TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Néhány napja vetődött fel, hogy esetleg az Egyesült Államok felvásárolná a Huawei kínai telekommunikációs óriáscég konkurenseit. Az Európai Unió versenyjogi biztosa úgy nyilatkozott, hogy valószínűleg nem akadályoznák ezt meg.

Jó ideje téma, hogy az Egyesült Államok azt szeretné, ha az 5. generációs mobilhálózatok (5G) fejlesztésében az európai uniós országok nem engedélyeznék a kínai Huawei részvételét. Az indoklás az, hogy az USA szerint a vállalat az általa megszerzett adatokat megosztja a kínai hatóságokkal, így nemzetbiztonsági kockázatot jelent a részvétele az új hálózatok kialakításában.

Az Egyesült Államok a kérdésben odáig ment, hogy hétfőn immár azzal fenyegetőzött, hogy megszakítja hírszerzési együttműködését azokkal az európai országokkal, amelyek szerepet adnak a kínai telekommunikációs óriáscégnek az 5G mobilhálózat kiépítésében. Ezt az Egyesült Államok berlini nagykövete, Richard Grenell írta a Twitteren, de jelezte, hogy ez nem az ő ötlete, hanem Donald Trump amerikai elnök észrevételét tolmácsolja.

Richard Grenell azt közölte: Trump az elnöki magán-repülőgépről személyesen hívta fel, hogy egyértelművé tegye álláspontját, amely szerint a kínai óriáscég kémkedésre használja fel a megszerzett adatokat, és "nem méltó a bizalomra". Az elnök úgy ítéli meg, hogy a kínai céggel együttműködő országok veszélybe sodorják azt a képességet, amely lehetővé teszi, hogy hírszerzési értesüléseket és más információkat osszanak meg egymással a legmagasabb szinten - tette hozzá.

Kevesen mennek szembe Kínával

Az Egyesült Államok régóta próbálja elérni az európai országoknál, hogy ne adjanak szerepet a Huaweinek az ötödik generációs mobilhálózatok kiépítésében. Eddig azonban nagyon korlátozott az amerikaiak hatása: két kelet-európai állam jelezte, hogy nem kér a Huaweiből, Lengyelország és Románia. Ugyanakkor az USA-val erős kapcsolatokat ápoló Egyesült Királyság is engedélyezte a kínai cég részvételét. Jellemző a helyzetre, hogy ,ég a Brexit kapcsán a britek mellett teljes mellszélességgel kiálló amerikai vezetők is rosszallásukat fejezik ki. Mike Pence amerikai alelnök egy hete például azt mondta, hogy vitás kérdés lehet az amerikai-brit viszonyban London megállapodása a Huaweijel. Február elején hagyta jóvá a brit kormány, hogy korlátozott mértékben szerepet kaphat a Huawei az Egyesült Királyság 5G mobilhálózatának kiépítésében, annak ellenére, hogy előzetesen is komoly nyomást helyezett az amerikai diplomácia Londonra.

Nem véletlen, hogy William Barr amerikai igazságügyi miniszter felvetette azt is a napokban, hogy a Huawei befolyásának ellensúlyozására az Egyesült Államoknak meg kellene szereznie a finn Nokia és a svéd Ericsson többségi részvénypakettjét. Igaz, ennek megvalósítása nem olyan egyszerű, de vélhetőleg, ha az USA tényleg akkora fenyegetésnek tartja a Huawei terjeszkedését, akkor a technikai kérdéseket meg fogják oldani.

Megszerezni a konkurenciát?

Más kérdés, hogy az USA a Huaweit már 2019-ben tiltólistára tette, azzal az indokkal, hogy megszegte az Irán elleni szankciókat, és a napokban is komoly teret kapott az amerikai sajtóban, hogy a Huawei és más, államilag támogatott kínai technológiai cégek "a kínai hírszerzés trójai falovai", mert a Huawei által megszerzett információk a Kínai Kommunista Párthoz kerülnek. Ennek ellenére az USA a szankciókat még saját országán belül sem tartatja be, számos helyi szolgáltató használja ugyanis a kínai cég hálózati eszközeit, és azok kiváltása nehézkes. Az viszont az amerikai vezetés szerint nem opció, hogy a Huawei eszközök használata miatt egyes körzeteket lekapcsoljanak a mobil és internetes hálózatról.

Éppen a fentiek miatt logikailag megmagyarázható az a felvetés, hogy szerezzék meg a Huawei konkurenseit, a Nokiát és az Ericssont. A témáról a CNBC megkérdezte Margrethe Vestagert, az EU versenyügyi biztosát, aki ugyan nem adott egyértelmű választ, de úgy tűnik, hogy nem gördítenének akadályt egy ilyen tranzakció elé. Vestager azt mondta, hogy szerinte nem az EU-nak, hanem a vállalkozásoknak kell arra választ adni, hogy eladnak vagy sem.

Mint hangsúlyozta, az EU-ban nem azt nézik, hogy egy piaci szereplő állami vagy magántulajdonban van, számukra az a fontos, hogy betartsa a versenyszabályokat. Ha tehát az USA szeretne tulajdont szerezni a Nokiában vagy az Ericssonban, akkor a vizsgálatok tárgyát az fogja képezni, hogy ezzel a piaci verseny erősödik, vagy korlátozni akarják azt.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél