<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

7000 milliárd forintnak megfelelő orosz pénz van a ciprusi bankokban, ezek nagy részét pedig érinteni fogja az extraadó. Putyin nagyon hallgatag, az oligarchák és a nagybetétesek biztos nem viszik haza a pénzüket, találtak egy lehetséges "új Ciprust" az EU-ban.

Már a tegnapi banknyitás előtt sok orosz repült Ciprusra, hogy az ott elhelyezett betétjeik kapcsán tájékozódjon. A leginkább azok aggódtak "megtakarításaik" miatt, akiknek 100 ezer eurónál több volt a betétjeikben, ez amúgy a ciprusi betétek 52%-ra igaz. A szigetország nagybetétesei között rengeteg az orosz, de skandináv és brit ügyfelek is szép számmal hozták ide a pénzüket.7000 milliárd forintnyi orosz pénz

Viszlát Ciprus, üdv, Hongkong? - tette fel a kérdést Maxim Ossachi, moszkvai elemző a The New York

Nem a pénz miatt érzékeny
veszteség az oroszoknak ciprus?
Interjú Nógrádi Györggyel >>>

Times-ban. Ossachi szerint Ciprus, mely az "európai pénzmosás egyik központja volt", most épp a bizonytalanság süllyesztőjében tűnik el. A szakértő szerint a 68,363 milliárdnyi ciprusi bankbetét 30%-a van orosz kézben, ez azt jelenti, hogy 22,7 milliárd eurót tartanak jelenleg Cipruson. Ez forintban számolva több mint kétszer annyi, mint az államosított nyugdíjvagyon, közel 7000 milliárd forintnak felel meg. Ossachi szerint masszív pénzkiáramlás indulhat meg hamarosan, ami aláássa Ciprus eddigi pénzügyi erejét.

Vissza Moszkvába? Dehogyis!

A nagybetétesek akár pénzük 80%-át is bukhatják, az oroszok azonban nem mondtak le arról, hogy a sokszor kétes eredetű pénzeiket ne az adó szempontjából legoptimálisabb országba vigyék. Van élet Ciprus után is. Azt ugyanis még Moszkvában sem hiszik, hogy teljesül a kormány régi óhaja, és ezek a pénzek visszatérnek Oroszországba. A lehetséges, új célpontok között van Liechtenstein, Málta, Svájc és Hongkong. Sőt, a moszkvai elit új kedvence Lettország lehet, az egykori szovjet tagország jövőre vezeti be az eurót. Korábban felröppentek olyan pletykák is, hogy az EKB azt kérte a leendő euróországtól, hogy ne engedje be az orosz pénzügyi alapokat az országba, ezt Valdisz Dombrovszkisz miniszterelnök nemrég határozottan cáfolta.

Putyin csak ideges volt, de nem csinált semmit

A szovjet utódállamok hírügynökségei csak úgy ontották magukból az elmúlt 14 napban az összeesküvés elméleteket, ezek mindegyike szinte arról szólt, hogy Angela Merkel akar így leszámolni az orosz oligarchákkal és hogy Berlin a válság árát az oroszokkal akarja megfizettetni. A legmesszebb az orosz Kremlin csatorna ment, mely az eredeti javaslat kapcsán párhuzamot vont Hitler programja és a ciprusi mentőcsomag feltételei között. Arról persze ezek a híradások nem szólnak, hogy Oroszország miért nem mutatott nagyobb érzékenységet Ciprus megmentése irányába. Hogy-hogy csak szóbeli fenyegetésig jutott Moszkva ebben az ügyben?

Vlagyimir Putyin orosz elnök valószínűleg nehezen tudta volna megmagyarázni a szegényebb választóinak, hogy az állam miért segíti a szupergazdagok betéteinek megmentését - Oroszországban a lakosság nagy része számára egy földközi-tengeri nyaralás csak álom. Az elnök kisebbik rosszat választva, inkább hagyta, hogy az EU megsarcolja az orosz oligarchákat, a legvadabb becslések szerint is, a ciprusi extraadó nagyjából 50 ezer oroszt érinthet. Orosz médiajelentések szerint a piszkos orosz pénzek egy részét amúgy is sikerült kimenteni a ciprusi bankrendszerből Londonon és Görögországon keresztül.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyin megbolygatta Svájcot – A védelmi miniszter már Washingtonban tárgyal
Káncz Csaba | 2022. május 22. 17:46
A svájci védelmi miniszter a múlt héten az USA-ban tárgyalt a "még szorosabb biztonsági együttműködés lehetőségéről." Az ukrajnai háború a NATO-val való szorosabb együttműködés támogatottságát 37-ről 56 százalékra emelte. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Magyarország nélkül is meglépné az olajembargót az EP alelnöke
Privátbankár.hu | 2022. május 22. 15:14
Szerinte ez nem ideális, de nem szabad több pénzt adni az Orbán-kormánynak.
Makro / Külgazdaság A nap képe: megtaláltuk Magyarország legolcsóbb lángosát
Wéber Balázs | 2022. május 22. 13:31
Természetesen nem Budapesten. És nem is a Balatonon.   
Makro / Külgazdaság Papíron több mint félmilliót keresünk havonta – új adatok jönnek a héten
Privátbankár.hu | 2022. május 22. 11:16
Az államháztartás április végi helyzetéről, valamint a keresetekről és a foglalkoztatottságról is érkeznek a héten új adatok. Februárban a bruttó átlagkereset 546 ezer forint volt Magyarországon – legalábbis hivatalosan.
Makro / Külgazdaság Üzent az éjjel Zelenszkij, letörné a magyar vétót – reggeli összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. május 22. 08:46
Ez történt az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan este, éjjel és reggel.
Makro / Külgazdaság NATO: fontos hívást kapott a svéd és a finn kormányfő
Privátbankár.hu | 2022. május 22. 07:44
Erdogan hívta őket, aki megvétózná a NATO-csatlakozásukat.
Makro / Külgazdaság Nagyon fájna Putyinnak az EU olaj- és gázembargója
Wéber Balázs | 2022. május 22. 05:48
Az orosz energiahordozók legnagyobb vevője továbbra is az EU, tehát egy teljes uniós embargó nagyon rosszul érintené az orosz gazdaságot. Brüsszel az orosz szént augusztustól már kitiltja az EU-ból, az olajembargó pedig csak a magyar ellenállás miatt nem valósulhat meg egyelőre. Egyedül a gázembargó nincs még napirenden, de az import már jelentősen csökken. Gázembargót persze az EU még nem engedhet meg magának, mint ahogy az orosz olaj kitiltása is nagy áldozatokat kívánna meg egyes tagországoktól, köztük hazánktól.
Makro / Külgazdaság Hírösszefoglaló: hatalmas amerikai segélyt kap Ukrajna, Oroszország kitiltotta Joe Bident
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 18:35
Joe Biden kitiltása, és egy újabb orosz milliárdos elleni szankciók is szerepelnek a szombati legfontosabb orosz-ukrán háborús hírek között. 
Makro / Külgazdaság Joe Biden munkában: komoly tétje van az elnök körútjának
Kollár Dóra | 2022. május 21. 18:18
Joe Biden Ázsiában turnézik a következő napokban, és miközben meg kell próbálnia teljesen helyreállítania Amerika szavahihetőségét; regionális viták, valamint biztonsági és gazdasági aggodalmak közt is lavíroznia kell.
Makro / Külgazdaság Nagy fordulat Ausztráliában: közel egy évtized után megbuknak a liberálisok
Privátbankár.hu | 2022. május 21. 16:57
Ausztráliában választásokat tartottak, amelyen megbukott a jelenlegi kormány.
hírlevél
Ingatlantájoló