<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Hszi elnök rendszeresen kiemeli beszédeiben, hogy a „pénzügyi kockázatokat” csökkenteni kell - ami alatt valójában azt érti, hogy meg kell akadályozni a kínai bankrendszer adósságválságának kitörését.  A Párt káderei és az üzleti körök közötti összejátszás rendszerszintű veszéllyé vált a kínai gazdaság számára.  Káncz Csaba jegyzete 

A kínai naptár szerint az új év idén február 1-jén kezdődött és egy éven keresztül tart a Tigris Éve.  Eközben a Kínai Kommunista Párt (KKP), ha lehet, még nagyobb intenzitással vadássza le a „tigriseket”.  A kínai kommunista szóhasználatban a „tigris” magasrangú kádert jelöl és a Párt eltökélt abban, hogy megtöri az összefonódásokat az üzleti csoportok és a gazdasági bürokrácia között.

Hullanak a fejek

A múlt hónapban Hangzsu tartomány volt párttitkárát zárták ki a Pártból.  Az etikai bizottság (CCDI) – amely a Párt anti-korrupciós felügyeleti szerve – azzal vádolta meg vezető káderét, hogy „kollaborál tőkés elemekkel” és „támogatja a tőke rendezetlen bővülését”.

Hiszi Csin-ping elnök ezzel a kampánnyal több legyet akar ütni egy csapásra, hiszen ez galvanizálja támogatottságát a Pártban és a tömegek előtt is.   Felmérések szerint jelenleg a kínai átlagembert három dolog aggasztja leginkább: a szociális biztonság, a kormányzati korrupció és az egyre szélesebbre táguló jövedelmi különbségek.

Kínában is dívik a korrupció (fotó: depositphotos.com)Kínában is dívik a korrupció (fotó: depositphotos.com)

A lassuló gazdaság miatt fokozódó társadalmi elégedetlenség is közrejátszik a KKP-ban zajló tisztogatásokban.  Az állami korrupció és a növekvő társadalmi különbségek egyre neuralgikusabb pontjai a kínai társadalomnak.  A hongkongi kemény vonalvezetés is végső soron arra vezethető vissza, hogy Peking tart tőle, az ottani elégedetlenség átterjedhet a kommunista anyaországra. 

A CCDI kulcsszerepben

Peking hadjárata 2020 őszén kezdődött.  A kínai állambiztonságiak először Jack Ma milliárdosért mentek, aki kritizálni merészelte az állami bankfelügyeletet.  A milliárdosra aztán egy tekintélyes 2,8 milliárd dolláros trösztellenes büntetést szabtak ki - egyben megtiltották az Ant Group tőzsdére vitelét (az Alibaba birodalom részeként), amely a világ legnagyobb IPO-jának (nyilvános, elsődleges részvénykibocsátásnak) ígérkezett.  Nem véletlen, hogy az Alibaba részvényei 2020 vége óta 60 százalékkal kerületek lejjebb.

A múlt hónapban Pártból kizárt káder Hangzsuból jött, amely egyben otthont ad az Alibaba székhelyének.  A kínai állami média ennek kapcsán arról cikkezett, hogy a Párt kádere szaftos földmutyikban vett részt.

Szintén a múlt hónapban a CCDI korrupciós vizsgálat alá vonta a világ egyik legnagyobb biztosítótársaságának, a „China Life Insurance” vezetőjét.  Az elmúlt időszakban egy másik óriás, a „China Development Bank” is célpontja lett számos korrupciós vizsgálatnak.  A fejlesztési bank volt vezetőjét 4 milliárd forintnyi csúszópénz elfogadásával vádolták meg és ezért tavaly életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. 

A CCDI múlt havi ülésén részt vette Hszi Csin-ping elnök és az ülés határozataiból világossá válik: az elnök célja a Párt elitjében dolgozó riválisainak tőrbe csalása.  A CCDI egyben új mandátumot kapott, amelynek értelmében szisztematikus meg kell törni a kapcsolatokat a Párt káderei és az üzleti – különösen a pénzügyi – érdekeltségek között.

Kéz kezet mos

Ez az összejátszás rendszerszintű veszéllyé vált a kínai gazdaság számára. Időről időre ugyanis a jól bekötött üzletemberek hatalmas hitelhez juthattak.  Az „Evergrande” ingatlanfejlesztő csúfos története egy élő példa, hiszen ebben az esetben is a kommunista elitnek érdekeltségei voltak a vállalatban. 

Cserébe a káderek elintézték, hogy az Evergrande korlátlanul juthatott hitelhez, amely aztán 300 milliárd dolláros tartozássá terebélyesedett és végül a cég csődbe ment.  A sokkhullámok a csőd felé toltak több, súlyosan eladósodott céget is, min például a „Fantasia Holding” és a „Kaisa Group”.

 A Fudan Egyetem professzora ráadásul úgy vélekedik, hogy a kínai üzleti elit óriási gazdasági hatalomra tett szert és ezt a Párt egyes elemeinek segítségével politikai hatalommá akarja konvertálni.  Márpedig az üzletemberek között jó pár akad, aki hevesen ellenzi Hszi elnök korlátlan hatalmát, különösen most, hogy jelezte: élete végéig Kína uralkodója akar lenni.

Hszi elnök már jó ideje kiemeli beszédeiben, hogy a „pénzügyi kockázatokat” csökkenteni kell, ami alatt valójában azt érti, hogy meg kell akadályozni a kínai bankrendszer adósságválságának kitörését. A Párt ennek már tavaly komolyan nekiállt és a központi bankfelügyelet rekord nagyságú,

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megint elzárják a gázt az oroszok az Északi Áramlat 1 vezetéken
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 19:58
De csak néhány napra. 
Makro / Külgazdaság Amerika drónokat és fegyvereket küldhet Ukrajnának - heves harcok Herszon megyében
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 19:38
Esti hírösszefoglalónkban a háború 177. napjának eseményeit vettük számba. 
Makro / Külgazdaság A hét videója: Putyin ledobta a gázbombát – egy válság háttere
Izsó Márton - Ponyeczki Dóra - Wéber Balázs | 2022. augusztus 19. 19:17
Oroszország megtámadta Ukrajnát, az EU válaszul szankciókkal büntette a Kremlt, amely válaszul tekert néhányat a gázcsapon. A brutális adok-kapokat az uniós fogyasztók is megszenvedik: az energiaárak az egekben, az infláció elszabadult, az életszínvonal zuhan. Az igazi feketeleves pedig télen jöhet, ha Putyin teljesen elzárja a gázcsapot. Mostantól egy jelszó maradt: a spórolás. A hét videójában az európai gázválság hátterét világítjuk meg, és megnézzük, mi várhat ránk a közeljövőben.
Makro / Külgazdaság Putyin fontos telefonhívást kapott – küldöttek mehetnek az elfoglalt atomerőműbe
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 17:16
Emmanuel Macron francia elnök felhívta Vlagyimir Putyint.
Makro / Külgazdaság Válság szélére került Berlin és Peking kapcsolata
Káncz Csaba | 2022. augusztus 19. 16:17
Az „ifo Intézet” jelentése szerint egy kereskedelmi háború, valamint az EU és Németország leválasztása Kínáról csaknem hatszor annyiba kerülne Berlinnek, mint a Brexit. A német légierő vadászgépei részt vesznek a ma kezdődő ausztrál hadgyakorlaton, amely az Egyesült Államokkal szövetséges euroatlanti és csendes-óceáni katonaság közötti kapcsolatok növekvő tendenciájának része a Kínával növekvő geopolitikai feszültségek közepette. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kié az elfoglalt ukrán atomerőműből származó energia? Megszólalt az ENSZ-főtitkár
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 15:34
Antonio Guterres Odesszában van, ott beszélt erről.
Makro / Külgazdaság Kínos ügyben tesz ma tanúvallomást a német kancellár
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 14:32
Korábbi polgármestersége alatt trükközött egy bank.
Makro / Külgazdaság Most kiderült, mely bank drágította legjobban a lakáshitelét
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 11:34
Bár komolynak érezzük a lakáshitel kamatok emelkedését, a money.hu adatai szerint az elmúlt egy évben a vizsgált 9 banknál 4,11 százalékkal emelkedett a legjobb adósoknak ajánlott standard kamat. Ez messze elmarad a jegybanki alapkamat, de még a referenciakamat emelkedésétől is. A money.hu adataiból látható, melyik bank emelt leginkább, illetve, hogy mely pénzintézetek versengenek a legalacsonyabb kamatszintekkel.
Makro / Külgazdaság A németek többsége már spórol
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 10:27
Egyre többen takarékoskodnak Németországban az árak emelkedése miatt, egy pénteken ismertetett felmérés szerint a legtöbben az energiafogyasztásukat fogják vissza.
Makro / Külgazdaság Nagyon rég nem volt ekkora infláció Japánban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 09:21
Japánban júliusban 2,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest, az infláció gyorsult a június 2,4 százalékhoz képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG