<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Hszi elnök rendszeresen kiemeli beszédeiben, hogy a „pénzügyi kockázatokat” csökkenteni kell - ami alatt valójában azt érti, hogy meg kell akadályozni a kínai bankrendszer adósságválságának kitörését.  A Párt káderei és az üzleti körök közötti összejátszás rendszerszintű veszéllyé vált a kínai gazdaság számára.  Káncz Csaba jegyzete 

A kínai naptár szerint az új év idén február 1-jén kezdődött és egy éven keresztül tart a Tigris Éve.  Eközben a Kínai Kommunista Párt (KKP), ha lehet, még nagyobb intenzitással vadássza le a „tigriseket”.  A kínai kommunista szóhasználatban a „tigris” magasrangú kádert jelöl és a Párt eltökélt abban, hogy megtöri az összefonódásokat az üzleti csoportok és a gazdasági bürokrácia között.

Hullanak a fejek

A múlt hónapban Hangzsu tartomány volt párttitkárát zárták ki a Pártból.  Az etikai bizottság (CCDI) – amely a Párt anti-korrupciós felügyeleti szerve – azzal vádolta meg vezető káderét, hogy „kollaborál tőkés elemekkel” és „támogatja a tőke rendezetlen bővülését”.

Hiszi Csin-ping elnök ezzel a kampánnyal több legyet akar ütni egy csapásra, hiszen ez galvanizálja támogatottságát a Pártban és a tömegek előtt is.   Felmérések szerint jelenleg a kínai átlagembert három dolog aggasztja leginkább: a szociális biztonság, a kormányzati korrupció és az egyre szélesebbre táguló jövedelmi különbségek.

Kínában is dívik a korrupció (fotó: depositphotos.com)
Kínában is dívik a korrupció (fotó: depositphotos.com)

A lassuló gazdaság miatt fokozódó társadalmi elégedetlenség is közrejátszik a KKP-ban zajló tisztogatásokban.  Az állami korrupció és a növekvő társadalmi különbségek egyre neuralgikusabb pontjai a kínai társadalomnak.  A hongkongi kemény vonalvezetés is végső soron arra vezethető vissza, hogy Peking tart tőle, az ottani elégedetlenség átterjedhet a kommunista anyaországra. 

A CCDI kulcsszerepben

Peking hadjárata 2020 őszén kezdődött.  A kínai állambiztonságiak először Jack Ma milliárdosért mentek, aki kritizálni merészelte az állami bankfelügyeletet.  A milliárdosra aztán egy tekintélyes 2,8 milliárd dolláros trösztellenes büntetést szabtak ki - egyben megtiltották az Ant Group tőzsdére vitelét (az Alibaba birodalom részeként), amely a világ legnagyobb IPO-jának (nyilvános, elsődleges részvénykibocsátásnak) ígérkezett.  Nem véletlen, hogy az Alibaba részvényei 2020 vége óta 60 százalékkal kerületek lejjebb.

A múlt hónapban Pártból kizárt káder Hangzsuból jött, amely egyben otthont ad az Alibaba székhelyének.  A kínai állami média ennek kapcsán arról cikkezett, hogy a Párt kádere szaftos földmutyikban vett részt.

Szintén a múlt hónapban a CCDI korrupciós vizsgálat alá vonta a világ egyik legnagyobb biztosítótársaságának, a „China Life Insurance” vezetőjét.  Az elmúlt időszakban egy másik óriás, a „China Development Bank” is célpontja lett számos korrupciós vizsgálatnak.  A fejlesztési bank volt vezetőjét 4 milliárd forintnyi csúszópénz elfogadásával vádolták meg és ezért tavaly életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. 

A CCDI múlt havi ülésén részt vette Hszi Csin-ping elnök és az ülés határozataiból világossá válik: az elnök célja a Párt elitjében dolgozó riválisainak tőrbe csalása.  A CCDI egyben új mandátumot kapott, amelynek értelmében szisztematikus meg kell törni a kapcsolatokat a Párt káderei és az üzleti – különösen a pénzügyi – érdekeltségek között.

Kéz kezet mos

Ez az összejátszás rendszerszintű veszéllyé vált a kínai gazdaság számára. Időről időre ugyanis a jól bekötött üzletemberek hatalmas hitelhez juthattak.  Az „Evergrande” ingatlanfejlesztő csúfos története egy élő példa, hiszen ebben az esetben is a kommunista elitnek érdekeltségei voltak a vállalatban. 

Cserébe a káderek elintézték, hogy az Evergrande korlátlanul juthatott hitelhez, amely aztán 300 milliárd dolláros tartozássá terebélyesedett és végül a cég csődbe ment.  A sokkhullámok a csőd felé toltak több, súlyosan eladósodott céget is, min például a „Fantasia Holding” és a „Kaisa Group”.

 A Fudan Egyetem professzora ráadásul úgy vélekedik, hogy a kínai üzleti elit óriási gazdasági hatalomra tett szert és ezt a Párt egyes elemeinek segítségével politikai hatalommá akarja konvertálni.  Márpedig az üzletemberek között jó pár akad, aki hevesen ellenzi Hszi elnök korlátlan hatalmát, különösen most, hogy jelezte: élete végéig Kína uralkodója akar lenni.

Hszi elnök már jó ideje kiemeli beszédeiben, hogy a „pénzügyi kockázatokat” csökkenteni kell, ami alatt valójában azt érti, hogy meg kell akadályozni a kínai bankrendszer adósságválságának kitörését. A Párt ennek már tavaly komolyan nekiállt és a központi bankfelügyelet rekord nagyságú,

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Makro / Külgazdaság A béke elérésének leggyorsabb útja: adjunk fegyvert Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 18:18
Miközben nemcsak a nyugati, de a magyar politikusok is arról beszélnek, hogy tiszteletben kell tartani Ukrajna területi integritását. Ennek ellenére egészen más módon látják a békéhez vezető utat, Orbán Viktorék égi csodába bíznak, hiszen ők sem hiszik, hogy az oroszok kivonulnának Ukrajnából, miközben mások szerint az lehet a megoldás, ha segítenek Kijevnek.
Makro / Külgazdaság A megszállott, aki Trump alelnöke akar lenni 2024-ben
Káncz Csaba | 2023. február 5. 16:31
A mérsékelt amerikai polgár egyelőre kineveti Greene-t, de a republikánus párton belül nagyon is komolyan veszik. Bár ambíciói óriásiak, nem lesz alkalmas szélesebb választói csoportok megszólítására, mivel alig változott meg radikális, összeesküvés-elméletektől dominált világképe. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Vitatott kínai területekről szeretnének megállapodás egy mostani tanácskozáson
Király Béla | 2023. február 5. 16:10
Véglegesíteni akarják Kínával a vitatott Dél-kínai-tengeri területekre vonatkozó és az esetleges konfliktusok megelőzéséről szóló megállapodásukat a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) külügyminiszterei.
Makro / Külgazdaság A német kancellár kimondta amire Orbán Viktor képtelen
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 12:11
A magyar kormány az ukrajnai háború kapcsán folyamatosan az áldozatot hibáztatja. Ezzel szemben Olaf Scholz német kancellár egy vasárnapi lapinterjúban azt mondta, Oroszország ok nélkül rontott rá Ukrajnára, és egyedül viseli a felelősséget a háborúért.
Makro / Külgazdaság Száműzetésben halt meg a korábbi pakisztáni elnök
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 10:51
Hetvenkilenc éves korában elhunyt Pervez Musarraf volt pakisztáni elnök Dubajban - jelentette be vasárnap a pakisztáni hadsereg és az Egyesült Arab Emírségek pakisztáni konzulátusa.
Makro / Külgazdaság Lakóépületet támadtak rakétával Harkivban az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 10:28
Hárman megsebesültek egy orosz rakétacsapásban, amely egy lakóépületet ért vasárnap Harkiv városában - közölte Telegramon a kelet-ukrajnai Harkiv megye kormányzója.
Makro / Külgazdaság Máris komoly gondjai vannak Meloninak?
Király Béla | 2023. február 5. 10:10
Giorgia Meloni miniszterelnök a feszültséget keltő belpolitikai viták azonnali enyhítésére szólította fel a kormány- és ellenzéki pártokat szombaton közölt nyílt levelében, miközben Rómában és Milánóban az anarchista mozgalom csoportjai vonultak utcára.
Makro / Külgazdaság A vérszivattyú sem érdekli az oroszokat, folytatódik a nyomás
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 08:58
Az oroszok kegyetlen anyagháborút folytatnak, a veszteségektől függetlenül próbálják növelni a katonák számát a frontokon. Emiatt folyamatosan nagyon sok embert veszítenek, miközben jelképes eredményeket érnek el a fronton. Vasárnap reggeli háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Peking tiltakozik, Amerika hajthatatlan – a kémbotrány folytatódik
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 08:32
A kínai külügyminisztérium vasárnap tiltakozott Washingtonnál, amiért az amerikai haderő megsemmisítette az Egyesült Államok légterében a hét közepén felfedezett kínai léggömböt.
Makro / Külgazdaság A világ nincs felkészülve a hosszú őrlődésre – pedig az jöhet!
Tiszóczi Roland | 2023. február 5. 05:39
A demográfiai hanyatlás és a deglobalizáció miatt az infláció magasabb maradhat, mint amihez a döntéshozók a járvány előtt hozzászoktak. Ez mind a jegybankok, mind a kormányzatok beavatkozási lehetőségét erősen korlátozza majd, így pedig hosszú recesszió jöhet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG