<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Trump tanácsadói körében egyre erősödik az érzés, hogy felesleges megegyezni Kínával, mert úgysem tartják be annak pontjait. Amerikai nyomásra London és Berlin is egyre jobban vonakodik a Huawei 5G rendszereit alkalmazni. De mire kötelezi a polgárokat a kínai hírszerzési törvény? Káncz Csaba jegyzete.
A G20-ra érkező Donald Trump amerikai elnök és felesége (Fotó: EPA/JUAN IGNACIO RONCORONI)

Ma kezdődik a kétnapos G20-as csúcs Argentína fővárosában. Az amerikai és az orosz elnök az utolsó hírek szerint mégsem tartja meg az eredetileg két órásra tervezett találkozóját. Trump azzal érvelt, hogy mivel Oroszország nem adja ki az elfogott ukrán hajókat és tengerészeket, a találkozó okafogyottá vált.

Pattanásig feszült

A világ vigyázó szemei azonban ez alkalommal a kínai és az amerikai elnök találkozójára fókuszálnak. Ez nem véletlen, hiszen Washington és Peking kapcsolatai jelenleg feszültebbek, mint bármikor a kétoldalú kapcsolatok 1979-es normalizációja óta. Kína washingtoni nagykövete a héten depresszióval és közvetve akár katonai összeütközéssel riogatott, ha nem lesz áttörés a két fél között.

Márpedig az elmúlt napok kijelentései tükrében bizony csekély az esélye, hogy Trump elhalasztaná a 200 milliárd dollárnyi kínai árukra kivetendő vámemelést 10-ról 25 százalékra jövő év elejétől. Robert Lighthizer kereskedelmi főtárgyaló tegnap kijelentette, hogy a jelenlegi kínai 40 százalékos vámtétel az amerikai autókra felháborító, emiatt Washington is fontolóra veszi a jelenlegi 27,5 százalékos importvám 40 százalékra emelését. Egyúttal azt is jelezte, hogy az amerikai elvárásokra a kínai fél még nem adott érdemi választ, a kínai iparpolitika pedig komoly károkat okoz az amerikai gazdaságnak. Ennek alapján az USA nem lesz hajlandó a kompromisszumra a szombat esti Trump-Hszi megbeszélésen, Kína viszont jelezte, hogy csak olyan megállapodásra hajlandó, amelyben mindkét fél enged.

Trump tanácsadói körében egyre erősödik az érzés, hogy felesleges megegyezni Kínával, mert úgysem tartják be annak pontjait. Ez vonatkozik Hszi elnök azon korábbi ígéretére, miszerint Peking befejezi az államilag folytatott kiber-kémkedést amerikai cégek ellen. Ennél még szélesebb fronton a Fehér Ház azzal vádolja Kínát, hogy semmibe veszi a szellemi jogvédelmet, erőltetett technológia-transzfert hajt végre a Kínában befektető amerikai cégeknél és piactorzító támogatásokat ad az állami vállalatainak.

Előzni tilos!

Káncz Csaba

Trump Amerikájából nézve Peking ’Made in China 2025’ iparpolitikai programja egy olyan államilag támogatott technológia-fejlesztő és hírszerző stratégia, amelynek keretében Kína a mesterséges intelligencia (AI), a robotika és gén-manipuláció terén átvenné a globális vezetést. Az utóbbi napokban Washington nem véletlenül szólította fel szövetségeseit, hogy a Huawei távközlési céget (amelyet a kínai néphadsereg egy tisztje  alapított), zárják ki a közbeszerzésekből. Ezt az USA mellett Ausztrália és Új-Zéland már megtette.

Amerikai nyomásra Nagy-Britannia és Németország is egyre jobban vonakodik a Huawei 5G rendszereit alkalmazni, miután ez Washington szerint komoly nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Az önvezető autók korszakában például minden mozgást ellenőrizhetne majd a kínai kormány, illetve blokkolhatja is a rendszerek működését. Egy 2017-ben bevezetett kínai hírszerzési törvény szerint ráadásul minden kínai állampolgárnak és cégnek bárhol a világon kötelessége segíteni a titkosszolgálat tevékenységét.

Frissítés: cikkünkre a Huawei is reagált, erről itt olvashat >>

Káncz Csaba jegyzete

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Covid: csak egy magyar városban javul a helyzet
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 19:01
Legalábbis a vizsgált városok közül, a koronavírus örökítőanyagának koncentrációját tekintve a szennyvízben. Országos átlagban enyhe emelkedés tapasztalható.
Makro / Külgazdaság Putyin kijátssza az iráni kártyát – a héten jár le az ultimátum
Káncz Csaba | 2022. január 17. 18:37
Egy feszültebb NATO - Moszkva szembenállás időszakában a Kreml szívesebben támogatja Irán „aktív elrettentés” stratégiáját a Közel-Keleten. Ennek már rövid távon Izrael láthatja a kárát. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Durván beszólt a bevándorlóknak az elnökjelölt, súlyos pénzbírságra ítélték
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 17:40
Éric Zemmour szerint a kísérő nélküli kiskorú illegális bevándorlók tolvajok, gyilkosok és nőket erőszakolnak meg. 10 ezer euróra büntették.
Makro / Külgazdaság Az árstop aligha állítja meg az inflációt, ellenben az élelmiszerek minősége romolhat
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 16:23
Az élelmiszerárak megugrása is jelentősen hozzájárult a decemberi kiugróan magas inflációhoz. Ráadásul a jelek szerint számottevő javulásra aligha számíthatunk, hiszen több tényező abba az irányba mutat, hogy az infláció továbbra is magas lesz. A kormány által bevezetett árstoptól sem érdemes csodát várni, mondta el a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában kollégánk, Király Béla.
Makro / Külgazdaság Az infláció a legnagyobb ellenség Matolcsy György szerint
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 16:05
Az infláció a jegybankok legnagyobb ellensége, annak legyőzése a legfontosabb lépés a fenntarthatóság felé a pénz területén.
Makro / Külgazdaság Rossz hír az Orbán-kormánynak: februárban indulhat az uniós pénzmegvonási akció
Wéber Balázs | 2022. január 17. 15:37
Sajtóértesülések szerint Brüsszel néhány héten belül megkezdi a problémás tagállamok, Magyarország és Lengyelország megbüntetését: megindulhat a jogállamisági mechanizmus a két ország ellen.     
Makro / Külgazdaság Önellátók leszünk villamos energiában Szijjártó Péter szerint
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 14:01
Magyarország a paksi atomerőmű bővítésével és a napenergia-beruházások megvalósulásával teljes mértékben önellátóvá fog válni a villamos energia terén, véli a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Tíz éve nem voltak ilyen optimisták a vezérigazgatók
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 13:35
A világ cégvezetőinek 77 százaléka szerint erősödni fog a globális gazdaság idén. Azért vannak aggodalomra okot adó tényezők is.
Makro / Külgazdaság Enyhül a Covid-járvány, lazulnak a karanténszabályok Angliában
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 13:06
Öt napra rövidült hétfőtől a pozitív koronavírus-teszt utáni kötelező elkülönítés időtartama Angliában. Az eddigi szabályozás alapesetben tíz nap elkülönítést írt elő, de ezt hét nap után, két negatív koronavírus-teszttel meg lehetett szakítani.
Makro / Külgazdaság Hazatért a volt ukrán elnök, és egyenesen a bíróságra hajtott
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 11:12
Petro Porosenko visszatért Ukrajnába, rögtön dulakodás is tört ki hívei és a határőrök között. A volt elnököt decemberben gyanúsították meg hazaárulással, akár 15 év börtönt is kaphat.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló