<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Trump tanácsadói körében egyre erősödik az érzés, hogy felesleges megegyezni Kínával, mert úgysem tartják be annak pontjait. Amerikai nyomásra London és Berlin is egyre jobban vonakodik a Huawei 5G rendszereit alkalmazni. De mire kötelezi a polgárokat a kínai hírszerzési törvény? Káncz Csaba jegyzete.
A G20-ra érkező Donald Trump amerikai elnök és felesége (Fotó: EPA/JUAN IGNACIO RONCORONI)

Ma kezdődik a kétnapos G20-as csúcs Argentína fővárosában. Az amerikai és az orosz elnök az utolsó hírek szerint mégsem tartja meg az eredetileg két órásra tervezett találkozóját. Trump azzal érvelt, hogy mivel Oroszország nem adja ki az elfogott ukrán hajókat és tengerészeket, a találkozó okafogyottá vált.

Pattanásig feszült

A világ vigyázó szemei azonban ez alkalommal a kínai és az amerikai elnök találkozójára fókuszálnak. Ez nem véletlen, hiszen Washington és Peking kapcsolatai jelenleg feszültebbek, mint bármikor a kétoldalú kapcsolatok 1979-es normalizációja óta. Kína washingtoni nagykövete a héten depresszióval és közvetve akár katonai összeütközéssel riogatott, ha nem lesz áttörés a két fél között.

Márpedig az elmúlt napok kijelentései tükrében bizony csekély az esélye, hogy Trump elhalasztaná a 200 milliárd dollárnyi kínai árukra kivetendő vámemelést 10-ról 25 százalékra jövő év elejétől. Robert Lighthizer kereskedelmi főtárgyaló tegnap kijelentette, hogy a jelenlegi kínai 40 százalékos vámtétel az amerikai autókra felháborító, emiatt Washington is fontolóra veszi a jelenlegi 27,5 százalékos importvám 40 százalékra emelését. Egyúttal azt is jelezte, hogy az amerikai elvárásokra a kínai fél még nem adott érdemi választ, a kínai iparpolitika pedig komoly károkat okoz az amerikai gazdaságnak. Ennek alapján az USA nem lesz hajlandó a kompromisszumra a szombat esti Trump-Hszi megbeszélésen, Kína viszont jelezte, hogy csak olyan megállapodásra hajlandó, amelyben mindkét fél enged.

Trump tanácsadói körében egyre erősödik az érzés, hogy felesleges megegyezni Kínával, mert úgysem tartják be annak pontjait. Ez vonatkozik Hszi elnök azon korábbi ígéretére, miszerint Peking befejezi az államilag folytatott kiber-kémkedést amerikai cégek ellen. Ennél még szélesebb fronton a Fehér Ház azzal vádolja Kínát, hogy semmibe veszi a szellemi jogvédelmet, erőltetett technológia-transzfert hajt végre a Kínában befektető amerikai cégeknél és piactorzító támogatásokat ad az állami vállalatainak.

Előzni tilos!

Káncz Csaba

Trump Amerikájából nézve Peking ’Made in China 2025’ iparpolitikai programja egy olyan államilag támogatott technológia-fejlesztő és hírszerző stratégia, amelynek keretében Kína a mesterséges intelligencia (AI), a robotika és gén-manipuláció terén átvenné a globális vezetést. Az utóbbi napokban Washington nem véletlenül szólította fel szövetségeseit, hogy a Huawei távközlési céget (amelyet a kínai néphadsereg egy tisztje  alapított), zárják ki a közbeszerzésekből. Ezt az USA mellett Ausztrália és Új-Zéland már megtette.

Amerikai nyomásra Nagy-Britannia és Németország is egyre jobban vonakodik a Huawei 5G rendszereit alkalmazni, miután ez Washington szerint komoly nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Az önvezető autók korszakában például minden mozgást ellenőrizhetne majd a kínai kormány, illetve blokkolhatja is a rendszerek működését. Egy 2017-ben bevezetett kínai hírszerzési törvény szerint ráadásul minden kínai állampolgárnak és cégnek bárhol a világon kötelessége segíteni a titkosszolgálat tevékenységét.

Frissítés: cikkünkre a Huawei is reagált, erről itt olvashat >>

Káncz Csaba jegyzete

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Nem hisztéria, Astoria! – Ötvenéves a Danubius
Elek Lenke | 2022. május 17. 20:39
Itt indult az őszirózsás forradalom, de volt Gestapo-főhadiszállás is, laktak benne német, orosz és amerikai katonák, forgattak filmeket a falai között, helyet adott kultikus zenei vetélkedőnek, Krúdy Gyula is szeretett kedvenc szobájában elmerengni az élet megannyi élvezetén.
Makro / Külgazdaság Nyolcvanharmadik napja tart a vérontás - az orosz-ukrán háború napi összefoglalója
Privátbankár.hu | 2022. május 17. 19:11
Az ukrán vezérkar szerint Mariupol védői korunk hősei.
Makro / Külgazdaság Visszatért az élet Kijevbe, de sok a tönkrement vállalkozás
Mester Nándor | 2022. május 17. 18:49
Akadozik a közlekedés, kiirtják az orosz neveket a helyi metróból, kinyitott az állatkert. Pillanatképek az ukrán fővárosról, közel három hónappal a háború kitörése után.
Makro / Külgazdaság A védelmi szövetség történelmi lépése
Privátbankár.hu | 2022. május 17. 17:28
Olaf Scholz: Németország mindent megtesz a gyors finn és svéd NATO-csatlakozásért.
Makro / Külgazdaság Nyolcan haltak meg az orosz légicsapásban
Privátbankár.hu | 2022. május 17. 16:47
Irina Verescsuk szerint folytatódik a mariupoli Azovsztalban lévő ukrán katonák kimentése.
Makro / Külgazdaság A nap képe: összeállt Putyin csapata, a keleti NATO
Wéber Balázs | 2022. május 17. 16:01
A Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete Moszkvában ülésezett. Putyin belenyugodni látszik abba, hogy a NATO északon is terjeszkedik – amíg nem a hátsókertjében teszi, együtt tud vele élni.
Makro / Külgazdaság Putyin agressziója és az USA új Kína-politikája
Káncz Csaba | 2022. május 17. 15:14
Az amerikai külügyminisztérium weboldalán az USA és Tajvan kapcsolatára vonatkozó, két héttel ezelőtti komoly változtatás azt jelzi, hogy Amerika újraértékeli a régóta fennálló kínai politikáját. Ha Peking erőszakkal elragadná Tajvant, az kioltaná Amerika azon törekvését, hogy szabályokon alapuló rendet tartson fenn az Indo-Csendes-óceán térségében. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Többszáz ukrán fegyveres adhatta meg magát Azovsztalban
Privátbankár.hu | 2022. május 17. 14:59
Legalábbis ha hinni lehet az orosz hírforrásoknak, melyek szerint 16 ezer ukrán katonát bekerítettek a luhanszki régióban.
Makro / Külgazdaság Kit szolgál a magyar energiapolitika? Holoda Attila a Klasszis Klub következő vendége
Privátbankár.hu | 2022. május 17. 14:36
Kell-e orosz gáz? Kiváltható-e az orosz olaj? Milyen módon lehet csökkenteni az orosz energiahordozóktól való függésünket, reális forgatókönyv-e, hogy teljesen elszakadjunk Moszkvától és a szövetségeseinkkel együtt tartsunk? Egyebek mellett e kérdések megválaszolására is megkérjük Klasszis Klubunk május 26-i vendégét, Holoda Attilát energetikai szakértőt, aki a második Orbán-kormányban rövidebb ideig az energetikáért felelős helyettes államtitkári posztot is betöltötte.
Makro / Külgazdaság Klasszis Klub online találkozó regisztráció - 2022. május 26.
Privátbankár.hu | 2022. május 17. 13:34
Klasszis Klub online találkozó - regisztráljon és kérdezzen Holoda Attila energetikai szakértőtől!
hírlevél
Ingatlantájoló