3p

Több mint 30 ország és 252 katonai vállalat képviselteti magát Kijevben a védelmi ipar első fórumán. Oroszország ünnepli a négy ukrán terület elcsatolásának évfordulóját - pedig még mindig nem ellenőrzi a régiókat. Összefoglaló.

  • Magyar szempontból a nap legérdekesebb, a háborúhoz kapcsolódó híre: pont kerülhetett volna egy március óta húzódó ügy végére, az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) Magyarország kérésére bejelentette, hogy ideiglenesen leveszi a magyar OTP Bankot a háború nemzetközi szponzorainak listájáról. Cserébe azt kérték Magyarországtól, hogy támogassa az Európai Békekeret (EPF) 500 millió eurós részletének átutalását - korábban ugyanis ezt a feltételt szabta Magyarország, amely egyedüliként blokkolja a kifizetést. A magyar külügy azonban úgy reagált: nem változott semmi, mivel a felfüggesztés az nem egyenlő a listáról való levétellel.

  • Megalakult az ukrán védelmi ipari szövetség, amelyhez a fegyverek és haditechnikai eszközök globális gyártói is csatlakozhatnak - jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, amikor megnyitotta Kijevben a védelmi ipar első fórumát. Az ukrán államfő kijelentette, hogy "a védelmi iparágak első nemzetközi fórumán létrehoztuk a védelmi iparágak szövetségét. Alapító nyilatkozatához a világ minden tájáról csatlakozhatnak a fegyver- és haditechnikai eszközök gyártói". A fórumon több mint 30 ország és 252 katonai vállalat képviselteti magát, amelyek "a fegyverek, védelmi rendszerek és megoldások teljes skáláját" gyártják.
  • Vlagyimir Putyin aláírta azt a rendeletet, amely szeptember 30-át az "újraegyesítés napjává" nyilvánította, megemlékezve Luhanszk, Donyeck, Zaporizzsja és Herszon területek Oroszország általi annektálásáról. Putyin emellett ígéretet tett az annektált területek újjáépítésére is. "Történelmi és sorsdöntő eseménynek" nevezte a területek annektálását, amelyet a világ egyetlen országa sem ismert el - és egyébként a több mint másfél éves háború után sem ellenőrzi még teljesen mértékben a négy elcsatolt régió egyikét sem, miután Ukrajnának sikerült visszafoglalnia egyes megszállt részeket.

  • A Reuters hosszú oknyomozó cikket tett közzé arról, hogy Oroszország hogyan toboroz kubaiakat az ukrajnai háborúban való részvételre. A múlt hónapban a havannai kormány - Oroszország régi szövetségese, amely azt mondja, hogy "nem vesz részt az ukrajnai háborúban" - letartóztatott 17 embert, akik kapcsolatban álltak egy embercsempész hálózattal, amely kubaiakat toborzott, hogy Moszkva oldalán harcoljanak. A Reuters azonban talált olyan újoncokat, akik önként jelentkeztek Oroszországba, hogy a hadseregnek dolgozzanak, miután a közösségi médiában egy magát "Dayana" néven azonosító toborzó megkörnyékezte őket.
  • Az Egyesült Királyság kormánya az Oroszországgal szembeni szankciók kiterjesztéseként vagyonbefagyasztást és beutazási tilalmat rendelt el az elcsatolt ukrajnai Zaporizzsja, Herszon, Donyeck és Krím orosz tisztviselőivel szemben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Nehéz lesz elegendő nyugati lőszert vinni Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 19:31
Zelenszkij először a Krímben tűzné ki az ukrán zászlót.
Makro / Külgazdaság Egy erdélyi cég is belépett a modern háború korszakába
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 16:58
Egy erdélyi vállalat belépett a csúcstechnológia talán legdivatosabb területére, a drónok gyártásába. A cég nem kispályázik, jövőre már jelentős árbevételt vár új terméke értékesítésétől.
Makro / Külgazdaság A nap képe: ismét Putyin jobbkezével jattolt Szijjártó Péter
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 15:55
Miközben Szergej Lavrov persona non grata lett az EU-ban és úgy általában a Nyugaton, amióta Oroszország lerohanta Ukrajnát, addig a magyar külgazdasági és külügyminiszter úgy tesz, mintha utóbbi meg sem történt volna.
Makro / Külgazdaság Békeharcos vagy háborús bűnös? Elhunyt az amerikai sztárdiplomata
Wéber Balázs | 2023. november 30. 15:07
Henry Kissinger az amerikai külpolitika korszakos, de vitatott alakja volt. Bár hatalmi pozícióban csak nyolc évig dolgozott, ténykedése és személye hosszú időre meghatározta a nemzetközi politikát. Nobel-békedíjat kapott, sokan ugyanakkor háborús bűnösnek tartják, aki az emberi jogokat semmibe véve képviselte az amerikai érdekeket. Kissinger 100 évesen hunyt el tegnap connecticuti otthonában.
Makro / Külgazdaság Megkezdődött Dubajban a COP28 klímakonferencia
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 14:12
Kezdetét vette az ENSZ klímaváltozási keretegyezménye (UNFCCC) részes államainak csúcstalálkozója (COP28) csütörtökön Dubajban.
Makro / Külgazdaság Zágrábból üzentek Orbán Viktornak, a hiányról volt szó
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 13:35
Elfogadta a horvát parlament a 2024-es költségvetést és jóval kisebb lesz a tervezett hiány, mint nálunk.
Makro / Külgazdaság Régóta nem csökkent ekkorát az infláció, de sajnos nem Magyarországon
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 12:32
Novemberben a vártnál nagyobb mértékben, csaknem két és fél éve a legalacsonyabbra csökkent az euróövezeti infláció az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön publikált előzetes adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Két 13 éves gyereket is megöltek az orosz rakéták
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 10:48
Tíz ember megsebesült, öt pedig eltűnt az éjszakai orosz rakétatámadásokban a kelet-ukrajnai Donyeck megyéjében - közölte csütörtökön Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Putyin dühöng - Finnország kőkemény NATO-szövetségessé válik
Káncz Csaba | 2023. november 30. 09:33
A NATO bővítése az észak-európai országokkal az USA és az EU céljaiba illeszkedik Putyin inváziója óta: Oroszország feltartóztatása anélkül, hogy az erődemonstráció konfrontációba torkollana. Finnország és Svédország NATO-csatlakozása után a Balti-tenger lesz a szövetség tényleges "beltengere". Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Négy thaiföldi túsz is kiszabadult a Hamász fogságából
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 09:05
Újabb tizenkét izraeli, köztük két orosz-izraeli kettős állampolgár, valamint négy thaiföldi túsz szabadult ki a Hamász fogságából szerdán késő este, akiket az iszlamisták október 7-i támadása után hurcoltak a Gázai övezetbe - jelentette az izraeli média.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG