<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az utolsó pillanatban, a két ünnep között ratifikálhatja a brit parlament a Nagy-Britannia és az EU közötti kereskedelmi kapcsolatokról szóló megállapodást – már ha lesz megállapodás. A hét elején a britek engedményt tettek a legvitatottabb kérdésben, a halászatban, de még ez sem garantálja a sikert. A no deal Brexit a szigetországnak fájna, Magyarországot viszont alig érintené.     

Rendkívüli ülésen, a két ünnep között fogadná el a brit parlament az EU és a szigetország közötti, jelen pillanatban még nem létező egyezményt a jövőbeni kereskedelmi kapcsolatokról. Boris Johnson brit kormányfő legkésőbb december 30-án szeretné szavazásra bocsátani az alkut a Financial Times értesülései szerint.    

Ketyeg az óra

Bár az Európai Parlament már jelezte, hogy idén már akkor sem tudja ratifikálni az egyezményt, ha az létrejön, az átmeneti jelleggel a jóváhagyása nélkül is életbe léphetne. Így az utolsó pillanatban meg lehetne akadályozni a no deal Brexitet, tehát a kereskedelmi megállapodás nélküli kilépést.

Ennek előzménye, hogy az Egyesült Királyság idén január végén, 47 év tagság után félig-meddig búcsút intett az EU-nak.

Azért csak félig-meddig, mert bár kilépett az uniós közösségből, 2020 végéig egy átmeneti időszak van érvényben, azaz addig az ország az uniós közös piac tagja marad.

Addig van ideje arra, hogy megegyezzen Brüsszellel a jövőbeni kereskedelmi kapcsolatokról.

Ha ez nem sikerül, akkor vámhatár keletkezik az Egyesült Királyság és az EU között, ami további súlyos károkat okozna a Covid-válság által amúgy is megtépázott brit gazdaságnak, és persze rosszul jönne az EU-nak is. 

Az átmeneti időszak meghosszabbítását ugyanakkor Boris Johnson kizárja.

Álláspontunk világos: az átmeneti időszak december 31-én le fog járni. Ez marad az álláspontunk. Nyilvánvaló, hogy bármilyen egyezség születik is, azt január elseje előtt ratifikálnunk kell. Tehát nagyon fogytán van az idő

mondta szóvivője. 

A halakon múlhat

De pontosan miről megy a vita, és mennyi esély van a megegyezésre?

Brit hal belga hálóban: az Alles Wisselt nevű belga halászhajó a La Manche csatornában az angliai Kelet-Sussex partjainál 2020. november 10-én. EPA/VICKIE FLORESBrit hal belga hálóban: az Alles Wisselt nevű belga halászhajó a La Manche csatornában az angliai Kelet-Sussex partjainál 2020. november 10-én. EPA/VICKIE FLORES

A kiszivárgott hírek szerint három fő vitapont maradt: az egyenlő versenyfeltételek, a megállapodás megvalósítása feletti ellenőrzés és a halászat. Jelenleg az utóbbi tűnik a legnehezebb kérdésnek –

lényege, hogy a jövőben mennyi halat foghatnak az uniós országok halászai brit vizeken.    

Brit értelmezés szerint az EU továbbra is túl nagy halászati hozzáférést kíván a brit vizekhez annak fejében, hogy a brit halászati szektor az átmeneti időszak után is hozzáférhessen az unió egységes belső piacához. A britek attól tartanak, hogy az EU-nak járó kvóták nagyon hátrányos helyzetbe hoznák saját halászaikat.

Nagy-Britannia korábban azt szerette volna elérni, hogy az uniós halászok a jelenleginél 60 százalékkal kevesebb halat foghassanak ki a vizeikből értéküket tekintve. Hét eleji brit sajtóértesülések szerint ugyanakkor

most már 35 százalékos csökkenéssel is megelégednének.

Ez a kompromisszumos javaslat már lényegesen közelebb van ahhoz az értékhez (25 százalékhoz), amit az EU főtárgyalója, Michel Barnier hajlandó elfogadni, és felcsillantja a reményt, hogy akár már karácsony előtt megállapodás születhet.  

A brit kormány hivatalosan nem kommentálta az értesülést. A leginkább érintett uniós államok diplomatái ugyanakkor továbbra is szkeptikusak azzal kapcsolatban, hogy összességében elfogadható-e az ajánlat.

Alapvetően persze nem vagy nem csak a számokról megy a vita. A Brexit-pártiak ugyanis

szuverenitási kérdésnek tekintik a halászati jogokat, és azt mondják: a brit halászterületek alapvetően a brit halászokat illetik meg.   

És mi van, ha nincs deal?

Ha mégsem születne egyezség a következő egy hétben, akkor egyrészt újjáélednének a vámok, és így emelkedne az exporttermékek ára: a kocsik például tíz százalékkal lennének drágábbak a mostani állapothoz képest.

Az élelmiszerek ára pedig egyes becslések szerint néhány, más becslések szerint viszont több mint tíz százalékkal növekedne a szigetországban.

Ez azért fontos kérdés, mert az ottani élelmiszerek mintegy harminc százaléka az EU-ból származik

Egyúttal még nehezebb helyzetbe kerülnének a brit cégek: egy friss felmérés szerint tíz vállalatból hét számít arra, hogy a no deal Brexit negatívan hatna az üzletükre.

További probléma, hogy nehézkessé válna a közlekedés az EU és az Egyesült Királyság között, mind a légiforgalomban, mind a közúti fuvarozásban. (Igaz, ez a járványhelyzet miatt már jelenleg is bénult állapotban van.)

A torlódások elkerülése érdekében a brit kormány az első hat hónapban csak minimálisan ellenőrizné az EU-ból érkező szállítmányokat, a repülőforgalom fenntartása érdekében pedig Brüsszel ugyanennyi időre meghosszabbítaná a légiiparra vonatkozó engedélyeket.   

A magyar szál

Ami hazánkat illeti, a magyar gazdaságot csak minimálisan érintené a no deal Brexit. 2019-ben az Egyesült Királyságba irányuló exportunk 1171 milliárd forintot tett ki,

ami mindössze 3,3 százaléka a teljes kivitelünknek.

Az exportot tekintve a szigetország a 10. legnagyobb kereskedelmi partnerünk, az importot tekintve pedig nincs is a top 10-ben. Ugyanakkor azért akadnak olyan magyar vállalkozások, amelyeknek rosszul jönne a megállapodás nélküli kilépés. (Háttéranyagunk: Lesz olyan magyar termelő, akinek nagyon fog fájni a Brexit.)

Az már most biztos, hogy a beutazás – akár lesz megállapodás, akár nem – nehezedni fog:

jövő októbertől személyi igazolvány helyett már csak útlevéllel léphetünk be az Egyesült Királyságba.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a kézmosás is ritkább: a magyarok nem tartanak a negyedik hullámtól
Privátbankár.hu | 2021. július 29. 08:17
Négy magyarból három enyhítené a még meglevő korlátozásokat is az Ipsos friss kutatása szerint. A felnőtt lakosság negyede szerint semmi nem indokolja már a járványügyi készültséget, ezzel párhuzamosan közel 19 százalék véli úgy, hogy örökre megmaradnak Magyarországon bizonyos korlátozó intézkedések, és a korábbi, Covid előtti rend soha nem tér vissza életünkbe.
Makro / Külgazdaság Pekingben is megjelent a delta-variáns: hónapok óta először találtak belföldön megfertőződött beteget
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 29. 06:31
Hónapok óta először új, belföldi fertőzésből eredő Covid-19-es esetet jelentettek csütörtökön Pekingben, ahol ezt megelőzően több mint 180 napja nem regisztráltak új megbetegedést - adta hírül internetes kiadásában a China Daily című kínai lap.
Makro / Külgazdaság Putyin agresszív hidrogén stratégiája
Káncz Csaba | 2021. július 29. 05:33
A világban egyre több ország dekarbonizálja a gazdaságát, és ennek kapcsán a „zöld hidrogén” témája fokozatosan célkeresztbe kerül. Az orosz sajtónak sikerült megszereznie az Energiaügyi Minisztérium hidrogén stratégiáját. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Az USA és India teljesen új alapokra helyezi kapcsolatait Kínával
Káncz Csaba | 2021. július 28. 18:41
A NATO 72 éves történetében első alkalommal fordul elő, hogy egy európai területi védelemre berendezkedett szervezet a Föld túloldalán fekvő államot nevez meg ellenfélként. Indiában erősödnek a hangok hivatalos körökben, hogy újra kell vizsgálni az „Egy Kína elvet”. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Változnak az Egyesült Királyságba történő beutazás szabályai
MTI | 2021. július 28. 17:21
Hétfőtől a nem Nagy-Britanniában beoltott EU-állampolgárok is beutazhatnak Angliába karanténkötelezettség nélkül.
Makro / Külgazdaság Németországba vagy Ausztriába készül? Ezt érdemes tudnia
Wéber Balázs | 2021. július 28. 15:37
A tervek szerint augusztus elsejétől csak az utazhat be Németországba, aki aláveti magát egy Covid-tesztnek, vagy igazolni tudja a koronavírus elleni védettségét. A kötelezettség elvileg a repülőn, vonaton és autón érkezőkre is vonatkozik. Ausztriába szintén csak védettséget igazoló dokumentummal utazhatunk be – a Szputnyik-oltást továbbra sem fogadják el sem az osztrákok, sem a németek – , ha ilyenünk nincs, akkor 24 órán belül teszteltetnünk kell magunkat.
Makro / Külgazdaság Hat újabb ötlet, amivel Szijjártó Péter újraindítaná a gazdaságot
Privátbankár.hu | 2021. július 28. 14:55
Gyorsabban lehet majd MFB-hitelekhez jutnia a cégeknek, és fejlesztik néhány ipari park közműhálózatát. A kormány leokézta ezeket.
Makro / Külgazdaság Elhalasztotta a teljes újranyitást Norvégia
Privátbankár.hu | 2021. július 28. 14:41
A delta variáns terjedése miatt.
Makro / Külgazdaság Zsinórban második napja jelent új napi fertőzöttszám-csúcsot Tokió
Privátbankár.hu | 2021. július 28. 12:18
Több mint 3 ezer újabb koronást azonosítottak az olimpiai városban az elmúlt 24 órában.
Makro / Külgazdaság Romlottak a munkanélküliségi adatok júniusban
MTI | 2021. július 28. 09:35
Májushoz képest négyezerrel nőtt az állástalanok száma az országban.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos