3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A lengyel konzervatív kormánypárt öt minisztert bocsátott el, miután úgy tűnik, megpróbálnának mégis valamelyest megfelelni az EU-elvárásoknak, nem akarnak teljes konfrontációt. Az EU a túlzott bírósági tisztogatások miatt rágott be, a lengyel kormány ezzel nekiment a falnak, most valamennyit vissza kell lépni.
Henryk Kowalczyk, az Állandó Miniszterelnöki Tanács elnöke, újonnan kinevezett lengyel környezetvédelmi miniszter, Teresa Czerwinska új pénzügyminiszter, Jadwiga Emilewicz, vállalkozásokért és technológiáért felelős miniszter, Andrzej Duda lengyel államfő és Jerzy Kwiecinski új fejlesztési miniszter a Morawiecki-kormány beiktatási ünnepségén a varsói elnöki palotában 2018. január 9-én. (MTI/EPA/Radek Pietruszka)

Van mit veszteni

Nem vitás, hogy Lengyelországnak nem lenne vidám élet az EU-n kívül, hisz még a világ (egyelőre) ötödik legnagyobb gazdasága, Nagy-Britannia is kezelhetetlennek tűnő kihívásokkal néz szembe a kilépés kapcsán. De nemcsak, hogy kint nincs élet, még bent is nagyon nehéz az EU-pénzek, és általában a szervezet jelentette bizalom nélkül. Márpedig Lengyelországnak van mit veszteni, az egykori igen rossz gazdasági állapotú ország az EU-csatlakozás egyik fő nyertese.

Jogsértés és ellenlépések

Az akár szélsőségesnek is nevezhető lengyel kormánypárt, a Jog és Igazság pártja nevének ellentmondva épp az igazságszolgáltatásban követett el tisztogatást, mondhatni egészpályás letámadást. Szerintük csak késve megtették azt, amit mások a rendszerváltás után (27-28 év után nem túl erős érv), az EU szerint viszont az volt a cél, hogy átpolitizálják az igazságszolgáltatást, kormányhű embereket ültessenek be.

Az EU felvetette a lehetőségét, hogy az ilyen mérető jogsértés és demokrácia-deficit a szavazati jogok megvonásához is vezethet, amire az EU történetében még nem volt példa, bár a Reuters kiemeli, hogy a magyar kormány adott esetben megvétózhatja azt. Mindenesetre se nekünk, sem a lengyeleknek nem mindegy, hogy néz ki majd a következő 7 éves költségvetési ciklus, melynek tárgyalása rövidesen megkezdődik, és melynek során döntést hoznak, mekkora támogatásra számíthat a két ország.

Új kormány, brüsszeli út

Múlt hónapban miniszterelnök-csere zajlott: a kormányzó párt félidőben változtatást tartott indokoltnak. Beata Szydlo helyett a korábbi pénzügyminisztert, Mateusz Morawieckit nevezte ki a köztársasági elnök, és tegnap jött el a kormányon belüli változtatások napja. Elbocsátották a környezetvédelmi minisztert, a védelmi minisztert és a külügyminisztert, utóbbiért Brüsszel nem rajongott.

Az új kormánynak egy szuverén Lengyelországot kell építenie az erős Európában, mondta el a miniszterelnök az kormánytagok beiktatása után, amivel valószínűleg mind pártja, mind az EU felé gesztust kívánt tenni, keresve a középutat. Tegnap este mindenesetre már Brüsszelbe utazott, a mai tárgyalásokon talán kiderül, hogy immár új kormánnyal a háta mögött képes-e szót érteni az Unióval. Az mindenesetre aggasztó lehet, hogy az igazságügyi miniszter személye nem változott, így pont az EU-t leginkább zavaró kérdésben a legkisebb a változás esélye.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Rácz András szerint Putyin idén már nem mozgósít
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 15:39
Ennek több oka is van. 
Makro / Külgazdaság Szabadulnak a "házasságstressztől", hódít a szingligazdaság
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 15:11
Drasztikusan csökkent a házasodási kedv Kínában. 2013-ban még 13,5 millióan kötötték össze az életüket, 2022-ben viszont kevesebb mint 7 millióan. Az elöregedés miatt ez komoly problémát jelenthet. 
Makro / Külgazdaság Ömlenek a menekültek Európába a tengeren keresztül is
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 13:49
Az idén már mintegy 186 ezer migráns érkezett Európába a Földközi-tengeren keresztül - közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága pénteken.
Makro / Külgazdaság 70 százalékkal nőnek jövőre az orosz katonai kiadások
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 12:44
Ugrásszerű a növekedés.
Makro / Külgazdaság Óriási az elégedetlenség Németországban
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 12:22
A németek többsége elégedetlen a kormány menekültügyi politikájával - mutatta ki egy pénteken ismertetett felmérés.
Makro / Külgazdaság Korszakváltás: még jobban rákapnak a magyarok az ATM-ekre
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 11:38
Az ATM-ek készpénzbefizetés funkciójának használati gyakorisága negyedévről negyedévre növekszik.
Makro / Külgazdaság Kiakadt Berlinre az olasz külügyminiszter
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 11:13
A tengeri mentés "szent", de nem lehet nem kormányzati szervezetek (NGO) hajóit finanszírozni olyan célból, hogy a fedélzetükre vett migránsokat Olaszországba szállítsák - jelentette ki Antonio Tajani olasz külügyminiszter, miniszterelnök-helyettes a La Repubblica napilapnak nyilatkozva pénteken.
Makro / Külgazdaság Lengyelország megvétózza az EU fontos dokumentumát
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 10:21
Az Európai Tanács jövő heti értekezletén Lengyelország megvétózza az uniós migrációs paktumot - jelentette be Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök pénteken sajtótájékoztatón, reagálva az uniós tagállamok belügyminiszterei csütörtöki tanácskozásán született előzetes megállapodásra.
Makro / Külgazdaság Trump bevállalná ezt a milliárdost alelnökének
Káncz Csaba | 2023. szeptember 29. 09:40
Donald Trumphoz és Ron DeSantishoz hasonlóan Vivek Ramaswamy is megkérdőjelezi Ukrajna támogatását az Oroszország elleni háborúban. Az indiai származású milliárdos szerint a Tajvan védelmére vonatkozó kötelezettségnek meg kell szűnnie, amikor az USA 2028-ra eléri a félvezetők terén a függetlenségét. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: baj van, megszakadt a lengyel–szlovák–magyar–horvát migrációs front
Dobos Zoltán | 2023. szeptember 29. 09:21
A magyar miniszterelnök péntek reggel az uniós migrációs paktumról, az orosz–ukrán háborúról és a gazdasági kilátásokról is hosszan beszélt a közrádióban.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG