<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
A magyar miniszterelnök bulgáriai útjának semmi köze ahhoz, hogy az Átlátszót Soros György támogatja, vagy megindult-e már az EP-kampány. A fő kérdés, hogy etikus-e, ami történt. A kormány- és közmédia pont erről nem beszél, ehelyett terel és "kontextusba helyez". Ezzel akaratlanul is leleplezi önmagát és a rendszert, amely működteti.
Hazai pálya: Orbán Viktor a Kossuth Rádióban. MTI Fotó: Illyés Tibor

„Miniszterelnök úr! Ön nemrég egy kormányközeli, a közbeszerzéseken jól szereplő üzletember vendégeként, luxusrepülővel utazott el kedvenc focicsapata külföldi meccsére. Mit gondol erről az esetről? Mennyire tartja útját védhetőnek etikai szempontból?”

Egy normális ország normális közmédiájában valószínűleg ezt a kérdést tették volna fel Orbán Viktor kormányfőnek, miután hétfőn kiderült: július 25-én egy vadonatúj Bombardier Global 6000 típusú magángép fedélzetén repült el Bulgáriába a Videoton BL-selejtezőjére. Havasi Bertalan kormányszóvivő szerint a fociklub  tulajdonosának, Garancsi Istvánnak a vendégeként utazott.

Magyarország persze már rég nem normális ország, a közmédia pedig már rég nem tölti be azt a funkciót, amire hivatott.  Emiatt ez a tényalapú, újságírói szempontból indokolt kérdés el sem hangzott a Kossuth Rádió szokásos péntek reggeli miniszterelnöki interjújában.

A műsorvezető rá sem kérdezett az esetre, csupán messziről utalt rá. Ráadásul úgy vezette fel a „kérdését”, hogy az eleve a kormány álláspontját tükrözze: „Úgy fogalmazott Ön, hogy várják az európai parlamenti választást. Ez azt is jelenti, hogy várják azokat a lejárató cikkeket, a közösségi oldalakon megjelenő hirdetéseket, amelyekbe belefogott a bevándorláspárti ellenzék?” (Az Átlátszó.hu oknyomozó portál cikke hétfőn jelent meg.)

Még ezt a teljesítményt is sikerült überelnie előző nap a közszolgálati televízió műsorvezetőjének. Ő még kvázi a kérdésig sem jutott el, hanem leplezetlenül a kormányfő oldalára állt: „Átlagnézőként: most tényleg olyan fontos dolog, hogy ki hol nyaralt? (...) Ha az embert meghívják, ön is meg én is, meg szerintem bárki szívesen elmenne".

Wéber Balázs

A műsor vendége, a kormánybarát Nézőpont Intézet egyik elemzője azonnal biztosította, hogy természetesen nem fontos, majd felmondta a kormánymédia által naponta, mantraként sulykolt üzenetet:  ez már az EP-kampány része, Magyarországot pedig azért akarják megbüntetni, mert elutasítja a bevándorlást. Kormányközeli portálok ezt még megfejelték azzal, hogy az Átlátszó egy sorosista portál, amely „az amerikai milliárdos megbízásából erkölcsi gátak nélkül próbálja lejáratni a magyar kormányt.”

A kormány és médiája tehát rá sem mer vagy rá sem akar nézni a konkrét ügyre, ehelyett reflexből terel („ez egy sorosista portál”)  és kontextusba helyez („ez már az EP-kampány része”). Pont azt a kérdést nem teszi fel, ami a lényeg, és aminek semmi köze ahhoz, hogy az Átlátszót Soros György támogatja, vagy ahhoz, hogy beindult-e már az európai parlamenti kampány.

Ez a roppant egyszerű kérdés pedig így szól: etikus-e Orbán Viktor bulgáriai útja? Részletesebben: etikus-e, hogy a hivatalban lévő miniszterelnököt egy olyan üzletember fuvarozza luxusgépen focimeccsre, amelynek cége több tízmilliárd forint értékben nyert el közbeszerzéseket, és amely minden bizonnyal a jövőben is indul majd állami tendereken? Etikus-e ránk, adófizetőkre nézve, hogy a kormányfő „ajándékként” olyan luxusgéppel repül meccsekre, amely listaáron 17 milliárd forintba kerül, üzemeltetése pedig óránként több millió forint? Mit árul el mindez a kormányfőről, és mi az üzenete számunkra?

Ez a lényeg, a többi bullshit meg parasztvakítás. Az a tény, hogy ezek a kérdések már el sem hangzanak, két dologra utal: az egyik, hogy a kormány- és közmédia valóban kézi-vezérléssel működik. A másik, hogy a válaszok kellemetlenek lennének a miniszterelnöknek, és mindenki látná, hogy megint kilóg a lóláb.

Wéber Balázs jegyzete

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Csehországban és Németországban is ott lehet már az Omicron
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 14:04
Hollandiában 61 esetet igazoltak, de Cseh- és Németországban is vizsgálnak egy-egy pozitív tesztet produkált fertőzöttet, akik már valószínűleg az új mutánst kapták el. Bár a határzárak valószínűleg nem fognak sokat érni, mégis egyre-másra jelentenek be utazási korlátozásokat a világ országai.
Makro / Külgazdaság Fidesz-győzelmet tippel a nemzetközi elemzőcég, de szoros versenyre számít
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 10:38
A megszokottnál szorosabb versenyt, de a mostani a kormány hatalomban maradását várja a Fitch Solutions hitelminősítő cégcsoportjához tartozó kutatóvállalat a 2022-es szavazáson. Az inflációt viszont nem tartják hosszú távú kockázatnak a cég elemzői.
Makro / Külgazdaság A kocsmákból nem lehet kitiltani az oltatlanokat – Csehországból jelentjük
Wéber Balázs | 2021. november 27. 06:31
A távozó és a jövendőbeli cseh kormány is az oltással oldaná meg a Covid-válságot, ezért számos eszközzel próbálja rábírni a vakcina felvételére az oltatlanokat. Ők nem járhatnak például színházba vagy kocsmába, és munkába is csak teszttel. Egy helyi magyar ugyanakkor lapunknak azt mondta: a szabályok betartatása nehézkes, a csehek pedig hajlamosak a kijátszásukra. Sokan végül beoltatják magukat, de nem meggyőződésből, hanem a szabadságuk visszaszerzése miatt.
Makro / Külgazdaság Nagyot zuhantak a pesti részvények
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 18:53
A mai napon bizony jócskán estek a budapesti részvények.
Makro / Külgazdaság 10 tényező, ami miatt gödörbe süllyedt a forint - A hét videója
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2021. november 26. 18:33
Legalább tíz oka van annak, amiért a héten a forint új történelmi mélypontra érkezett, közöttük Magyarország-specifikus és nemzetközi tényezők is. A kamatemelések mellett az MNB még sok szempontból laza, mint a kötvényvásárlások és olcsó hitelek terén. A kormány pedig szórja a pénzt, miközben a globális tőkepiaci hangulat sem éppen rózsás.
Makro / Külgazdaság Riadót fújt Izrael az új afrikai mutáns miatt
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 17:11
Izraelben vészhelyzeti intézkedéseket vezetnek be a koronavírus eddigieknél is fertőzőbb afrikai változatának a megjelenése miatt - jelentette a katonai rádió pénteken.
Makro / Külgazdaság Gyilkos ázsiai haditengerészeti verseny indult
Káncz Csaba | 2021. november 26. 15:14
Peking már három éve teszt-lövést hajtott végre az 5700 kilométer hatótávolságú, több-funkciós rakétájával.   A harmadik kínai anyahajót 3-6 hónapon belül vízre bocsátják.  Káncz Csaba jegyzete  
Makro / Külgazdaság Hoppá: mégis részt vesz Magyarország az EU-s vakcinavásárlásban!
Kormos Olga | 2021. november 26. 14:19
Magyarország mégis részt vesz az EU harmadik vakcinavásárlási szerződésében, amelyet a Pfizer/BioNTech-kel kötöttek.
Makro / Külgazdaság A negyedik hullám küszöbén még dőlt a pénz a lakáshitelesekhez
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 13:58
2021 harmadik negyedévében a hazai vállalatok hitelállománya nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő mértékben, 9 százalékkal bővült, a lakossági hitelkihelyezések pedig még ennél is jobban, 16,3 százalékkal.
Makro / Külgazdaság Vészhelyzet Németországban
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 13:03
Vészhelyzet alakult ki Németországban a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt, amelyet sürgősen meg kell állítani, különben túlterhelődik az egészségügyi ellátórendszer - mondta az ügyvezető szövetségi kormány egészségügyi minisztere Berlinben.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló