TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Nyugati titkosszolgálati beszámolók szerint Peking januárban blokkolta a járvány hírét, és eközben jól bespájzolt egészségügyi védőfelszerelésekkel a világban. Pár nappal később kitört a globális pánik és jó pár ország, amely mit sem sejtve eladta készleteit, azon kapta magát, hogy súlyos hiánya van ilyen felszerelésekből. Káncz Csaba jegyzete.

Meghajolva az óriási nyugati politikai nyomás alatt, Hszi Csin-ping kínai elnök tegnap bejelentette, hogy támogat egy, a WHO által vezetett átfogó globális felülvizsgálatot a korona-vírus terjedésével és annak kezelésével kapcsolatban.

Kínai rendőrök járőröznek a Tienanmen téren Pekingben 2020. május 19-én. EPA/WU HONG Kínai rendőrök járőröznek a Tienanmen téren Pekingben 2020. május 19-én. EPA/WU HONG

De a kínai kommunista párt szócsöve, a Global Times szerkesztőségi állásfoglalásban figyelmeztette az USA-t, hogy ne próbálja Kínát politikailag és jogilag felelőssé tenni a járványért:

hiszen mára éppen az USA mutatja föl a világon a legtöbb fertőzöttet és halálesetet, ezért Amerika szerepe a járvány elterjesztésében komoly aggodalomra ad okot.

Tajvan már lépett

Pekingre most óriási nyomás nehezedik, mégha ez sokszor elképesztő vádaskodásban is ölt testet.

Peter Navarro, a Fehér Ház tanácsadója vasárnap megismételte azt a vádat, mely szerint Kína szándékosan titkolta el a fertőzés súlyosságát, miközben

kínaiak százezreit küldte Milánóba, New Yorkba és szerte a világba, hogy fertőzzenek (sic!). 

Peking számára ennél jóval súlyosabb fejlemény, hogy - meghajolva Washington nyomása előtt - a világ egyik legnagyobb félvezetőgyára, a Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd felfüggeszette szállításait a Huawei Technologies számára.

A BND és a CIA értesülései egybeesnek

Kína számára borzasztóan kellemetlenek azon nyugati titkosszolgálati beszámolók, amely szerint Peking januárban blokkolta a járvány hírét, közben jól bespájzolt egészségügyi védőfelszerelésekkel a világban, hogy aztán majd a járvány miatt kitört pánikban jó profitért üzletelhessen a védelem nélkül maradt országokkal.  Először a német sajtó egyik zászlóshajója, a Der Spiegel robbantott egy politikai bombát május 9-án a német hírszerzésre (BND) hivatkozva.

A lap azt állította, hogy január 21-én a kínai elnök arra kérte a WHO vezetőjét: ne jelentse be, miszerint a vírus átterjedhet emberről emberre és késleltesse a globális járvány kihirdetését is.

A BND szerint Peking nyomásgyakorlása miatt a világ 4-6 hetet vesztegetett el, ami alatt pedig hatékonyabban felkészülhetett volna a járvány feltartóztatására.

Május 12-én az amerikai Newsweek robbantott, a CIA és a Belbiztonsági Minisztérium jelentéseire hivatkozva. Ezek szerint Peking január 24. és február 29. között 2,5 milliárd egészségügyi védőfelszerelést (PPE) importált a világ összes sarkából, miközben sürgős utasítások mentek a kínai nagykövetségeknek, hogy segítsék a szállításokat. 

Ezek után pár nappal kitört a globális pánik és jó pár ország, amely pár héttel korábban mit sem sejtve eladta készleteit Kínának, azon kapta magát, hogy súlyos hiánya van ilyen felszerelésekből.

Ne felejtsük, az amerikai elnökválasztási kampány már teljes sebességgel robog. Ennek is tudható be, hogy magyar idő szerint az éjjeli órákban Trump bejelentette: ha 30 napon belül a WHO nem mutat föl érdemi javulást a működésében, akkor véglegesen felfüggeszti Washington befizetéseit és megfontolja, hogy kiléptesse országát a nemzetközi szervezetből. 

A befizetések ügye a kongresszus hatásköre, de ilyen pitiáner technikai részletekkel Trump nem igazán szokott foglalkozni.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
Friss
hírlevél