5p
Felgyorsította az eseményeket David Cameron brit miniszterelnök. Mintha most már az idő múlásától félne, gyorsan megegyezett Brüsszellel, hazaszaladt és kiírta országa EU-ban maradásáról avagy kilépéséről szóló népszavazást. Ha nem jön be neki és kilépnek, nekünk is nagyon rossz lesz.

A mi ügyünk is

A brit népszavazás látszólag külpolitikai kérdés, sőt azt is mondhatnánk, hogy brit belügy, de valójában nemhogy az egész kontinenst érinti, de kifejezetten a mi sorsunkat is meghatározza. Nem kicsit, nagyon. Mégpedig két okból.

Egyrészt, ha egy ilyen fontos ország kilép, akkor erősen kérdéses, hogyan üzemelhet tovább a szervezet. Jobb esetben létrejön egy kisebb, szorosabb szövetség, melybe mi is beleférünk, rosszabb esetben viszont az egész integráció megbomlik, bizonytalanná válik, és ez óriási visszalépést jelentene mindenkinek, különösen a magunkfajta kis országoknak. A szabad piacok elvesztése, szigorú határok és vámhatárok, ne is folytassuk.

Világnyelv és munkaerőpiac

A másik, ami minket fájdalmasan érint, az a szigetország munkaerőpiacának megszűnése. Elvileg ugyan mondhatjuk, hogy még mindig lehet Németországba vagy Ausztriába menni, vagy ha nem, hát kényszerűen újra itthon lesz a képzett munkaerő. De ez mind sovány vigasz. Nagy-Britannia az az ország, amely elsőnek nyitotta meg munkaerőpiacát számunkra (áldott legyen Tony Blair neve), és mégiscsak ez az ország az, amely az általunk is leginkább tanult és beszélt világnyelv hazája.

Így nem csak kényszerű munkavállalást, kiutat a kiúttalanságból jelenthetett eddig az angliai munka, hanem nyelvgyakorlást, a világnyelven megszerzett szakmai tapasztalatot is, amit aztán már akár itthon is kamatoztatni lehet egy megfelelően fizetett állásban. Rövidtávon ugyan hiányzik a kint lévő munkaerő, de hosszabb távon, ha mégiscsak lezajlik a bérfelzárkózás, még nagyon is jól jöhetne a rövidebb-hosszabb időt kinn töltők, majd visszatérők tapasztalata.

Cameron siet

De nézzük ezek után, mi is történt a hétvégén, és mik az esélyek. Először is gyorsan összehozta Cameron és az EU a megegyezést, ami nem meglepő. Mindkét fél meg van ijedve, mindketten megtennének mindent, hogy a szigetország az Unió része maradjon. Cameron annak idején könnyedén találta ki ezt a népszavazósdit, azt hitte, remek ötlet, de most már nagyon bánhatja, hisz nem lehet benne biztos, hogy népe követi őt, és a végén „kipottyanhatnak” az EU-ból.

Cameron nagy hazardőr, a skót függetlenségi népszavazást is kiélezett helyzetben, nagy rábeszélés után nyerte meg kis többséggel. Második miniszterelnökségét is egy sokak által reménytelennek tűnő helyzetből nyerte meg. Vajon most bejön-e neki ez a legnagyobb hazardírozás?

Mindenesetre úgy érzi, az idő szorítja, ezért június 23-ára kiírta a népszavazást, és ezt menten be is jelentette. Igen ám, de a saját pártja és kormánya is megosztott a kérdésben, és ez meglehetősen veszélyes állapot. Az tiszta ügy, hogy az ellenzéki Munkáspárt a bennmaradásért kampányol, ők hozni is fogják törzsszavazóikat. Feltehetően a skótok is maradni akarnak, bár érdekes módon nekik még extra lehetőségük is lehet az ügyben.

Skót csavar, önmagát felfaló UKIP

Nevezetesen megüzenhetik az angoloknak: ha megszavazzák a kilépést, ők bizony mégiscsak kilépnek Britanniából, esetleg elfoglalják az EU-ban annak megüresedett helyét, vagy ha ez nem megy automatikusan, jelentkeznek a tagságért. Ha túléli az EU a dolgot, biztos hamar felveszi a skótokat, hisz ez nagy kárenyhítés lenne.

Megvannak tehát a biztos bennmaradást támogatók. Velük szemben a biztosan a kilépést támogatja az UKIP, de ők csak 12 százalékos szavazóbázissal rendelkeznek, bár ennél többen is rájuk hallgathatnak a kérdésben. Ez mindjárt egy érdekes kérdést is felvet: a UKIP értelme megszűnik a kilépéssel. A párt neve és létének célja Nagy-Britannia függetlensége, ha ez megvan, nincs rájuk többé szükség, nem tudjuk, mi az elképzelésük saját győzelmük esetére, ami saját pusztulásukat hozza.

A megosztott kormánypárt

A bizonytalansági tényező maga a Konzervatív Párt, amely megosztott. A miniszterelnök és utódjának szánt pénzügyminisztere a bennmaradásért fognak kampányolni, kétséges, hogy elég lesz-e a miniszterelnöki szó a bizonytalankodók meggyőzésére.

A következő napok-hetek kérdése az, hogy a párt vezetői és különösen a kormány tagjai közül mennyien kezdenek a kilépés mellett kampányolni. Ha sokan, akkor frusztráltak lesznek a polgárok, hisz azt látják, hogy két nagy pártjuk közül az egyik teljesen megosztott. Ebben az esetben nehezen találnak igazodási pontot, végül pillanatnyi érzelmi állapotuk lehet a meghatározó, ami rendkívül bizonytalanná teszi a kimenetelt.

Végül ott van a londoni főpolgármester, Boris Johnson, aki elég népszerű, még akár a miniszterelnöki szék várományosa is lehet. Az ő véleménye sokat számít, és sajnos meghozta a rossz döntést: a kilépést támogatja. Cameronnak pedig, úgy tűnik, a meglehetősen nehéz helyzetben újra meg kell ismételnie az elmúlt évek bravúrjait, mindannyiunk érdekében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Egy erdélyi cég is belépett a modern háború korszakába
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 16:58
Egy erdélyi vállalat belépett a csúcstechnológia talán legdivatosabb területére, a drónok gyártásába. A cég nem kispályázik, jövőre már jelentős árbevételt vár új terméke értékesítésétől.
Makro / Külgazdaság A nap képe: ismét Putyin jobbkezével jattolt Szijjártó Péter
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 15:55
Miközben Szergej Lavrov persona non grata lett az EU-ban és úgy általában a Nyugaton, amióta Oroszország lerohanta Ukrajnát, addig a magyar külgazdasági és külügyminiszter úgy tesz, mintha utóbbi meg sem történt volna.
Makro / Külgazdaság Békeharcos vagy háborús bűnös? Elhunyt az amerikai sztárdiplomata
Wéber Balázs | 2023. november 30. 15:07
Henry Kissinger az amerikai külpolitika korszakos, de vitatott alakja volt. Bár hatalmi pozícióban csak nyolc évig dolgozott, ténykedése és személye hosszú időre meghatározta a nemzetközi politikát. Nobel-békedíjat kapott, sokan ugyanakkor háborús bűnösnek tartják, aki az emberi jogokat semmibe véve képviselte az amerikai érdekeket. Kissinger 100 évesen hunyt el tegnap connecticuti otthonában.
Makro / Külgazdaság Megkezdődött Dubajban a COP28 klímakonferencia
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 14:12
Kezdetét vette az ENSZ klímaváltozási keretegyezménye (UNFCCC) részes államainak csúcstalálkozója (COP28) csütörtökön Dubajban.
Makro / Külgazdaság Zágrábból üzentek Orbán Viktornak, a hiányról volt szó
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 13:35
Elfogadta a horvát parlament a 2024-es költségvetést és jóval kisebb lesz a tervezett hiány, mint nálunk.
Makro / Külgazdaság Régóta nem csökkent ekkorát az infláció, de sajnos nem Magyarországon
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 12:32
Novemberben a vártnál nagyobb mértékben, csaknem két és fél éve a legalacsonyabbra csökkent az euróövezeti infláció az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön publikált előzetes adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Két 13 éves gyereket is megöltek az orosz rakéták
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 10:48
Tíz ember megsebesült, öt pedig eltűnt az éjszakai orosz rakétatámadásokban a kelet-ukrajnai Donyeck megyéjében - közölte csütörtökön Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Putyin dühöng - Finnország kőkemény NATO-szövetségessé válik
Káncz Csaba | 2023. november 30. 09:33
A NATO bővítése az észak-európai országokkal az USA és az EU céljaiba illeszkedik Putyin inváziója óta: Oroszország feltartóztatása anélkül, hogy az erődemonstráció konfrontációba torkollana. Finnország és Svédország NATO-csatlakozása után a Balti-tenger lesz a szövetség tényleges "beltengere". Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Négy thaiföldi túsz is kiszabadult a Hamász fogságából
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 09:05
Újabb tizenkét izraeli, köztük két orosz-izraeli kettős állampolgár, valamint négy thaiföldi túsz szabadult ki a Hamász fogságából szerdán késő este, akiket az iszlamisták október 7-i támadása után hurcoltak a Gázai övezetbe - jelentette az izraeli média.
Makro / Külgazdaság Buszmegállóban álló civilekre tüzeltek terroristák Jeruzsálemben
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 08:31
Lövöldözésben meghalt egy izraeli Jeruzsálemben csütörtök reggel, nyolcan pedig megsebesültek, a merénylőket agyonlőtték - jelentette a helyi média csütörtökön.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG