BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2020. május 19. 14:29

Nyugati titkosszolgálati beszámolók szerint Peking januárban blokkolta a járvány hírét, és eközben jól bespájzolt egészségügyi védőfelszerelésekkel a világban. Pár nappal később kitört a globális pánik és jó pár ország, amely mit sem sejtve eladta készleteit, azon kapta magát, hogy súlyos hiánya van ilyen felszerelésekből. Káncz Csaba jegyzete.

Meghajolva az óriási nyugati politikai nyomás alatt, Hszi Csin-ping kínai elnök tegnap bejelentette, hogy támogat egy, a WHO által vezetett átfogó globális felülvizsgálatot a korona-vírus terjedésével és annak kezelésével kapcsolatban.

Kínai rendőrök járőröznek a Tienanmen téren Pekingben 2020. május 19-én. EPA/WU HONG Kínai rendőrök járőröznek a Tienanmen téren Pekingben 2020. május 19-én. EPA/WU HONG

De a kínai kommunista párt szócsöve, a Global Times szerkesztőségi állásfoglalásban figyelmeztette az USA-t, hogy ne próbálja Kínát politikailag és jogilag felelőssé tenni a járványért:

hiszen mára éppen az USA mutatja föl a világon a legtöbb fertőzöttet és halálesetet, ezért Amerika szerepe a járvány elterjesztésében komoly aggodalomra ad okot.

Tajvan már lépett

Pekingre most óriási nyomás nehezedik, mégha ez sokszor elképesztő vádaskodásban is ölt testet.

Peter Navarro, a Fehér Ház tanácsadója vasárnap megismételte azt a vádat, mely szerint Kína szándékosan titkolta el a fertőzés súlyosságát, miközben

kínaiak százezreit küldte Milánóba, New Yorkba és szerte a világba, hogy fertőzzenek (sic!). 

Peking számára ennél jóval súlyosabb fejlemény, hogy - meghajolva Washington nyomása előtt - a világ egyik legnagyobb félvezetőgyára, a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd felfüggeszette szállításait a Huawei Technologies számára.

A BND és a CIA értesülései egybeesnek

Kína számára borzasztóan kellemetlenek azon nyugati titkosszolgálati beszámolók, amely szerint Peking januárban blokkolta a járvány hírét, közben jól bespájzolt egészségügyi védőfelszerelésekkel a világban, hogy aztán majd a járvány miatt kitört pánikban jó profitért üzletelhessen a védelem nélkül maradt országokkal.  Először a német sajtó egyik zászlóshajója, a Der Spiegel robbantott egy politikai bombát május 9-án a német hírszerzésre (BND) hivatkozva.

A lap azt állította, hogy január 21-én a kínai elnök arra kérte a WHO vezetőjét: ne jelentse be, miszerint a vírus átterjedhet emberről emberre és késleltesse a globális járvány kihirdetését is.

A BND szerint Peking nyomásgyakorlása miatt a világ 4-6 hetet vesztegetett el, ami alatt pedig hatékonyabban felkészülhetett volna a járvány feltartóztatására.

Május 12-én az amerikai Newsweek robbantott, a CIA és a Belbiztonsági Minisztérium jelentéseire hivatkozva. Ezek szerint Peking január 24. és február 29. között 2,5 milliárd egészségügyi védőfelszerelést (PPE) importált a világ összes sarkából, miközben sürgős utasítások mentek a kínai nagykövetségeknek, hogy segítsék a szállításokat. 

Ezek után pár nappal kitört a globális pánik és jó pár ország, amely pár héttel korábban mit sem sejtve eladta készleteit Kínának, azon kapta magát, hogy súlyos hiánya van ilyen felszerelésekből.

Ne felejtsük, az amerikai elnökválasztási kampány már teljes sebességgel robog. Ennek is tudható be, hogy magyar idő szerint az éjjeli órákban Trump bejelentette: ha 30 napon belül a WHO nem mutat föl érdemi javulást a működésében, akkor véglegesen felfüggeszti Washington befizetéseit és megfontolja, hogy kiléptesse országát a nemzetközi szervezetből. 

A befizetések ügye a kongresszus hatásköre, de ilyen pitiáner technikai részletekkel Trump nem igazán szokott foglalkozni.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Nem érdemes még Romániába, Ukrajnába menni - vagy onnét jönni
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 20:21
Jöhet egy második hullám. Újabb rendelet lépett hatályba a magyarok határátlépéséről, de csak keveseket érint Bulgáriával kapcsolatban. Ukrajna, Románia viszonylatában továbbra is marad a karantén, ha valaki beutazik, kivéve a tranzit forgalmat. A vonatok feltöltéséről és a Balaton hajóin való távolságtartásról is beszéltek az operatív törzs mai tájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Itt nézheti vissza az operatív törzset
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 11:03
Az adás véget ért, de megtekinthető a kormány Facebook-oldalán. Szó van a nyári rendezvények megtartásának lehetőségéről, egyes utazási korlátozások lazításáról Ukrajna és Bulgária irányába. Beszélnek a vasúti közlekedés aktuális biztonsági szabályairól és a jegyeladásokról, valamint az Mfor.hu kérdésére a balatoni hajózásról is.
Makro / Külgazdaság 26 új koronavírus-fertőzött, hét halott
Privátbankár.hu | 2020. május 30. 09:03
3867 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 7 idős krónikus beteg – közölte a kormány. Ez 26 fős növekedés az ismert esetek számában, de jelentősen, 99 fővel csökkent az aktív fertőzések száma.
Makro / Külgazdaság Négyen kapnak vérplazmakezelést koronavírusra Magyarországon
Eidenpenz József | 2020. május 30. 08:44
Jelenleg négy súlyos betegen alkalmazzák a vérplazmás kezelést a koronavírus ellen kísérleti terápiaként. Mindenki, aki kapja a kezelést, már jó állapotban van. A remdesivirről a nemzetközi sajtóban ellentmondásos hírek érkeztek.
Makro / Külgazdaság Az arany vásárlását javasolja egy liechtensteini tanulmány
Káncz Csaba | 2020. május 30. 06:37
A 350 oldalas jelentés hitelesen érvel az arany, mint befektetési eszköz mellett. A monetáris politika normalizációja világszerte lekerült az asztalról, miközben a történelem folyamán békeidőben még soha nem nőttek olyan ütemben az adósságok, mint idén. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Begurult Trump: megszakítja a kapcsolatokat a WHO-val
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 29. 21:35
Az Egyesült Államok szakít az Egészségügyi Világszervezettel, visszavonja Hongkong különleges kereskedelmi státusát, és felfüggeszti a kínai állampolgárok amerikai beutazásának engedélyezését.
Makro / Külgazdaság Zuhan a gazdaság, ki tudja, hol áll meg – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 20:11
Egyre több gazdasági adat mutat abba az irányba, hogy a korábban vártnál mélyebb recesszió sújthatja a világgazdaságot, és emiatt a kilábalás is lassabb lehet a korábban reméltnél. Kollégánk összegzi az utóbbi napok gazdasági adatait és az abból leszűrhető következtetéseket.
Makro / Külgazdaság Történelmi nap: alapjövedelmet igényelhetnek a spanyolok június közepétől
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 17:39
A koronavírus-járvány súlyosbította a szegények helyzetét, ezért felgyorsították az alapjövedelem bevezetését.
Makro / Külgazdaság Változásokat jelentettek be a bértámogatási programnál
Gáspár András | 2020. május 29. 12:10
Az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatójára visszatért Müller Cecília országos tisztifőorvos, az ITM államtitkára pedig a bértámogatási program kisebb kiigazításáról árult el részleteket.
Makro / Külgazdaság 1,658 milliárd euró volt a szolgáltatások külkereskedelmének többlete az első negyedévben
MTI | 2020. május 29. 10:44
A szolgáltatások euróban számított exportja 6,9 százalékkal, importja 3,9 százalékkal csökkent egy év alatt.
Friss
hírlevél