1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A várakozásoknak megfelelően nem változtatott az alapkamaton a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa keddi ülésén. Hazai és londoni elemzők egyöntetűen a december 21-e óta érvényben lévő 7 százalékos szint tartását várták. A figyelem továbbra is az IMF-megállapodás körüli fejleményekre összpontosul

A Reuters által megkérdezettek egybehangzó véleménye szerint az MNB 6,5 százalékra csökkenti az alapkamatot az év végéig és 6 százalékra 2013 végére.

Az alapkamat annak ellenére nem változott, hogy a nemzetközi tárgyalásokkal folytatandó tárgyalások lezárásának (sőt, megkezdésének) időpontja, illetve a tárgyalások kimenetele is kiszámíthatatlan. A forint árfolyama ugyanis stabil (jó ideje 290 forint körüli viszonylag szűk sávban ingadozik az euró), ahogy az ország finanszírozási költségei is nagyjából beragadtak a jelenlegi szinteken. Az infláció szintje ugyan valamelyest magasabb a vártnál, ez azonban inkább csak a későbbi várható kamatcsökkentések ütemét lassíthatja.

Simor András a bejelentést követően 15 órakor sajtótájékoztatón ismerteti a döntés hátterét, az eseményről a Privátbankár élőben tudósít.

A helyzet azért nem rózsás

A februári ülés óta eltelt időszakban az év eleji javulást követően márciusban ismét inkább negatív irányba változott a piacok helyzetértékelése - véli a kamtdöntést követő értékelésében Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfólió-menedzsere. Emelkedtek az állampapírhozamok, nőtt a CDS felár, és a forint erősödés is megtorpant.

A vártnál magasabb januári és februári  infláció is óvatosságra int; az év eleji számok tanúsága szerint  az adóhatásoktól szűrt adat is emelkedést mutatott,  és feltehetően a márciusi jelentésében az MNB is feljebb húzza a várakozásait a növekvő nemzetközi olajárakra és a változó élelmiszerár-dinamikára alapozva.

A szakértő továbbra is úgy gondolja azonban, hogy az alapkamat kilátásait illetően a döntő tényező az ország pénzügyi stabilitásának alakulása lesz. A bizonyos kérdésekben megosztottnak tűnő Monetáris Tanács a jegyzőkönyvek tanúsága szerint egy dologban, az IMF-megállapodás sürgősségében egyetérteni látszik. Bebesy szerint az elmúlt hónap során több olyan információ került napvilágra, amely abba az irányba mutat, hogy a kormány nem törekszik gyors megállapodásra - a megállapodás előtti devizakötvény kibocsátás lehetőségének meglebegtetése is inkább azt az üzenetet hordozta, hogy a jelenlegi magas finanszírozási költségek ellenére a döntéshozók komolyan fontolgatják a forrásbevonást, ami időlegesen csökkentené az IMF-re való rászorultságunkat (Az NGM mindenesetre időben jelezte: inkább az IMF-megállapodást követően tartaná szerencsésnek a devizakötvények kibocsátását - a szerk). A piac jelzése  a megugró hozamszintekkel egyértelmű volt, IMF nélkül a jelenlegi bizonytalan globális környezetben fölöslegesen nagy kockázatokat vállalna az ország - véli Bebesy.

Hányan szavaztak kamatvágásra?

Nem lepte meg a „hét mesterlövész” a befektetőket, mivel a  piac várakozásának megfelelően szinten hagyta az irányadó rátát a héttagú grémium - írja az Equilor gyorselemzése. A piaci szereplők azzal számolnak, hogy az év hátralevő részében kamatcsökkentésre kerül sor, amennyiben megszületik hazánk EU/IMF-megállapodása.

Az irányadó ráta helyett sokkal fontosabbnak tartjuk a tanácstagok szavazatát és a saját véleményét – erre később derülhet fény. Januárban meglepő módon nem emelt kamatot a jegybank, mivel a négy új tag leszavazta a három régi csapattársat. Februárban egyedül Cinkotai akart kamatot csökkenteni (aki új tagnak számít).

A mai döntésen az Equilor szerint néhányan a kamatcsökkentésre szavazhattak, azonban a részletes szavazati listát csak az áprilisban megjelenő jegyzőkönyv tartalmazza majd.

Két tanácstag, Gerhardt és Kocziszky már korábban jelezte, hogy kamatcsökkentést csak az EU/IMF-megállapodást követően tartanak elképzelhetőnek. Eközben egyre nehezebb tisztán látni a hitel-megállapodás kapcsán. Az Equilor véleménye szerint a devizakötvény-ügyben a piaci szereplők két tűz közé kerültek, egyelőre nem világos, hogy az ÁKK vs. NGM meccset melyik fél nyeri és hogyan alakulnak a hiteltárgyalások.

A befektetők 3-6 hónapos horizonton további 25-50 bázispont kamatemeléssel kalkulálnak. Amennyiben felfelé módosulnak a várakozások, az a forint kapcsán erősödést hozna, viszont a kötvény- és részvénypiacot kellemetlenül érintené. Ha a kamatcsökkentési várakozások erősödnek, akkor az Equilor elemzői a forint mérsékelt gyengülése mellett a részvénypiacokon és kötvénypiacokon kisebb árfolyam-emelkedést prognosztizálnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mennyibe kerül a nudli? A magyarok jövőjét is megmutathatja az elöregedő japánok szerencsétlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 10:33
Csiki-csuki helyzetbe kerültek a japánok a jen gyengülése miatt. Ez növeli az inflációt, ezért kevesebbet költenek az emberek, miközben gazdaságuk enélkül is a nulla növekedéssel bajlódik.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hír, felpörgött a német külkereskedelem
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 09:59
Márciusban az export és az import várakozáson felüli növekedése mellett emelkedett ugyan, de a várakozásoktól elmaradt a német külkereskedelemi többlet a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis keddi jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Tanárfizetések: egy magyar vagy cseh pedagógus kap többet?
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 09:43
A visegrádi országcsoporthoz tartozó többi három ország közül Csehországban és Szlovákiában sokkal jobban keresnek a tanárok, mint magyarországi kollégáik, és a kormány nem kezeli le őket.
Makro / Külgazdaság A magyar élelmiszerboltok vitték a prímet
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 08:30
Főként az élelmiszer-kiskereskedelem bővülése húzta a márciusi növekedést. 
Makro / Külgazdaság Kiakadtak és befejezték a munkát az olasz közmédia dolgozói
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 08:22
Sztrájkba kezdek az olasz közmédia újságírói, mert úgy érzik, hogy a regnáló kormány azon ügyködik, hogy a saját szócsövévé tegye munkahelyüket, ami nem fér bele szakmai önbecsülésükbe.
Makro / Külgazdaság Ráhoznák a frászt Putyinra Trump emberei?
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 07:22
Doland Trump novemberi választási győzelme esetén a regnáló Biden-adminisztrációnál is keményebben lépne fel Oroszországgal szemben egy elemző szerint.
Makro / Külgazdaság Kínai gyarmat lesz Magyarország?
Vég Márton | 2024. május 6. 15:11
Nincsenek beruházások, elfogyott a pénz az önkormányzatoknál, így a polgármesterek nem tudnak mivel kampányolni, mégis nagy csata várható a választásokon. Minek jön ide a kínai elnök? Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Megint minden olcsóbb lehet az euróövezetben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 12:47
Tovább csökkennek a termelői árak, elsősorban az energiaárak miatt.
Makro / Külgazdaság Nagy gondban az Audi, 74 százalékkal esett a cég eredménye
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 10:47
A háttérben beszállítói probléma sejlik fel.
Makro / Külgazdaság Valami félrement márciusban a magyar külkereskedelemben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 08:31
15, illetve 20 százalékos a visszaesés az egy évvel korábbihoz képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG