minden problémáját, az viszont fontos, hogy ne ijedjenek meg a cselekvési kényszerből.

Nancy Pelosi képviselőházi elnök szintén támogatását fejezte ki az általa „meghatározónak és átformálónak” nevezett határozat iránt, amely „megvalósítja Biden elnök és a kongresszusi demokraták elképzelését.”

Bár a költségvetési tervezet elfogadására legalább a hét második feléig várni kell majd, a manőverezés már most megkezdődött a törvényhozók körében, hiszen amennyiben ez zöld utat kap, a demokraták megkezdhetik a jogszabálycsomag előkészítését, amelynek büdzséje egészen 3500 milliárd dollárig rúghat majd. Az egyes egységek megtervezésén előreláthatólag tizenkét szakmai bizottság dolgozik majd.

Republikánus ellenszél

Az már most egyértelmű, hogy a republikánus oldalnak komoly kifogásai vannak a tervvel szemben, egészen egyszerűen meggondolatlan pénzszórásnak nevezve azt, így a demokratáknak a pozitív kimenetelű szavazáshoz mindenképpen meg kell tartaniuk az egységet mindkét házban, amely nem kis feladat lesz, tekintve, hogy a mérsékeltebb gazdasági szemléletet valló képviselők sokallják a 3500 milliárd dolláros felső költési plafont.

Az elkövetkező néhány nap mindenképpen kulcsfontosságú lesz a Demokrata Párt életében, hiszen komoly republikánus ellenszélben kell majd egységes frontot képviselniük, ahhoz pedig, hogy Joe Biden kormánya valóban megvalósíthassa gazdasági menetrendjét, a minimális többség által biztosított borotvaélen kell majd táncolniuk.

Mire fordítanák a 3500 milliárd dollárt?

A pontos részletek még nincsenek meg, azonban a program sarkalatos pontjai már ismertek. Az egyik legfontosabb elem a jelenleg 65 éven felülieknek szóló egészségbiztosítási rendszer, a több mint 60 millió embert ellátó Medicare bővítése, amely így már fogorvosi, szemészeti, és fülészeti ellátást is finanszírozná, valamint esetlegesen az eddigi 65 éves jogosultsági korhatárt is leszállítanák 60 évre – erről egyelőre még nincsen biztos információ, ugyanakkor Joe Biden korábban támogatását fejezte ki az ügyben – írja a CNBC.

A terv emellett a dolgozó szülők gyermeknevelési támogatásának szélesítése mellett általános elő-óvodai (Pre-K) ellátást biztosítana – ez a jellemzően csak az angolszász országokban létező, önkéntes iskolaelőkészítő foglalkozás a 4-5 éves gyermekeknek segíti a felkészülést az oktatásba történő belépésre.

Oktatási téren több nagy változtatásra készül a kormány, hiszen a terv szerint az állami egyetemeken minden amerikai jogosult lenne két év ingyenes alapképzésre, valamint az úgynevezett HBCU felsőoktatási intézmények, az 1964-es, egyenjogúságot szolgáló polgárjogi törvény előtt alapított, a más egyetemekről kizárt fekete diákokat célzó egyetemek és főiskolák külön finanszírozást kapnának, és az állami ösztöndíjrendszereket is felülvizsgálnák.

A demokraták a megdrágult ingatlanpiacra és az elszálló bérleti díjakra is választ keresnek, így a csomag részleteit kidolgozó bizottságnak egy szociális lakhatási program kidolgozása, és az ingatlanárak csökkentésére szolgáló megoldás kitalálása is feladata lesz.

A napirendben a klímaváltozás és a globális felmelegedés, valamint a természeti katasztrófák elleni harc is helyett kapott, hiszen a károsanyag-kibocsátás csökkentését, a fenntartható energiaforrások használatának támogatását, valamint az erdőtűz és áradásvédelmi rendszerek fejlesztését is bevették a 3500 milliárdos tervezetbe - derül ki az NPR összefoglalójából.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Magyarország joggal irigykedhet Csehországra
Privátbankár.hu | 2024. február 24. 08:54
Jobban tetszik a cseh gazdaság a hitelminősítőnek. Magyarország nagyon le van maradva a cseh osztályzattól. 
Makro / Külgazdaság Szomorú látvánnyal szembesülhetnek az autósok a magyar kutakon
Privátbankár.hu | 2024. február 24. 08:44
Nemzetközi összevetésben kimondottan drágák a magyar üzemanyagok. 
Makro / Külgazdaság Nagyon érzékeny veszteséget szenvedett el az orosz hadsereg
Privátbankár.hu | 2024. február 24. 07:55
Oroszország légterében lelőttek egy A-50 AWACS repülőgépet, már a másodikat ebből a méregdrága, high-tech fegyverből, amelyből csak néhány szolgál az orosz hadseregben.
Makro / Külgazdaság Vezércsere jöhet az ukrán sakkjátszmában – A hét videója
Izsó Márton – Káncz Csaba – Wéber Balázs | 2024. február 23. 19:35
Ukrajna Avgyijivkánál fájdalmas vereséget szenvedett, Zelenszkij elnök „mindent vissza” álma egyre távolodik. A Nyugat titokban már tárgyalt a Zelenszkij által menesztett főparancsnokkal, Zaluzsnijjal, aki elnökként térhet vissza. Vezércsere és kiegyezés készül? Erről is beszélt az ukrajnai háború kitörésének második évfordulóján Káncz Csaba nemzetközi politikai szakértő és Wéber Balázs külpolitikai újságíró.
Makro / Külgazdaság Nagy meglepetésre készül Zelenszkij
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 19:25
Szankcióháború: az EU és az USA Oroszország ellen, Moszkva az EU ellen fogadott el korlátozásokat.
Makro / Külgazdaság "Addig támogatjuk Ukrajnát, ameddig kell" - mondták a legfőbb uniós vezetők
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 17:36
Közös sajtóközleményt adott ki Charles Michel, az Európai Tanács, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság, és Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke a háború két évvel ezelőtti kezdetéhez igazítva.
Makro / Külgazdaság Washington Putyin nyakába akasztott 500 szankciót
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 17:18
Az Egyesült Államok ötszáz intézkedésből álló szankciós csomagot jelentett be Oroszország ellen a háború kezdetének évfordulójára.
Makro / Külgazdaság Volodimir Zelenszkij: Ukrajna új ellentámadásra készül
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 17:05
Ukrajna 2024-ben nemcsak védekezik az országot támadó orosz hadsereg ellen, hanem új ellentámadást is készít elő - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a FoxNews amerikai hírtelevíziónak az ukrajnai frontvonal közelében adott interjújában.
Makro / Külgazdaság Putyin begurult, szankciókat vezetett be az EU ellen
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 16:18
Oroszország újabb korlátozásokat vezetett be az Európai Unióval szemben, válaszul az ellene elfogadott újabb szankciócsomagra - közölte a külügyminisztérium.
Makro / Külgazdaság EU-brit akciósorozat kezdődik az illegális bevándorlás ellen
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 14:28
Együttműködési megállapodást kötött pénteken a brit kormány az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynökségével (Frontex) az illegális bevándorlás elleni közös fellépésről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG