Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A korábbi nagy politikai propaganda-kampány és a beleölt milliárdok ellenére a stratégia célállamaival csökken a kereskedelmi forgalmunk. A miniszterelnök egy éve 50 tagú delegációval érkezett a keleti nyitás egy kiemelt országába, Mongóliába. A hétvégén ez az ország az államcsőd elől a Valutaalap karjaiba menekült.
Csimedín Szaikhanbileg mongol kormányfő fogadja Orbán Viktor magyar miniszterelnököt az ulánbátori Kormánypalotában 2016. január 25-én. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

A keleti nyitás stratégiáról mostanában nem hallunk a kormányzat háza-tájáról, talán azért, mert a korábban nagy csinnadrattával beharangozott politikai-gazdasági terv mély kátyúba került. Pedig ez az a stratégia, amely felkeltette euroatlanti szövetségeseink politikai bizalmatlanságát, miközben a többségében despotikus irányítású államokkal összességében csökkent a kereskedelmi forgalmunk az elmúlt években. A török líra csak idén értékének 10 százalékát vesztette el a dollárhoz képest, hogy az ottani rendkívüli állapot súlyos árnyáról már ne is beszéljünk.

Bebukó nagyprojekt, virágzó vízumgyár

A kínai befektetési reláció is recseg-ropog, hiszen Brüsszel aggályai miatt megkérdőjeleződött a Pireuszt Magyarországgal összekötő, 700 milliárd forintos Budapest–Belgrád-vasútvonal sorsa. Az Európai Bizottság kevés hajlandóságot mutat ugyanis a hatályos versenyjogi szabályokkal szembemenő beruházás engedélyezésére. A magyar kormány még 2015-ben, a kínai Szucsouban olyan szerződést írt alá, ami előre, közbeszerzés nélkül kiköti a beruházás fővállalkozóját - ez pedig az uniós jogszabályokkal ellentétes.

Oroszországgal az utóbbi három évben felére csökkent a kétoldalú kereskedelem. De nemcsak a kereskedelmi, hanem a politikai dimenzióban is zavar van az Erőben. Kiss Szilárd agrárdiplomata moszkvai megbízatása alatt éveken át működtetett egy olyan illegális vízumbizniszt, amelynek segítségével kétes hátterű orosz állampolgárok utazhattak be ellenőrizetlenül a schengeni övezetbe - a rendszer működtetése ráadásul jelentős részben a konzulátus dolgozóinak megfélemlítésén alapult. A hazai jogállamiság állapotáról sokat elmond, hogy bár a rendőrség már három éve megindította a nyomozást ismeretlen tettes ellen, Kiss a mai napig nem gyanúsítottja az ügynek.

Káncz Csaba

A nagy mongol fiaskó

A keleti nyitás stratégia kiemelt állomásaként 2016 januárjában Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével ötventagú üzleti delegáció érkezett háromnapos látogatásra Mongóliába. A Külgazdasági és Külügyminisztérium kiemelte a látogatás alatt, hogy a térségben Mongóliát stratégiai partnernek tekinti. A kétoldalú kapcsolatok bővítésének érdekében 2015-ben Ulánbátorban ismét megnyílt a magyar nagykövetség és megkezdte működését a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. ulánbátori irodája.

A nyersanyagárak azonban összecsuklottak és Mongólia, mint nagy bánya-állam a pokol tornácára került. Az államadósság mára 23 milliárd dollár, ami a nemzeti össztermék 200 százaléka. A mongol deviza (tugrik) 2013 óta értékének 80 százalékát vesztette el a dollárhoz képest, míg a gazdaság 2016 utolsó negyedévében 1,6 százalékkal zsugorodott.

Jövő évben az országnak 800 millió dollárt kellene az adósok felé visszafizetnie, amely a GDP 7.5 százalékának felel meg. Az államháztartási hiány a legfrissebb adatok szerint a nemzeti össztermék 20 százalékát teszi ki. A kétségbeesett kormány ezért az államcsődöt elkerülendő február 18-án megegyezést írt alá a Nemzetközi Valutalappal. A segélycsomagban 440 millió dollárt tesz ki a Valutaalap hitele és több, mint 3 milliárdot dob össze az Ázsiai Fejlesztési Bank, a Világbank, Japán és Dél-Korea.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Egymás után mondanak fel Trump miniszterei
MTI | 2021. január 16. 09:58
Most az egészségügyi miniszter nyújtotta be lemondását.
Makro / Külgazdaság Ha lassan is, de haladunk a korlátozások feloldása felé
Privátbankár.hu | 2021. január 16. 09:30
Több járványadat is biztatóan alakul, de hátradőlni még nem lehet.
Makro / Külgazdaság Tovább él-e a merkeli örökség? Fontos választás lesz ma Németországban
Wéber Balázs | 2021. január 16. 05:31
Bár lassan végéhez közeledik a Merkel-korszak, továbbra sem lehet tudni, ki fog majd a német politikát évtizedekig meghatározó kancellár helyébe lépni. Ma némileg tisztulhat a kép, ugyanis új elnököt választ a CDU. A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint a verseny a Merkeltől jobbra álló Friedrich Merz, valamint a kancellár irányvonalát követő Armin Laschet között dőlhet el. Előbbi politikust a gazdasági, utóbbit a politikai elit támogatja.
Makro / Külgazdaság Joe Biden új, merész Kína-politikája
Káncz Csaba | 2021. január 15. 18:34
Biden új, Ázsiáért felelős politikai főnöke megértette a délkelet-ázsiai országok legnagyobb félelmét: nem akarnak éles választásra kényszerülni az USA és Kína között. Washingtonból származó értesülésünk szerint Janet Yellen pénzügyminiszter-jelölt az új adminisztráció egyik legbefolyásosabb tagja lesz, márpedig ő korábban kritizálta Trump kereskedelmi háborúját. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság 1900 milliárd dollárt tolnak az amerikai gazdaságba
Király Béla | 2021. január 15. 16:55
Újabb amerikai gazdaságösztönző csomag jön, az elnöki hivatalt hamarosan elfoglaló Joe Biden 1900 milliárd dolláros csomag indítását kezdeményezte. A gazdaságösztönző lépések mellett a járvány megállítása az intézkedéscsomag legfontosabb célkitűzése.
Makro / Külgazdaság Az idősotthonokból 3400 fő jelezte hétvégére az oltási igényét
Privátbankár.hu | 2021. január 15. 12:10
A mai, igen rövid tájékoztatón a járványügyi adatokról és a tegnap bejelentett kínai vakcina várható érkezéséről volt szó. 
Makro / Külgazdaság Mekkora ütést kaptak a magyar szállodák a kijárási tilalom miatt?
Privátbankár.hu | 2021. január 15. 10:44
A vendégéjszakák száma 2019 novemberéhez képest 85 százalékkal, a belföldi vendégéjszakák száma a kiigazított adatok alapján az előző hónaphoz mérten 65 százalékkal csökkent
Makro / Külgazdaság Döntött az Európai Bizottság a Richter gyógyszeréről
Privátbankár.hu | 2021. január 15. 09:58
Eszerint a méhmióma kezelésére alkalmazott Esmya ezután csak olyan, menopauzát el nem ért nők méhmiómájának kezelésére használható, akik esetében a műtéti kezelés (ideértve a méhmióma embolizációját is) nem alkalmazható, vagy az nem volt sikeres. Az Esmya nem alkalmazható a méhmióma műtéti beavatkozást megelőző tüneti kezelésre.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: újabb 111 magyar áldozat
Privátbankár.hu | 2021. január 15. 08:59
1 513 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 349 149 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Milliárdokat mozgatott meg a kormány éjjel
Privátbankár.hu | 2021. január 15. 07:15
A csütörtök éjjel megjelent kormányhatározat ismét jelentős forrásokat csoportosított át az idei költségvetésben. 
Friss
hírlevél