4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Finnország úgy látja, hogy megélénkült az ellene folytatott orosz propaganda, sőt még 100 éve megszerzett függetlenségének legitimitását is megkérdőjelezik. Vajon tényleg kell-e félnie a finneknek az óriás szomszédtól, vagy csak az utóbbi időben általánossá vált orosz-nyugati csörte, mondhatni hisztéria megnyilvánulásai ezek?

Finnország 1917 végén szabadult fel az orosz uralom alól, amikor a bolsevik forradalom után szétesett az orosz birodalom, a Szovjetunió pedig ennek csak egy részén jött létre, és már nem tartalmazta Lengyelországot, Finnországot és a Balti államokat. Utóbbiak a 2. világháború során visszakerültek a Szovjetunióhoz, Finnország viszont független maradt és katonailag semleges, ugyanakkor társadalmi rendszerében és gazdaságilag szorosan a nyugati rendszerhez kötődött. A pár évtized alatt elért nagy jólétéhez viszont az Oroszországgal folytatott kereskedelem is jócskán hozzájárult.

Félelmek

Az országnak 1340 kilométeres határa van Oroszországgal, jóllehet ennek nagy része alig lakott, zord éghajlatú terület. A finnekben valamennyire megmaradt, és most újjáéledt a nagy szomszédtól való félelem elsősorban a Balti-tengeren zajló NATO-orosz kölcsönös erőfitogtatástól. Finnország ráadásul nem tagja a NATO-nak, ezért védtelenebbnek érzi magát. Szeretne is csatlakozni, de ezt Oroszország nézi rossz szemmel, miután azt látja ebben is, hogy a NATO felvonul határaihoz, körbeveszi és fenyegeti.

Vádak

A hónap elején Finnország és Észtország egyaránt azzal vádolták meg Oroszországot, hogy az megsértette légterüket. A finnek szerint az oroszok médiakampányt folytatnak az ország ellen, amellyel alá akarják ásni a bizalmat a polgárok és vezetőik között, gyanút akarnak ébreszteni a finnekben az Európai Unió iránt és figyelmeztetik a finneket, hogy ne csatlakozzanak a NATO-hoz. Ugyanakkor összesen csak 20 konkrét esetről tudnak, ami egy tényleges propagandaháborúhoz képest elenyésző, jelentősége elhanyagolható. Még az a finn vád is elhangzott, hogy egy műsorban kétségbe vonták Lenin jogát arra, hogy elfogadja Finnország önállóságát 1917-ben.

Ez utóbbi érv nem túl meggyőző, hisz rengeteg értékelés hangzik el nap mint nap, pláne most, hogy az első világháború 100 éve zajlott, és ilyenkor sok megemlékezés és elmélkedés zajlik. Ugyanakkor állami szinten soha nem vetődött el Oroszországban a finn függetlenség megkérdőjelezése, hacsak a finn NATO csatlakozással kapcsolatos véleményt nem tekintjük annak. Konkrétan semmi nem utal arra, hogy Oroszország 100 éve elveszett gyarmatát szeretné visszafoglalni.

Nem lesz gyarmat

Ha alaposabban megvizsgáljuk a putyini Oroszország stratégiáját, az látszik, hogy amit vissza akart szerezni, vagy legalábbis függetlenséget biztosítani nekik, azok a túlnyomórészt oroszok, vagy magukat annak tartók által lakott területek: a Krím, Donyeck és Luhanszk, Dél-Oszétia, Abházia, és végül a Dnyeszter-menti Köztársaság. A nem orosz, de volt szovjet területek közül semmit nem foglaltak el, legfeljebb azt a kívánságukat fejezték ki, hogy ne vonuljanak be oda amerikai vagy NATO-erők, mint például Ukrajna esetében.

Oroszország emellett helyreállította nagyhatalmi, sőt szuperhatalmi szerepét, és ez minden egykori orosz gyarmatban természetes módon aggodalmat kelt, de Oroszország ugyanúgy nem fogja őket visszafoglalni, ahogy Franciaország sem fogja Algériát, vagy Nagy-Britannia mondjuk Kenyát. A gyarmatosítás korszaka egyszer és mindenkorra véget ért, más népek leigázása már nem jön újra divatba, hisz még a békefenntartás is megoldhatatlan egy-egy országban, nemhogy a megszállás. Érdekszférák persze ettől még lehetnek, és a katonai erődemonstrációk is ijesztően hathatnak egy-egy országra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kína stratégiai partnerséget kötött Magyarországgal
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 20:42
Stratégiai partnerségről szóló közös nyilatkozatot írt alá Hszi Csin-ping kínai elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök, mely befektetői megállapodást, mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek exportjáról szóló megállapodást és nukleáris együttműködésről szóló megállapodást is tartalmaz. A két vezető ezt közös sajtótájékoztatóján jelentette be.
Makro / Külgazdaság Nem okozott meglepetést a brit jegybank
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 13:58
Londonban döntöttek az alapkamatról.
Makro / Külgazdaság Délután nagy bejelentésre készül Orbán Viktor és Hszi Csin-ping
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 11:12
Csütörtök délután minden kiderül.
Makro / Külgazdaság Kételyeket ébreszt a kínaiak magyarországi terjeszkedése
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 14:46
A magyar politika rendre nagyon pozitív színben tünteti fel a kínaiak magyarországi térnyerését, legyen szó beruházásokról vagy a külkereskedelmi forgalom növekedéséről. Pedig ez korántsem ilyen egyértelmű.
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: kamatcsökkentés az Egyesült Államokban
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 14:25
Az Egyesült Államokban csökkent a 30 éves jelzáloghitelek kamata a május 3-án záródott héten - ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America - MBA) szerdán.
Makro / Külgazdaság Ahogy közeledik a választás, úgy lesz egyre olcsóbb a benzin
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 10:00
A benzin nagykereskedelmi ára bruttó 8 forinttal kerül majd kevesebbe, míg a gázolajért bruttó 5 forinttal fizetnek alacsonyabb árat a benzinkutak.
Makro / Külgazdaság Kellemetlen adatot magyarázhat az Orbán-kormány a választások előtt
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 08:31
2024 márciusában az ipari termelés volumene 10,4, munkanaphatástól megtisztítva 2,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - közölte a KSH.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor erre biztosan kitérne a hitéből: 400 milliárd euró közös pénzt fordíthatna fegyverkezésre az Unió
Litván Dániel | 2024. május 8. 05:39
Ott pihen többszáz milliárd euró egy közös alapban, amit nem nagyon használ most semmire az Európai Unió, miközben rengeteg pénz kellene Ukrajnának, illetve az uniós védelmi iparnak. A megoldás adja magát, de nem mindenki fog ebbe beleegyezni, viszont a magyar kormánynak például nincs is közvetlen beleszólása a kérdésbe.
Makro / Külgazdaság Mennyibe kerül a nudli? A magyarok jövőjét is megmutathatja az elöregedő japánok szerencsétlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 10:33
Csiki-csuki helyzetbe kerültek a japánok a jen gyengülése miatt. Ez növeli az inflációt, ezért kevesebbet költenek az emberek, miközben gazdaságuk enélkül is a nulla növekedéssel bajlódik.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hír, felpörgött a német külkereskedelem
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 09:59
Márciusban az export és az import várakozáson felüli növekedése mellett emelkedett ugyan, de a várakozásoktól elmaradt a német külkereskedelemi többlet a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis keddi jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG