<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

A korábbi nagy politikai propaganda-kampány és a beleölt milliárdok ellenére a stratégia célállamaival csökken a kereskedelmi forgalmunk. A miniszterelnök egy éve 50 tagú delegációval érkezett a keleti nyitás egy kiemelt országába, Mongóliába. A hétvégén ez az ország az államcsőd elől a Valutaalap karjaiba menekült.
Csimedín Szaikhanbileg mongol kormányfő fogadja Orbán Viktor magyar miniszterelnököt az ulánbátori Kormánypalotában 2016. január 25-én. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

A keleti nyitás stratégiáról mostanában nem hallunk a kormányzat háza-tájáról, talán azért, mert a korábban nagy csinnadrattával beharangozott politikai-gazdasági terv mély kátyúba került. Pedig ez az a stratégia, amely felkeltette euroatlanti szövetségeseink politikai bizalmatlanságát, miközben a többségében despotikus irányítású államokkal összességében csökkent a kereskedelmi forgalmunk az elmúlt években. A török líra csak idén értékének 10 százalékát vesztette el a dollárhoz képest, hogy az ottani rendkívüli állapot súlyos árnyáról már ne is beszéljünk.

Bebukó nagyprojekt, virágzó vízumgyár

A kínai befektetési reláció is recseg-ropog, hiszen Brüsszel aggályai miatt megkérdőjeleződött a Pireuszt Magyarországgal összekötő, 700 milliárd forintos Budapest–Belgrád-vasútvonal sorsa. Az Európai Bizottság kevés hajlandóságot mutat ugyanis a hatályos versenyjogi szabályokkal szembemenő beruházás engedélyezésére. A magyar kormány még 2015-ben, a kínai Szucsouban olyan szerződést írt alá, ami előre, közbeszerzés nélkül kiköti a beruházás fővállalkozóját - ez pedig az uniós jogszabályokkal ellentétes.

Oroszországgal az utóbbi három évben felére csökkent a kétoldalú kereskedelem. De nemcsak a kereskedelmi, hanem a politikai dimenzióban is zavar van az Erőben. Kiss Szilárd agrárdiplomata moszkvai megbízatása alatt éveken át működtetett egy olyan illegális vízumbizniszt, amelynek segítségével kétes hátterű orosz állampolgárok utazhattak be ellenőrizetlenül a schengeni övezetbe - a rendszer működtetése ráadásul jelentős részben a konzulátus dolgozóinak megfélemlítésén alapult. A hazai jogállamiság állapotáról sokat elmond, hogy bár a rendőrség már három éve megindította a nyomozást ismeretlen tettes ellen, Kiss a mai napig nem gyanúsítottja az ügynek.

Káncz Csaba

A nagy mongol fiaskó

A keleti nyitás stratégia kiemelt állomásaként 2016 januárjában Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével ötventagú üzleti delegáció érkezett háromnapos látogatásra Mongóliába. A Külgazdasági és Külügyminisztérium kiemelte a látogatás alatt, hogy a térségben Mongóliát stratégiai partnernek tekinti. A kétoldalú kapcsolatok bővítésének érdekében 2015-ben Ulánbátorban ismét megnyílt a magyar nagykövetség és megkezdte működését a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. ulánbátori irodája.

A nyersanyagárak azonban összecsuklottak és Mongólia, mint nagy bánya-állam a pokol tornácára került. Az államadósság mára 23 milliárd dollár, ami a nemzeti össztermék 200 százaléka. A mongol deviza (tugrik) 2013 óta értékének 80 százalékát vesztette el a dollárhoz képest, míg a gazdaság 2016 utolsó negyedévében 1,6 százalékkal zsugorodott.

Jövő évben az országnak 800 millió dollárt kellene az adósok felé visszafizetnie, amely a GDP 7.5 százalékának felel meg. Az államháztartási hiány a legfrissebb adatok szerint a nemzeti össztermék 20 százalékát teszi ki. A kétségbeesett kormány ezért az államcsődöt elkerülendő február 18-án megegyezést írt alá a Nemzetközi Valutalappal. A segélycsomagban 440 millió dollárt tesz ki a Valutaalap hitele és több, mint 3 milliárdot dob össze az Ázsiai Fejlesztési Bank, a Világbank, Japán és Dél-Korea.

Káncz Csaba jegyzete

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Orosz rakétaeső zúdult ukrán városokra
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 25. 07:59
Ez történt az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Moszkva nem hisz a könnyeknek – hisztéria lenne csupán a mozgósításra adott reakció?
Elek Lenke | 2022. szeptember 25. 05:44
Dmitrij Peszkovnak, az orosz elnök sajtótitkárának szavait idézi a Kommerszant című népszerű orosz online napilap, miszerint "józannak és megfontoltnak kell lenni" a mozgósítás kérdéseivel kapcsolatban.
Makro / Külgazdaság Charles Michel: Európának nyitnia kell a menekülő oroszok előtt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 17:16
Az Oroszország és Grúzia közötti határon mintegy 10 kilométeres sor áll, ahol az embereknek több mint 20 órán át kell várakozniuk az átkelésre.
Makro / Külgazdaság ENSZ-főtitkár: Teherán tartózkodjon a szükségtelen erő alkalmazásától! Legalább 50 ember vesztette életét
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 15:26
António Guterres ENSZ-főtitkár felszólította az iráni biztonsági erőket, hogy tartózkodjanak "a szükségtelen és aránytalan erő" alkalmazásától a kormányellenes tüntetéseken. A tüntetések kezdete óta legalább 50 ember vesztette életét.
Makro / Külgazdaság Katar jelentősen növeli LNG-termelését
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 13:50
Katar 126 millió tonnára kívánja növelni cseppfolyósítottföldgáz-termelését az északi mező déli szakaszának (NFS) fejlesztésével, amit részben a TotalEnergiest francia céggel valósít meg.
Makro / Külgazdaság Vírus: terjed az ebola
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 13:15
Ugandában 11-re emelkedett az ebolajarványban elhunytak száma, és további 11 ebolagyanús esetet kezelnek kórházban.
Makro / Külgazdaság Tovább nőhet a lengyelországi infláció szeptemberben
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 12:37
Tovább emelkedhet az infláció Lengyelországban szeptemberben, miután augusztusban 25 éve a legmagasabb volt - mondta szombaton a lengyel pénzügyminiszter, aki szerint azonban az infláció még az idén eléri a csúcsot.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter a CNN-nek: nem igaz, hogy Magyarország inkább Oroszország oldalán állna, nem vétóztunk egyetlen szankciós csomagot sem
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 11:51
A problémákra, amelyekkel Európának szembe kell néznie a háború és a szankciók miatt, az egyetlen megoldás a béke - mondta a külgazdasági és külügyminiszter szombaton az amerikai hírcsatornának, a CNN-nek adott interjújában.
Makro / Külgazdaság Szöul: Észak-Korea ballisztikus rakétával fenyegeti
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 11:12
A dél-koreai hadsereg olyan jeleket észlelt, amelyek arra utalnak, hogy Észak-Korea tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéta (SLBM) kilövésére készülhet.
Makro / Külgazdaság Nem vizsgálta Magyarország adósosztályzatát a Moody's
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 24. 09:44
Nem vizsgálta Magyarország államadós-besorolását a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő a péntekre kitűzött időpontban, így nem jelentett be módosítást a "Baa2" szintű, befektetési ajánlású osztályzatra, sem a besorolás stabil kilátására.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG