TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A kínai gazdaság rohamosan lassul, miközben Peking energiáit az amerikai kereskedelmi konfliktus, az emelkedő amerikai jegybanki kamatok és a "Made in China 2025" projekt nemzetbiztonsági problémái kötik le. 2008 óta az államadósság duplázódott, a bankrendszer nem teljesítő hiteleinek aránya pedig valójában 34 százalékon áll, ellentétben a hivatalosan kommunikált 5,3 százalékos aránnyal. Ha és amikor Kínában kitör egy adósságválság, ahhoz képest a török felfordulás csupán babazsúrnak fog tűnni.
Fotó: EPA/Stringer

Az 1978 óta tartó kínai gazdasági csoda varázsa elmúlóban van és az utóbbi hónapokban a megfigyelők többségénél az elképesztő nagyságú kihívások kerültek a figyelem középpontjába.  A tegnap publikált adatok szerint a konszenzusnál jóval gyengébb, csupán 5,5 százalékos volt idén a kínai bruttó beruházások bővülése júliusig bezárólag, maga a júliusi adat pedig már csak 3 százalékos volt, amely Kínában rendkívül alacsonynak számít - egyúttal abszolút mélypont.

Megkopó OBOR

A belföldi lassulás kihat Kína eurázsiai központú giga-infrastruktúrális projektjére, az "Egy Övezet Egy Út"-ra (OBOR) is.  Idén az első fél évben az OBOR-ba irányuló befektetések 15 százalékkal zuhantak vissza az előző év azonos időszakához képest, miközben Peking energiáit az amerikai kereskedelmi konfliktus, az emelkedő amerikai jegybanki kamatok és a "Made in China 2025" projekt nemzetbiztonsági problémái kötik le. Az OBOR-t 2013-ban nagy fanfárral indította útjának Hszi Csin-ping elnök és mára az ország globális ambícióinak és geogazdasági terveinek a központi projektje lett.

Igen ám, de a projektben részt vevő országok egyre kevésbé hajlandók óriási hiteleket felvenni, hiszen ha képtelenek törleszteni, akkor Kína ráteszi a kezét a stratégiai eszközökre, ahogy az már Srí Lankán, Pakisztánban és Pápua Új-Guineában is megtörtént.  Ráadásul a Bloomberg egyik friss elemzése szerint „a nem produktív régiókra vonatkozó nagyberuházási tervek már korábban is birodalmak bukásához vezettek.  Most sincs ez másként, lévén a szovjet összeomlás már most visszhangzik Kína Új Selyemútján.  Ráadásul egy olyan országban, ahol kevés a megbízható gazdasági adat, valamint a dolgozók száma jelenleg meredeken csökken, az elhibázott befektetések azt kockáztatják, hogy felemésztik a növekedés alapjait”.

Duplázódó adósság

A kínai kommunista kormányzat a 2008-as amerikai pénzügyi válság negatív hullámait úgy védte ki, hogy gigantikus projektekbe kezdett, mindezt egekbe szökő hitelfelvétellel megtámasztva.  Az egy évtizeddel ezelőtti 160 százalékos teljes adósság–GDP arány mára 300 százalékra ugrott. Mialatt az amerikai bankszektor mérlegfőösszege ezek alatt az évek alatt 4000 milliárd dollárral nőtt, a kínai 20 000 milliárddal, ami a teljes japán GDP négyszeresének felel meg!

Káncz Csaba

Ráadásul Charlene Chu, a kínai pénzügyi folyamatok szakértője szerint a bankrendszer nem teljesítő hiteleinek aránya mára valójában 34 százalékon (!) áll, ellentétben a hivatalosan kommunikált 5,3 százalékos aránnyal.  Eközben a kínai vállalati szektor a világon a legeladósodottabb, a GDP 170 százalékát kitevő adósságállomány alatt nyög.  Ennek a gigantikus pénzügyi kártyavárnak a tükrében nem meglepő, hogy a színfalak mögött egy, - a kormány által támogatott - kínai agytröszt pénzügyi pánik kirobbanásának veszélyére figyelmeztet, ami arra utal, hogy a világ második legnagyobb gazdaságának politikai és gazdasági elitjében egyre többen aggódnak a fokozódó piaci turbulencia és a kereskedelmi háborús kockázatok miatt.  Márpedig ha és amikor Kínában kitör egy adósságválság, ahhoz képest a török felfordulás csupán babazsúrnak fog tűnni.

Káncz Csaba jegyzete

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
Friss
hírlevél