<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Amióta megválasztották Donald Trumpot amerikai elnöknek, sok kritika éri a Facebookot, hogy ebben lényeges szerepe volt azáltal, hogy az álhírek korlátlanul terjedtek rajta. Mark Zuckerberg, a cég vezetője tiltakozik ez ellen, és azt mondja, ha korlátozza a posztokat, a sajtószabadság sérül. Hol az igazság?

Kacsák vs. cenzúra

A BBC a Buzzfeed Newsra hivatkozva arról számol be, hogy a cégnél mindenesetre megbíztak néhány alkalmazottat azzal, hogy foglalkozzon ezzel a kérdéssel, és az egyikük név nélkül nyilatkozott is az ügyben. Azt mondja, nyilvánvaló, hogy rengeteg álhír kering a Facebookon (ezt a legtöbb felhasználó is észleli), és hogy köztük sok olyan lehetett, amely az elnökválasztási kampányt is befolyásolta.

Ez ilyenkor tulajdonképpen természetes, hisz a kampányszervezők, sőt maguk az elkötelezett választópolgárok is mindent megtesznek, hogy véleményüket terjesszék. Márpedig mi lehet erre alkalmasabb, mint egy olyan felület, melyet az emberiség ötöde, ezen belül az amerikaiak nagy része rendszeresen látogat? És ezért nem is könnyű hibáztatni az oldal üzemeltetőjét, hisz hogy döntse el, hol a határ az álhírek és egyéb mindenféle bosszantó dolgok ésszerű korlátozása és a túlzott cenzúra között?

Magyarázkodás

A Google hétfőn bejelentette, hogy az álhíreket terjesztő oldalak számára letiltja a hirdetést. Röviddel ezután a Facebook is hasonlóan nyilatkozott. A nap korábbi részében Zuckerberg még cáfolta, hogy a választási kampány előtt létrehoztak olyan eszközt, ami szűri az álhíreket, de végül nem merték üzembe állítani, nehogy az a vád érje őket, hogy korlátozzák a konzervatív nézeteket. A probléma nyilván súlyos és valamilyen módon kezelni kell, mindenesetre Zuckerberg még szombaton egy kiadós posztban védte a mundér becsületét.

Azt írja, hogy a Facebookon megjelenő tartalom 99 százaléka autentikus, és csak egy nagyon kis hányada álhír, megtévesztés, és ezek sem kapcsolódnak közvetlenül valamilyen nézethez, vagy egyáltalán a politikához. Ezért úgy gondolja, hogy ezek egyáltalán nem befolyásolták az amerikai elnökválasztás kimenetelét.

A Google odacsap

Még májusban az a vád érte a Facebookot, hogy szerkesztői eltávolítanak olyan bejegyzéseket, történeteket, melyek Trumpot támogatják. A Facebook tagadta ezt, de beszüntetett mindenféle szerkesztői beavatkozást, hogy semlegesnek tűnhessen. Így aztán nem volt kontroll, most pedig pont ezt kérik rajta számon. Nem könnyű helyzet.

A Google-t is érték hasonló vádak, de ők most nem sokat haboznak, lecsapnak a kacsákat terjesztőkre azt követően, hogy a „választási végeredmény” kifejezésre rákeresve az oldal első helyen egy olyan találatot adott, amely egy álhírterjesztő oldalon jelent meg. Most dörgedelmes kijelentést tettek, hogy minden félrevezető állításokat tartalmazó oldaltól megvonják a reklámozás lehetőségét.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyin szerint a Nyugat gyarmattá tette Ukrajnát, majd visszaszólt Merkelnek
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 19:44
Az orosz-ukrán háború 289. napjának összefoglalója.
Makro / Külgazdaság Hogy érezték magukat a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2022 győztesei? A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2022. december 9. 19:31
Rendkívüli izgalmak közepette dőlt el a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2022 őszi évadjának első helye. Az immár ötödik alkalommal, ezúttal technikumok és szakképző iskolák számára meghirdetett, több mint 4 ezer tanulót megmozgató vetélkedőt egy tolna megyei csapat nyerte. A paksi Energetikai Technikum és Kollégium diákjaiból álló ANNOLAZO tagjaival és felkészítő tanárukkal a döntő után közvetlenül beszélgettünk. 
Makro / Külgazdaság Oroszország évek óta nem fizet, miközben legalább 1500 embernek tartoznak
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 18:51
Az orszoknak továbbra is végre kell hajtaniuk az Emberi Jogok Európai Bíróságnak ítéleteit, annak ellenére, hogy kizárták az Európa Tanácsból.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Lázár János a makói Mekiben
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 17:21
Egy gyors kávé tejszínnel, öltönyben = kilógott a többi vendég közül. 
Makro / Külgazdaság Magyarország pocsékul áll „üzemanyag-paritásban”
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 16:11
Az EU egészét tekintve átlagbérből negyedik legkevesebb, a minimálbérrel számolva pedig második legkevesebb üzemanyag vásárolható a magyar fizetésekből.
Makro / Külgazdaság Japán felpörgeti a védelmi kiadásokat
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 15:48
A kormány jövőre 7,3 milliárd dollárral többet akar költeni védelmi célokra, mint az idén, és a következő öt évben mindig körülbelül ennyivel növelné a védelmi büdzsét.
Makro / Külgazdaság Putyin mesterterve a téli hadjáratra
Káncz Csaba | 2022. december 9. 15:28
Oroszország továbbra is főként védekező stratégiát folytat Ukrajnában a védelmi vonalak megszilárdításával és az ukrán katonai műveletek költségeinek emelésével. Ukrajna meg akarja indítani a következő ellentámadást, miközben a talaj még fagyos – és az orosz csapatok morálja a mélyponton van. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Keményen odacsapna az EU a háborús bűnök elkövetőinek
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 13:59
Az unió igazságügyi minisztereit tömörítő tanácsa az Oroszország Ukrajna ellen indított háborújával összefüggésben azt javasolta a tagállamoknak, hogy fogadjanak el intézkedéseket a legsúlyosabb nemzetközi bűncselekmények elszámoltathatóságára.
Makro / Külgazdaság Putyin is bevallotta, fájnak a szankciók az országának
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 13:15
Idén és jövőre is GDP-csökkenéssel számol az orosz elnök.
Makro / Külgazdaság Együtt védi digitális pénzünket a jegybank és a nemzetbiztonság
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 11:29
A cél a kiberkockázatok csökkentése az online piactérben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG