<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
7000 milliárd forintnak megfelelő orosz pénz van a ciprusi bankokban, ezek nagy részét pedig érinteni fogja az extraadó. Putyin nagyon hallgatag, az oligarchák és a nagybetétesek biztos nem viszik haza a pénzüket, találtak egy lehetséges "új Ciprust" az EU-ban.

Már a tegnapi banknyitás előtt sok orosz repült Ciprusra, hogy az ott elhelyezett betétjeik kapcsán tájékozódjon. A leginkább azok aggódtak "megtakarításaik" miatt, akiknek 100 ezer eurónál több volt a betétjeikben, ez amúgy a ciprusi betétek 52%-ra igaz. A szigetország nagybetétesei között rengeteg az orosz, de skandináv és brit ügyfelek is szép számmal hozták ide a pénzüket.7000 milliárd forintnyi orosz pénz

Viszlát Ciprus, üdv, Hongkong? - tette fel a kérdést Maxim Ossachi, moszkvai elemző a The New York

Nem a pénz miatt érzékeny
veszteség az oroszoknak ciprus?
Interjú Nógrádi Györggyel >>>

Times-ban. Ossachi szerint Ciprus, mely az "európai pénzmosás egyik központja volt", most épp a bizonytalanság süllyesztőjében tűnik el. A szakértő szerint a 68,363 milliárdnyi ciprusi bankbetét 30%-a van orosz kézben, ez azt jelenti, hogy 22,7 milliárd eurót tartanak jelenleg Cipruson. Ez forintban számolva több mint kétszer annyi, mint az államosított nyugdíjvagyon, közel 7000 milliárd forintnak felel meg. Ossachi szerint masszív pénzkiáramlás indulhat meg hamarosan, ami aláássa Ciprus eddigi pénzügyi erejét.

Vissza Moszkvába? Dehogyis!

A nagybetétesek akár pénzük 80%-át is bukhatják, az oroszok azonban nem mondtak le arról, hogy a sokszor kétes eredetű pénzeiket ne az adó szempontjából legoptimálisabb országba vigyék. Van élet Ciprus után is. Azt ugyanis még Moszkvában sem hiszik, hogy teljesül a kormány régi óhaja, és ezek a pénzek visszatérnek Oroszországba. A lehetséges, új célpontok között van Liechtenstein, Málta, Svájc és Hongkong. Sőt, a moszkvai elit új kedvence Lettország lehet, az egykori szovjet tagország jövőre vezeti be az eurót. Korábban felröppentek olyan pletykák is, hogy az EKB azt kérte a leendő euróországtól, hogy ne engedje be az orosz pénzügyi alapokat az országba, ezt Valdisz Dombrovszkisz miniszterelnök nemrég határozottan cáfolta.

Putyin csak ideges volt, de nem csinált semmit

A szovjet utódállamok hírügynökségei csak úgy ontották magukból az elmúlt 14 napban az összeesküvés elméleteket, ezek mindegyike szinte arról szólt, hogy Angela Merkel akar így leszámolni az orosz oligarchákkal és hogy Berlin a válság árát az oroszokkal akarja megfizettetni. A legmesszebb az orosz Kremlin csatorna ment, mely az eredeti javaslat kapcsán párhuzamot vont Hitler programja és a ciprusi mentőcsomag feltételei között. Arról persze ezek a híradások nem szólnak, hogy Oroszország miért nem mutatott nagyobb érzékenységet Ciprus megmentése irányába. Hogy-hogy csak szóbeli fenyegetésig jutott Moszkva ebben az ügyben?

Vlagyimir Putyin orosz elnök valószínűleg nehezen tudta volna megmagyarázni a szegényebb választóinak, hogy az állam miért segíti a szupergazdagok betéteinek megmentését - Oroszországban a lakosság nagy része számára egy földközi-tengeri nyaralás csak álom. Az elnök kisebbik rosszat választva, inkább hagyta, hogy az EU megsarcolja az orosz oligarchákat, a legvadabb becslések szerint is, a ciprusi extraadó nagyjából 50 ezer oroszt érinthet. Orosz médiajelentések szerint a piszkos orosz pénzek egy részét amúgy is sikerült kimenteni a ciprusi bankrendszerből Londonon és Görögországon keresztül.

Makro / Külgazdaság Egy hadszíntéren már kitört a háború Európa és Oroszország között
Wéber Balázs | 2023. március 27. 19:38
Miközben a harctéren szerencsére “csak” áttételesen csapnak össze az európai országok Oroszországgal, addig a diplomáciában már kitört a háború. Különösen a balti államok keményítettek be, így ma már egyiküknek sincs nagykövete Moszkvában. De ki fog így füleseket szerezni az oroszlán barlangjában?
Makro / Külgazdaság A finnek már jöhetnek, a svédek még várnak
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 18:57
A Ház hétfőn megszavazta Finnország NATO-csatlakozásának ratifikációját.
Makro / Külgazdaság Örülhet, akinek van Waberer’s részvénye
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 18:43
Tőzsdei bevezetése óta a legmagasabb EBIT eredményét és EBIT margin szintjét érte el a Waberer’s International, miután 14,1 százalékkal bővülő árbevétellel zárta a 2022-es évet. A Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzett vállalat 675,9 millió eurós árbevétel mellett 33,3 millió eurós EBIT-et mutatott fel, így a menedzsment részvényenként 100 forintos osztalék kifizetését javasolja az éves közgyűlésen.
Makro / Külgazdaság Ghána boldog lehet
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 18:24
Kamala Harris amerikai alelnök Ghánába látogatott, ahol találkozott Nana Akufo-Addo elnökkel, és pénzügyi segítséget is ígért neki.
Makro / Külgazdaság Egy vállrándítással intézte el Putyin szóvivője az atomfegyverek Belaruszba telepítése miatt aggódó hangokat
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 17:25
Nem befolyásolják Putyin terveit az atomfegyverek Fehéroroszországba telepítését kifogásoló nyugati aggodalmak – mondta az orosz elnök szóvivője.
Makro / Külgazdaság Pikáns: pakisztáni származású lett Skócia első embere, az indiai származású brit miniszterelnökkel kell majd tárgyalnia
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 17:05
Érdekesek lesznek a skót függetlenségi tárgyalások.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor szövetségese futhat be a következő francia elnökválasztáson
Káncz Csaba | 2023. március 27. 15:28
Aggasztó fejlemény, hogy a nyugdíjreform mellett felszólaló politikusokat már fizikai támadások érik. Egyre több szakértő már most borítékolja Le Pen 2027-es győzelmét. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ilyen sem sűrűn fordul elő a kínai–tajvani kapcsolatokban
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 15:05
Kéthetes tárgyalássorozatot kezdett Kínában Ma Jing-csiu, az ellenzéki Kínai Nemzeti Párt (Kuomintang) politikusa, Tajvan korábbi elnöke. Kína üdvözölte a látogatást.
Makro / Külgazdaság Szinte hihetetlen: milliárdos nagyságrendű pénzt érint a kibercsalás
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 14:21
Az emberek saját megítélésük szerint tisztában vannak a visszaélések módszereivel, tartanak is attól, hogy csalás áldozataivá válnak, mégsem védekeznek tudatosan. Ezt a Magyar Nemzeti Bank Pénzforgalmi adatközlése is igazolja, a visszaélések száma sosem látott méreteket öltött.
Makro / Külgazdaság Új kollégákat kapott Matolcsy György
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 14:04
Meghallgatta az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága Búza Évát és Kovács Zoltánt, akik a lejáró mandátumú Parragh Biankát és Kocziczky Györgyöt váltják a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsában.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG