4p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Az Egyesült Államokban a járvány és a recesszió robbanás szélére sodorta a társadalmi és pénzügyi aknákat. A súlyosan megosztott országban már belobbant a verbális rasszista agresszió, nemcsak az ázsiaiak, hanem az afro-amerikaiak ellen is. Káncz Csaba jegyzete.

A New York-i Time Square március 23-án. EPA/Peter Foley

Az Atlanti-óceán mindkét partján a koronavírus járvány gazdasági sokkot, vállalati fizetőképességi megrendülést és politikai felfordulást okozott egyidejűleg.

Az USA-ban jelentkezik napjainkban a legtöbb új fertőzött a világon. Az országon belül pedig New York szövetségi állam vált a járvány epicentrumává, ahol az ország fertőzötteinek fele található, egyben a világ összes fertőzötteinek öt százaléka.

New York elesik

Andrew Cuomo kormányzó tegnap jelentette be, hogy a szövetségi államban a megelőző 24 órában 38 százalékkal, 20 875-re nőtt a fertőzöttek száma. New York város polgármestere, Bill de Blasio pedig vasárnap jelentette be a CNN hírcsatornán, hogy az egészségügyi ellátórendszer hiányosságai miatt 10 napon belül leáll a városban az alapellátás.

Valóban, csupán ebben a szövetségi államban a rendelkezésre álló 50 ezer kórházi ágy kétszeresére lenne szükség, miközben 25 ezer ventilátor is hiányzik. Példának okáért Brooklynban a Kings County Kórházközpontban egy hétig is kénytelenek az egészségügyi dolgozók használni egyetlen maszkot.  2003 óta csupán New York városában bezártak 16 kórházat. 2000 és 2020 között a kórházi ágyak száma 26 százalékkal csökkent (73 930-ről 53 000-re).

A járvány és a rohamléptékben kibontakozó gazdasági recesszió hatására a súlyosan megosztott országban már belobbant a verbális rasszista agresszió, nemcsak az ázsiaiak, hanem az afro-amerikaiak ellen is.  Márpedig a 2008-as pénzügyi válság óta csak még inkább nőttek a társadalmi különbségek, és ez most, vegyítve azzal a ténnyel, hogy az országban több fegyver van, mint a lakosok száma, robbanóképes politikai elegyet alkot.

Társadalmi aknák

Míg 1989-ben az amerikai háztartások leggazdagabb 10 százaléka uralta a nemzeti vagyon 60 százalékát, ez az arány 2018-ban 70 százalékra emelkedett. Eközben Detroit városában már magasabb a csecsemő-halandóság, mint Botswanában. Valóban, az USA a fejlett világ legegyenlőtlenebb országa lett, az egyenlőtlenségek ráadásul napról-napra tágulnak és a társadalmi polarizáció már robbanásveszélyes szintet ért el.

2019-ben 897 civilt lőttek le az amerikai rendőrök. Az országban jelenleg 2,3 millió embert tartanak börtönben, ez a legmagasabb abszolút szám és arány, amelyet valaha egy ország a világban fel tudott mutatni – jelenleg mintegy 143 polgárra jut egy börtönlakó. Míg az USA-ban lakik a világ lakosságának 4,4 százaléka, az országban tartják fogva a világ rabjainak 22 százalékát. 

Káncz Csaba

New York szövetségi államban működik az USA második legnagyobb börtönrendszere, többnyire rendkívül elégtelen higiéniai körülmények között. A szövetségi állam legnagyobb börtöne, a Rikers Island Börtönkomplexum a hétvégén 21 rabról és 17 alkalmazottról jelentette, hogy pozitívnak bizonyult a koronavírus teszten. A hatóságok most kétségbeesetten próbálják csökkenteni a zsúfoltságot egyes rabok tervezett szabadon engedésével.

Pénzügyi aknák

A Kongresszusi Költségvetési Hivatal (CBO) jelentése áttekinti a 2029-ig várható gazdasági és költségvetési folyamatokat.  A CBO előrejelzése szerint az amerikai GDP mintegy 30 ezer millárd dollárt tesz ki 2029 magasságában, bár egy recesszió esetén ez több ezermilliárddal kevesebb is lehet.

Az államadósság recesszió nélkül az előrejelzés szerint a GDP 105 százaléka lesz, egy komolyabb recesszió esetén viszont, ami most már borítékolható, ez a mutató közelebb lesz a 150 százalékhoz – ami már ugye Görögország és Olaszország államcsőddel kacérkodó ligája.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Lengyel Lászlótól! Szerdán, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 08:03
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni a február 28-án 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Ismét hallattak magukról a tálibok
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 07:12
Elengedtek egy letartóztatott osztrák szélsőjobboldali férfit.
Makro / Külgazdaság Kiakadtak a diákok, a belügyminiszter lemondását követelik - Rómában
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 06:41
A múlt pénteki palesztinbarát tüntetéseken történt rendőri beavatkozások miatt mentek ki az utcára.
Makro / Külgazdaság Tűzszünet jöhet Gázában?
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 06:25
Az Egyesült Államok szerint egyetértés alakult ki egy túsz- és átmeneti tűzszüneti megállapodás körvonalairól.
Makro / Külgazdaság Sikeres ukrán hackertámadás orosz állami szerverek ellen
Privátbankár.hu | 2024. február 25. 18:02
Az ígért nyugati katonai támogatásnak csak a fele jött meg időarányosan.
Makro / Külgazdaság Még nincs kötelező sorozás Csehországban
Privátbankár.hu | 2024. február 25. 17:03
Petr Pavel cseh köztársasági elnök vasárnap kijelentette, hogy támogatja az adminisztratív katonai összeírás bevezetésének lehetőségét,de ez nem jelenti azt, hogy a kötelező sorkatonai szolgálatot is visszaállítanák.
Makro / Külgazdaság Dél-Karolinát is behúzta Donald Trump
Privátbankár.hu | 2024. február 25. 16:06
Rekordrészvétel volt az újabb republikánus előválasztáson. 
Makro / Külgazdaság Forrong Egyiptom az izraeli tervek láttán
Káncz Csaba | 2024. február 25. 15:01
Szíszi elnök hajthatatlanul elutasítja a humanitárius folyosók vagy a nagyszámú palesztin belépésének engedélyezését a Sínai-félszigetre és azt "vörös vonalnak" nevezi. Felfüggeszti-e Kairó a békeszerződést Tel-Avivval? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kijevnek kell átadni a zárolt orosz vagyont, sürgette a brit kormányfő
Privátbankár.hu | 2024. február 25. 14:41
A hét vezető ipari hatalomnak (G7) meg kell találnia a zárolt orosz vagyoneszközök kisajátításának törvényes módját, és ezeket a pénzügyi forrásokat Ukrajnának kell adni - írta a The Sunday Times című vasárnapi brit lapban megjelent cikkében Rishi Sunak brit miniszterelnök.
Makro / Külgazdaság Újabb halálos áldozatokkal folytatódott a gázai háború
Privátbankár.hu | 2024. február 25. 13:42
Vasárnap reggel az izraeli egységek rajtaütéseket kezdtek az iszlamista fegyveresek létesítményei ellen a Hán-Júnisztól keletre fekvő Abbesszínok nevű lakónegyedben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG