<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Egyiptom előbb vagy utóbb annak a Libanonnak a sorsára jut, ahol az ország korrupt hatalmasai katasztrofális gazdaságpolitikájukkal falnak vezették az országot.  A túlnépesedett Egyiptom óriási adósság-tömeget görget maga előtt, keveset exportál és rezsim a pénzt felesleges presztízs-projektekre szórja el.  Káncz Csaba jegyzete

Alig egy héttel az orosz invázió megkezdése után, az egyiptomi piacokon a búza tonnánkénti ára 9 ezer egyiptomi fontról 11 ezerre ugrott.  Az árak aztán a világ legnagyobb búzaimportőr országában március 21-én újra ugrottak egy nagyot, amikor a kormány váratlanul 14 százalékkal leértékelte a helyi devizát – amely az utóbbi évben már a második drasztikus leértékelés volt.

Az egyiptomi vulkán

 2014 óta hatalmon lévő Abdel-Fattah esz-Szíszi elnök biztonságot és gazdasági javulást ígért, de egyiket sem sikerült betartania. Jelenleg a lakosság harmada él a napi 1,9 amerikai dolláros szegénységi küszöb alatt.  

A szegénység, munkanélküliség, rossz oktatás és a politikai elnyomás Egyiptom esetében is robbanóképes elegyet alkot, amely feszültséget a muszlim többség nem ritkán a keresztény kisebbségen vezeti le. A népesség-robbanás több muszlim országhoz hasonlóan Egyiptomot is puskaporos hordóvá teszi - míg 1992-ben Egyiptomban még 58 millióan éltek, addig ma már több, mint 102 millióan. 

A nagy fegyvervásárlás

Márpedig az év elején esz-Szíszi elnök még nagy költekezési kedvében volt. Januárban a tábornokait egy szabályos bevásárló-körútra küldte szerte a világba.  Az Egyesült Államokban az egyiptomiak szállító repülőgépeket és a radar-rendszereket vásároltak. A következő állomás Dél-Korea volt, ahol tarackokat szereztek be. Az új fegyverek összesen 4 milliárd dollárba kerültek a központi költségvetésnek. 

De az orosz-ukrán háború nyomán megbolydult élelmiszerpiacok akkora csapást jelentenek Kairónak, hogy Szaúd-Arábiának múlt szerdán 5 milliárd dollárral kellett az egyiptomi jegybank segítségére sietnie. Katar előtte egy nappal jelentett be 5 milliárd értékű befektetéseket, és az Egyesült Arab Emirátusok is be akar szállni egyiptomi vállalatokba. 

Egyiptomban tavaly az utolsó negyedévben 8 százalékkal növekedett a GDP. Fotó: depositphotos Fotó: depositphotosEgyiptomban tavaly az utolsó negyedévben 8 százalékkal növekedett a GDP. Fotó: depositphotos Fotó: depositphotos

Holott nemrégen még ünnepi hangulat volt az ország gazdaságában. Tavaly az utolsó negyedévben 8 százalékkal növekedett a GDP, amely túlszárnyalta a nemzetközi szakértők várakozásait. Ráadásul a Földközi-tengeren Kairó új földgázmezőket fedezett föl, így gázexportőrként is fellép a jövőben. 

A szakértő figyelmeztetése

De Robert Springborg, az amerikai kormányzat volt tanácsadója már januárban félreütötte a harangokat. Springborg szerint Egyiptom egy „koldus-állam lett, amely folyamatosan hitelekből él és egyszer majd az óriási adósság-tömeg alatt össze fog omlani”. A szakértő leszögezi, hogy a túlnépesedett ország keveset exportál és az állam a pénzt felesleges presztízs-projektekre szórja el, mint az új főváros megépítése és a Szuez-csatorna kibővítése.

Az egyiptomi államnak a központi költségvetés bevételeinek harmadát már a külső adósságok törlesztésére kell fordítania. A  pénzügyi helyzet súlyosságát jól mutatja, hogy az egyiptomi jegybanki alapkamat már 9,75 százalék.

A tábornokok felelőssége

Ahogyan hazánkban a legnagyobb építkezéseket a miniszterelnökhöz köthető vállalkozások végzik el, úgy Egyiptomban a hadsereget nem lehet a nagy projektekből kihagyni – amely akárcsak Pakisztánban és Iránban valójában ’állam az államban’. 2019 áprilisában egy alkotmánymódosítás ráadásul további jogköröket adott az elnök kezébe - például bírók és ügyészek kinevezését - és növelte a hadsereg már amúgy is jelentékeny szerepét.

Gamal Abdel Nasszer 1952-es puccsa Faruk király ellen megváltoztatta az erőviszonyokat az országban és azóta az egyiptomi tábornokok az ország valódi hatalmának birtokosai.   A hadsereg óriási vállalatokat tulajdonol, amelyek a tésztaféléktől a betonig szinte mindennel foglalkoznak. A magáncégeket elnyomják, sőt nem ritkán hamis vád miatt vezetőiket letartóztatják.

Springborg ezért úgy gondolja, hogy Egyiptom előbb vagy utóbb Libanon sorsára fog jutni, ahol az ország korrupt hatalmasai katasztrofális gazdaságpolitikájukkal falnak vezették az országot. De míg Libanonban ez csupán 6 millió embert érintett, Egyiptom esetében ez több, mint 100 milliót fog. 

A kilőtt gabonaárak újabb óriási kihívás elé állítják a kairói rezsimet. Fotó: depositphotosA kilőtt gabonaárak újabb óriási kihívás elé állítják a kairói rezsimet. Fotó: depositphotos

A pénzügyi kártyavár ellenére a nemzetközi hitelezők még adnak pénzt az országnak. Holott 17 milliárd dolláros adósságával Egyiptom – Argentína után - a Nemzetközi Valutaalap (IMF) második legnagyobb adósa. A múlt héten ráadásul Kairó újabb hitelt kért az IMF-től.

Törékeny társadalmi béke

Az orosz invázió nyomán kilőtt gabonaárak újabb, óriási kihívás elé állítják a kairói rezsimet. 1977-ben súlyos zavargásokra került sor az országban, miután az akkori kormány eltörölte a kenyér árának támogatását. A 2011-es Arab Tavasz kitörésének egyik fő oka a vágtázó élelmiszerár volt.  Nem véletlen, hogy a napokban a rezsimnek milliós támogatási programot kellett bejelentenie a kenyérár támogatására.

Az egyiptomi pénzügyi rendszer összeomlásának beláthatatlan következményei lennének, ezért egyelőre politikai okokból az IMF és az Öböl-menti országok finanszírozzák a fenntarthatatlan rendszer tovább élését. De a rezsim így is rendkívül bizonytalan időszaknak néz elébe, minden bizonnyal társadalmi nyugtalansággal és tüntetésekkel megfűszerezve.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyin hamarosan fontos csatát nyerhet - napi háborús hírek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 19:03
Méterről méterre, de haladnak előre az oroszok, Putyin mégis hajlandó lenne fogolycseréről, sőt az ukrán kikötők megnyitásáról is tárgyalni - legalábbis ezt állította ma. Háborús hírösszefoglaló.
Makro / Külgazdaság Ukrajnai háború – miért is van hazánk még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen? - A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. május 27. 18:43
Oroszország ukrajnai inváziója megrendítette a globális rend alapjait, a konfliktus mértéke és kimenetele még nem világos. A háború feltárta Oroszország politikai, hírszerzési és katonai gyengeségeit, egyben aláásta Moszkva pozícióját mind globálisan, mind a posztszovjet térben.  A konfliktus már tovagyűrűzött Ázsiára, és felerősítette a Kína és az Egyesült Államok közötti nagyhatalmi versenyt. Az amerikai közvélemény és a republikánus párt támogatása Ukrajna irányába egyre csökken, ahogy a Biden-kormány növeli a segélyeket.  De miért is tartja Orbán Viktor miniszterelnök hazánkat még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen?  Káncz Csaba videó-interjúja.
Makro / Külgazdaság Az olaszok szerint beválni látszik Putyin számítása
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 16:59
Az orosz elnök egy újabb migrációs hullámmal helyezné nyomás alá Európát - az olasz kormány már aggódik.
Makro / Külgazdaság A miniszter szerint átalakításra szorul a magyar gazdaság húzóágazata
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 15:28
Palkovics László egy autókiállítás megnyitóján beszét a magyar járműipar előtt álló kihívásokról.
Makro / Külgazdaság Putyin fontos szövetségese átáll a törökökhöz
Káncz Csaba | 2022. május 27. 15:19
Az ukrajnai háború feltárta Oroszország politikai és katonai gyengeségeit, ezzel Kazahsztánt geopolitikai pályájának villámgyors módosítására késztetve. Május elején Tokajev elnök meglátogatta Erdogan elnököt Ankarában, ahol a két fél megállapodott a török ​​„Anka” drón koprodukciójában, valamint közös hadgyakorlatok megtartásában. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Nagyon rossz ötlet a reklámadó a Reklámszövetség szerint
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 14:29
A szektorban nincs extraprofit, a reklámadó pedig az egész gazdaságra káros hatásokkal lesz a szakmai szervezet szerint.
Makro / Külgazdaság Most Menczer Tamás szúrt vissza Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 13:35
Szijjártó Péter távollétében államtitkára kérte ki magának az ukrán energetikai miniszter nyilatkozatát.
Makro / Külgazdaság Egyesül két magyar alapkezelő - együtt 1200 milliárdos vagyont kezelnek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 11:14
Egyesül a Budapest Alapkezelő és MKB-Pannónia Alapkezelő, a jogutód társaság 2022. szeptember 1-én kezdi meg működését. Az egyesüléssel létrejövő alapkezelő által kezelt vagyon megközelíti az 1 200 milliárd forintot.
Makro / Külgazdaság Az elbukott francia elnökválasztás után tovább tervezgeti az összefogást Marine Le Pen és Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 09:41
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke pénteken Párizsban tárgyalást folyatott Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés elnökével - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Makro / Külgazdaság Londonban is felfedezték az extraprofitot - jön a brit különadó és rezsicsökkentés
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 08:34
Részben a nagy energiaipari cégek profitjára kirótt átmeneti különadókból kompenzálja a háztartások emelkedő megélhetési költségeit a brit kormány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG