BUX
35 967.41
+0.26%
+92.00
OTP
10 800.00
+4.15%
+430.00
MOL
1 916.00
-2.74%
-54.00
RICHTER
6 650.00
-2.35%
-160.00
MTELEKOM
396.00
+0.76%
+3.00
 
2020. május 17. 11:52

Az áprilisi gazdasági adatok letaglózóak - közölte az ITM államtitkára az operatív törzs tájékoztatóján.

Schanda Tamás az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára nyitotta az operatív törzs mai tájékoztatóját. A pillanatnyi helyzetet így írta le: "Eredményesen küdöttünk, így a védekezés második szakaszába léphettünk. Teljes mértékben azonban nem tudunk visszatérni a régi kerékvágásba. Rég nem látott mértékű válsággal szembesültünk, amely nem egyformán érinti az ágazatokat. Az áprilisi adatok letaglózóak lesznek."

Csúnya képet mutatnak a grafikonok Csúnya képet mutatnak a grafikonok

Hozzátette, hogy Magyaroország eddig "jobban vette az akadályokat", amit az ipari teljesítménnyel illusztrált. Mint mondta, miközben az Európai Unióban 12 százalékkal csökkent a termelés, nálunk 10 százalékkal.

Beszélt továbbá a kormányzati intézkedésekről. Elhangzott, hogy a nemrég indult nyolc hetes online informatikai képzésekre már 37 ezer ember regisztrált. Fontos, hogy a képzési időszak, az órák az egyéni igényekben megfelelően oszthatók be az órák. Mint mondta, ez a képzés előfeltétele a 2020 augusztusában induló "struktúraváltó felnőttképzésnek", amelyhez a jelentkezők 1,2 millió forintos szabad felhasználású kamatmentes,hitelt - Diákhitel Pluszt - vehetnek fel. A kormány 1100 képzést kínál azoknak, akik új szakmát tanulnának - közölte.

A még tanuló korban lévők pedig arra készülhetnek, hogy a kormány korszerűsíteni készül a szakképzési,, felsőoktatási rendszert. E hét csütörtökén sikeresen lezárultak a szakképzési vizsgák, mintegy 50 tárgyból.

Schanda Tamás arról is beszélt, hogy már mintegy 24 ezer diplomát állítottak ki azoknak, akik nem rendelkeznek nyelvvizsgával. A nyelvvizsga megszerzésére továbbra is lehetőség van, 4 online vizsgaközpont kapott erre engedély, közülük három már májusban el is kezdi a vizsgáztatást. Több mint 2 ezer ember már jelentkezett is nyelvvizsgára.

Lakatos Tibor, az operatív törzs központi ügyeletének vezetője ismertette a Budapestre hétfőtől érvényes új szabályozást, amelyet ebben a cikkünkben foglaltunk össze.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a betegség kapcsán a rizikófaktorokról beszélt. Ezek közé sorolta az életkort és az egyéb betegségeket. Nem igaz, hogy az egyik leggyakrabban használt vérnyomás-csökkentő súlyosbítja a betegséget, ezt nem igazolták a vizsgálatok - hívta fel a figyelmet. A kockázatok közél sorolta a vesebetegségeket, szívbetegségeket, de felhívta a figyelmet arra, hogy a koronavírus-fertőzés az egész testet meg tudja támadni. A cukorbetegek közül az inzulininjekciókkal kezeltek vannak nagyobb veszélynek kitéve.

A tapasztalatok szerint a 2 és 9 év közötti gyermekeknél a koronavírus legyőzése után megjelenhet a Kawasaki-kór, amely lázzal, a nyaki nyirokcsomó megduzzanásáva, kiütésekkel jár. New York-ban 100 gyereknél észlelték, közülük három gyerek meghalt. Szlávik János szerint a nagy számok törvénye alapján ez a rendkívül ritka betegség valóban előfordulhat, de jó hír, hogy jól kezelhető.

A tájékoztatón 2, azaz kettő darab újságírói kérdésre adtak választ:

  • Készen állnak arra, hogy újra életbe léptessék azokat az intézkedéseket, amelyek a védekezés első szakaszában voltak szükségesek az eredményes védekezéshez.
  • A kormány tárgyalásokat folytat a szomszédos országokkal a határátlépés megkönnyítéséről. Úgy tűnik hogy Auszria negatív koronavírus-teszthez fogja kötni a beléptetést.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Ennyi kamatot kell fizetünk a zöldkötvényért
Privátbankár.hu / MTI | 2020. június 2. 21:22
Ahogy arról az este folyamán beszámoltunk, Magyarország 1,5 milliárd euró értékben bocsátott ki kedden úgynevezett zöldkötvényt. Az Államadósság Kezelő Központ közzétette a kibocsátás pénzügyi tudnivalóit.
Makro / Külgazdaság 1,5 milliárd euró érkezik Magyarországra zöld projektekre
Király Béla | 2020. június 2. 19:31
Jó ideje a levegőben lógott az első magyar zöldkötvények kibocsátása, a koronavírus járvány miatt viszont a tavasz elejére tervezett kibocsátás elcsúszott. Kedden este ugyanakkor Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentette, hogy 1,5 milliárd euró értékben bocsátott ki Magyarország ilyen értékpapírt.
Makro / Külgazdaság Magához tért a koronavírus-sokkból Spanyolország
Privátbankár.hu | 2020. június 2. 16:46
A foglalkoztatottak száma emelkedik, 100 üzletből 85 már újranyitott. Jövő héten újraindul a focibajnokság, hamarosan pedig mehetnek a turisták is.
Makro / Külgazdaság Milliárdos veszteséget tüntet el a Magyar Posta állami támogatásból
Vég Márton | 2020. június 2. 14:34
Ha csak a valódi tevékenységét nézzük a Magyar Postának, akkor hiába volt 2019-ben két választás is, mégis veszteséges az állami társaság, pedig közel ezer embert elküldtek. Az állam közel 5 milliárd forintos támogatásának hála, a beszámolóban végül mindig sikerül nyereséget kimutatni.
Makro / Külgazdaság A veszélyhelyzet megszűnése után is lehet beutazási korlátozás
Privátbankár.hu | 2020. június 2. 12:23
Utólagos influenzamintákból készített elemzés a bizonyíték arra, hogy nem került be előbb Magyarországra a vírus, mint március. Bevetési egységeket vezényelnek majd ki az idősotthonokba, ha a járvány miatt szükséges lesz - derült ki a mai sajtótájékoztatón. 
Makro / Külgazdaság 11 százaléknyit zsugorodhat idén a francia GDP a koronavírus miatt
MTI | 2020. június 2. 10:30
Franciaországban március 17-étől május 11-éig gyakorlatilag bezárt az összes gyár.
Makro / Külgazdaság Az áprilisi termelői árakat is megfertőzte a koronavírus
MTI | 2020. június 2. 09:52
A belföldiek csökkentek, az ipari export árai nőttek.
Makro / Külgazdaság Jelentősen csökkent a külkereskedelmi többletünk márciusban
MTI | 2020. június 2. 09:41
343 millió euróval lett kevesebb.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: csaknem nyolcmilliárd euróból tesztelhetnek a németek
Wéber Balázs | 2020. június 2. 09:06
Csaknem nyolcmilliárd eurót költene Németország az óvodák, iskolák, kórházak és idősotthonok szisztematikus koronavírus-tesztelésére az idei évben. Egy hét alatt 4,5 millió ellenőrzést végezhetnek. Németországban sokkal kevesebb áldozata van a járványnak, mint a többi nagy nyugat-, illetve dél-európai országban.
Makro / Külgazdaság Májusban is szenvedett a magyar feldolgozóipar
Privátbankár.hu | 2020. június 2. 09:01
Bár májusban emelkedett a magyar beszerzési menedzser index értéke, az még a feldolgozóipar további zsugorodását jelzi. 
Friss
hírlevél