5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A három százalékos alapkamat eléréséig bizonyosan folytatja enyhítési ciklusát a Magyar Nemzeti Bank (MNB), jövőre azonban a várható magyar inflációs pálya és a külső finanszírozási környezet már óvatosabb monetáris alapállást, sőt jó eséllyel valamelyes szigorítást is igényel majd az MNB részéről - jósolták szerdai helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai az MNB monetáris politikájának kilátásairól befektetőknek összeállított elemzésükben közölték: az általuk eddig várt 3,25 százalékról 3,00 százalékra módosították az idei év végi MNB-alapkamatra szóló prognózisukat.

A felülvizsgálat egyik fő tényezője az, hogy a ház a legutóbbi amerikai költségvetési fejlemények miatt az eddigi előrejelzéseiben szereplő december helyett most már legkorábban januárra várja az amerikai szövetségi jegybankrendszer (Federal Reserve System) által folytatott mennyiségi enyhítési ciklus leépítésének kezdetét.

Akár 2,5 is lehet

A Bank of America-Merrill Lynch londoni elemzői közölték: továbbra sem zárják ki, hogy az MNB alapkamata akár 2,50 százalékig is csökkenhet - ez a lehetőség a cég korábbi elemzéseiben is szerepelt -, ám a ház megítélése szerint a magyar gazdaság kockázati kondíciói azóta romlottak. A pénzintézet elemzői emiatt most már úgy gondolják, hogy 2014-ben megfelelőbb lenne a semleges alapállás felvétele a monetáris tanács részéről.

Június óta - amikor a Bank of America-Merrill Lynch londoni szakértői először felvetették a 2,50 százalékos MNB-kamatmélypont lehetőségét - csökkent a magyar jegybank devizatartaléka, az MNB eközben meredeken megemelte növekedésösztönző célú hitelprogramjának keretét, és az amerikai államadósság-limittel kapcsolatos egyezkedés is nehézkesebbnek bizonyult a vártnál. 

A magyar gazdaság alapmutatói javultak ugyan, de a helyi piacon forgó teljes szuverén adósság 38,6 százaléka még mindig külföldi befektetők kezén van, és így a magyar gazdaság finanszírozása "nem immunis" a Federal Reserve mennyiségi enyhítési ciklusának várható visszafogására - fejtegették szerdai elemzésükben a Bank of America-Merrill Lynch londoni közgazdászai.

Az infláció is nőhet

A ház elemzői mindemellett a magyarországi infláció visszagyorsulását is várják jövőre. Szerdai prognózisuk szerint az egész évre számolt 2014-es átlagos infláció csak 2,2 százalék lesz - vagyis nem éri el a 3 százalékos jegybanki célszintet -, a cég azonban jelenleg azt várja, hogy a tizenkét havi összevetésű inflációs ütem 2014 végére 3,5 százalékig emelkedik.

A Bank of America-Merrill Lynch szakértői hangsúlyozzák, hogy az inflációs kosár keresletérzékeny összetevői esetében már megállt az infláció lassulása. Mindezek alapján a ház azzal számol, hogy az MNB 2014 végére 3,50 százalékig visszaemeli alapkamatát.

A Goldman Sachs szerint 3 százalék alá nem mennek

A londoni elemzői közösségben vegyes a magyar monetáris politika belátható időn belüli szigorítási esélyeinek megítélése, bár egyre több az olyan előrejelzés, amely valószínűsíti a jövő évi MNB-kamatemelést.

A Goldman Sachs (GS) globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének közgazdászai befektetőknek e héten összeállított prognózisukban közölték: értelmezésük szerint a Taylor-szabály különböző - tapasztalati és hipotetikus - módokon specifikált alkalmazásai arra vallanak, hogy az MNB 2015 végéig 1,25-1,50 százalékponttal emelheti vissza alapkamatát a cég által 3 százalékon várt mélypontról.

A Taylor-szabály ökonometriai levezetése azt mutatja meg, hogy az inflációs cél és a tényleges infláció, valamint a potenciális és a tényleges gazdasági növekedés ütemei közötti eltérések mértékének függvényében a nominális jegybanki kamat mekkora és milyen irányú módosítása lenne indokolt.

A Goldman Sachs az elemzéshez fűzött grafikus alapeseti prognózisában azt jósolta, hogy az MNB alapkamata 2015-re 4,25 százalékra emelkedik vissza.

Már jövőre elkezdődhet a kamatemelés

A Royal Bank of Scotland (RBS) londoni befektetési részlegének közgazdászai legutóbbi helyzetértékelésükben szintén úgy vélekedtek, hogy 2014-ben indokolttá válhat a kamatemelés az MNB részéről, elsősorban a magyar gazdaság esetleg "meglepő" ütemű növekedése és a lejáró adóssághányad piaci finanszírozásához szükséges pozitív reálhozam fenntartása miatt.

A cég szakértői szerint az általuk várt monetáris szigorítási ciklus kezdetétől számítva egy- vagy kétéves távlatban 2,00-3,00 százalékpontos MNB-kamatemeléssel lehet számolni.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics közgazdászai befektetőknek összeállított legutóbbi régiós elemzésükben ugyanakkor azt valószínűsítették, hogy az infláció az európai felzárkózó gazdaságok mindegyikében a célszintek alatt lesz 2014-ben és 2015 jelentős részében is. Ebben a környezetben "korai" lenne jegybanki kamatemelésről beszélni a térség bármely országában, a régióban legalább a következő egy évben laza marad a monetáris politika - jósolták a Capital Economics londoni elemzői.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG