<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az utolsó pillanatban, a két ünnep között ratifikálhatja a brit parlament a Nagy-Britannia és az EU közötti kereskedelmi kapcsolatokról szóló megállapodást – már ha lesz megállapodás. A hét elején a britek engedményt tettek a legvitatottabb kérdésben, a halászatban, de még ez sem garantálja a sikert. A no deal Brexit a szigetországnak fájna, Magyarországot viszont alig érintené.     

Rendkívüli ülésen, a két ünnep között fogadná el a brit parlament az EU és a szigetország közötti, jelen pillanatban még nem létező egyezményt a jövőbeni kereskedelmi kapcsolatokról. Boris Johnson brit kormányfő legkésőbb december 30-án szeretné szavazásra bocsátani az alkut a Financial Times értesülései szerint.    

Ketyeg az óra

Bár az Európai Parlament már jelezte, hogy idén már akkor sem tudja ratifikálni az egyezményt, ha az létrejön, az átmeneti jelleggel a jóváhagyása nélkül is életbe léphetne. Így az utolsó pillanatban meg lehetne akadályozni a no deal Brexitet, tehát a kereskedelmi megállapodás nélküli kilépést.

Ennek előzménye, hogy az Egyesült Királyság idén január végén, 47 év tagság után félig-meddig búcsút intett az EU-nak.

Azért csak félig-meddig, mert bár kilépett az uniós közösségből, 2020 végéig egy átmeneti időszak van érvényben, azaz addig az ország az uniós közös piac tagja marad.

Addig van ideje arra, hogy megegyezzen Brüsszellel a jövőbeni kereskedelmi kapcsolatokról.

Ha ez nem sikerül, akkor vámhatár keletkezik az Egyesült Királyság és az EU között, ami további súlyos károkat okozna a Covid-válság által amúgy is megtépázott brit gazdaságnak, és persze rosszul jönne az EU-nak is. 

Az átmeneti időszak meghosszabbítását ugyanakkor Boris Johnson kizárja.

Álláspontunk világos: az átmeneti időszak december 31-én le fog járni. Ez marad az álláspontunk. Nyilvánvaló, hogy bármilyen egyezség születik is, azt január elseje előtt ratifikálnunk kell. Tehát nagyon fogytán van az idő

mondta szóvivője. 

A halakon múlhat

De pontosan miről megy a vita, és mennyi esély van a megegyezésre?

Brit hal belga hálóban: az Alles Wisselt nevű belga halászhajó a La Manche csatornában az angliai Kelet-Sussex partjainál 2020. november 10-én. EPA/VICKIE FLORES
Brit hal belga hálóban: az Alles Wisselt nevű belga halászhajó a La Manche csatornában az angliai Kelet-Sussex partjainál 2020. november 10-én. EPA/VICKIE FLORES

A kiszivárgott hírek szerint három fő vitapont maradt: az egyenlő versenyfeltételek, a megállapodás megvalósítása feletti ellenőrzés és a halászat. Jelenleg az utóbbi tűnik a legnehezebb kérdésnek –

lényege, hogy a jövőben mennyi halat foghatnak az uniós országok halászai brit vizeken.    

Brit értelmezés szerint az EU továbbra is túl nagy halászati hozzáférést kíván a brit vizekhez annak fejében, hogy a brit halászati szektor az átmeneti időszak után is hozzáférhessen az unió egységes belső piacához. A britek attól tartanak, hogy az EU-nak járó kvóták nagyon hátrányos helyzetbe hoznák saját halászaikat.

Nagy-Britannia korábban azt szerette volna elérni, hogy az uniós halászok a jelenleginél 60 százalékkal kevesebb halat foghassanak ki a vizeikből értéküket tekintve. Hét eleji brit sajtóértesülések szerint ugyanakkor

most már 35 százalékos csökkenéssel is megelégednének.

Ez a kompromisszumos javaslat már lényegesen közelebb van ahhoz az értékhez (25 százalékhoz), amit az EU főtárgyalója, Michel Barnier hajlandó elfogadni, és felcsillantja a reményt, hogy akár már karácsony előtt megállapodás születhet.  

A brit kormány hivatalosan nem kommentálta az értesülést. A leginkább érintett uniós államok diplomatái ugyanakkor továbbra is szkeptikusak azzal kapcsolatban, hogy összességében elfogadható-e az ajánlat.

Alapvetően persze nem vagy nem csak a számokról megy a vita. A Brexit-pártiak ugyanis

szuverenitási kérdésnek tekintik a halászati jogokat, és azt mondják: a brit halászterületek alapvetően a brit halászokat illetik meg.   

És mi van, ha nincs deal?

Ha mégsem születne egyezség a következő egy hétben, akkor egyrészt újjáélednének a vámok, és így emelkedne az exporttermékek ára: a kocsik például tíz százalékkal lennének drágábbak a mostani állapothoz képest.

Az élelmiszerek ára pedig egyes becslések szerint néhány, más becslések szerint viszont több mint tíz százalékkal növekedne a szigetországban.

Ez azért fontos kérdés, mert az ottani élelmiszerek mintegy harminc százaléka az EU-ból származik

Egyúttal még nehezebb helyzetbe kerülnének a brit cégek: egy friss felmérés szerint tíz vállalatból hét számít arra, hogy a no deal Brexit negatívan hatna az üzletükre.

További probléma, hogy nehézkessé válna a közlekedés az EU és az Egyesült Királyság között, mind a légiforgalomban, mind a közúti fuvarozásban. (Igaz, ez a járványhelyzet miatt már jelenleg is bénult állapotban van.)

A torlódások elkerülése érdekében a brit kormány az első hat hónapban csak minimálisan ellenőrizné az EU-ból érkező szállítmányokat, a repülőforgalom fenntartása érdekében pedig Brüsszel ugyanennyi időre meghosszabbítaná a légiiparra vonatkozó engedélyeket.   

A magyar szál

Ami hazánkat illeti, a magyar gazdaságot csak minimálisan érintené a no deal Brexit. 2019-ben az Egyesült Királyságba irányuló exportunk 1171 milliárd forintot tett ki,

ami mindössze 3,3 százaléka a teljes kivitelünknek.

Az exportot tekintve a szigetország a 10. legnagyobb kereskedelmi partnerünk, az importot tekintve pedig nincs is a top 10-ben. Ugyanakkor azért akadnak olyan magyar vállalkozások, amelyeknek rosszul jönne a megállapodás nélküli kilépés. (Háttéranyagunk: Lesz olyan magyar termelő, akinek nagyon fog fájni a Brexit.)

Az már most biztos, hogy a beutazás – akár lesz megállapodás, akár nem – nehezedni fog:

jövő októbertől személyi igazolvány helyett már csak útlevéllel léphetünk be az Egyesült Királyságba.

Makro / Külgazdaság Lengyel vadászgépekre fáj az ukránok foga - hideg fogadtatást kapott az új amerikai nagykövet Moszkvában
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 20:14
Hétfőn sem volt hiány az eseményekből a háborúban. 
Makro / Külgazdaság Putyin telefonált: itt van, miről volt szó
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 19:36
Az orosz elnök a nemzetközi színtéren hozzá hasonlóan vitatott személlyel beszélt.
Makro / Külgazdaság A politizáló orosz menekültek után halálosztag indulna
Káncz Csaba | 2023. január 30. 19:13
A Biztonsági Tanács elnökhelyettese halálosztagok bevetésére szólít fel az országot elhagyó, de politikailag továbbra is aktív oroszok ellen. A külföldre menekült informatikusokat viszont busás jutalmakkal csábítanák haza. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Néhány hónap, és brit tankok érkeznek az orosz-ukrán frontra
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 17:32
Ukrajna dörzsölheti a markát a brit védelmi miniszter kijelentése után.
Makro / Külgazdaság Veszélyben Kína hosszútávú fejlődése – mutatjuk, miért
Tiszóczi Roland | 2023. január 30. 15:24
A szülőképes korú nők száma Kínában tavaly több mint négymillióval csökkent, ami az egygyermekes politika öröksége. Ugyanakkor egy gyermek felnevelésének költsége Kínában az egy főre jutó GDP közel hétszerese, ez majdnem a duplája az Egyesült Államokban vagy Japánban erre fordított összegnek, ami visszaveti a gyermekvállalási kedvet.
Makro / Külgazdaság Erőteljesen bővít a két légióriás
Szakonyi Péter | 2023. január 30. 14:15
Idén tízezerrel bővíti dolgozói létszámát a Boeing. Az amerikai repülőgépgyártó óriás már tavaly is “hízott” - akkor 23 ezer új dolgozót vett állományba.
Makro / Külgazdaság Ha ez igaz, Putyin tényleg valami durvát mondott telefonon
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 13:51
Elég meredek kijelentéseket tett Vlagyimir Putyin állítólagos szavairól a volt brit miniszterelnök.  
Makro / Külgazdaság Megszólalt az Európai Unió Tanácsa az uniós minimálbérről
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 12:38
Tagállami szinten kell meghatározni, és rendszeresen felül kell vizsgálni.
Makro / Külgazdaság Itt a friss német GDP-adat
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 11:36
A negyedik negyedévre és a 2022-es év egészére is kaptunk információkat Európa legnagyobb gazdaságáról.
Makro / Külgazdaság Szerdán a dízelesek örülhetnek
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 11:01
Csökken a gázolaj beszerzési ára, de kérdés, ez megjelenik-e a kútoszlop áraiban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG