1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

7000 milliárd forintnak megfelelő orosz pénz van a ciprusi bankokban, ezek nagy részét pedig érinteni fogja az extraadó. Putyin nagyon hallgatag, az oligarchák és a nagybetétesek biztos nem viszik haza a pénzüket, találtak egy lehetséges "új Ciprust" az EU-ban.

Már a tegnapi banknyitás előtt sok orosz repült Ciprusra, hogy az ott elhelyezett betétjeik kapcsán tájékozódjon. A leginkább azok aggódtak "megtakarításaik" miatt, akiknek 100 ezer eurónál több volt a betétjeikben, ez amúgy a ciprusi betétek 52%-ra igaz. A szigetország nagybetétesei között rengeteg az orosz, de skandináv és brit ügyfelek is szép számmal hozták ide a pénzüket.



7000 milliárd forintnyi orosz pénz

Viszlát Ciprus, üdv, Hongkong? - tette fel a kérdést Maxim Ossachi, moszkvai elemző a The New York

Nem a pénz miatt érzékeny
veszteség az oroszoknak ciprus?
Interjú Nógrádi Györggyel >>>

Times-ban. Ossachi szerint Ciprus, mely az "európai pénzmosás egyik központja volt", most épp a bizonytalanság süllyesztőjében tűnik el. A szakértő szerint a 68,363 milliárdnyi ciprusi bankbetét 30%-a van orosz kézben, ez azt jelenti, hogy 22,7 milliárd eurót tartanak jelenleg Cipruson. Ez forintban számolva több mint kétszer annyi, mint az államosított nyugdíjvagyon, közel 7000 milliárd forintnak felel meg. Ossachi szerint masszív pénzkiáramlás indulhat meg hamarosan, ami aláássa Ciprus eddigi pénzügyi erejét.

Vissza Moszkvába? Dehogyis!

A nagybetétesek akár pénzük 80%-át is bukhatják, az oroszok azonban nem mondtak le arról, hogy a sokszor kétes eredetű pénzeiket ne az adó szempontjából legoptimálisabb országba vigyék. Van élet Ciprus után is. Azt ugyanis még Moszkvában sem hiszik, hogy teljesül a kormány régi óhaja, és ezek a pénzek visszatérnek Oroszországba. A lehetséges, új célpontok között van Liechtenstein, Málta, Svájc és Hongkong. Sőt, a moszkvai elit új kedvence Lettország lehet, az egykori szovjet tagország jövőre vezeti be az eurót. Korábban felröppentek olyan pletykák is, hogy az EKB azt kérte a leendő euróországtól, hogy ne engedje be az orosz pénzügyi alapokat az országba, ezt Valdisz Dombrovszkisz miniszterelnök nemrég határozottan cáfolta.

Putyin csak ideges volt, de nem csinált semmit

A szovjet utódállamok hírügynökségei csak úgy ontották magukból az elmúlt 14 napban az összeesküvés elméleteket, ezek mindegyike szinte arról szólt, hogy Angela Merkel akar így leszámolni az orosz oligarchákkal és hogy Berlin a válság árát az oroszokkal akarja megfizettetni. A legmesszebb az orosz Kremlin csatorna ment, mely az eredeti javaslat kapcsán párhuzamot vont Hitler programja és a ciprusi mentőcsomag feltételei között. Arról persze ezek a híradások nem szólnak, hogy Oroszország miért nem mutatott nagyobb érzékenységet Ciprus megmentése irányába. Hogy-hogy csak szóbeli fenyegetésig jutott Moszkva ebben az ügyben?

Vlagyimir Putyin orosz elnök valószínűleg nehezen tudta volna megmagyarázni a szegényebb választóinak, hogy az állam miért segíti a szupergazdagok betéteinek megmentését - Oroszországban a lakosság nagy része számára egy földközi-tengeri nyaralás csak álom. Az elnök kisebbik rosszat választva, inkább hagyta, hogy az EU megsarcolja az orosz oligarchákat, a legvadabb becslések szerint is, a ciprusi extraadó nagyjából 50 ezer oroszt érinthet. Orosz médiajelentések szerint a piszkos orosz pénzek egy részét amúgy is sikerült kimenteni a ciprusi bankrendszerből Londonon és Görögországon keresztül.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG