5p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Az Európai Külkapcsolatok Tanácsának tanulmánya szerint „a Kína és a Nyugat közötti versengés évszázadában a geoökonómia lesz a központi kérdés”. Az agytröszt egy "geo-gazdasági NATO" létrehozása mellett áll ki. Káncz Csaba jegyzete

Az EU-USA Kereskedelmi és Technológiai Tanács (TTC) május 30–31-én az észak-svédországi Luleå-ban tartotta meg negyedik ülését.

De mi fán terem ez a Tanács?

A 2021-ben létrehozott szervezet keretében az EU és az USA olyan témákról egyeztet, mint a mesterséges intelligencia és annak szabályozása, az ipar legfontosabb alapanyagokkal való ellátása – kiemelt tekintettel a chipekre, hiszen mind a két fél rádöbbent arra, hogy szüksége van autonómiára és nem függhetnek Ázsiától -, a digitális vállalatok szabályozása, és a korszerű technika megfigyelési célokra vagy a választások manipulálására való felhasználásának megakadályozása.

A két fél összesen tíz munkacsoportot hozott létre és azok munkája részben Kína ellen irányul. Központi szerepe van a mesterséges intelligenciával, a biotechnológiával, a gyógyszerekkel és a hálózatba kötött gyártással foglalkozó munkacsoportnak, amely közös szabványokat dolgoz ki ezeken a területeken mind a kritikus, mind a jövőbe mutató technológiák esetében.

A hivatalos látogatáson Kínában tartózkodó Emmanuel Macron francia elnök és Hszi Csin-ping kínai államfő a francia-kínai vállalkozói tanács ülésén Pekingben 2023. április 6-án. Fotó: MTI/AP/AFP pool/Ludovic Marin
A hivatalos látogatáson Kínában tartózkodó Emmanuel Macron francia elnök és Hszi Csin-ping kínai államfő a francia-kínai vállalkozói tanács ülésén Pekingben 2023. április 6-án. Fotó: MTI/AP/AFP pool/Ludovic Marin

Az európaiak és az amerikaiak meg akarják akadályozni, hogy a jövőben Kína határozza meg a globális szabványokat és ezzel befolyásolja az érintett termékek kereskedelmét.

De miközben az EU osztja ezeket az aggodalmakat, továbbra is fontos kereskedelmi partnerként tekint az ázsiai birodalomra. Éppen ezért kulcsfontosságú az egyensúly kialakítása ebben a kérdésben.

Az Oroszország teszt

A TTC eddigi eredményei vegyes képet mutatnak. A gazdasági kérdésekben a transzatlanti nézetkülönbségek valódi enyhítését, vagy akár megszüntetését nem tudta elérni. A legjobb példa erre a több százmilliárd dolláros befektetési programok, mint például az Inflation Reduction Act (IRA), amellyel a Biden-kormány stratégiailag fontos high-tech befektetéseket szív be Európából Amerikába, és ezzel egyidejűleg Németország és az EU nagyobb gazdasági függetlenségre irányuló erőfeszítéseit aláássa.

Ugyanakkor az ukrajnai orosz inváziót követően az Atlanti Tanács elemzése szerint a TTC lett a "mérvadó transzatlanti fórum az Oroszországgal szembeni exportellenőrzések koordinálására". „A TTC kulcsszerepet játszik az Oroszország elleni egységfront létrehozásában” – mondja Tobias Billström svéd külügyminiszter.

Eközben a washingtoni Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja (CSIS) szerint csak az idő fogja megmutatni, hogy más államokkal szemben is megvalósítható-e a szoros együttműködés.

Kína ellen föllépve

A TTC Kína feltartóztatását célzó tevékenységének kiterjesztése is napirenden volt a testület negyedik ülésén. Ezzel a céllal közösen támogatják a következő, 6G mobilkommunikációs szabvány és a mesterséges intelligencia (AI) szabályozásának kidolgozását. A TTC tervei között szerepel továbbá a vonatkozó export-ellenőrzések szorosabb összehangolása.

A két fél a jövőben foglalkozik a nem piaci gyakorlatokkal és a gazdasági kényszerrel, és célul tűzi ki, hogy rendszeres megbeszéléseket folytasson a vállalataik kimenő befektetéseket támogató technológiáihoz kapcsolódó tudás megállítására irányuló erőfeszítésekről – ami utalás Kínára.  Meg kell akadályozni, hogy "vállalataink tőkéje, szakértelme és tudása támogassa a stratégiai versenytársak technológiai fejlődését".

Koordinálják az „érzékeny cikkek” – köztük a katonai felhasználású áruk – és a félvezetők exportellenőrzését is (Outbound Investment Screening) – áll a közleményben, amely Kínát kétszer név szerint is említi.

Brüsszel Kínát bizonyos területeken partnernek, más területeken gazdasági versenytársnak, és stratégiai riválisnak tekinti. Az EU azt tervezi, hogy újrakalibrálja Kína-politikáját, és elismeri, hogy a koordináció a jóval radikálisabb lépéseket követelő USA-val elengedhetetlen.

A dokumentum kiemeli a kínai orvostechnikai eszközök ágazatát, és azt írja, hogy a transzatlanti partnerek "feltárják a lehetséges lépéseket" a nem piaci politikák és gyakorlatok által jelentett fenyegetés miatt. A TTP célja továbbá, hogy együttműködjenek a külföldi információmanipuláció elleni küzdelemben, ideértve az ukrajnai "háborúról szóló orosz dezinformációs narratívák Kína általi felerősítését".

A két fél kijelentette: elkötelezettek amellett, hogy együttműködjenek a G7-ekkel annak érdekében, hogy összehangolják a gazdasági kényszercselekmények ellensúlyozását célzó fellépéseket, mint például az EU által az EU-tagállam Litvániával szemben Kína által bevezetett kereskedelmi korlátozások.

EU Gazdaságbiztonsági Stratégia

A TTC-től függetlenül az EU Bizottság jelenleg egy olyan dokumentumon dolgozik, amely a Gazdasági Biztonsági Stratégia nevet viseli. Ezzel meg akarja akadályozni, hogy a legkorszerűbb technológiák – köztük az úgynevezett kettős felhasználású technológiák, amelyek civil és katonai céllal is használhatók – „rossz kezekbe kerüljenek”, magyarázza Valdis Dombrovskis, az EU kereskedelmi biztosa.

Ilyen kényszerintézkedésekre tekintettel a külpolitikai szakértők most a „geo-gazdasági NATO” létrehozásáról tárgyalnak. Például az Európai Külkapcsolatok Tanácsának (ECFR) - egy berlini székhelyű külpolitikai agytrösztnek - egy közelmúltban megjelent dokumentuma azt állítja, hogy „a Kína és a Nyugat közötti verseny évszázadában” „valószínűleg a geoökonómia lesz a központi kérdés”.

A dokumentum készítői egy közös fórum, egy "geo-gazdasági NATO" létrehozása mellett állnak ki. Ez szerintük jobb lenne, mint a jelenlegi helyzet, amikor az USA ténylegesen szankciókról és befektetések ellenőrzéséről dönt, majd sürgeti Európa államait, hogy fogadják el szabályozásaikat. Ha közösen tárgyalnak, majd szövetségként döntenek, az EU nagyobb befolyással léphet fel, nem utolsósorban Kínával szemben – állítja az ECFR.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Háborús hatás: szétszakadt a világ, hatalmas összegek mentek át az egyik térfélről a másikra
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 24. 11:44
Könnyen két szék közt a pad alá eshet az az ország, amely a bizonytalanná vált világgazdasági környezetben halászgatni akar a zavarosban. 
Makro / Külgazdaság Megjelent 520 forintos "mesterséges" benzinár: el is indultak a cseh benzinturisták a lengyel kutakra
Buksza blog | 2023. szeptember 24. 10:56
Benzinturizmus kezdődött a cseh-lengyel határon, miután Lengyelországban sokkal olcsóbbak az üzemanyagok. Az olaj drágulása ellenére ugyanis a lengyel kutakon csökkent a benzinár. 
Makro / Külgazdaság Újabb fronton támad a home office, kiütheti a metrózást New Yorkban
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 24. 10:10
A home office lehetőségének egyik sajátos mellékhatását tapasztalják a New York-i metró üzemeltetői. A jegyárbevétel csökkenése már a működést veszélyeztetheti. 
Makro / Külgazdaság Az osztrák fővárosban jártak a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny dobogósai
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 24. 10:00
Az előző két évhez hasonlóan a verseny egyik támogatója, az Erste ezúttal is azzal díjazta a 2022-23-as tanévben megrendezett két diákverseny 1-3. helyezettjeit, hogy ellátogathattak a bank bécsi anyacégének pénzügyi edukációs központjába, ahol játékos gyakorlatokat hajthattak végre.
Makro / Külgazdaság Az orosz titkosszolgálat új szövetségesre talált
Káncz Csaba | 2023. szeptember 24. 09:36
Az Emírségek felpörgeti titkosszolgálati és pénzügyi kapcsolatait Moszkvával. Ahogy Amerika befolyása gyengül az Arab-öbölben, intenzív hatalmi lökdösődés kezdődött a régióban a szaúdiak és az Emirátusok között. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Így vezethet a szakadék felé a nyugdíjasokra bazírozó politika a briteknél
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 24. 09:03
Rishi Sunak brit miniszterelnök bejelentése, miszerint 2030 helyett 2035-ben szüntetnék meg a belső égésű motoros új autók értékesítését, csak tünete a konzervatívok múltba révedésének.
Makro / Külgazdaság Ez a válasz a kemény ukrán csapásokra - Problémák az orosz elit alakulnál?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 24. 08:25
Az ukrán hadsereg a Krímen lévő orosz katonai bázisok elleni sikeres csapásai ellenére nem készül a félsziget megtámadására. A fő cél a Fekete-tenger nyugati medencéje feletti ellenőrzés megszerzése. 
Makro / Külgazdaság “Néha elkapják a karomat az utcán” – sokkoló eredményeket hozott egy brit tinédzserfelmérés
Wéber Balázs | 2023. szeptember 24. 05:54
A brit tinédzserlányok csaknem fele nem érzi magát biztonságban az utcán, több mint negyedüket pedig már zaklatták szexuálisan, derül ki egy friss brit felmérésből. Félelemről számolt be a tizenéves fiúk negyede is. A brit médiában évek óta téma a fiatalok közötti erőszak, a késes támadások magas száma.
Makro / Külgazdaság Sokan aggódnak a bimbódzó orosz és észak-koreai barátság miatt
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 23. 17:46
A Norvégiában menedékjogot kért volt Wagner parancsnok állítólag vissza akart térni Oroszországba, Navalnij Vilniusba tett át alapítványa központját. Háborús összefoglaló este.
Makro / Külgazdaság Új emberi fajt fedeztek fel?
Kormos Olga | 2023. szeptember 23. 17:13
Rejtély övezi azt a 300 ezer éves kövületet, amelyet Kelet-Kínában fedeztek fel. Az áll nélküli állcsont, amely modern és archaikus vonásokat is mutat, az emberi családfa új ágát képviselheti.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG