3p
Számos háborút és hidegháborút döntött már el az, hogy ki volt gazdaságilag erősebb, kitartóbb. Oroszország szénája épp nem áll túl jól, már a katonai kiadásokon is spórolnia kell, miközben jóval erősebb vetélytársai a legmodernebb fegyvereket telepítik Európába. Ijesztően a nyakunkon az ember nélküli hadviselés, drónokat és automata őrtornyokat is tartalmaz a terv.
Stryker páncélozott gyalogsági harcjármű (Fotó: US Navy, Wikimedia Commons)

Putyinnak ott kell spórolnia, ahol a legjobban fáj, a védelmi kiadásokon – írja a Huftington Post német kiadása. Az orosz védelmi minisztérium bejelentése szerint a katonai költségvetést öt százalékkal kell csökkenteni. Pedig eddig a védelmi költségvetés érinthetetlen volt, 2011 óta Vlagyimir Putyin elnök célja, hogy országát ismét katonai nagyhatalommá változtassa – teszik hozzá.

A 2020-as évig 23 ezer milliárd rubelt, a mai nyomott árfolyamon 291 milliárd eurót szánt a katonaságra. A lap emlékeztet az oroszok új csúcstank- és vadászrepülő-projektjeire is. Ám az alacsony olajár és a nyugati gazdasági szankciók nehéz helyzetbe hozták az országot, tavaly 3,7 százalékkal zsugorodott a gazdaság, az idén további visszaeséssel számolnak.

Tanulnak az ukrajnai tapasztalatokból

Az USA Putyin ellensúlyozására több tankot és helikoptert küld Európába – ezzel a címmel jelentkezett ugyanezen a napon a Bloomberg cikke. Eszerint a legmodernebb tankokat, páncéltörő helikoptereket és csapatszállító járműveket küldenék, amelyek képesek a hasonló orosz páncélozott harcjárművek legyőzésére is.

Amint kiderül, a fegyverkezés az ukrajnai krízis esetleges eszkalációja ellen készül, és azoknak a tapasztalatoknak az alapján, amelyeket az oroszok ukrajnai beavatkozása nyomán gyűjtöttek az orosz taktikáról, harcmodorról. Beleértve a virtuális, számítógépes (cyber-) hadviselést is. „Keményen dolgozunk, hogy tanuljunk az ukrajnai leckéből” – idéznek egy magas rangú amerikai tábornokot.

Nagyobb tűzerő kell az oroszok ellen

Obama elnök 3,4 milliárd dollárt szeretne a 2017-es költségvetésből erre a célra fordítani, a háromszorosát annak, mint az idén. Olyan harcjárműveket telepítenének újra Európába, amelyeket a hidegháború után már kivontak onnét. Ilyen az M1A2 Abrams tank, az AH-64 Apache és az UH-60 Black Hawk helikopterek, amelyek azon öt legfejlettebb fegyverfajta közé tartoznak, amelyeket a nyolcvanas években telepítettek Németországba a Varsói Szerződés ellensúlyozására.

Az Army Stryker gyalogsági könnyű páncélosokat 20 milliméter helyett 30 milliméteres ágyúkkal szerelik fel, ami az ukrajnai harcok tapasztalatain alapuló fontos, több mint félmilliárd dolláros fejlesztés.

Drónok és robotőrtornyok

Az Európában állomásozó 30 ezer amerikai katona létszámának növelését azonban nem tervezik, és az is kiderül a cikkből, hogy nem számolnak komolyan azzal, hogy összeütközésre kerülne sor az oroszokkal. Inkább egyfajta elrettentésnek szánják mindezt, „hogy tudják az oroszok, vannak megfelelő képességű, gyorsan reagálni tudó csapataink” – idéznek egy vezetőt a Pentagonból.

Ijesztő, hogyan haladunk az ember nélküli, robotizált hadviselés felé. Egyrészt a cikkből kiderül, hogy ma már egy harci helikopteregység nemcsak 48 Apache, 53 Blach Hawk helikoptert, hanem 24 drónt is tartalmaz. Másrészt kísérleti jelleggel egyelőre nyolc, ember nélküli, „Protector” nevű őrtornyot szerelnek fel, 30 milliméteres ágyúkkal.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG